Arama

Velifera, Velifera (Poecilia velifera)

Güncelleme: 6 Haziran 2011 Gösterim: 1.900 Cevap: 0
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
6 Haziran 2011       Mesaj #1
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Velifera, Velifera (Poecilia velifera)

Sponsorlu Bağlantılar
poecgreen2

Latince Adı: Poecilia velifera

Habitatı ve Anavatanı: Orta Amerika kıtası Meksika Yukatan bölümü

Beslenme Biçimi: Hem etçil hem otçul. Su tabanındaki küçük canlılar ve yosunlar.

Davranış Biçimi: Orta derecede agresif.

Kendi Türlerine Davranışı: Bulunduğu akvaryumda sadece 1 erkek olması önerilir

Yüzme Seviyesi: Orta - Yüzey

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler daha renkli ve üst yüzgeçleri daha gelişkindir. Erkeklerde gonopod bulunurken dişilerde bulunmaz.

Üreme: Canlı doğum (Yumurtanın balığın karnından ayrıldıktan hemen sonra yırtılması ile)

Sıcaklık: 25-28°C

En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 12 cm dişiler 18 cm.

En Az Akvaryum Hacmi: 60 lt. İri boyutlara ulaşmaları için en az 300 litrelik tanklar gereklidir.

Su Sertliği: Sert

pH: 7.5-8.5

Zorluk Seviyesi: 3

Genel Yorum: Nehrin denize döküldüğü bölümlere yakın yaşadıkları için akvaryumlarının suyu acı olmalıdır. 50 litreye bir çay kaşığı tuz atmak hem acı su şartlarını sağlayacak hemde balığın mantara ve beyaz beneğe karşı dirençli olmasını sağlayacaktır. Akvaryumda 3 dişi 1 erkek olarak bakılmaları önerilir 2 yada daha fazla erkek konulduğunda baskın olan erkek diğer verliferayı hırpalayabilir. Üremeleri diğer canlı doğuranlara göre biraz zordur yavrular artemia ve toz yemle beslenebilir. Erkeklerin sırt yüzgeçleri kur döneminde balık için çok önemlidir hacim olarak küçük akvaryumlarda balığın üst yüzgeci fazla gelişmez.


Aktavist Yorumu: Merhaba arkadaşlar veliferalar Murat Arkadaşımın da söylediği gibi bitkili akvaryumları severler benim akvaryumum 400 litre ilk zamanlar bu balıkları pek anlayamamıştım; ama zaman ilerledikçe onlarla iç içe oldum ve artık ne zaman ne istediklerini kendileri bana söylüyorlar. Şimdi sıkı durun bakın ben yavrularımı nasıl koruyorum..) Akvaryumumun içten 50 cm'lik bir bölümünü geniş delikli bir tül ile ikiye ayırdım ve 50 cm'lik alanı yavrular için hazırladım. Yetişkinlerin bölümüne tam tülün iki köşesine bitkiler yerleştirdim ilk başlarda bu durumdan çok sıkılan dişiler 1 hafta sonra bu iki köşeyi mesken edindiler ve yavrulama gerçekleşeceği zaman bu köşeye gidip orda yavruluyorlar. Yavrulayınca hareketlenen yavrular anında tülden geçip diğer tarafa çıkıyorlar. Benim de onlarla uğraşma zahmetim bitiyor; ama yetişkin balıklar tülden diğer tarafa iştahla bakarak yiyemedikleri yavruları görünce sinir oluyorlar bu da ayrı bir zevk tabii... Bu yöntem en iyisi arkadaşlar. Bir de size şimdiye kadar kimsenin söylemediği bir bilgi; hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Akvaryumunuza 2 adet kolisa adlı yetişkin dişi koyun ve görün; kendi yavruları olmadığı halde nasıl koruyup ilgileniyorlar yavruların yanına kimseyi yaklaştırmıyorlar. Şu an velifera akvaryumumda 4 adet kolisa ve 40 adet velifera varbence sizler de deneyin. Bir keresinde yavrularımın birini kovalayan velifera tam yiyeceği sırada kolisanın saldırısına uğradı ve benim güzel kolisam yavruyu azına aldı ben yediğini sanarak hayretle bakarken benim güzel kolisam yavruyu ağzında güvenli bir bölgeye getirdi ve bıraktı hayretle kalmıştım ve ağlamıştım arkadaşlar!



Benzer Konular

6 Haziran 2011 / pesimist Zooloji
28 Mart 2013 / _EKSELANS_ Zooloji