Arama

Dünya Kentleri: Gdansk

Güncelleme: 18 Ağustos 2011 Gösterim: 1.390 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
18 Ağustos 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Gdansk
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  436px-Collage_of_views_of_Gdansk.jpg
Gösterim: 100
Boyut:  128.7 KB

Gdańsk (Almanca: Danzig)
Polonya'da bulunan bir şehirdir.

Polonya'da, Baltık Denizi kıyısında, ülkenin başlıca liman kenti. Almanca adı Danzig, nüfusu 463.100'dir. Hansa Birliği'nden olan eski Gdansk kenti, Vistül Irmağı deltasının kıyılarında yer alır. Gdansk, bugün Gydnia ve Sopot kentlerini de kapsayan bir bütünün içine alınmış durumdadır. Gdansk Limanı, bir havuzlar limanıdır. Limanda, Avrupa limanlarına gidip gelen ve dökme mal (özellikle kömür) taşıyan gemiler çalışır. Ambalajlı mallarla uzun mesafeli seferlere çıkan gemiler, Gydnia Limanı'ndan yararlanırlar. Gdansk'ta aynı zamanda önemli tersaneler vardır.

Tarihçesi

Gdańsk (Eski adı Danzig), 12. yüzyıldan beri Polonya ile Almanya arasında ihtilafa konu olmuştur. İki ülke de şehri kendi toprakları altına almak ister. Almanya I. Dünya Savaşı sonunda yenildiğinde ve özgür Polonya deklare edildiğinde, Versay Antlaşması'yla Gdańsk, nüfusunun %95'i Alman asıllı olmasına rağmen, "özgür şehir" olarak ilan edildi ve yetkisi Milletler Cemiyeti'ne verildi. Böylece Polonya'nın erişebileceği ve kullanacabileceği bir liman olacaktı. 1933'de, seçimler sonrası şehir parlementosunun büyük bir kısmı Nazilerden oluşuyordu. 1939'da, Polonya'nın Almanlar tarafından işgali ile, Gdańsk yeniden Almanya'ya katıldı.

II. Dünya Savaşının sonunda ise, Gdańsk adını alarak Polonya'ya bağlı bir şehir oldu. Şehirde bulunan Almanlar ise gitmeye zorlandılar. 1980'lerde şehir Solidarnosc (Türkçe: Dayanışma Sendikası) hareketinin yuvası oldu. 1990'da ise şehirin Polonya'ya bağlı olduğu, resmen Almanlar tarafından kabul edildi.

Gdańsk, tarihteki olayda yer almış önemli bir Avrupa şehridir. Aynı zamanda birçok büyük düşünürün de zaman zaman evi olmuştur.

Bayrak
Ad:  110px-Gdansk_flag.svg.png
Gösterim: 85
Boyut:  2.8 KB

Arma
Ad:  110px-POL_Gdańsk_COA.svg.png
Gösterim: 59
Boyut:  11.3 KB

Vikipedi
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

11 Mart 2009 / KisukE UraharA Taslak Konular
4 Eylül 2010 / ener Turizm
4 Eylül 2010 / ener Turizm
6 Eylül 2010 / ener Turizm
4 Eylül 2010 / ener Turizm