Arama

Piranha (Pygocentrus)

Güncelleme: 12 Ekim 2012 Gösterim: 4.329 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Mayıs 2009       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
300pxpygocentrusnattere

Sponsorlu Bağlantılar
PİRANA

Güney Amerika'daki akarsularda yaşayan, küçük ama yırtıcılığıyla ünlü bir düzüneyi aşkın balık türü Pirana adıyla bilinir. Bu balıklar tetralar gibi, saldırgan olmayan çok renkli bir çok akvaryum balığının akrabasıdır. Piranalar çok geniş bir alanı kaplayan Amazon havzasındaki akarsularda ve Orinoko gibi yakınındaki ırmaklarda yaşarlar. İçlerinden 4-5 tür özellikle tehlikelidir.

teeth037dady6

Özellikleri


Piranaların en belirgin özelliği iri ve sivri dişleridir. Güçlü kaslara bağlı alt ve üst çenesinde sıralanmış olan ustura gibi dişler ağız kapandığında birbirlerine sıkıca kenetlenir. Böylece pirana kendinden çok daha iri olan avından büyük parçalar koparabilir.

En büyük pirana türü Brezilya'nın doğusunda yaşayan ve uzunluğu 60 santimetreyi bulabilen piranadır. (Pygocentrus piraya)

Piranaların son derece yırtıcı olduğu eskiden beri söylenip yazılmıştır Gerçekten binlerce balıktan oluşmuş büyük sürüler halinde yaşayan piranaların suya giren ya da düşen sığır ve kapibara gibi iri hayvanlara saldırdığı bilinmektedir. Ama çoğu pirana türü diğer balıklar ve suya düşen meyve, tohum gibi bitkisel maddelerle beslenir. Bazı bölgelerde insanlar piranaların bol bulunduğu suların yakınlarına bile girmek istemezken, bazı bölgelerde piranalarla ilgili hiçbir saldırı olayına rastlanmamıştır. Bu balıkların özellikleri çok açken, üreme döneminde ya da büyük sürüler halinde dolaşırken büyük hayvanlara saldırdıkları sanılmaktadır. Dişi piranalar yumurtalarını su bitkilerine yapıştırır, erkekleri de bunları yavrular gelişip çıkıncaya kadar korurlar.

Vikipedi

Son düzenleyen Kral_Aslan; 12 Mayıs 2009 12:11
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
17 Mayıs 2009       Mesaj #2
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
İlk bakışta en belirgin özellikleri çeneleridir, etçil piranhaların alt çeneleri ileriye doğrudur pacuların ise düzdür. Genel görüntüleri de dikkatli gözler için ayırt edici olabilir. Pacuların dişleri insanlar gibi düzdür sadece kesmeye yararlar tam olarak parçalayamazlar. Yavru piranhaların bir çok yerinde ısırıklar görebilirsiniz kuyruklar yüzgeçlerde yada vücutlarında, pacular da bunu görmek pek mümkün değildir. O şekil piranhaları almanızda bir sakınca yoktur.

Sponsorlu Bağlantılar
Ayrıca akvaryumcularda satılan bir çok piranhanın havuz üretimi olduğunu unutmamak lazım.Piyasada doğadan direkt olarak yakalanmış balık bulma şansınız çok azdır. Bunların hiç birini uygulayamasanız natteri almadan önce akvaryumculara etçil piranha, amazon piranha, yada nattereri almak istiyorum şeklinde kendinizden emin tavırlarla konuşun buda bir nebze korunma yöntemi sağlayabilir.


Alıntı

ѕнσω мυѕт gσ ση ツ
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Eylül 2012       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
arkadaslar ben bügün natteri isimli pirana aldım ve eve geldiğimde gözünün birinin olmadıgını fark ettim bi sakıncası olur mu ne yapmalıyım
iceslush - avatarı
iceslush
VIP ETC
12 Ekim 2012       Mesaj #4
iceslush - avatarı
VIP ETC
Bende bir akvaryumda gördüm.Devasa akvaryumda.Gerçekten 30 tane falanlardı yanyanalardı öyle duruyorlardı.Saldırmak üzere hazırlanmış gibileri sanki suya bir şey düşşse hepsi birden cuf diye ona saldıracaklar gibiydi.Çok güzel hayvanlar bence.Ama köpek balığı daha güzel Msn Happy


piranar


http://www.msxlabs.org/forum/signaturepics/sigpic813898_4.gif

Benzer Konular

7 Nisan 2016 / HayLaZ61 Genel Galeri