Arama

Haşhaş (Papaver)

Güncelleme: 22 Temmuz 2015 Gösterim: 8.008 Cevap: 1
bi quan - avatarı
bi quan
Ziyaretçi
24 Nisan 2009       Mesaj #1
bi quan - avatarı
Ziyaretçi
Haşhaş

Sponsorlu Bağlantılar
Haşhaş (Papaver), gelincikgiller familyasından Papaver cinsini oluşturan bir, iki ya da çok yıllık bitki türlerinin ortak adı. Haşhaş, yazların sıcak geçtiği, orta derecede yağış alan yerleri sever. Anavatanı Doğu Akdeniz'dir. Hindistan ve Anadolu'da çok eskiden beri tarımı yapılmaktadır.


Kullanımı

Haşhaşın kapsülünden "afyon" adlı uyuşturucu, tohumlarından da "haşhaş yağı" adı verilen yenilebilir yağ çıkarılır.
Bitkinin meyvesi olan kapsülde, çok sayıda tohum bulunur. Haşhaş yağı, tohumların %40-45'ini meydana getirir. Haşhaş yağı, kaliteli, yemeklik, bitkisel bir yağdır. Tohumların yağı çıkartıldıktan sonra kalan küspe hayvan yemi olarak kullanılır ve hayvanın sütündeki yağ oranını arttırır. Meyve kabuğundan 20 kadar alkaloid elde edilir. Bunlar, afyon türevleri olan, morfin, kodein, narkotin, papaverin gibi uyuşturucu olarak ve tıpta da kullanım alanı olan maddelerdir.


Türkiye'de üretimi

Haşhaş cinsinin yaklaşık 50 türünden 30 kadarı Türkiye'de yetişir. Bunların en önemlisi Papaver somniferumdir.
Türkiye'de Orta Anadolu Bölgesi'nde Afyonkarahisar, Denizli, Kütahya, Uşak, Isparta, Konya, Burdur illerinde yetiştirilir. Uyuşturucu üretiminde de kullanılabilmesi nedeni ile haşhaş üretimi kontrollü olarak yapılmaktadır.


Türler

  • Papaver acrochaetum
  • Papaver aculeatum
  • Papaver alboroseum
  • Papaver alpinum
  • Papaver amurense
  • Papaver apokrinomenon
  • Papaver apulum
  • Papaver arachnoideum
  • Papaver arenarium
  • Papaver argemone
  • Papaver armeniacum
  • Papaver atlanticum
  • Papaver aurantiacum
  • Papaver belangeri
  • Papaver berberica
  • Papaver bipinnatum
  • Papaver bracteatum
  • Papaver californicum
  • Papaver clavatum
  • Papaver commutatum
  • Papaver croceum
  • Papaver curviscapum
  • Papaver cylindricum
  • Papaver dahlianum
  • Papaver decaisnei
  • Papaver degenii
  • Papaver dubium
  • Papaver fugax
  • Papaver giganteum
  • Papaver glaucum
  • Papaver gorgoneum
  • Papaver gorodkovii
  • Papaver gracile
  • Papaver guerlekense
  • Papaver hybridum
  • Papaver kluanense
  • Papaver lacerum
  • Papaver lapponicum
  • Papaver lasiothrix
  • Papaver lateritium
  • Papaver macounii
  • Papaver mcconnellii
  • Papaver miyabeanum
  • Papaver nudicaule
  • Papaver orientale
  • Papaver paucifoliatum
  • Papaver persicum
  • Papaver pilosum
  • Papaver postii
  • Papaver pseudo-orientale
  • Papaver purpureamarginatum
  • Papaver pygmaeum
  • Papaver radicatum
  • Papaver rhoeas
  • Papaver rhopalothece
  • Papaver rupifragum
  • Papaver sendtneri
  • Papaver somniferum
  • Papaver spicatum
  • Papaver strictum
  • Papaver stylatum
  • Papaver syriacum
  • Papaver triniifolium
  • Papaver umbonatum
  • Papaver walpolei


Son düzenleyen asla_asla_deme; 17 Mayıs 2010 21:26
runeşya - avatarı
runeşya
Ziyaretçi
22 Temmuz 2015       Mesaj #2
runeşya - avatarı
Ziyaretçi
Bilimsel adı ile Papaver somniferum olarak geçen, halk arasında haşhaş diye tabir edilen bu bitki genelde tıp alanında kullanılan uyuşturucu ilaçların üretimi için yetiştirilmektedir. Üretimi TMO(Toprak Mahsulleri Ofisi) tarafından titizlikle takip edilen, kaçak yetiştirilmesine izin verilmeyen bir türdür.Afyon, Uşak, Kütahya, Antalya, Isparta gibi bölgelerde çokça yetişen haşhaş bitkisinin kapsülünden keyif verici diye bildiğimiz bazı narkotik maddeler üretilmektedir. Yasa dışı durumların önüne geçilmesi için TMO çiftçinin ürettiği tüm mahsulü takip etmekte ve bizzat kendileri tarafında alımını yapmaktadır. Çiftçi sadece bir sonraki sene için kullanacağı tohumu elinde tutarak sürekliliği sağlamakta, elindeki tohumlarında yağını çıkararak kaliteli yemek yağı elde etmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar
Kapsül şeklindeki yapısının içinde fazlaca minik tohumu bulunur. Tohumlarının yarısı yağdan oluşmaktadır. Tohumların ezilmesi ve karartılması ile haşhaş susam sürtülür(ezilir). Sürtülen haşhaş sabahları peksimet yapımında lezzet verici olarak hamurun içine sürülür ve güzel bir besin maddesi elde edilir. Pastanelerde ve bazı evlerde ev hanımları tarafından poğaça ve kurabiyelerin üzerlerinin süslenmesinde, tahin gibi pekmez ile karıştırılıp tüketilmesinde de kullanım yeri fazladır.
hashas 3e7 300x225

Yazları kurak ve sıcak, kışları az yağış alan bölgelerde çok şart aramadan kolaylıkla yetişen haşhaş her yıl 1 defa ürün vermektedir. Haşhaş üretiminin amacı tıp sektörü içindir ki neredeyse tüm mahsulün %90’ı bu alanda kullanılmaktadır. Ülkemiz haşhaş üretiminde Hint’lerden sonra2. sırada yer alarak bu ürünün yüksek miktarda ihracatını da gerçekleştirmektedir.

Hızlı Cevap
Mesaj:

Benzer Konular

10 Haziran 2012 / Tiglon Ziraat
20 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Müzik tr
21 Şubat 2015 / Ziyaretçi Soru-Cevap
9 Nisan 2009 / BrookLyn Botanik