Arama

Sivri Fare (Soricidae)

Güncelleme: 14 Şubat 2013 Gösterim: 1.757 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
20 Ağustos 2009       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
sivrifare

Sponsorlu Bağlantılar
Sivri fare (İng: shrew), Soricidae ailesinden, uzun burunlu, küçük gözlü, böcekçil memeli.Sivrifareler dış görünüş olarak uzun burunlu fareye benzemekle birlikte kemirgen değildir. Tırnaklı beş ayak parmağına sahiptir. Tüm kemirgenler dört tırnaklı ayak parmağına sahiptir.

Sivri fareler silindirik vücutlu, kısa ve ince bacaklı, pençeli, küçük memelilerdir. Gözleri küçüktür ancak kürküne gizlenmez ve görülebilir. Kısa kuyruklu sivri fare ile su sivri faresi hariç, büyük kulaklıdır. Bazılarının kuyruğu vücüdunun uzunluğundan kısadır. Testisleri karın boşluğuna gizlendiği ve sarkmadığı için cinsiyeti kolayca gözlenemez. Küçük beyin yarıküreleri az zekanın göstergesidir. Çıkıntı yapan koku alma lobları koku alma duyusunun oldukça gelişmiş olduğunu gösterir. Süt dişleri doğumdan önce kaybedilir. 26-32 arası kırmızı ya da beyaz uçlu dişleri vardır.

Beslenme

Sivri farelerin çoğu hem gece hem de gündüz aktiftir. Başlıca böceklerle ve diğer omurgasızlarla beslenirler. Bunun haricinde küçük omurgalıları, tohumları, kabuklu yemişleri ve bazı mantarları da yerler. Kuzey Amerika kısa kuyruklu sivri faresi ve Eski Dünya su kuyruklu fareleri zehirli tükürükleri ile avlarını etkisiz hale getirirler.

Yaşam alanı

Sivri farelerin 341'den fazla türü vardır. Kuzey Amerika, Kuzeybatı Güney Amerika, Afrika, Avrasya ve Asya'nın doğusundaki Adalarda yaşarlar. Değişik iklimlere adapte olmuşlardır. Tundralarda, kozalaklı ormanlarda, yaprak döken ormanlarda, tropik ormanlarda, kurak ya da yağışlı yeşil alanlarda, savanalarda ve hatta çöllerde yaşayabilirler. Yaşayan türlerin %40'ı Afrika'da bulunur. Sadece Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki bir bölgede 16 tür tespit edilmiştir. Asya ev sivrifaresi (Suncus murinus), Arabistan, Afrika, Madagaskar ile bazı Pasifik ve Hint Okyanusu adalarına götürülmüştür.

Vikipedi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
14 Şubat 2013       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Soreks (Soriciade)
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Soreksgillerden, küçük, böcekçil memeli. Sorekslerin ağızları hortum gibi uzamıştır. Kuyruklarının dibinde kötü bir koku salan koku bezleri vardır. Tüyleri yumuşaktır. Fare, kuş, böcek vb. küçük hayvanlarla beslendiklerinden tarım için yararlıdırlar. Gündüz inlerde, ağaç kovuklarında, duvar oyuklarında yaşar, geceleri avlanırlar. Örnekler: Orman soreksi (Sorex araneus) Asya ve Avrupa ormanlarında yaşayan boyu 6,5, kuyruğu 4,5 cm olan bir hayvandır. Küçük soreks (S. minutus) Avrupa'daki memeli hayvanların en küçüğüdür. Eskidünya'nın tropikal bölgelerinde yaşayan akkuyruklu soreks (Pachura etrusca) ise bütün dünyadaki memeli hayvanların en küçüğüdür (4 cm.).

Soreks Familyası: Soreksgiller (Soricidae). Yaşadığı yerler: Orman ve su kenarlarında ağaç kovuklarında, inlerde ve eski duvar deliklerinde. Özellikleri: Sıçanımsı görünüşlü, yumuşak tüylü olup ağızları hortum gibi uzamıştır. Kuyruk diplerinde koku bezleri bulunur. Küçük hayvanlarla beslenir. Ömrü: 1,5 yıl kadardır. Çeşitleri: Yüzlerce türü mevcut olup 34 türü bilinmektedir. Orman soreksi (Sorex araneus), küçük soreks (S.minutus), ak-kuyruklu soreks (Pachura etrusca) Ünlülarıdır.

Soreksgiller ailesinden olan böcekçil türlerin çoğuna verilen genel ad. Dünyanın en küçük memelileri, soreks ailesinin bireyleri arasından çıkar. Sıçanımsı görünüşleri olmakla beraber, fareler gibi kemirici değildir. Kesici sivri dişleri olan, çoğu gececi etçil memelilerdir. Oldukça uzun ve sivri kafalı, hortuma benzer burunludur. Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşayan birçok çeşidi vardır. Tropik kuşakta, çölde ve soğuk bölgelerde sorekslere rastlamak mümkündür. Virginia'da, Maryland'da ve Kuzey Karolina'da bulunan 7,5 cm boyundaki cüce soreksler KuzeyAmerika'nın en küçük memelileridir.

Soreks o kadar vahşi ve yırtıcıdır ki, kendisinin birkaç misli büyüklükteki hayvanlara saldırmaktan çekinmez, onu hiçbir şey korkutamaz.

Dünyanın en vahşi hayvanı hangisidir, diye ortaya bir soru atılsa, acaba ne söylenirdi? Herhalde çoğumuzun aklına evvela aslan, kaplan veya ayı gelirdi. Halbuki yapılan araştırmalar, en vahşi hayvanın bunlardan hiçbirinin olmadığını ortaya çıkarmıştır. En yırtıcı ve savaşçı hayvan küçücük bir memeli olan sorekstir.

Kafesteki yılanlarını fare ile besleyen bir araştırmacı, yanlışlıkla kafesin içine bir soreks attı. Ertesi günü kafeslere bakmaya gelince, şaşkınlık içinde kaldı. Yılanlar kafeste yoktu. Kafesin içinde sadece soreks vardı. Boş kafesin içinde büyük bir hırsla bir oraya bir buraya koşuşuyor, daha fazla yılan arıyordu. Kafesteki yılanların hepsini yiyip bitirmişti. İki soreksi aynı kafese koymak da çok tehlikelidir. Çünkü bir iki dakika içinde ancak bir tanesi kalır. Üstün gelen, diğerini parçalayarak herşeyini yer, bitirir.

Soreksin o kadar iştahı vardır ki, her gece kendi ağırlığının en az üç misli kadar yer. Her üç saatte bir ise kendi ağırlığı kadar yiyecek yer. Vücut metabolizması çok hızlı olduğundan çok fazla enerji harcar. Buna göre de çok yemek zorundadır. Metabolizmaları o kadar hızlıdır ki, bazan kalp atışları dakikada 1200 olur. Eğer yiyecek bulamazsa, bir günden daha az bir zaman içinde ölür.

Çoğumuz soreks görmemiştir. Fakat birçok ülkenin kırsal bölümlerinde en çok rastlanan hayvanlardandır. Otlar arasında yiyecek arayan bir soreksin kadife gibi koyu gri veya lacivert kürkünü fark etmek oldukça güçtür. Bitmek bilmeyen bir yiyecek arama peşindedir. Hortuma benzer burnunu devamlı sağa sola oynatarak av kokusu arar. Koku alma duyusu görme duyusundan çok daha kuvvetlidir.

Soreks, gündüz toprak altı inlerinde barınır. Gece avlanmaya çıkar. Değişik boy ve ağırlıkta yüzlerce soreks türü mevcuttur. Hatta durgun suyu bol olan göl ve ırmaklarda yaşayan ve çok iyi yüzen su soreksleri de vardır. Su böceklerinin amansız düşmanıdır. Bazan balık yakaladığı da olur.

Otların arasında dolaşarak av arayan bir soreks, gözlerinden çok koku duyusunu kullanır. Arasıra hortumunu kaldırır, havayı koklar. Çimlerin arasında böcek, salyangoz, sivrisinek, çekirge ve diğer hayvanları araştırır. Fırıldak gibi çevresinde döner. Bazan durur havayı tekrar tekrar koklar. Sonra hızla bir noktaya doğru koşar. Ansızın kurulu bir yay gibi sıçrayarak, avını yakalayan bir kaplan gibi kırkayak veya bir çekirgenin üzerine çullanır. Soreks avının küçük veya büyüklüğüne bakmaz. Onun kafasında tek şey vardır: “Bunu yiyeceğim!” Ne bulursa yer.

İnsanlar tarafından bazen fareyle karıştırılarak öldürülen bu hayvan, aslında çiftçiler için son derece faydalıdır.

Dünyanın en küçük memeli hayvanı, son yıllarda Türkiye'de de bulunduğu fark edilen Etrüsk soreksidir. Akkuyruklu soreks olarak da bilinir. 3-4 cm uzunluk ve 2 gr ağırlığındadır.

Soreksin ancak birkaç tane tabii düşmanı vardır. Onlar da mideleri kuvvetli olan kulaklı orman baykuşu, gelincik ve vaşaktır. Bunlar da her soreks çeşidine saldırmazlar. Kısa kuyruklu soreksleri yerler. Soreksler tehlike anında midelerinden rahatsız edici bir sıvı çıkartırlar.

Soreksten birçok yırtıcı hayvan da çekinir. Avıyla inine dönen bir tilki, ansızın çimlerin arasında kısa kuyruklu bir soreksle karşılaşırsa paniğe kapılarak kaçar. Kaçarken de korkudan avını ağzından düşürür.

Soreksin iki seneden kısa süren hayatı, otların arasındaki bir çukur veya boş bir kütüğün içindeki ininde başlar. Burada 4-10 adet pembe renkli, bal arısı büyüklüğünde yavru doğar. Anneleri onları 3-4 hafta emzirdikten sonra solucanla beslemeye başlar. Birkaç gün sonra da başlarının çaresine bakmaları için onları terk eder. Yavrular, açlık içinde önlerine gelen canlıya saldırırlar.

Kısa kuyruklu soreksle ilgili yapılan araştırmalar ilginç sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Soreksin salyası kobra zehiri kadar tesirlidir. Dişlerini bir canlıya geçirdiğinde, hasmının zihni bulanır, solunum zorluğu başlar ve felç olarak yığılıp kalır. Doymak bilmeyen soreks de onu, tırnaklarına varana kadar yer bitirir ve çevresinde daha var mı diye arar. Tabiat uzmanlarına göre, kısa kuyruklu soreksin zehiri en tehlikeli olanıdır. Diğerleri bu kadar değildir. Böyle olmakla beraber her soreks, korku tanımayan, doymak nedir bilmeyen, zapt edilmez hırs dolu bir canavardır.

Rehber Ansiklopedisi

Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

24 Mart 2009 / HipHopRocK Taslak Konular
1 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Taslak Konular
26 Mart 2009 / bi quan Zooloji
18 Nisan 2010 / _KleopatrA_ Taslak Konular
3 Kasım 2015 / Safi X-Sözlük