Arama

Osmanlı Kurumları - Yeniçeri Ağası

Güncelleme: 26 Mayıs 2011 Gösterim: 3.635 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
26 Mayıs 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Yeniçeri Ağası
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi
Sponsorlu Bağlantılar

Yeniçeri Ağası Yeniçeri Ocağı'nın en yüksek rütbeli komutanı.

Yeniçeri Ağası, Yeniçeri Ocağı ile Acemi Ocağı işlerinden sorumludur. Sadrazamdan sonra gelen Yeniçeri Ağasının hem sivil, hem de askeri görevleri vardır. Esnafı denetlemesi de onun görevlerindendi. Başkentin güvenliği ile sarayın koruması da görevleri arasındadır. Aynı zamanda Divan-ı Hümayun üyesidir. Yeniçeri Ağaları arasında vezirlik verilenler de vardır ve bunlar Ağa Paşa diye anılmıştır.

Yeniçeri Ağası, Ocağın kuruluşundan 1451 yılına kadar Ocaktan seçilirken; Fatih Sultan Mehmed döneminde bu tarihten sonra sekbanbaşılardan tayin edilmeye başlanmıştır. 1515’ten itibaren de saraya mensup ve güvenilir miriâlem, mirahur gibi padişaha daha yakın ağaların içinden atanması gelenekleşmiştir.

Ayrıca, Yeniçeri Ağalarının azil ve tayini 1593'e kadar doğrudan padişah tarafindan gerçekleştirilirken, bu tarihten itibaren veziriazamlar tarafından yapılmaya başlanmıştır. Neticede Yeniçeri Ocağı 18 Haziran 1826 yılında II. Mahmud tarafından ortadan kaldırılmıştır. Bu olaya Vaka-i Hayriye denir. Bu görevi daha sonra 1826 yılından sonra Seraskerlik, 1908 yılından itibaren ise Harbiye Nezareti makamı üstlenmiştir.


II. Mehmet (Fatih) dönemine kadar ocağın en değerli, en kıdemli subayları arasından atanırken, Fatih döneminde yeniçeri ağalarının sekbanbaşılardan atanması uygun görüldü. 1515 yılından itibaren de saraya mensup ve güvenilir miriâlem, mirahur gibi padişaha daha yakın ağaların içinden atanması gelenekleşti. 18. yüzyıldan sonra ise, ağalar daima ocaktan seçildiler. Cuma namazına çıkan padişahların atlarının yanı sıra yürümeleri yasa hükmüydü.

16. yüzyılın ortalarına kadar dereceleri sancakbeyliğiyken, sonradan beylerbeyliğe yükseltildi. Yeniçeri ağalarının 19 kişilik özel bir maiyetleri vardı. Bunlara ağa gediklileri ya da seraser kuşaklılar denilirdi. Yeniçeri ağalarının saraya yakın kimselerden atanması usulünün kabulünden sonra ocakta oturmaları doğru bulunmadı ve ikametleri için ayrı bir daire (Ağa Kapısı) yapılıp vakfedildi. 1826'da yeniçerilerle birlikte yeniçeri ağalığı da tarihe karıştı.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

26 Mayıs 2011 / virtuecat Osmanlı İmparatorluğu
23 Aralık 2013 / Misafir Soru-Cevap
3 Aralık 2012 / Misafir Osmanlı İmparatorluğu
11 Haziran 2013 / Misafir Taslak Konular
22 Mart 2010 / asla_asla_deme Taslak Konular