Arama

Semi Contact Nedir? Semi Contact

Güncelleme: 3 Temmuz 2013 Gösterim: 7.110 Cevap: 1
RivaN - avatarı
RivaN
Ziyaretçi
3 Haziran 2010       Mesaj #1
RivaN - avatarı
Ziyaretçi
Semi Contact genel kuralları nelerdir?
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

SEMİ CONTACT (Elim Sende)

İki müsabıkın kurallara uygun teknik ve hızla en çok skor puanını elde etmek hedefiyle yapılan bir müsabaka dalıdır. Bu müsabaka dalında etkililik önemli değildir. Semi Contact dalının ana özellikleri teknik ve hızdır. Semi Contact müsabakasında vuruşlar hafif ve iyi kontrol edilebilir bir şekilde gerçekleştirilmelidir. El ve ayak tekniklerinin sporcu açısından eşit derecede önem taşıdığı bir teknik daldır. Teknikler- yumruklar ve tekmeler sıkı bir biçimde kontrol edilir. Her geçerli puanda diğer bir ifadeyle; elin veya ayağın kurallara uygun kısmıyla müsaade edilen hedeflere uygun tekniklerle vurulmasında puan verilir, orta hakem müsabakayı durdurur ve iki hakemle birlikte aynı anda puanı kazanan müsabıkın köşesini göstererek parmaklarıyla müsabıkın kaç puan aldığını işaret edecektir. Bu müsabakanın süresi brüttür.

Semi Contact Branşındaki Müsabaka Alanın Özellikleri
  • Madde 19-Müsabaka alanı minderdir.
  • Müsabakalarda minder boyutları en az 6 x 6 metre, en fazla 8 x 8 metredir.
  • Minder pürüzsüz ve düz bir zemine konmalıdır.
  • Minderin bulunmadığı durumlarda müsabaka ringde de yapılabilir. Kullanılan Kıyafet ve Koruyucu Malzemeler
Madde 20-Koruyucu malzemeler , kask, dişlik, göğüs koruyucusu (bayanlar), Semi Contact eldivenleri , kogi, kaval kemiği koruması ve ayak botundan ibarettir. Bandaj zorunlu değildir. Müsabıkların kıyafetleri, beyaz tişört, kırmızı kick boks pantolonundan ibarettir. Ayrıca müsabıklar ,kuşak derecelerini göstermek için kuşak takabilirler.
Semi Contact’ta başparmağı da içine alacak şekilde parmakların ilk yarısını örten avuç içi açık veya el açık eldivenlerin kullanılması zorunludur. Eldivenler eli açıp kapamaya olanak tanıyacak şekilde olmalıdır. Eldivenler yumruğun ön ve üst kısımlarındaki eklem yerleri ile avuç kenarlarını kaplamalı, bileğin en az 5 cm üstüne kadar çıkmalıdır. Eldivenler gerçek veya suni deri kaplı yumuşak ve yoğun sentetik kauçuk köpük malzemeden yapılmalıdır. Eldivenler müsabıkın eline kendinden yapışmalı bir sistemle geçirilmeli ve bilekten ayarlamalı bir şeritle sabitlenmelidir. Eldivenlerin takılması için metal veya plastik toka ya da kayışlara izin verilmez. Ayrıca her tür kendinden yapışmalı sisteme de izin verilmez yalnızca pamuk esaslı şeritlere izin verilir ve bu şeritler de yalnızca eldivenlerin bileğe sabitlenmesinde kullanılabilir. Bir eldivenin toplam ağırlığı 8 Ons (226 gram) olmalıdır. Semi Contact eldivenleri federasyonun uygun gördüğü eldivenler de olabilir.

Semi Contact Branşındaki Raundlar
Madde 21- Semi Contact müsabakalarında eleme ve final müsabakaları 2 dakikadan 3 raunddur. Raund araları 1 dakikadır.
Minikler için eleme ve final müsabakaları 1.30 luk 2 raund dan oluşur. Raundlar arası 1 dakikadır. Ancak katılımcıların durumlarına göre federasyon tarafından süre ve raund ayarlaması yapılabilir.
Müsabıkın arkasında iki Antrenör bulunur. Ringin içerisine yalnız bir antrenör girebilir; müsabaka başlayınca her iki antrenör oturarak müsabakayı izler. Her sporcu ve antrenör bu kurallara uymak zorundadır.

Semi Contact Branşındaki Sıkletler ve Yaş Grupları
Madde 22
  • Büyükler ; 18-45 Yaş Erkekler : 57 – 63 – 69 – 74 – 79 – 84 – 89 – 94 – (+ 94) kg.
  • Büyükler ; 18-45 Yaş Bayanlar : 50 – 55 – 60 – 65 – 70 – (+ 70) kg.
  • Gençler ; 16-18 Yaş Erkekler : 57 – 63 – 69 – 74 – 79 – 84 – 89 – 94 – (+ 94) kg.
  • Gençler ; 16-18 Yaş Bayanlar : 50 – 55 – 60 – 65 – 70 – (+ 70) kg.
  • Yıldızlar ; 13-15 Yaş Erkekler : 42 – 47 – 52 – 57 – 63 – 69 – (+ 69) kg.
  • Yıldızlar ; 13-15 Yaş Bayanlar : 42 – 46 – 50 – 55 – 60 – 65 – (+ 65) kg.
  • Minikler ; 10-12 Yaş (Bay-Bayan) : 28 – 32 – 37 – 42 – 47 – (+ 47) kg.
Yukarda belirtilen yaşlarda ve sıkletlerde günün koşulları , tasarruf tedbirleri ve katılımcıların durumlarına göre federasyon gerek gördüğünde faaliyetlerde yaşlar ve sıkletler arasında değişiklik yapabilir.

Semi Contact Branşındaki Müsaade Edilen Vuruş Bölgeleri
Madde 23
  • BAŞ : Yüz, başın yanları, arkası ve alın.
  • GÖVDE : Ön ve yanlar,
  • BACAK : Süpürme,
Semi Contact Branşında Müsaade Edilmeyen Vuruş Bölgeleri
Madde 24
  • Başın üstü,
  • Gövdenin arkası (sırt),
  • Omuzların üstü,
  • Boyun; ön kısım, yanlar (boynun tamamı),
  • Bel altı (süpürme hariç),
Gözle görülmeden yapılan her türlü vuruşlar, genelde kontrol edilmeyen teknikler.

Semi Contact Branşındaki Müsaade Edilen Teknikler

Madde 25
TEKMELER: Karşı, yan, arka, dairesel, kanca (yalnızca ayak tabanı), hilal, balta (yalnızca ayak tabanı) tekmeler, sıçrama, dönerek yapılan teknikler.

ELLER: Direkt yumruk, backfist,

AYAK SÜPÜRMESİ: Süpürme ile puan almak için müsabık her zaman ayağı üzerine düşmelidir. Süpürmeyi uygularken müsabık ayağından başka bir yeri ile yere değerse puan verilmeyecektir. Rakibi ayağından başka bir yeri ile yere değerse sporcuya puan verilecektir.

Semi Contact Branşında Müsaade Edilmeyen Teknik ve Hareketler
Madde 26- Müsabakayı engellemek veya müsabakadan kaçmak,
2-Kasıtlı olarak yere düşmek, sportmenliğe aykırı davranışlar, müsabaka alanını terk etmek,
3- Bir müsabık, rakibinden herhangi bir yumruk, tekme veya darbe almadan müsabaka alanını terk ederse (alan dışına çıkarsa) bu durum “Kasıtlı Çıkış” olarak kabul edilecek ve müsabık hakemden uyarı alacaktır. Müsabık üç kez bu şekilde dışarı çıktığında bir puan kaybedecektir. Dördüncü kez de müsabık diskalifiye edilecektir. Maç boyunca yapılan uyarılarda diskalifiye edilebileceği kendisine bildirilecektir.
4-Müsabıka yalnızca bir uyarı yapılacaktır, ardından normal cezalandırma ve diskalifiye etme prosedürü uygulanacaktır. Bununla birlikte, sportmenliğe aykırı davranış durumunda, müsabık aykırı davranışının ciddiliğine bağlı olarak ilk seferde uyarılmadan doğrudan diskalifiye edilebilecektir.
5-Müsabıkın rakibini tutmasına izin verilmez. Müsabık skor işareti yapamaz. Müsabaka esnasında centilmenliğe aykırı yapılan her türlü davranıştan dolayı antrenöre, sporcuya, idareciye ve takımın tamamına ceza verilecektir. Hatta diskalifiye dahi edilebecektir.
6-Ring içinde veya dışında müsabakanın ahengini bozan, hangi nedenle olursa olsun bir hakeme veya görevliye bağırmak, vurmak, tükürmek, tutmak ya da bu hareketlerden herhangi birine teşebbüs eden antrenör, sporcu ve idareci hemen ceza kuruluna sevk edilebileceği gibi takımın tamamıda ceza kuruluna sevk edilir veya diskalifiye edilebilir. Müsabık yere düşen rakibe saldıramaz. Müsabıklardan birisi veya her ikisi de ayakları dışında vücudunun herhangi bir yeriyle

yere değdiğinde maçı hemen durdurmak orta hakemin sorumluluğundadır. Yere düşmüş müsabıkın kafasına veya vücuduna darbe atmak puan kaybına veya diskalifiye etme işlemine yol açabilecektir. Bu konuda yan hakemler oy çokluğuyla karar verecektir.

Semi Contact Branşındaki Puanlar
Madde 27
  1. Yumruk : 1 puan
  2. Vücuda tekme : 1 puan
  3. Süpürme : 1 puan
  4. Sıçrayıp vücuda tekme : 2 puan
  5. Sıçrayıp kafaya tekme : 3 puan
  6. Kafaya tekme : 2 puan
kurallara uygun puan hareketinde “STOP” komutu verilecektir ve hakemler puan alan köşeyi işaret ederek gösterecektir.
Maç süresi sonunda en fazla puana sahip olan müsabık galip olacaktır. Ayrıca müsabıkın müsabakaya çıkmamasından dolayı rakibi galip ilan edilir.
Eleme ve final müsabakalarında müsabıklardan biri 10 puan farkı sınırına ulaşırsa kazanan olarak ilan edilecektir.

Semi Contact Branşındaki Ceza puanları – Çıkışlar

Madde 28- Uyarılar, maç süresince bütün raundlarda yapılmalıdır
  1. Birinci ( 1.) ihlal ya da çıkış – Sözlü Uyarı veya 1.çıkış
  2. İkinci ( 2.) ihlal ya da çıkış – Resmi Uyarı veya 2. çıkış
  3. Üçüncü ( 3.) ihlal ya da çıkış – Ceza puanı -1
  4. Dördüncü ( 4.) ihlal ya da çıkış – Diskalifiye

Dışarı çıkma veya çıkış, yalnızca tek ayakla bile olsa çizginin dışına çıkma anlamına gelir. Çizgi üstünde durma, dışarı çıkma olarak kabul edilmez. Müsabık diğer müsabık tarafından dışarı itildiyse veya bir darbe ya da tekme sonucunda çizginin dışına çıktıysa dışarı çıkma sayılmaz. Hareketin dışarı çıkma olup olmadığı her zaman yan hakem tarafından belirlenir veya bu konuda yan hakemler arasında oy çokluğu ile karar alınır. Dışarıya çıkma ile ilgili uyarılar, diğer ihlal uyarılarından ayrı tutulacaktır. Hakem uyarı veya ceza puanı (eksi puan) verirken maç süresini gösteren saati durdurmalıdır.

Semi Contact Branşındaki Kural İhlalleri
Madde 29
1-Müsaade edilmeyen teknikleri kullanmak,
2-Müsabakayı engellemek,
3-Sürekli müsabaka esnasında dönmek,
4-Zaman kazanmak için kasıtlı yere düşmek,
5-Hakem kararlarına itiraz etmek,
6-Sportmenliğe aykırı şekilde davranmak,
7-Antrenörün bağırarak taktik vermesi,
8-Sakatlama durumunda antrenörün mindere girmesi,
9-Antrenörün her kural ihlalinde hakem sporcusuna ceza puanı verecektir.

Büyük ve ciddi kural ihlalleri hemen bir ceza puanıyla, belirli durumlarda da müsabıkın diskalifiye edilmesiyle sonuçlanabilir. Orta hakem ve yan hakemler müsabıka diskalifiye etmeyi gerekli gördükleri her durumda ring sorumlusuna danışarak uygun prosedürün uygulanıp uygulanmadığından emin olmalıdır. Müsabık aynı zamanda hem puan alıp hem de uyarı veya ceza alamaz.

El Sıkışma -Eldivenleri Tokuşturma
Madde 37-Bir müsabakadan önce ve sonra müsabıklar el sıkışırlar , eldivenlerini tokuştururlar.Bu uygulama sportif ve dostça rekabetin bir göstergesidir ve kick boks talimatlarında yer alır. El sıkışma ilk raundun başlamasından önce ve karardan sonra uygulanır.

Semi Contact Nedir? Semi Contact

Son düzenleyen _Yağmur_; 3 Temmuz 2013 11:12 Sebep: sayfa düzeni
RivaN - avatarı
RivaN
Ziyaretçi
17 Ağustos 2010       Mesaj #2
RivaN - avatarı
Ziyaretçi
Semi Contact Nedir? Semi Contact Hakkında Genel Bilgiler

Sponsorlu Bağlantılar

Semi kontakt
Yopçagi: Semi contact temel tekniği.


Benzer Konular

7 Şubat 2009 / burakkcbyk Soru-Cevap
11 Ekim 2015 / Safi X-Sözlük
5 Ağustos 2015 / emilylee X-Sözlük