Arama

Dünya Kentleri: Versailles (Versay)

Güncelleme: 11 Mayıs 2009 Gösterim: 3.352 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
7 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Versailles (Versay)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

Fransa'nın Versailles kenti Paris'in 18 km güneybatısındadır ve Yvelines ilinin başkentidir. Versailles denince, genel­likle kentin kendisinden çok, 17. yüzyılda yapılmış olan ünlü Versailles Sarayı akla gelir. Versailles Sarayı 100 yıldan uzun bir süre Fransa krallarının yaşadığı ve Fransa'nın yönetildiği yer olmuştur.
Versailles Sarayı'nı Fransa Kralı XIV. Louis yaptırmıştır. Babası XIII. Louis (1601-43), o zamanlar köy olan Versailles çevresindeki ormanlarda avlanmayı severdi ve orada kü­çük bir av köşkü yaptırmıştı. Fransa'daki tüm saraylardan daha güzel bir saray yaptırmak isteyen XIV. Louis, bu sarayın yeri olarak Versailles'ı seçti ve babasının av köşkünü de yeni sarayın bir bölümü olarak korudu. Sara­yın yapımına, mimar Louis Le Vau yöneti­minde 1661'de başlandı. Louis Le Vau ölünce yerini mimar Jules Mansart aldı. Yeni sarayın yapımıyla kral çok yakından ilgileniyordu ve tüm planlarda onun da payı vardı. 1682'de XIV. Louis ve hükümeti Paris'ten Versailles'a taşındı.
Versailles Sarayı
versaillessarayic

Zengin döşeli görkemli odalarıyla bu büyük saray, XIV. Louis'nin bütün diğer Avrupa devletlerinin krallarından daha debdebeli ya­şamasını sağladı. Kral bu durumdan çok hoşnuttu. Sarayın kendi kadar görkemli olan, yapay göller, zarif fıskiyeler ve birçok heykel­le süslü olan bahçelerinin düzenlenmesini André Le Nötre yapmıştı.
Fransa tarihinin birçok önemli olayına ta­nıklık eden Versailles Sarayı, Fransa'nın ulu­sal mirası içinde büyük bir değer taşır. Fransız Devrimi'nin başlarında ayaklanan halk Versailles'a yürüdü. 1837'de Louis-Philippe sara­yı onartarak müzeye dönüştürdü. Fransa-Prusya Savaşı'nda (1870-71) Prusyalılar Ver­sailles'ı ele geçirerek karargâh olarak kullan­dılar. 18 Ocak 1871'de Prusya Kralı Wilhelm saraydaki ünlü Aynalı Salon'da Alman impa­ratoru tacını giydi. 1871'den sonra, Fransa cumhurbaşkanlarının Versailles'da seçilmesi gelenek oldu. Fransa, İngiltere ve müttefikle­ri I. Dünya Savaşı'nda Almanya'yı yendikten sonra, 18 Haziran 1919'da aynı salonda Ver­say Antlaşması (Versailles) imzalandı.
Günümüzde müze olan Versailles Sarayı ve saray kadar ünlü olan bahçeleri dünyanın her yerinden turist çekmektedir.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
sanar - avatarı
sanar
Kayıtlı Üye
11 Mayıs 2009       Mesaj #2
sanar - avatarı
Kayıtlı Üye
Dünya Kentleri: Versailles (Versay)

Sponsorlu Bağlantılar

Benzer Konular

22 Aralık 2016 / ThinkerBeLL Tarih
18 Haziran 2011 / _Yağmur_ Siyasal Bilimler
18 Kasım 2015 / ThinkerBeLL Mimarlık
22 Kasım 2016 / Misafir Cevaplanmış
8 Ocak 2012 / Jumong Turizm