Arama

Işık enerjisi hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 3 Temmuz 2011 Gösterim: 1.995 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Aralık 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Işık enerjisini bulamadım da başka bir link verirsenız sewınırm arkadaşlar
Sponsorlu Bağlantılar
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
3 Temmuz 2011       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Alıntı
Misafir adlı kullanıcıdan alıntı

Işık enerjisini bulamadım da başka bir link verirsenız sewınırm arkadaşlar


Işık Enerjisi
Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi,özgür ansiklopedi

Işık enerjisi bir fiziksel niceliktir ve insan gözünün algıladığı ışık enerjisinin miktarını ifade eder. Bu tariften de anlaşıldığı gibi, ışık enerjisi hem ışınım yapan kaynağın gücüne, hem de insan gözünün özelliğine bağlıdır. SI birimi MKS sisteminde lumen•saniye dir.(lm•s kısaltmasıyla gösterilir.) Aynı birim fotoğrafçılıkta büyük yenilikler yapmış olan İngiliz bilim adamı William Fox Talbot (1800-1877) adına izafeten talbot olarak ta bilinir . Ancak talbot henüz bir SI birim olarak tescil edilmemiştir.

Dalgaboyu ve frekans

Işınım dalgaboyu veya frekans ile tarif edilebilir.İkisi arasındaki ilişki
49c9fb6cd10c1275cc9e4ab5136c4e8f Burada λ dalga boyu, f frekans ve c de ışık hızıdır.
Işık hızı boşlukta 299 792 458 m/s dir. MKS sisteminde dalgaboyu birimi metre (m) , frekans birimi ise Hertz (Hz) dir. (Yukardaki ilişkide frekans GHz cinsinden verilirse, dalgaboyu da nm cinsinden hesaplanabilir.)



Elektromanyetik dalgaların enerjisi

Elektromanyetik dalgalar enerji taşıyıcısıdırlar. Suyun Güneş ışığı ile ısıtılması, Güneş panelleriyle elektrik üretilmesi gibi örnekler elektromanyetik dalgalarla taşınan enerjinin de fiziğin diğer dallarında tanımlanan enerjiden başka bir şey olmadığını ortaya koyar. Elektromanyetik dalgalarla taşınan enerjinin birimi joule veya watt•saniyedir. Ne var ki ışık enerjisi elektromanyetik enerjinin sadece bir bölümünü oluşturur.

Kaynağın elektromanyetik enerjisi ve ışık enerjisi

Elektromanyetik dalgalar yayan bir kaynak çeşitli dalga boylarında ışınım yapar. Kaynağın elektromanyetik enerjisi bütün bu dalgaboylarındaki ışınımların toplamı kadardır. Ne var ki, insan gözü bu spektrumun sadece bir bölümüne duyarlıdır. 380-740 nm (nanometre) arasndaki bu bölge ışık (ya da optik) bölgesidir. Işık enerjisi sözü ile sadece bu bölgedeki enerji kastedilir. Açıkça görüldüğü gibi, kaynağın ışık enerjisi aynı kaynağın elektromanyetik enerjisinden daha azdır. Öte yandan 380-740 nm arasındaki bölgede de insan gözü elektromanyetik ışınıma tam olarak duyarlı değildir. Duyarlılık 550 nm dalgaboyuna sahip tek frekanslı (monokromatik) ışınımda maksimum iken, diğer dalgaboylarında algılama daha azdır.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

30 Nisan 2011 / faniyz Soru-Cevap
28 Aralık 2009 / Misafir Cevaplanmış
21 Şubat 2011 / Misafir Taslak Konular
14 Şubat 2012 / Misafir Cevaplanmış