Arama

Deniz İguanası (Amblyrhynshus cristatus)

Güncelleme: 13 Ağustos 2009 Gösterim: 1.472 Cevap: 0
probLem girL - avatarı
probLem girL
Ziyaretçi
13 Ağustos 2009       Mesaj #1
probLem girL - avatarı
Ziyaretçi
DENİZ İGUANASI
(Amblyrhynshus cristatus)

Sponsorlu Bağlantılar

2marigs

«Tropikal iguana» usta bir yüzücü olduğuna göre, bir yakın akrabasının da okyanus kıyı sularında yüzebilmesi normaldir. Güney Amerika'nın batı kıyısı açıklarındaki çorak Galapagos adaları iki iri iguana barındırırlar. Bunlardan «deniz iguanası» (Amblyrhynchus cristatus) 140 santim uzunluğunda ve 10 kilo ağırhğmdadır. Yüzlercesinin okyanus kıyısındaki kayaların üzerinde güneşlendikleri görülür. Bunlar, cezir zamanında denize girerek yosunlar ve başka deniz bitkileriyle karınlarını doyururlar. Gecelerini kayaların arasındaki oyuklarda geçirirler. Bazen denizde epey açılır ve vüeutlarıyle kuyruklarını dalgalandırarak adadan adaya geçerler. İriliklerine ve korkunç görünüşlerine rağmen tamamıyle zararsız hayvanlardır. Ürkek de olmadıklarından rahatça yanlama sokulunabilir. Fakat bu pasiflik zararlarına olmuştur, zira etleri için çok avlandıklarından soyları tükenmek üzeredir.
«Galapagos kara iguanası» (Conolophus subcristatus), deniz iguanası'ndan daha kalın yapılır, uzunluğu da 55 santimi kuyruk olmak üzere 107-108 santimdir.Yanlız karada
yaşadığından daha kısa olan parmaklarının arası derili değildir, kuyruğu da daha kısa ve hemen hemen taraksızdır. Yalnız rengi deniz iguanası'nmkinden pek farklı değildir.
Kafası limon sarısı, sırtı tarağın etrafında kiremit veya pas kırmızısı ve ender olarak sarımsı ve kızılkahverengi çizgili, yanları pis bir kahverengidir. Hayatını denize uzak kumluk ininde geçirir. Bu tür de çok avlandığından tükenme teklikesindedir. Fakat bu iguana'îar, deniz iguanası'ndan farklı olarak saldırgandırlar, düşmanlarım ısırmaktan çekinmezler.

Benzer Konular

31 Ağustos 2018 / Misafir Cevaplanmış
24 Mart 2009 / BrookLyn Taslak Konular
20 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
5 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Zooloji
30 Mayıs 2016 / _EKSELANS_ Zooloji