Arama

İşletme Meslek Elemanı

Güncelleme: 9 Haziran 2007 Gösterim: 11.248 Cevap: 0
P.u.S.u - avatarı
P.u.S.u
Ziyaretçi
9 Haziran 2007       Mesaj #1
P.u.S.u - avatarı
Ziyaretçi
İŞLETME MESLEK ELEMANI
_________________________________________________________________
Sponsorlu Bağlantılar


TANIM Kamu ve özel sektör işletme ve kuruluşlarının üretim ve hizmet faaliyetlerinin verimli bir şekilde yürütülmesinde çalışan ara elemandır.

GÖREVLER İşletmecinin-yöneticinin denetiminde; - Çalıştığı kurumda, kurumun sahip olduğu para, insan gücü, araç ve gereçten en iyi biçimde yararlanmayı sağlayacak çalışma düzenini planlar, - Yönetim, üretim ve pazarlamada çalışmalarında, - Kurumun harcamalarını saptamada, muhasebe, araştırma, geliştirme ve halkla ilişkiler alanında işletmecinin verdiği görevleri yerine getirir, - Çalışmaları denetler.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER - Bilgisayar, - Fotokopi makinesi, - Faks cihazı, - Telefon, - Hesap makinesi, - Fiş, fatura vb. belgeler, - Diğer büro malzemeleri.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER İşletme meslek elemanı olmak isteyenlerin; - Sosyal bilimlere (psikoloji, sosyoloji, ekonomi vb.) ilgili ve bu alanda başarılı, - Başkaları ile işbirliği yapabilen, - Bir işi plana uygun olarak yürütebilen, - Duygu ve düşüncelerini başkalarına aktarabilen kimseler olmaları gerekir. Yaratıcılık meslekte başarıyı artıran etkenlerden biridir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI İşletme meslek elemanları; sakin, temiz, iyi aydınlatılmış, kapalı ortamlarda görev yaparlar. Genellikle masa başında ve bilgisayar karşısında oturarak ve raporlar hazırlayarak çalışırlar. Yıl sonu ve dönem sonlarında gece ve hafta sonu çalışmaları gerekebilir. Meslek elemanları çalışmaları sırasında yöneticilerle ve diğer görevlilerle iletişim halindedirler.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI Meslek elemanları; - Serbest muhasebe bürolarında, - Büyük ve küçük işletmelerde finansman, muhasebe, pazarlama, personel, satın alma ve halkla ilişkiler bölümlerinde, - Çeşitli devlet kuruluşlarının muhasebe, personel bölümlerinde ve vergi dairelerinde, - Yatırım ve finans kurumlarında, - Kamu ve özel bankalarda iş bulma olanağına sahiptirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER Mesleğin eğitimi, meslek yüksekokulların işletme bölümünde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI Meslek liselerinin; o A – Grubu (Ticaret lisesi Fen), o Bankacılık, o Bilgisayarlı Muhasebe, o Borsa Hizmetleri, o Deniz ve Liman İşletme, o Dış Ticaret, o Emlak Komisyonculuğu, o Genel hizmetler (Demiryolu), o İşletme, o İşletmecilik (Demiryolu), o Muhasebe, o Sigortacılık, o Tesis İşletmeciliği, o Ticaret, bölümlerinden mezun olanlar ile Ticaret liselerini Kol ayrımı olmadığı dönemde bitirenler “İşletme” ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda ek yerleştirme ile kontenjan açığı olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli “Eşit Ağırlıklı (EA)” puanı almaları gerekir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ Meslek eğitim süresi 2 yıl olup; eğitim süresince öğrencilere: Türk dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Beden Eğitimi, Yabancı dil, Bilgisayar, Genel Muhasebe, Genel İşletme, Büro Yönetimi ve İşletme Teknikleri, Matematik, İktisada Giriş, Hukuk Bilgisi, Makro İktisat, Ticari Matematik, Ticaret Hukuku, İstatistik, Pazarlama İlkeleri, Yönetim ve Organizasyon, Finansal Yönetim, Bilgisayarlı Muhasebe, Dış Ticaret İşletmeleri Yönetimi, Yönlendirilmiş Çalışma, İnsan Kaynakları Yönetimi, Üretim Yönetimi, Girişimcilik ve Küçük İşletme Yöneticiliği, Para ve Banka, Vergi Hukuku, Mali Tablolar Analizi, Çalışma Sermayesi Yönetimi, İşletme Bütçeleri gibi dersler alırlar.

MESLEKTE İLERLEME “İşletme” ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı oldukları takdirde; · Bankacılık, · Bankacılık ve Finans, · Bankacılık ve Finansman, · Çalışma ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, · İşletme, · İşletme Bilgi Yönetimi, · İşletme-İktisat, · Sağlık Kurumları İşletmeciliği, · Sermaye Piyasası, · Sigortacılık, · Sigortacılık ve Risk Yönetimi, · Uluslararası Finans, · Uluslararası İşletmecilik, · Uluslararası Ticaret, · Uluslar arası Ticaret ve İşletmecilik, · Yönetim Bilişim Sistemleri lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Çalıştıkları işletmelerde idari kadrolar da yöneticiliğe yükselebilirler.

BURS, ÜCRET VE KREDİ DURUMU Koşuları uygun olan öğrenciler yüksek öğretim kredi ve yurtlar kurumunun vermiş olduğu krediden, özel kurum ve kuruluşların verdiği kredi ve burslardan yararlanabilirler. Staj süresince firmalar destek olmak bakımından belli bir ücret verebilirler. Ücret düzeyleri kişilerin bilgi, beceri, deneyim vb. özelliklerine göre farklılık göstermekle beraber asgari ücretin üzerindedir. Ücret daha sonra gösterilen başarıya göre artma gösterebilmektedir.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER - İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.

Benzer Konular

2 Ekim 2006 / Pollyanna Meslekler
10 Haziran 2007 / P.u.S.u Meslekler
7 Haziran 2007 / P.u.S.u Taslak Konular
9 Haziran 2007 / P.u.S.u Taslak Konular
8 Haziran 2007 / P.u.S.u Taslak Konular