Arama

Çekirge Kuşu (Lanius)

Güncelleme: 30 Mayıs 2012 Gösterim: 3.967 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
27 Mayıs 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Çekirge Kuşu (Lanius)
MsXLabs.org & Temel Britannica
Sponsorlu Bağlantılar

northernshrike

Bilimsel Sınıflandırma

  • Alem: Animalia (Hayvanlar)
    • Şube: Chordata (Kordalılar)
      • Sınıf: Aves (Kuşlar)
        • Takım: Passeriformes (Ötücü kuşlar)
          • Familya: Laniidae
            • Cins: Lanius
Bu ötücü kuşların Avrupa, Asya, Afrika ve Kuzey Amerika'ya dağılmış 70 kadar türü vardır. Türlerden çoğunun sırtı boz ya da kahverengi, alt bölümleri beyazdır; gözlerinin üstünde, kanatlarında ve kuyrukla­rında kara tüyler bulunur. Bazı Afrika türleri mavi, kırmızı, turuncu, yeşil ve sarının çeşitli tonlarında göz alıcı renklerle bezenmiştir. Bütün türlerin gagası kanca gibi hafifçe aşağı­ya kıvrıktır.
Çekirgekuşu böcekler, örümcekler, küçük kuşlar, sıçanlar ve sürüngenlerle beslenir. Örümcekkuşu olarak da bilinen çekirgekuşunun ayakları çok küçük ve avını uzun süre tutamayacak kadar güçsüzdür. Bu yüzden, tıpkı kasapların çengele et asması gibi, avını gagasıyla tutup dikenlere ya da ince dallara asarak parçalar. Çekirgekuşuna bazen kasap kuşu denmesinin nedeni budur.
Çekirgekuşlarının en yaygın türü olan kızıl sırtlı çekirgekuşu ya da bayağı çekirgekuşu (Lanius collurio) yazın Türkiye'nin bütün yörelerindeki ağaçlıklı alanlarda, özellikle yol kenarındaki teller üzerinde görülür. Yaklaşık 17 cm uzunluğundaki bu türün sırtı pas kızılı, alt bölümleri krem rengidir. Oldukça uzun olan kuyruğu kızıl ya da karadır. Erkeklerde, gözlerin yakınından başın arkasına kadar uza­nan kara bir şerit bulunur. Sakar çekirgekuşunun (Lanius nubicus) alnında ise atların alnındaki lekeye (sakara) benzeyen beyaz bir leke vardır. Yazın üremek için Türkiye'ye gelen bu kuş Karadeniz dışındaki kıyı bölgele­rinde bulunan ağaçlık ve çalılıklarda yuva­lanır.
Çekirgekuşları çalı çırpı ve ince dallardan yaptıkları yuvalarının içini bitki kökleri, yo­sun ve likenlerle döşerler. Dişi kuş bu yuvaya, gri üstüne kahverengi benekli dört ile sekiz arasında yumurta bırakır.
Çekirgekuşlarının oluşturduğu Laniidae fa­milyası serçe, ötleğen, bakal ve ardıçkuşlarını da kapsayan ötücü kuşlar (Passeriformes) takımındandır. Bununla birlikte türlerden yal­nızca birkaçının ötüşü güzeldir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
30 Mayıs 2012       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Sığırcık Familyası (Çekirge Kuşu)

Sponsorlu Bağlantılar
Sığırcıkgiller (Sturnidae). Yaşadığı yerler: Asya, Avrupa ve Afrika'nın yerlileridir. Şimdi hemen hemen dünyanın her bölgesinde bulunur. Özellikleri: Serçeden iri, uzun gagalı, kara tüylü kuşlar. Sürüler halinde gezer. Böcek, tahıl, meyve yer. Çeşitleri: 120 kadar türü vardır. adi sığırcık, pembe sığırcık, mino, kurtkıyan Ünlülarıdır.

Sığırcıkgiller familyasından, serçeden iri, uzun gagalı, sürü ile gezen, ötücü bir kuş. Asya, Avrupa ve Afrika'dan bütün dünyaya yayılmışlardır. Boyları 18-43 cm arasında değişen yüzden fazla türü vardır.

Yurdumuzda görülen adi sığırcık (S. vulgaris) 21 cm'dir. Siyah tüyleri erguvan ve yeşil parıltılıdır. Uzun ve sivri kanatlarıyla iyi uçar. Besin aramak için yerde sıçrayarak gezer. Böcek, salyangoz, tahıl ve meyve yer. Solucan bulmak için gagalarıyla toprakta, delikler açar. Tarlalarda, park ve ormanlarda ağaçlara veya tabii kovuklara yuva yapar. Uzun gagalarıyla öldürdükleri kuşların yuvalarına da yerleşirler. Gürültücü kuşlardır. Şehirlerin içlerine kadar girer, binaların çıkıntılarına tünerler. İnsana rahatça alışır, hayvan seslerini taklit ederler. Yaşadıkları yere göre göçmen, gezgin ve kalıcı olanları vardır. Kışın İstanbul ve çevresinde çok görülürler. Açık mavi renkli 3-5 yumurta yumurtlarlar. Erkek ve dişi sırayla kuluçkaya yatar. Çekirgeyle beslenenlerin dışında çoğu meyvelere ziyan yaptıklarından çiftçiler tarafından sevilmez. Semiz oldukları zaman etleri oldukça lezzetlidir. Çekirge kuşu da denir.

Kaynak: Rehber Ansiklopedisi

In science we trust.

Benzer Konular

25 Ağustos 2008 / Gabriella Zooloji
20 Eylül 2008 / Gabriella Zooloji
11 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Taslak Konular
11 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Zooloji
11 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Zooloji