Arama

Çiğli - İzmir

Güncelleme: 20 Eylül 2011 Gösterim: 1.635 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
15 Aralık 2006       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ÇİĞLİ'NİN TARİHİ
Çigli Dünya üzerinde Türkiye'nin Asya kanadının Ege Denizi kıyı şeridindeki İzmir ilinin birşirin ilçesidir. Bahcelere fazlaca cig düştüğü için adı verilen yöremize ilk yerleşim Köyiçi mahallesinde olmuştur. Daha sonraları, 1893 yılında Girit ve Yugoslavya'dan Türk kökenli göcmenler gelmeye başlamıştır. İlçemiz Kurtuluş Savaşı yıllarındaki Yunan işgali sırasında da İzmirliler tarafından tercih edilen bir yerleşim alanı olmuştur. Cumhuriyetin ilk yıllarında ise Batı Trakya'dan değişim yolu ile gelen soydaşlarımız, 1966 yılından sonraları da Muş-Varto ve Erzurum - Hınıs depremlerinde evlerini kaybeden bazı yurttaşlarımız, Güzeltepe ve Şirintepe mahallelerinde iskan edilmişlerdir. 2000 yılına son 10 yıl kala ise organize sanayii alanı ile egekent evka-2 evka-5 evka-6 alanları ile İZMİR'in en gelişen bölgesi olmuştur ve halen gelişmektedir.

Sponsorlu Bağlantılar
COĞRAFİ YAPISI
Ilçemiz, Izmir Körfezi'nin kuzeyinde 130 km karelik bir alan kaplar. 39-26.5 kuzey enlemleri ve 27-10.5 doğu boylamları arasındadır. Kuzeyde ve batıda Menemen, doğuda ise Karşıyaka ilçeleriyle komşudur. Yamanlar dağ silsilesi ile İzmir Körfezi arasındaki Gediz nehri yatağının oluşturduğu bol alüvyonlu bir ovada bulunmaktadır. İki küçük vadi, tepeler ve delta özelliklerini taşıyan kıyı ovası Çiğlinin karakteristik coğrafi özellikleridir. İlçemizin tek akarsuyu ise Maltepe deresi adını taşır. Tepeler ile ova arasından E-5 devlet karayolu [İzmir-Çanakkale asfaltı] geçmektedir. İlçenin denizden yüksekliği 1-150 metre arasında değişmektedir. Bu yüzden Egekent, Güzeltepe, Evka-2, Evka-5, Evka-6 gibi mahalleler yamaçlarda kurulmuşken, Köyiçi ve istasyon altı gibi mahalleler ovalardadır.

İKLİMSEL VE BİTKİSEL YÖNÜ
Tipik akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü ilçemizde yıllık ortalama yağış 700 mm., bağıl nem ise %60 civarındadır. En düşük sıcaklık -8, en yüksek sıcaklık ise gölgede 43 derece olarak ölçüldüğü Çiğli'de ortalama sıcaklıklar, yaz ve kış dönemine göre 22-13 derecedir. Evka-2 ile Egekent arasında kalan alanda, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nce servi, okaliptus, çam ve akasya ağaçlandırması yapılmıştır. Ancak ne yazık ki bu sahalar sık sık yangın geçirmektedir. Sahil kesimlerinde tuzcul bitkiler ve deniz börülcesi [Atriplex halimus] görülmektedir.

YAĞMURLA GELEN FELAKET (1995)
Ormansızlık, plansız yapılaşma ve coğrafi özellikler nedeniyle ilçemizde son elli yılın en büyük sel felaketi 4 Kasım 1995 günü yaşanmıştır. Saat 01.30'da Amazon Kasırgası ile başlayan yağmur beş saat devam etmiş ve sonuçtaki sel felaketi İzmir'de 62 kişinin hayatini kaybetmesine neden olmuştur. Ölümlerin büyük bir kismi da ilçemizin Maltepe, Güzeltepe ve Egekent semtlerindedir. Saatte 100 km. hizla esen firtinada metrekareye 124 kg. yagiş düşmüştür. Bu miktar ise yillik ortalamanin yaklaşik 65 katidir. Selin Izmir'e verdiği zararın parasal ifadesi 50 trilyon liradır.

İDARİ DURUMU
1980 yılı sonunda ilan edilen olağanüstü hal sürecinde BüyükÇiğli , Belediye meclis kararı olmaksızın, belde , İzmir belediyesine bağlanmış ve bilahare de Karşıyaka ilçesi merkez belediyesi hudutları içine alınmıştır. Karşıyaka beldesine bağlı yerleşim kümelerinin dağınıklılığı ve Karşıyaka nüfusunun 80.000 den fazla olması nedeni ile 1580 sayılı Belediye kanununun 10. maddesine göre Büyük Çiğli yerleşim biriminde belediye şubesi kurulmuş ve buradaki belediye hizmetleri bu şube vasıtası ile karşılanmıştır Çiğli ile Karşıyaka sınırlarının ayrılması hikayesi iç işleri bakanlığının İzmir Valiliğine 15-12-1992 gün ve 204/0-2/81 20 sayılı yazısıyla başlamıştır Karşıyaka ve Çiğli arasında geçen toprak düellosu çetin geçmiş ve tarih sayfasına 1992 yılında BüyükÇiğli , Çiğli adıyla ilçe haline gelmiştir yasa gereği yeniden belediye teşkilatı kurulmuştur.

MAHALLİ İDARE
Gittikçe büyümekte olan Çiğli (2000) 'nin 18 mahallesi bulunmaktadır bunların ikisi belde sınıfında olup biri Sasallı diğeride Çam altı tuzla dır Biride köy statüsündedir (Kaklıç). Mahalli idareler Kaymakamlığa bağlıdır.
Son düzenleyen ThinkerBeLL; 20 Eylül 2011 12:38

Benzer Konular

5 Kasım 2016 / YURUKAFA Cevaplanmış
14 Eylül 2008 / GÜLGECELER Eğitim Bilimleri
25 Haziran 2007 / Misafir Edebiyat
20 Haziran 2011 / AndThe_BlackSky Eğitim Bilimleri