Arama

Dünya Kentleri: Erbil

Güncelleme: 7 Eylül 2010 Gösterim: 2.528 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
7 Eylül 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Erbil
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

800px Hawler Castle


280px Iraq location mapsvg

Erbil'in Irak'taki konumu

Erbil
(Arapça: أربيل, Kürtçe: ھەولێر, Hewlêr), Irak'ın Kürdistan Bölgesel Yönetiminin başkenti olan şehir. Şehirin nüfusu 1,3 milyon civarında. Nüfüs Kürtler,Türkmenler, Araplar dan oluşuyor.Nüfusun büyük çoğunluğu Kürttür.

Tarih

Asurlular zamanında Arba-ilu, Arbela; eski İran kaynaklarında Arbira olarak geçen ve gelişmiş bir kent olan Erbil, Aşağı ve Yukarı Zab suları arasında kurulmuştur. Musul, Altınköprü, Bağdad-Basra yollarının kavşak noktasında bulunan şehir, Irak Selçukluları idaresinden sonra 1144 tarihinden itibaren Beytekin hanedanından Küçük Ali'nin ve Erbil Atabeklerinin başkenti olmuştur.

Muzafferüddin Kökböri devrinde (1136-1190) imar edilen Erbil, iki kısımda gelişmiştir. Aşağı Erbil nehir kenarında, geniş bir vadide yayılırken, Yukarı Erbil tepe üzerinde kale içine sıkışıp kalmıştır. Kalenin surları, eski kalıntıları üzerine Kökböri tarafından yeniden yaptırılmıştır.

Kökböri'nin evlâdı olmadığından, vasiyeti üzerine Abbasî halifesine kalan Erbil, Moğol istilâsından sonra uzun müddet karışık ve sıkıntılı dönemler yaşamıştır. 1731'de, Nadir Şah'a karşı uzun süre dayanan kale, şehrin düşmesinden sonra harabe haline gelmiş, 1849'da esaslı bir şekilde tamir edilmiştir. Erbil, Osmanlı döneminde, 19. yy. başlarına kadar Bağdat'a bağlı bir kaza merkezi olarak idare edilmiştir.

Kökböri, devletinin ve saltanatının küçük olmasına rağmen, İslâm dünyasında büyük bir üne kavuşmuştur. Aşağı Erbil'de yüksek minareli bir ulu cami, bir medrese, 4 dârûl-aceze, dul ve yetim yurtları ile ribatlar yaptırarak şehri mimarî eserlerle donatmıştır.

Ulaşım yollarının kavşak noktasında bulunan Erbil, 12-15. yy.larda büyük bir ticaret merkezi durumundaydı. 1309 (Rumi) Musul Salnamesi'ne göre, 4.000 nüfuslu kaza merkezinde, 2 cami, 10 mescid, 6 medrese, 5 sıbyan mektebi, 5 dârûl-aceze, 1 kışla ve 3 hamam bulunuyordu(4). Bugün Aşağı Erbil harabe halinde olup bir tek minare ayakta kalmıştır. Yukarı Erbil, kale içinde hâlâ 18. yy. hayatı yaşamaktadır. Kale içindeki Kale Camii, Hacı Molla İbrahim Camii, Ömerağa Medresesi ile Şeyh Şerif Tekkesi halen kullanılmaktadır.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

1 Eylül 2010 / PiSiK0PATR Sinema tr
4 Ağustos 2009 / Daisy-BT Tiyatro tr
14 Şubat 2013 / BARIŞ Edebiyat tr
5 Eylül 2016 / ener Sanat tr
7 Ekim 2006 / Mystic@L Taslak Konular