Arama

Alabalık (Salmo trutta)

Güncelleme: 26 Mayıs 2015 Gösterim: 2.276 Cevap: 0
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
26 Mayıs 2015       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Alabalık Nedir?
MsXLabs & Büyük L.
Sponsorlu Bağlantılar

ALABALIK a. Gerek üremek için yüksek yerlerdeki akarsulara göçen, gerek denizden kıyı ırmaklarına geçen (deniz alası) ve bu amaçla anadrom göçler yapan kemikli balık. (Bil. a. Salmo trutta, alabalıkgiller familyası; boy 20-100 cm, ağırlık 1 -25 kg) [Bk. ansikl. böl ] || Alabalık üretimi, alabalıkgiller familyasından balıkların çoğaltılması ve yetiştirilmesi. (Bk. an- sıkl. böl. Zool.)
—Halk hek. Alabalık yağı, alabalığı zeytinyağında bekleterek ya da kaynatarak çürüttükten sonra elde edilen yağ. (Bu yağ kırık, çıkık ve burkulmalarda merhem olarak kullanılır, kapanmayan yaralara sürülür)
—ANSİKL Balıkç. Alabalık, genellikle sığ sularda yaşayan avlanması oldukça güç bir balıktır. 3-4 m uzunluğundaki halkalı ya da halkasız bambu bir kamış yardımıyla, doğal böcek, kurtlar ya da benzerleri kullanılarak oltayla avlanır. 20/100 - 24/100’lük naylon ipten yapılan olta mantarlı ya da mantarsız olur. Oltanın ucuna, çekirge, cırcırböceği, iri su sineği, tayyare böceği ve diğer bazı sineklerin geçirilebileceği 7 numaralı olta iğnesi takılır. Mantar kullanılmaksızın, yer solucanıyla avlanıldığında, gerekirse olta iğnesinin üstüne birkaç kurşun eklenebiljr. Spor amacıyla yapılan alabalık avlarında, tek elle tutulabilen kamış 1.80-2,20 m uzunluğunda olur ve sabif kasnaklı makaray la 18, 20, 24/100’lük naylon ip avlanmayı oldukça kolaylaştırır. Av sırasında, kepçe, 2-10 g’lık küçük balık taklidi yemler ya da küçük ölü balıklar kullanılır. Balık, akıntı nın ters yönünde ilerlenilerek avlanır. Olta akıntıya karşı atılır ve yalancı yem akıntıya bırakılarak olta ipi toplanır. Alabalık sinekle avlandığında, yalancı yem su yüzeyinde yüzdürülür (kuru sinek) ya da az çok suya batırılır (batmış sinek). Sinek oltanın ucuna takılarak kamış yardımıyla nehire fırlatılır. Kimi avcılar, avlandıkları sırada o bölgede bulunan böceklere benzer yapay yemleri kullanırken, kimileri alabalıkların sevdiği böceklere benzer yapay böcekleri kullanır. Alabalık hem akarsularda yaşar hem de küçük, özel havuzlarda üretilebilir, belirli av mevsimi dışında avlanamaz.
—Zool. Alabalık, başının daha büyük, göğüs yüzgeçlerinin daha kısa, kuyruk yüzgecinin az yarık olması, üzerinde çok sayıda kırmızı benek bulunması ve böğründeki lekelerin açık mor halkalı, yağ yüzgecinin turuncu olmasıyla sombalığın- dan ayrılır. Alabalığın biçim bakımından çok çeşidi bulunduğundan gerek bilim dilinde, gerek halk arasında pek çok değişik adı vardır. Bunlardan, morfolojik ve ekolojik özellikleri bakımından şu türler ele alınabilir: deniz alabalığı ya da deniz alası (Salmo trutta trutta) beslenmek için zaman zaman denize iner ve sombalığın- dan zor ayırt edilir; buna yakın bir tür olan S.t labrax Doğu Karadeniz'e dökülen akarsularda ve Çıldır gölünde yaşar; av- rupa derealabalığı (S.t. lario) çok az göçer ya da hiç göçmez; göl alabalığı ya da
göl alası (S.t. lacustris) daha açık renginden tanınır ve bu renginden dolayı “gümüşü alabalık” diye de anılır; dere alabalıklarından S.t. macrostıgma Uludağ derelerinde, Sapanca gölünde, Ege bölgesi akarsularında, S.t abanticus Abant gölünde bulunur.
Gökkuşağı alabalık (S. gairdneri) 1880’de Kuzey Amerika'dan Avrupa’ya getirilmiştir. Bunun başı daha küçük, ağzı daha az yarıktır; böğründe yanardöner parıltılı kırmızı bir şerit vardır. Üremesi, av- rupa alabalığına göre (kış) daha geçtir (ilkbahar). Bu alabalık avrupa ülkelerinde daha çok yapay üretimde kullanılır.
• Alabalık üretimi. Alabalık beğenilen tatlı su balıklarından olduğu için üretimi birçok ülkede yapılmaktadır. Ancak bunun için balığın doğal yaşama ortamı olan hızlı ve bol akarsu akışının ya da göl alasıysa doğal yaşama ortamına uygun su havuzlarının sağlanması gerekir. Türkiye'de de Batı ve Güney Avrupa ülkelerinde olduğu gibi alabalık üretimine İstanbul yöresinde, Bilecik ve Antalya gibi birkaç bölgede başlanmışsa da fazla rağbet görmemiş ve uygulama tavsamıştır.


Alabalık
Avrupa ve Türkiye tatlı sularında yaşayan, eti turuncu renkte ve lezzetli, bir kemikli balık (Salmo trutta).

Üstü lekeli olup uzunluğu 20-50 cm.'dir. 250 gramdan 2 kiloya kadar olanları vardır. Kabuklularla beslenen alabalık, çok hareketli ve yırtıcıdır. Türkiye'nin birçok akarsu ve göllerinde bulunur. Yaşadığı sulara göre göl alası, dağ alası, nehir alası gibi adlar alır. İri başları ve ağızları, uzun göğüs yüzgeçleriyle sombalıklarından ayrılır. Avlanması güç olan alabalığın çeşitli türleri Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, Çıldır, Sapanca ve Abant göllerinde, Uludağ yöresinde, Ege Bölgesi'nde görülür.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

Göl Alası

Ad:  abantalasfdxa5.jpg
Gösterim: 333
Boyut:  124.9 KB

Alabalıkgillerden bir tatlısu balığı (Salmo trutta lacustris).

Avrupa ve Anadolu'da, genellikle göllerde yaşar. Boyu 40-70 cm. arasında olmakla birlikte, 1 m.ye, ağırlığı da 10 kg.a kadar çıkar. Yumurtlamak için, yaşadığı göllere akan suların kaynağına doğru gider.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Alabalık


Vikipedi, özgür ansiklopedi


Alabalık

260px Bachforelle

Dere alabalığı


Bilimsel sınıflandırma

Alem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Actinopterygii
Takım: Salmoniformes
Familya: Salmonidae
Cins: Salmo
Tür: S. trutta
Binominal adı Salmo trutta Linnaeus, 1758

Alabalık (Salmo trutta), Salmonidae familyasının en tanınmış mensubudur ve Somon balığı ile yakın akrabadır. "Alabalık" diye adlandırdığımız balıkların ama hepsi sadece Salmo cinsine ait değillerdir. Salmonidae ailesinin arta kalanını oluşturan Oncorhynchus ve Salvelinus cinslerine ait olan balıkların bazılarınada "Alabalık" denilir. Alabalığın bir sürü çok yaygın olan veya sadece yöresel bulunan alt türlerine rastlanır.
  • Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss, eski adı Salmo gairdneri)
  • Anadolu alabalığı (Salmo platycephalus)
  • Abant alabalığı (Salmo trutta abanticus)
  • Karadeniz alabalığı (Salmo trutta labrax)
  • Kafkas alabalığı (Salmo trutta caspius)
  • Büyük benekli alabalık (Salmo trutta macrostigma)
  • Deniz alabalığı (Salmo trutta trutta)
  • Dere alabalığı (Salmo trutta forma fario)
  • Göl alabalığı (Salmo trutta lacustris)
  • Aral alabalığı (Salmo trutta aralensis)
  • Garda alabalığı (Salmo trutta carpio)
  • Sevan alabalığı (Salmo ischchan)
  • Marmorata alabalığı (Salmo trutta marmorata)
  • Amu-Darya alabalığı (Salmo trutta oxianus)
  • Ron alabalığı (Salmo trutta rhodanensis)
  • Balkan alabalığı (Salmo trutta dentex)
  • Ezenami alabalığı (Salmo trutta ezenami)
  • Makedonya alabalığı (Salmo balcanicus)
  • Italyan alabalığı (Salmo trutta cettii)
  • Boşnak alabalığı (Salmo trutta taleri)
  • Fibreno alabalığı (Salmo trutta fibreni)
Nerdeyse tüm alabalıklar yırtıcı tatlısu balıklarıdır, sadece (daha çok somon balığı ile yakın akraba olan) deniz alabalığı aynı Somon balıkları gibi denizde yaşayıp sırf yumurtlamak için akan tatlısulara girer.
Pasifik okyanusu somonu ile yakın akraba olan Gökkuşağı alabalığı suni göllerde yetiştirilmek için Amerika'dan getirilmiştir. Aynı çay alabalığı gibi o da balık üretiminde tanınmış bir balık türüdür. Türkiye'nin neredeyse her yerinde alabalık üretilen küçük veya büyük çiftliklere rastlamak mümkündür.

230px Alabalik1
Pazarda satılan alabalıklar


120px Truite arc en ciel

Alabalık

🌘 🚀

Benzer Konular

30 Nisan 2010 / The Unique Zooloji
29 Mart 2009 / Gabriella Zooloji
30 Nisan 2010 / The Unique Zooloji
30 Nisan 2010 / The Unique Zooloji
30 Nisan 2010 / The Unique Taslak Konular