Arama

Patlıcan (Solanum melongena)

Güncelleme: 22 Mayıs 2010 Gösterim: 2.849 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
22 Mayıs 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Patlıcan
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar


260px Solanum melongena ja02
  • Bilimsel sınıflandırma
  • Alem: Plantae (Bitkiler)
  • Bölüm: Angiosperms
  • Takım: Solanales
  • Familya: Solanaceae
  • Cins: Solanum
  • Tür: S. melongena
  • Binominal adı Solanum melongena

300px Aubergine

Patlıcan



Mor renkli bir sebze. Sıcak iklim sebzesidir. Soğuk havayı sevmez ve sıcaklık -2, -3 olduğunda hemen ölür.
Patlıcan fazla bir besin değeri içermediği gibi bazı yanlış bilgi vardır; meyvesinde yağ, karbonhidrat ve protein miktarları gözardı edilebilecek değerlerde olduğu düşünülsede çok faydalıdır. Türkiye'de daha çok imambayıldı, karnıyarık yemekleri ve kızartması şeklinde tüketilir. Ayrıca salatası da yapılır.

Patlıcanın anavatanı Hindistan’dır. Tropik bölgelerde çok yıllık bitki özelliği gösterirken bu kuşağın dışındaki iklim kuşaklarında tek yıllıktır. Yayılışı Hindistan’dan Afrika’ya doğru olmuştur. Avrupa’ya 16. yy. da İspanyollar tarafından getirilmiştir.
Patlıcanın insan sağlığındaki yerinin diğer sebze türlerinden küçümsenmeyecek düzeyde olduğu bilinmektedir. 100 gr patlıcanın kalori değeri 24’dür. 100 gr patlıcanda 1.1 g protein, 2 g yağ, ve 5.5 g karbonhidrat vardır. Vitamin içeriği bakımından ise; 100 gramında 30 IU A vitamini, 0.4 mg B1 vitamini, 0.5 mg B2 vitamini ve 5 mg C vitamini bulunmaktadır.

Patlıcan dünyada üretilen sebzeler içerisinde; domates, biber ve hıyar üretiminden sonra gelmektedir. Sağlıklı yasam idealinin gündemdeki yerini alması ile diğer sebzelerde olduğu gibi patlıcan tüketimi ve değerlendirme olanaklarını da arttırmakta, bu durum üretimi arttırmaktadır. Dünya patlıcan üretimi 1994 yılından itibaren düzenli olarak artarak, 2003 yılında %84 artışla 29,5 milyon tona ulaşmıştır
Bu artışta önemli patlıcan üreticisi ülkelerin payı olduğu görülmektedir. Nitekim dünyada önemli üretici ülkeler olan Çin, Hindistan, Türkiye, Mısır, İtalya ve ispanya’da patlıcan üretimi son on yılda %21 ile %118 arasında artmıştır. Üretimi önemli ülkelerden sadece Japonya’nın üretiminde bir azalma olmuştur.

Son on yıllık veriler incelendiğinde; dünya patlıcan üretiminde Çin’in%50.6, Hindistan’ın %30.1,Türkiye’nin %3.8 ile ilk üç sırayı paylaştıkları, özellikle son beş yılda Çin üretiminin arttığı; Hindistan ve Türkiye üretimlerinin ise fazla değişmediği görülmektedir. Dünya üretiminde ilk üç sırayı %84,5 oranı ile Çin, Hindistan ve Türkiye almaktadır. Bu ülkelerin ihracattaki payları incelendiğinde ise; Çin’in ihracatının %5,5, Türkiye ihracatının %1,5 olduğu, Hindistan ihracatının ise kayda değer olmadığı görülmektedir. Diğer yandan dünya patlıcan ihracatının %21.8’ini _ispanya, %21,7’sini Meksika, %5,5’ni Çin, %3,4’ünü İtalya, %1,5’ini ise Türkiye karşılamaktadır. Son verilere göre üretilen patlıcanın yaklaşık %2’si ticarete (ihracat-ithalat) konu olmakta, taze olarak stok olmadığı için de kalan miktarın tüketimde kullanıldığı varsayılmaktadır.

Türkiye’de farklı iklim ve toprak yapısı nedeni ile birçok sebze türü üretilebilmektedir. Patlıcan da bu sebze türlerinden biridir, Türkiye şartlarında patlıcan üretimi hem tarlada hem serada yapılabilmekte, fakat iklim ve toprak isteği yanında bakım şartları ve ekim nöbeti tercihinden dolayı her bölgede yetiştirilememektedir. Türkiye’de patlıcan üretimi yapılan en önemli iller; İçel, Antalya, Şanlıurfa, Hatay, Aydın, Bursa, Adana ve Samsun’dur. Türkiye’nin 1997-2002 yılları arasında patlıcan üretimi 1992 ve 1993 yılında 750.000 ton olarak gerçekleşmiş, 1994 – 1998 yıllarında ise, 750.000 ton ile 850.000 ton arasında değişim göstermiştir. 1998 yılından sonra da üretim 900.000 tonu asarak 2002 yılında 955.000 tona ulaşmıştır. 1991- 2002 yılları arasında Türkiye patlıcan verimi hektara 19.621 kg ile 29.216 kg arasında değişmiştir. Türkiye’nin patlıcan ihracatı 2.600 ton ile 5.600 ton arasında değişmektedir. ihracat, 1993 yılında olduğu gibi bazı yıllarda 1.000 ton seviyesine düşerken, 2001 yılı gibi bazı yıllarda ise 5.500 tona ulaşmıştır. Diğer yandan Türkiye’nin en fazla patlıcan ihraç ettiği ülkeler arasında Almanya, Avusturya, Bulgaristan, Hollanda, Romanya, Rusya ve Belçika-Lüksemburg yer almaktadır
.

Türkiye’de aylara göre perakende patlıcan fiyatları incelendiğinde; Mart ayında yüksek olarak başlayan fiyatların Ağustos ayında en düşük seviyeye ulaştığı daha sonra Kasım ayına dek artarak devam ettiği görülmektedir. Diğer bir ifade ile fiyatları patlıcanın tarla ve seradaki üretimine bağlı olarak değişmektedir

Patlıcan Akdeniz bölgesi için önemli bir sebze türüdür. Başlangıçta serada alternatif tür olarak yetiştirilmekte iken bugün örtüaltı yetiştiriciliğinde domates, hıyar ve biberden sonra dördüncü sırada yer almaktadır. Ayrıca ürün fiyatı açısından diğer sebzeler arasında en istikrarlı olan türdür. Bölgede son yıllarda açıkta yetiştiricilikte giderek artış göstermektedir.

Doğada patlıcanı besin olarak tüketen tek canlı insandır. Bunun nedeni insan bünyesinde az miktarda nikotin bulunmasıdır. balıkesirin gönen ilçesinde patlıcan üretimi yüksektir.bu yüzden nakliye firmaları arasındaki rekabet doruktadır.

Ayrıca Bkz.=)Patlıcan - Patlıcan Nedir - Patlıcan Yetiştiriciliği
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

17 Kasım 2007 / kompetankedi Ziraat
5 Kasım 2008 / Misafir Botanik
2 Ağustos 2010 / _Yağmur_ Botanik
9 Mart 2010 / _KleopatrA_ Taslak Konular