Turunç ve Faydaları
Turunç (citrus aurantium):Sedefotugiller familyasından; 1-6 m boyunda, kış aylarında yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Yaprakları parlak ve almaşık dizilişlidir. Çiçekleri beyaz renkli ve güzel kokuludur. Meyvesi küre şeklinde olup, sarı-turuncu renktedir. 8-12 tane dilimi vardır. Meyvesinin usaresi ekşimsi-acı lezzettedir. Olgunlaşmamış meyvelerin kabuklarında uçucu yağ, C vitamini, pektin ve hesperidin vardır. Çiçeklerinden turunç çiçeği esansı çıkarılır.Sponsorlu Bağlantılar
- Sinirleri yatıştırır.
- Spazmları giderir.
- Hazmı kolaylaştırır.
- Şehveti kuvvetlendirir.
- Parfümericilikte kullanılır.
- Kalbi kuvvetlendirir, serinletir.
- Kabuğun iç kısmından reçel yapılır.
- Suyu temizlik maddesi olarak kullanılır.
- Çarpıntıyı önler, üzüntü ve sıkıntıyı giderir.
- Safradan mutevellit kalp çarpıntısını telkin eder.
- Safra, ishal ve kusmayı keser. turkeyarena.com
- Şerbeti (suyu) içilirse mideyi temizler ve iştah açar.
- Fazla alınmamak kaydı ile şeker hastalığına faydalıdır.
- Turunçtan yapılan şurup, mide yanmalarına karşı faydalıdır.
- İştahı açma özelliğine sahip, aynı zamanda susuzluğu giderir.
- Turuncun çekirdeği, kabuğu, yaprağı ve çiçeği insana hararet verir.
- Turuncun kokusu veba sağlığını önler ve havanın temizlenmesini sağlar.
- Sarı kabuğun turunç macunu yapılır. Macun kulunç ağrısına karşı iyi gelir.
- Turunçtan eğer iki miskal şurup yapılıp içilirse bütün zehirlenmelere karşı yararlı olur.
- Çekirdeğin Panzehir özelliği vardır. İki miskal (yaklaşık) 10 gram turunç çekirdeği dövülüp akrebin iğnelediği yere konulursa ağrının kesilmesine yardımcı olur ve rahatlatır.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Turunç ve Sağlık için Faydaları

