Arama

Forklift Operatörü

Güncelleme: 9 Haziran 2007 Gösterim: 5.173 Cevap: 0
P.u.S.u - avatarı
P.u.S.u
Ziyaretçi
9 Haziran 2007       Mesaj #1
P.u.S.u - avatarı
Ziyaretçi
FORKLİFT OPERATÖRÜ
_________________________________________________________________
Sponsorlu Bağlantılar



TANIM

Forklift operatörü, işletmelerde forklift adındaki iş makinesini kullanarak taşınacak mal veya eşyayı emniyetli bir şekilde indirme, bindirme ve istifleme işini yürüten kişidir.



GÖREVLER

Forklift operatörü, işletmenin genel çalışma prensipleri doğrultusunda;
İşçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri alır,
İş talimatını inceler,
Çalışma yapacağı alanın zemin kontrolünü yapar.
Forklift'i çalıştırmadan önce günlük kontrollerini yapar, (Motorun yağını, suyunu, aküsünü, lastiklerini, asansör zincirlerini vb.)
Çalışmış olduğu alanı düzenli bir şekilde kullanarak taşınacak malları kontrollü bir şekilde almak, taşımak, yüklemek, ******** ve istiflemek gibi işleri yapar.
Forklift'in periyodik bakımının zamanında yapılmasını sağlar



KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

Forklift'i çalıştırma anahtarı,
Baret,
Çelik örgülü eldiven,
Çelik korumalı elektrik izolasyonlu postal ve gocuk,
Gaz ve bezli maske,
Anahtar takımı,
Çekiç, Levye, Pense, Tornavida, Kriko
Yangın söndürme cihazı
İlkyardım çantası vb
Antifriz, çeşitli yağlar(motor, hidrolik, gres vb.), buji, filtreler, hortum vb.





MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER


Forklift operatörü olmak isteyenlerin:
Göz, el ve ayakları sağlam ve bunları eşgüdümle kullanabilen,
Mekanik yeteneği gelişmiş,
Tedbirli, dikkatli,
Kurallara uyan,
Sorumluluk sahibi
kişiler olmaları gerekir.





ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI


Forklift operatörleri çalışmış olduğu işyerine göre açık veya kapalı alanlarda çalışabilirler. Soğuk ortamlarda da çalışmaları gerekebilir. Açık alanda çalıştığında tozlu ortam olabilir. Çalışma saatleri genelde düzenli olmakla beraber vardiyalı çalışma söz konusu olabilir. Çalışırken işverenle, meslektaşlarıyla ve diğer çalışanlarla iletişim halindedirler.



ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Forklift operatörleri yükleme-boşaltma işleri yapılan özel ve kamu işyerlerinde çalışabilirler. Ayrıca bağımsız da çalışabilirler.

Forklift kullanım alanlarının hızla genişlemesi, çeşitlenmesi mesleğe giderek önem kazandırmaktadır. Bu nedenle bu meslekte nitelikle elemanlara olan talebin giderek arttığı gözlenmektedir.

Bu meslekte edinilen bilgi ve beceriler silindir, finişer, greyder, mobil vinç ve ekskavatör gibi diğer iş makinelerinin operatörlüğünde de iş bulma olanağı sağlayabilir.



MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Genelde İşletmeler kendi elemanlarını yetiştirmek için, Karayolları Bölge Müdürlüklerine, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Makine Mühendisleri Odalarından herhangi birine başvurarak Milli Eğitim Müdürlüklerine bağlı Halk Eğitim Merkezleri ile işbirliği yaparak, bünyelerinde çalışan elemanlardan iş makinesi kullananlara sertifika verilmesi için kurs açılması talebinde bulunurlar. Gerekli izinler alındıktan sonra kurs açılır. Kurs sonucu yapılacak sınavda başarılı olanlara iş makineleri kullanım(Operatörlük) sertifikası verilir.

Ayrıca özel sürücü kursları da gerekli izinleri (Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinin ilgili madde hükümlerine ve 4 üncü madde de belirtilen esaslara göre Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim kurumları Genel Müdürlüğünden kurum açma ve Öğretime başlama izni) aldıktan sonra açacakları kurslar bitiminde Milli Eğitim müdürlüğü tarafından yapılacak sınav sonucu başarılı olanlara iş Makinesi Operatörlük Belgesi verilir.


Benzer Konular

18 Aralık 2010 / KaFeM_DE_KaFeM Meslekler
8 Haziran 2007 / P.u.S.u Meslekler
24 Ekim 2010 / _Yağmur_ Meslekler
3 Aralık 2010 / _Yağmur_ Meslekler
20 Ekim 2008 / asla_asla_deme Taslak Konular