Arama

Tarihte Bugün - Sayfa 74

Güncelleme: 6 Mart 2015 Gösterim: 454.627 Cevap: 1.759
Eylül - avatarı
Eylül
Ziyaretçi
23 Ocak 2010       Mesaj #731
Eylül - avatarı
Ziyaretçi
23 OCAK

Sponsorlu Bağlantılar
Kamil Paşa hükümeti, İttihat ve Terakki Cemiyeti mensuplarınca 23 Ocak 1911'de devrildi. Bab-ı Ali Baskını diye anılan darbeyle Sadrazam istifa ettirildi ve yerine Mahmut Şevket Paşa getirildi.


Bâb-ı Âli baskını, İttihat ve Terakki Cemiyeti tarafından 23 Ocak 1913 günü düzenlenen askeri darbedir.

Arnavutluk'ta çıkan isyan bastırılırken İttihatçılara muhalif Halaskar Zabitan grubu dağa çıktı. Bu kesimin İstanbul'daki yandaşları hükümete verdikleri muhtırada meclisin dağılmasını, Kıbrıslı Mehmet Kamil Paşa başkanlığında yeni bir hükümet kurulmasını istediler.

İttihatçılar boyun eğdi. Gazi Ahmet Muhtar Paşa başkanlığında yeni bir kabine kuruldu (22 Temmuz 1912); ancak güvenoyu alamadı. Sadrazamın isteği üzerine Padişah meclisi fesh etti.

O sırada Balkan Savaşı başlamıştı (8 Ekim 1912). Osmanlı Ordusu subaylarının siyasete karışıp cephelere ayrıldığı ve siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü bir dönemde ordu savaşa hazır değildi.

Rumeli'nin büyük bir kesimi Osmanlı Devleti'nin elinden çıktı. Alınan yenilgiler Gazi Ahmet Muhtar Paşa'yı istifaya zorladı. Bunun üzerine Kıbrıslı Mehmet Kamil Paşa kabinesi kuruldu (29 Ekim 1912).

Bulgar ordusu Trakya'da ilerleyerek, Çatalca önlerine vardı. Osmanlı ordusunda şiddetli bir kolera salgının başlaması ve Rumeli'den kaçan binlerce göçmenin İstanbul sokaklarında sersefil bir duruma düşmesi, her gün açlıktan ve hastalıktan birçok insanın ölmesine neden oluyordu.

Osmanlı hükümeti Balkan devletleriyle Londra'da masaya oturdu. 1878'de imzalanan Berlin Antlaşması'nın 23. maddesini öne süren büyük devletler, bir Osmanlı eyaleti olan Bulgaristan'ın işlerine açıktan açığa karışmayı hak görüyorlardı.

Büyük devletler Babıali'ye bir nota vererek Edirne'nin Bulgaristan'a ve Ege adalarının kendilerine bırakılmasını istediler. Dolmabahçe Sarayı'nda toplanan ve ileri gelen devlet adamlarının katıldığı Şura-yı Umumi durumu görüştü.

Balkan Savaşı'nın ilk evresinde alınan yenilgiler ertesi Kamil Paşa hükümeti Londra Konferansı'nda önerilen Midye-Enez sınırını kabule yanaşıyordu. Osmanlı ordusunun Lüleburgaz ve Kırklareli'nde de yenilişi hükümeti büsbütün çıkmaza sokmuştu.

Bu sırada İttihatçılar iktidarı tekrar ele geçirmek için harekete geçtiler. Balkan Savaşı'ndaki yenilgileri ve Edirne'nin Bulgaristan'a terk edilişini fırsat bilerek hükümete karşı darbe planladılar. Baskın cemiyet merkezinde hazırlandı.

Enver Paşa, Talat Paşa, Filibeli Hilmi, Sapancalı Hakkı, Mithat Şükrü Bleda, Yakup Cemil, Mustafa Necip, Kara Kemal, Doktor Nazım, İzmitli Mümtaz, Silahçı Tahsin, Samuel Israel ve Ömer Naci baskını düzenleyen önde gelen kişilerdi.

23 Ocak 1913 günü Enver Paşa ve İttihatçı fedailerden Yakub Cemil'in başı çektiği grup, cemiyetin Nuruosmaniye'deki merkezinden ata binerek Babıali'ye yöneldi. Bu arada Talat Paşa da bir grup ittihatçıyla Babıali'ye gitmişti.

Ayrıca Babıali binası civarındaki önemli noktalara altmış kadar İttihatçı yerleştirilmişti. Yol boyunca toplanan halkın da katılımyla ellerinde bayraklarla tekbir getiren kalabalık Babıali'ye vardı.

Kabine toplantı halindeyken Enver Paşa ve yanındakiler Babıali'ye girdiler. Sadaret (Başbakanlık) yaveri Ohrili Nafiz Bey müdahale etmek istediyse de öldürüldü. Harbiye nazırının yaveri Kıbrıslızade Tevfik Bey de vuruldu. Bu arada Tevfik Bey'in tabancasından çıkan kurşunla ittihatçılardan Mustafa Necip öldü.

Vurulanlar arasında kapıyı bekleyen polis komiseri Celal Bey'de vardı. Harbiye Nazırı Müşir Nazım Paşa gürültü üzerine kabine toplantısından balkona çıkıp baskıncılara karşı direnip ne oluyor demeye kalmadan Yakub Cemil tarafından alnından vuruldu. Silah sesleri üzerine kabine üyeleri dağılmıştı.

Enver Paşa, Sadrazam Kıbrıslı Mehmet Kamil Paşa'nın makamına zorla girip, kafasına tabanca dayayıp, sert bir ifadeyle milletin kendisini istemediğini ve istifa etmesi gerektiğini bildirdi. Kamil Paşa asker tarafından gelen teklif üzerine isitifaya mecbur kaldığını padişaha hitaben yazdı. İttihatçılar buna ahali sözcüğünü de ilave ettirdiler.

Böylece istifa gerekçesi ahali ve asker tarafından gelen teklife dönüştü. Bu sırada İttihatçılarin ünlü hatiplerinden Ömer Naci ve Ömer Seyfettin Babıali önünde toplanan kalabalığı çoşturuyor.Yaşasın Millet!.. Yaşasın İttihat ve Terakki! diye bağırtıyordu.

Kısa sürede İstanbul İttihatçıların denetimine geçti. Padişah V. Mehmet (Reşad) İttihatçıların isteği üzerine Mahmut Şevket Paşa'yı kabineyi kurmakla görevlendirdi. Böylece iktidar tekrar ittihatçılara geçti. Aynı gece Cemal Paşa İstanbul muhafızlığını, Azmi Bey polis müdürlüğünü ve Halil Kut merkez kumandanlığını ele geçirdiler.

Talat Paşa dahiliye nazırı vekili unvanını kullanarak vilayetlere çektiği telgrafta Kamil Paşa hükümetinin, Edirne vilayetini tamamen ve Ege adalarını kısmen düşmana bıraktığını ve bu kararını sorumsuz bir meclise tasdik ettirdiğini kaydediyor ve bu nedenle milli galeyan sonucu devrildiğini bildiriyordu.

Kurulan yeni hükümet Ali Kemal ve Rıza Nur gibi muhalifleri tutukladı. Sadrazam Kıbrıslı Mehmet Kamil Paşa, Şeyhülislam Cemaleddin Efendi, Maliye Nazırı Abdurrahman Bey ve Dahiliye Nazırı Reşid Bey ülke dışına çıkarıldılar.Savaşa girmek ve savaşı beceriksizce yönetmek gerekçesiyle Gazi Ahmet Muhtar Paşa ve Kıbrıslı Mehmet Kamil Paşa kabineleri aleyhine soruşturma açıldı.

Darbe cephede pek değişikliğe neden olmadı. 30 Mayıs 1913 günlü Londra Antlaşması'yla Edirne Bulgaristan'a geçti. Ağır barış koşulları kabul edildi.

Başka neler oldu:

* 1556 - Tarihin en yüksek ölü sayısına sahip depremi, çin'in Shaanxi eyaletinde meydana geldi: yaklaşık 830,000 kişi ölü.
* 1719 - Roma İmparatorluğu bünyesinde Lihtenştayn Prensliği oluşturuldu.
* 1793 -Rusya ve Prusya, Polonya'yı bölüştü.
* 1849 - Elizabeth Blackwell, tıp diploması alan ilk kadın oldu.
* 1870 - Montana'da Amerika Birleşik Devletleri ordusu, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 173 kızılderiliyi öldürdü.
* 1925 - Şili'de hükümet bir askeri darbeyle devrildi.
* 1973 - Vietnam'da ateşkes ilan edildi. (Vietnam Savaşı)
* 1974 - İsrail askerleri Süveyş Kanalı'nın batısından çekilmeye başladı.
* 1990 - Kızıl Ordu 41 yıl sonra Macaristan'dan ayrıldı.

Tarihte bu gün doğanlar

* 1783 - Stendhal (Marie-Henri Beyle), Fransız edebiyatçısı (ö. 1842)
* 1889 - Sergei Eisenstein, Rus sinema yönetmeni (ö. 1948)
* 1899 - Humphrey Bogart,ABDli oyuncu (ö. 1957)
* 1967 - Naim Süleymanoğlu, Türk halterci
* 1972 - Engin Günaydın, Türk oyuncu.

Tarihte bu gün ölenler

* 1875 - Charles Kingsley, İngiliz yazar (d. 1819)
* 1905 - Yedi Sekiz Hasan Paşa, Osmanlı paşası (d. 1831)
* 1956 - Alexander Korda, Macar asıllı İngiliz yönetmen ve yapımcı (d. 1893)
* 1989 - Salvador Dali, İspanyol sürrealist ressam (d. 1904)
* 2005 - Atilla Özkırımlı, Edebiyat tarihçisi, yazar (d. 1942)

BiRuMuT - avatarı
BiRuMuT
Ziyaretçi
26 Ocak 2010       Mesaj #732
BiRuMuT - avatarı
Ziyaretçi
26 Ocak 2010

Sponsorlu Bağlantılar
Olaylar

1531 - Lizbon'da (Portekiz) şiddetli deprem; binlerce kişi öldü.
1699 - Osmanlı Devleti Karlofça Antlaşması'nı imzaladı.
1700 - Kuzey Amerika'nın batı sahillerinde 9 şiddetinde deprem (Kaskadya depremi) meydana geldi.
1785 - Benjamin Franklin, kızına yazdığı mektupta Amerika Birleşik Devletleri'nin sembolü olarak kartalın seçilmesinden dolayı duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi. Kendisi hindiyi düşünüyormuş.
1788 - İngiliz donanması Sidney sahillerinde. Avrupalıların kalıcı yerleşimi başlamış oldu.
1837 - Michigan 26. eyalet olarak Amerika Birleşik Devletleri'ne katıldı.
1861 - Louisiana eyaleti Amerika Birleşik Devletleri'nden ayrıldı.
1870 - Virjinya tekrar Amerika Birleşik Devletleri'ne katıldı.
1905 - Pretoria'da (Güney Afrika) 3,106 karat değerindeki dünyanın en büyük elması bulundu. Elmasa "Cullinan" adı verildi. 9 parçaya bölünen elmastan elde edilen "Afrika'nın Büyük Yıldızı" adındaki 530.2 karatlık 74 yüzlü dünyanın en büyük pırlantası Britanya tacına yerleştirildi.
1911 - Richard Strauss'un Der Rosenkavalier operası ilk kez sahnelendi.
1911 - Pilot Glenn H. Curtiss ilk deniz uçağını uçurdu.
1921 - İstanbul Tramvay işçileri greve çıktı.
1924 - Vladimir İlyiç Lenin'in onuruna Petrograd'ın adı Leningrad olarak değiştirildi.
1926 - Televizyonun icadı
1931 - Hindistan'da Mahatma Gandhi serbest bırakıldı.
1931 - Kızıl İstanbul gazetesi hakkında soruşturma açıldı.
1934 - Apollo Tiyatrosu Harlem'de (New York) açıldı.
1934 - Almanya ile Polonya arasında saldırmazlık antlaşması imzalandı.
1939 - İspanya İç Savaşı: General Francisco Franco'ya bağlı milliyetçi güçler İtalyanların da yardımıyla Barcelona şehrini ele geçirdiler.
1942 - II. Dünya Savaşı: İlk Amerikan birlikleri Avrupa topraklarında (Kuzey İrlanda).
1946 - Félix Gouin Fransa başbakanı seçildi.
1948 - Milli Korunma Mahkemeleri kaldırıldı.
1950 - Hindistan anayasası kabul edildi.Cumhuriyet ilan edildi. Dünyanın en kalabalık demokrasisi kuruldu.
1956 - Kış olimpiyatları Cortina d'Ampezzo'da (İtalya) başladı.
1958 - Klasik müzik bestecisi Bülent Arel'in Beş Sonnet adlı yapıtı ilk kez seslendirildi.
1959 - Ankara Telgraf gazetesi'nin sahibi ve yazı işleri müdürü Fethi Giray Ankara Cezaevi'ne girdi. Fethi Giray 17 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.
1959 - Bağdat Paktı Konseyi Karaçi'de toplandı. Toplantıya, Türkiye adına Başbakan Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu katıldı.
1963 - Hürriyet gazetesi muhabiri Yüksel Kasapbaşı, foto muhabiri Abidin Behpur ve şoför Yüksel Öztürk göreve giderken donarak öldüler.
1965 - Hintçe Hindistan'ın resmi dili oldu.
1966 - İstanbul'un çeşitli semtlerinde "köylü pazarları" kurulması çalışmalarına başladı. Amaç, halkın daha ucuz sebze ve meyve yiyebilmesi idi.
1969 - Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi Genel Başkanı Alparslan Türkeş İstanbul İl Gençlik Kongresi'nde "Hareket başladı" dedi.
1970 - Necmettin Erbakan ve 17 arkadaşı Milli Nizam Partisi'ni kurdu.
1972 - Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam dosyası Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gönderildi.
1973 - Fikir suçundan cezaevinde bulunan Çetin Altan, Doğan Koloğlu, Alpay Kabacalı, İrfan Derman ve Yaşar Kemal yargılandı.
1974 - Bülent Ecevit başkanlığında Cumhuriyet Halk Partisi - Milli Selamet Partisi koalisyon hükümeti göreve başladı.
1974 - Türk Hava Yolları'nın Van adlı yolcu uçağı, İzmir Cumaovası Havaalanı'nda pistin 100 metre uzağında yere çakıldı; 63 kişi öldü.
1978 - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Feyyaz Berker ve Yönetim Kurulu üyesi Rahmi Koç Türk Ceza Kanunu'nun (TCK)141.,142. ve163. maddelerinin kaldırılmasını istediler.
1979 - Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı Pol-Der, Pol-Bir, Pol-Ens ve Tem-Der'in çalışmalarını durdurdu.
1980 - İsrail ve Mısır arasında diplomatik ilişkiler başladı.
1984 - Türkiye İşçi Partisi davası sonuçlandı;102 kişi çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı.
1986 - Halley kuyruklu yıldızı gece görünür konumda. Güneş etrafında 76 yıl süren bir turunu tamamlıyor.
1988 - The Phantom of the Opera müzikali ilk kez sahnelendi.
1992 - 12 Eylül'den sonra ilk kez memur eylemi düzenlendi. İstanbul'daki eyleme 5 bin memur katıldı.
1992 - Boris Yeltsin, Rusya'nın nükleer füzelerinin Amerikan şehirlerini hedef almaktan vazgeçeceğini duyurdu.
1993 - Václav Havel, Çek Cumhuriyetinin başkanı seçildi.
1996 - ABD'li katil John Albert Taylor Utah'ta kurşuna dizilerek idam edildi.
1998 - Lewinsky skandalı: Amerika Birleşik Devletleri başkanı Bill Clinton, eski beyaz saray stajyeri Monica Lewinsky ile ilişkisi olduğunu reddetti.
1998 - Compaq, Digital Equipment Corporation şirketini satın aldı.
2001 - Gujarat'da (Hindistan) deprem: 20.000 den fazla kişi öldü.
2004 - Hamid Karzai, Afganistan'ın yeni anayasasını imzaladı.
2005 - Condoleezza Rice, Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk zenci kadın dışişleri bakanı oldu.
2006 - Filistin'de yapılan seçimlerde Hamas'ın parlamentodaki 132 sandalyenin 76'sını elde ettiği anlaşılınca Başbakan Ahmed Qurei istifa etti.
2006 - Dünya Ekonomi Forumu, Davos'ta (İsviçre) toplandı.
2008 - Ümraniye'de ele geçirilen patlayıcılarla ilgili soruşturma kapsamında mahkemeye sevk edilen emekli Tuğgeneral Veli Küçük, emekli Kurmay Albay Mehmet Fikri Karadağ, Susurluk Davası hükümlüsü Sami Hoştan, avukat Kemal Kerinçsiz, Türk Ortodoks Patrikhanesi Basın ve Halkla İlişkiler Sözcüsü Sevgi Erenerol, Hüseyin Görüm, Hüseyin Gazi Oğuz ve Oğuz Alparslan Abdülkadir tutuklandı.

Bilim ve Teknik

1962 - Ay'a bilimsel cihazlar götürmek üzere üzere fırlatılan Ranger 3 uydusu Ay'ın ancak 35.000 km kadar uzağından geçebildi.

Doğumlar

1804 - Eugène Sue, sanayi devriminin toplumsal sorunlarını gazete yazı dizilerinde ilk ortaya koyan Fransız yazar, romancı.
1904 - Seán MacBride, 1974 Nobel Barış Ödülü sahibi İrlanda'lı devlet adamı
1908 - Jill Esmond, İngiliz sinema ve tiyatro oyuncusu (ö. 28 Temmuz 1990)
1911 - Polykarp Kusch, Nobel Ödülü sahibi ABD'li fizikçi (ö. 1993)
1918 - Nikolay Çavuşesku, Romanya devlet başkanı (ö. 1989)
1925 - Paul Newman, ABD'li sinema oyuncusu, yönetmen
1927 - Eartha Kitt, Amerikalı siyah sahne ve sinema oyuncusu.
1928 - Roger Vadim, Fransız film yönetmeni (ö. 2000)
1944 - Angela Davis, 1970-1972 arasında gizli örgüt üyesi olmakla suçlandığı davalardaki savunmasıyla ünlenen Amerikalı siyah kadın devrimci.
1958 - Ellen DeGeneres, ABD' li aktris ve komedyen
1958 - Gleb Nosovski, Rus matematikçi ve Yeni Kronoloji'nin yazarlarından biri
1971 - Jared Leto, ABD'li oyuncu ve müzisyen
1982 - Priya Rai, Hint Kökenli Pornografik film oyuncusu

Ölümler

1823 - Edward Jenner, Çiçek aşısını bulan İngiliz doktor
1855 - Gerard de Nerval, Romantizm'in öncüsü şair ve yazar (intihar)
1879 - Julia Margaret Cameron, İngiliz fotoğrafçı (d. 1815)
1922 - Luigi Denza, İtalyan besteci (d. 1846)
1946 - Musa Kâzım Karabekir. Asker, Millî Mücadele Kahramanı ve siyaset adamı
1962 - Lucky Luciano, Amerikalı gangster (d. 1897)
1973 - Edward G. Robinson, ABD'li sinema oyuncusu
1992 - José Ferrer, Porto Rikolu oyuncu ve yönetmen (d. 1912)
2000 - Fuat Türkay, İstanbul Devlet Konservatuvarı'nın kurucusu
2008 - Christian Brando, ABD'li aktör, Marlon Brando'nun oğlu (d. 1958)

Bayramlar ve Yıldönümleri

Dünya Gümrük Günü

Vikipedi

BiRuMuT - avatarı
BiRuMuT
Ziyaretçi
27 Ocak 2010       Mesaj #733
BiRuMuT - avatarı
Ziyaretçi
27 Ocak 2010

Olaylar

1299 - Osmanlı Devleti kuruldu.
1695 - II. Ahmet'in ölümüyle II. Mustafa Osmanlı padişahı oldu.
1785 - Georgia Üniversitesi (Amerika Birleşik Devletleri) kuruldu.
1880 - Thomas Edison elektrik ampulünün patentini aldı.
1888 - National Geographic Society kuruldu.
1915 - Amerika Birleşik Devletleri deniz kuvvetleri Haiti'yi işgal etti.
1918 - ABD'li romancı Edgar Rice Burroghs'un yarattığı 'Tarzan'ı konu alan ilk film, 'Gorillerin Tarzan'ı' (Tarzan of the Apes) adıyla ABD'de gösterime girdi. Aktör Elmo Lincoln, beyazperdenin ilk Tarzan'ı oldu.
1923 - Almanya'da Nazi Partisi'nin ilk kongresi toplandı. Toplantıda konuşan Adolf Hitler, Versailles Antlaşması'nın iptal edilmesini istedi.
1923 - İzmir'e gelen Mustafa Kemal Paşa, Karşıyaka'da trenden inerek, Ege gezisine başladığı gün (14 Ocak) ölen annesinin kabrini ziyaret etti.
1926 - John Logie Baird ilk televizyon yayınını gerçekleştirdi.
1934 - Fransa'da Camille Chautemps istifa etti, yeni hükümeti Edouard Daladier kurdu.
1934 - İpek Film Stüdyosu senaryo yarışması açtı.
1937 - Cenevre'de Milletler Cemiyeti toplantısında Hatay'ın bağımsızlığı kabul edildi.
1940 - Milli Koruma Kanunu Resmi Gazete'de yayınlandı.
1943 - Varlık Vergisini ödemeyen mükellefler, borçlarını "bedenen çalışarak ödemeleri" için çalışma kamplarına gönderildi. Tümü İstanbullu gayrimüslimlerden oluşan 32 kişilik ilk kafile Aşkale'ye doğru yola çıktı.
1945 - Sovyetler Birliği'nin Kızıl Ordu birlikleri, Polonya'da Almanya'nın kurduğu Auschwitz ve Birkenau kamplarını ele geçirdi.
1947 - Öğretim kurumları dışında din eğitimine izin verildi.
1948 - İlk teyp satışa çıktı.
1954 - Köy enstitüleri ile ilk öğretmen okullarını "ilk öğretmen okulları" adı altında birleştiren yasa Meclis'te kabul edildi. Böylece Köy enstitüleri kapatıldı.
1954 - Millet Partisi kapatıldı; din esasına dayanan ve amacını gizleyen bir parti olduğu iddia edildi, yöneticileri de birer gün hapis ve 250'şer kuruş para cezasına çarptırıldı.
1958 - Kıbrıs'ta 10 bin Türk "taksim" lehinde gösteri yaptı. İngiliz askerleri topluluğun üzerine zırhlı araçlarla yürüdü, yaralananlar oldu.
1965 - Ord. Prof. Ali Fuat Başgil'in 5 yıl hapsi istendi. Ali Fuat Başgil İsviçre'de Fransızca olarak 27 Mayıs Askeri İhtilali adlı bir kitap yayınlamıştı.
1967 - Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencileri yeni yönetmelik hükümlerini protesto için boykota başladılar.
1967 - Apollo-1 uzay aracı, Kennedy uzay merkezinde test edildiği sırada yandı: Astronotlar Gus Grissom, Edward Higgins White ve Roger Chaffee hayatlarını kaybetti.
1969 - İstanbul Aksaray'daki Küçük Opera Tiyatrosu tamamen yandı.
1969 - Teksif Sendikası'na bağlı 5 fabrikada daha grev başladı. 7915 işçi işi bıraktı.
1971 - Türkiye İşçi Partisi Amasya İl Başkanı Şerafettin Atalay öldürüldü.
1972 - Süleyman Demirel, "Rejimi değiştirme gayreti siyasi suç değildir" dedi.
1973 - ABD ve Vietnam ateşkes anlaşması imzaladı.
1973 - Amerika Birleşik Devletleri ve Vietnam ateşkes anlaşması imzaladı.
1973 - Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Mehmet Baydar ve Konsolos Bahadır Demir Ermeni terör örgütü ASALA tarafından öldürüldü.
1980 - Beyoğlu'ndaki tarihi Markiz Pastanesi kapandı. Markiz, 23 Aralık 2003'te yeniden açıldı.
1983 - Dünyanın en uzun (53,9 km) denizaltı tüneli açıldı. Tünel Japonya'nın Honshu ve Hokkaido adalarını birbirine bağlıyor.
1984 - Ankara Cumhuriyet Savcı Yardımcısı Doğan Öz'ü öldürmekten sanık İbrahim Çiftçi hakkındaki ölüm cezası kararı yargıtayca bozuldu. Altı yıldır tutuklu bulunan İbrahim Çiftçi tahliye edildi.
1988 - Server Tanilli'nin Nasıl Bir Demokrasi istiyoruz adlı kitabı toplatıldı.
1989 - AeHazaN
1991 - Somali diktatörü Muhammed Siyad Barre isyancıların başkent Mogadişu'yu ele geçirmesi üzerine ülkeden kaçtı.
1994 - İçişleri Bakanı Nahit Menteşe İstanbul Kumkapı Polis Karakolu'nda gözaltına alınan Vakkas Dost isimli vatandaşın polis memuru Nurettin Öztürk tarafından dövülerek öldürüldüğünü açıkladı.
1994 - Özgür Gündem gazetesinin Ankara temsilciliğinde patlama oldu. Gazetenin Ankara Haber Merkezi'ne de molotof kokteyli atıldı.
1995 - Eylül 1994'ten beri Paris'te cezaevinde bulunan Dev-Sol lideri Dursun Karataş 1995'te serbest bırakıldı. Dursun Karataş sahte kimlikle Fransa'ya giriş yaparken tutuklanmıştı.
1996 - Bodrum açıklarındaki Kardak kayalıklarına Yunan ve Türk gazetecilerin ayrı ayrı bayrak dikmeleri Türkiye ile Yunanistan arasında gerilim yarattı.
1996 - Çocuk Hakları Sözleşmesi Türkiye tarafından çekince koyularak kabul edildi.
2000 - Kamuoyunda, İkinci Manisa davası olarak bilinen 10'u tutuklu 14 sanığın yargılandığı ve Yargıtay tarafından iki kez usulden bozulan davada, sanıklar, 2 yıl 6 ay ile 15 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

Doğumlar

1756 - Wolfgang Amadeus Mozart, Avusturya'lı besteci (ö. 1791)
1832 - Lewis Carroll, İngiliz yazar, matematikçi, mantıkçı (ö. 1898)
1859 - II. Wilhelm, Almanya İmparatoru (ö. 1941)
1910 - Edvard Kardelj, Yugoslav Marksizminin kurucusu, devrimci siyaset adamı
1924 - Rauf Denktaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu, siyasetçi
1931 - Gazanfer Özcan, Tiyatro ve sinema sanatçısı
1932 - Boris Anfiyanoviç Şahlin, üç Olimpiyatta altın madalya kazanan ve 10 kez dünya şampiyonu olan Sovyet jimnastikçi .
1934 - Edith Cresson, Fransa'nın ilk kadın başbakanı
1936 - Samuel C. C. Ting, Nobel Ödülü sahibi ABD'li fizikçi
1948 - Mikhail Barışnikov, Rus dansçı
1948 - Valeri Brainin, Rus-Alman müzik yöneticisi, müzik bilimci, besteci ve şair
1979 - Austin O'Riley, Amerikalı kadın porno oyuncusu

Ölümler

1635 - Nef'i, Şair
1851 - John James Audubon ABD'li ressam (d. 26 Nisan 1785)
1901 - Giuseppe Verdi, İtalyan besteci (d. 1813)
1939 - Salih Münir Paşa, Eski Paris büyükelçisi
1974 - Grivas, Rum tedhiş örgütü EOKA lideri, Limasol'da öldü.
1978 - Uğur Güçlü, Sinema oyuncusu
1983 - Louis de Funès, Fransız sinema oyuncusu (d. 1914)
2004 - Miklos Feher, Macar Futbolcu
2008 - Suharto, Endonezya devlet başkanı

Bayramlar ve Yıldönümleri

Birleşik Krallık - Yahudi Soykırımı Holokost Anma Günü
Almanya - Gedenktag für die Opfer des Nationalsozialismus (Nasyonal Sosyalizm Kurbanlarını Anma Günü)
Polonya - Dzień Pamięci Ofiar Nazizmu (Nazizm Kurbanlarını Anma Günü)
Danimarka - Auschwitzdag (Auschwitz Günü)

Vikipedi
BiRuMuT - avatarı
BiRuMuT
Ziyaretçi
28 Ocak 2010       Mesaj #734
BiRuMuT - avatarı
Ziyaretçi
28 Ocak 2010

Olaylar

1517 - Yavuz Sultan Selim komutasındaki Osmanlı ordusu Kahire'ye girdi.
1547 - VI. Edward İngiltere kralı oldu.
1820 - Fabian Gottlieb von Bellingshausen ve Mikhail Petrovich Lazarev öncülüğündeki Rus ekip Antarktika kıtasını keşfetti.
1854 - Mülkiye Mektebi açıldı.
1871 - Fransa-Prusya Savaşı: Fransa teslim oldu, savaş sona erdi.
1909 - İspanya-Amerika Savaşı'ndan beri orada olan Amerikan birlikleri Küba'dan ayrıldı.
1918 - Lev Troçki Sovyetler Birliği'nde Kızıl Ordu'yu kurmaya başladı.
1920 - Osmanlı Mebusan Meclisi'nin gizli oturumunda Misak-ı Milli kabul edildi.
1921 - Mustafa Suphi ve arkadaşları Trabzon'a geldikten sonra İskele Kahyası İttihatçı Yahya tarafından bir motora bindirildiler ve gece denizde öldürüldüler.
1921 - Albert Einstein evrenin ölçülebileceğini öne sürdü. Bilim dünyasında bir tartışma başlattı.
1923 - İçişleri Bakanlığı İzmit ilinin adını Kocaeli olarak değiştirdi.
1925 - Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası İstanbul şubesi açıldı.
1929 - İstanbul'da bir otomobil montaj fabrikası kurmak için Ford şirketi ile Maliye Vekaleti arasında imzalanan anlaşma Meclis'te kabul edildi.
1932 - Japonya Şanghay'ı işgal etti.
1935 - İzlanda kürtajı yasallaştıran ilk ülke oldu.
1939 - İstanbul Tramvay Şirketi 1.570.000 liraya devletçe satın alındı.
1956 - Personel Kanunu açıklandı; en yüksek maaş 2 bin lira olacak.
1957 - Danıştay'a ilk kez iki kadın üye seçildi: Nezahat Martı ve Şükran Esmerer.
1958 - Kıbrıs'ta Türklerin düzenlediği miting sırasında İngiliz askerlerinin ateş açması ve bir kamyonun kasten halkın üzerine sürülmesi sonucu 8 kişi öldü. TBMM, 31 Ocak'ta Birleşik Krallık'ı kınama kararı aldı.
1959 - Çukurova'da sel oldu. 200 bin portakal ağacı sel altında kaldı, bir mensucat fabrikasını sel bastı. Zararın 5 milyon TL olduğu tahmin ediliyor. Bölgede yiyecek sıkıntısı başladı.
1963 - İstanbul'da İstinye'deki Kavel Kablo Fabrikası'nda çalışan 170 işçi oturma grevi yaptı. İşçiler sendikalaşma nedeniyle işten çıkarılan dört arkadaşlarının işe geri alınmasını istiyorlardı.
1971 - İzmir'de gençler Amerikan 6. Filosunu protesto ettiler; 20 genç gözaltına alındı.
1974 - Kıbrıs'ı Yunanistan'a vermek isteyen EOKA lideri Yorgo Grivas Kıbrıs'ta kalp krizinden öldü, öldüğünde 75 yaşındaydı.
1975 - Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Bülent Ecevit, "Olayların baş sorumlusu Milliyetçi Cephe'dir" dedi.
1982 - İdam hükümlü firari sağ eylemci İsa Armağan İran'da tutuklandı.
1982 - Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolosu Kemal Arıkan öldürüldü; saldırıyı Ermeni Katliamı Adalet Komandoları adlı terör örgütü üstlendi.
1983 - Sekiz kişinin öldüğü, 72 kişinin yaralandığı, 7 Ağustos 1982'deki Esenboğa Havalimanı terör saldırısına katılanlardan Ermeni terörist Levon Ekmekçiyan, Ankara Kapalı Cezaevi'nde asılarak idam edildi.
1986 - Sakıp Sabancı, Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) başkanlığına seçildi.
1986 - Uzay mekiği Challenger fırlatılışından 73 saniye sonra parçalandı: yedi astronot öldü. Hatanın katı yakıt motorlarındaki sızıntıdan kaynaklandığı öne sürüldü.
1987 - Türkiye, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komisyonu'na kişisel başvuru hakkını çekince koyarak kabul ettiğini açıkladı.
1988 - THY, iç hat seferlerinde sigara içilmesini yasakladı.
1992 - Anayasa Mahkemesi Türkiye Birleşik Komünist Partisi'ni kapattı.
1993 - Genelkurmay Başkanlığı, "darbe devrinin" kapandığını açıkladı.
1994 - Türk savaş uçakları PKK'nın (Kürdistan İşçi Partisi) Kuzey Irak'taki Zeli kampını bombaladı.
1997 - Güney Afrika'da ırkçı yönetim döneminde görevli dört polis devrimci öğrenci lideri Stephen Biko'yu 1977'de öldürdüklerini resmen itiraf etti.
1997 - Promosyon Yasası yürürlüğe girdi. Süreli yayın kuruluşları kültürel amaçlar dışında promosyon yapamayacak.
2002 - Ekvador havayollarına ait Boeing 727-100 tipi bir yolcu uçağı güney Kolombiya'da And dağlarına çarparak düştü: 92 kişi öldü.
2004 - Türk Lirası'ndan altı sıfır atılmasını ve para biriminin Yeni Türk Lirası olmasını öngören yasa tasarısı, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi
2006 - Polonya'nın Katowiçe şehrinde bir sergi sarayının çatısı, biriken karın ağırlığıyla çöktü: 62 kişi öldü, 140 kişi yaralandı.
2008 - Haydarpaşa-Denizli seferi yapan trenin saat 02.00 civarlarında Kütahya'nın Çöğürler kasabasında raydan çıkmasıyla oluşan kazada 436 yolcudan 9 kişi öldü.Yaklaşık 300 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı.

Doğumlar

1717 - III. Mustafa, Osmanlı padişahı
1825 - Benedetto Cairoli, Risorgimento döneminin sol kanat lideri ve üç kez İtalya Başbakanı olan.
1840 - Édouard-Marie Vaillant, 1871 Paris Komünü'ne katıldığı için sürgüne gönderilen Fransız devrimci yayıncı ve siyasetçi.
1853 - Jose Marti, Küba bağımsızlık mücadelesinin öncüsü, şair, yazar
1872 - Otto Braun, Sosyal Demokrat Parti önderlerinden Alman sosyalist teorisyen.
1873 - Colette (Sidonie-Gabrielle), 20. yüzyılın ilk yarısında Fransız edebiyatında tarzıyla çığır açan kadın romancı.
1875 - Julián Carrillo, Mikrotonal müziğin öncülerinden Meksikalı besteci.
1897 - Valentin Petroviç Katayev, Devrim sonrası Rusya'da özgün tarzıyla dikkat çeken romancı ve oyun yazarı.
1906 - Markos Vafiades, Yunanistan Komünist Partisi kurucularından ve iç savaşta Demokratik Ordu komutanlarından.
1927 - Eşref Kolçak, Türk sinema ve dizi oyuncusu.
1929 - Claes Oldenburg, İsveç kökenli, Amerikalı pop-art heykelci.
1933 - Susan Sontag, yazar
1935 - Maria Eugenia Lima, Portekiz sömürgeciliğine karşı mücadeleden esinlenen yapıtlarıyla tanınan Angolalı şair, dramaturg ve romancı.
1936 - İsmail Kadare, Arnavut yazar
1938 - Leonid İvanoviç Jabotinskiy, 1964 ve 1968 Olimpiyatlarında süper ağır sıklet şampiyonu ve 17 dünya rekoru sahibi Sovyet halterci.
1948 - Mikhail Barışnikov, Sovyet kökenli, ABD'li dansçı
1955 - Nicolas Sarkozy, Fransız siyasetçi
1968 - Sarah McLachlan, Kanadalı müzisyen
1973 - Natalya Morozova, Rus voleybolcu
1975 - Susana Feitor, Portekizli yürüyüşçü
1978 - Gianluigi Buffon, İtalyan futbolcu
1981 - Elijah Wood, ABD'li aktör

Ölümler

814 - Şarlman, Alman Kralı (d. 748)
1547 - VIII. Henry, İngiltere Kralı
1881 - Fyodor Mihayloviç Dostoyevski, Rus yazar (d. 1821)
1921 - Mustafa Suphi, Türkiye Komünist Partisi ilk merkez komite başkanı (d. 1883) (suikast)
1926 - Kato Takaaki, Japonya başbakanı (d. 1860)
1939 - William Butler Yeats, İrlandalı şair, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi (d. 1865)
1953 - Neyzen Tevfik Kolaylı, Ney üstadı ve ünlü hiciv şairi
1981 - Özdemir Asaf, Şair
1989 - Gürbüz Bora, Tiyatro sanatçısı
2002 - Pierre Bourdieu, Fransız sosyolog
2003 - Annemarie Schimmel, Alman İslam bilimcisi
2004 - Joe Viterelli, Amerikalı aktör (d. 1937)
2005 - Jim Capaldi, Müzisyen (Traffic)

Vikipedi
Eylül - avatarı
Eylül
Ziyaretçi
31 Ocak 2010       Mesaj #735
Eylül - avatarı
Ziyaretçi
TARİHTE BU GÜN 31 OCAK

1729: Türkiye'de ilk kitap, Mehmet Bin Mustafa'nın (Vanlı) kaleme aldığı Sıhahı Cevheri (Vankulu) adlı sözlük basıldı. İbrahim Müteferrika, ilk Türk matbaasını İstanbul'da Sultanselim'deki konağında kurmuştu.

1797: Besteci Franz Schubert doğdu.
1914: Edebiyatçı (Üstat) Recaizade Ekrem öldü.
1924: Kültür magazin dergisi Resimli Ay kapandı.
1928: Türk Maarif Cemiyeti (Türk Eğitim Derneği) kuruldu.
1938: Atatürk, Gemlik Sun'i İpek Fabrikasını açtı.
1952: Yunan Başbakan Vekili ve Dışişleri Bakanı S. Venizelos'un Türkiye'ye yaptığı resmi gezi sırasında (31 Ocak - 5 Şubat), Türk-Elen Dostluk Derneğinin kurulması kararlaştırıldı.
1964: Kıbrıs sorununu görüşmek üzere 15 Ocak günü toplanan III. Londra Konferansı, 19 günlük çalışmanın ardından bir sonuç alınamadan dağıldı.
1985: Başbakan Turgut Özal, Gökova'da termik santral kurulacağını açıkladı.
1990: Atatürkçü Düşünce Derneği ve Türk Hukuk Kurumu Başkanı 73 yaşındaki Prof. Dr. Muammer Aksoy, Ankara'da evinin önünde kurşunlanarak öldürüldü.
1999: Türk pop müziği sanatçısı Barış Manço kalp krizi sonucu vefat etti.
2004: TL'den 6 sıfır atılması ve Türkiye Cumhuriyeti devleti para biriminin "Yeni Türk Lirası" olmasını öngören yasa, Resmi Gazete'de yayımlandı.
2005: Afganistan'daki Türk birlikleri, Kabil'deki uluslararası havaalanının sorumluluğunu üstlendi.
2006: Terör örgütü elebaşının avukatlarından İrfan Dündar, müvekkilinin yeniden yargılanmaya ilişkin dilekçesini, bu konuda yetkili olan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine göndererek başvuruda bulunduğunu bildirdi.
Eylül - avatarı
Eylül
Ziyaretçi
7 Şubat 2010       Mesaj #736
Eylül - avatarı
Ziyaretçi
7 Şubat

TBMM'de kabul edilen bir yasa ile 7 Şubat 1973'te "Maraş" iline "kahramanlık" unvanı verildi ve ilin adı "Kahramanmaraş" oldu.

Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde yeralan, dondurma, biber ve tarhanasıyla ünlü bir ildir. Kurtuluş Savaşı sırasında Fransız işgalcilere karşı verdiği yerel mücadeleden dolayı TBMM tarafından istiklal madalyası verilen tek ildir. Yine bu kararla Maraş olan eski adı, Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir.

Başka neler oldu:


1962 - ABD, Küba ile olan tüm iharacat ve ithalatını durdurdu.
1971 - İsviçre'de kadınlara seçme hakkı verildi.
1974 - Grenada, İngiltere'den bağımsızlığını kazandı.
1977 - SSCB, Soyuz 24 uydusunu fırlattı.
1979 - Her iki gezegenin keşfinden bu yana, Plüton, ilk kez Neptün'nün yörüngesinin içine girdi.
1984 - Amerikalı astronot Bruce McCandless, uzayda ilk kez serbest yürüyüş yaptı.
1992 - Avrupa Topluluğu üyesi ülkeler arasında Avrupa Birliği'ni oluşturan Maastricht Antlaşması imzalandı.
1995 - Uzay mekiği Discovery, Rus uzay istasyonu Mir ile tarihi buluşmasını gerçekleştirdi.
1996 - Türk şirketi Bir-Gen Air'e ait Boeing 757 tipi bir yolcu uçağı Dominik Cumhuriyeti açıklarında Atlantik Okyanusu'na düştü: 189 kişi öldü.

Bugün doğanlar

1478 - Thomas More, İngiliz yazar ve devlet adamı (ö. 1535)
1812 - Charles Dickens, İngiliz yazar (ö. 1870)
1954 - Dieter Bohlen, Alman müzisyen.
1965 - Chris Rock, ABD'li komedyen
1978 - Marina Kislova, Rus sprinter

Bugün ölenler

1640 - IV. Murat, Osmanlı padişahı (d. 1612)
1695 - II. Ahmet, Osmanlı padişahı (d. 1643)
1979 - Josef Mengele, Alman Nazi doktor. (d. 1911)
2001 - Anne Morrow Lindbergh, ABD'li yazar ve havacı (d. 1906)

Eylül - avatarı
Eylül
Ziyaretçi
8 Şubat 2010       Mesaj #737
Eylül - avatarı
Ziyaretçi
Tarihte bugün: 8 Şubat


Tarihte 8 Şubat'ta meydana gelen önemli olayların kronolojik sıralaması...

Tarihte Bugün Türk pop müziği sanatçısı Cem Karaca, 8 Şubat 2004’de, kalp krizi sonucu vefat etti.
Ermeni kökenli İrma Felekyan'la (Toto Karaca), bir Azeri Türkü olan Mehmet İbrahim Karaca'nın 5 Nisan 1945’de Ìstanbul’da dünyaya gelen ilk çocuğudur.
O zamanlar Cumhuriyet tarihinin ünlü tiyatrocularından sayılan bu çift , evliliklerinde altı yıl sonra Muhtar Cem Karaca'yı dünyaya getirirler.
Cem Karaca için müzikle asıl buluşması 14 yaşındayken olur. Cem Karaca o sıralarda Suadiyeli, Nesrin adında ki bir kıza aşık olur.
Kızı, Johnny Guitar isimli parçayla etkilemek ister. Lakin Cem Karaca'nın bu şarkısı Nesrin'den çok annesini etkiler. Ve Toto Karaca sayesinde Cem Karaca müziğe başlar.
Cem Karaca'nın profesyonel yaşamı "apaşlar" grubunun solistliğini üstlenerek başlar. Bu grupla Hürriyet gazetesinin düzenlemiş olduğu Altın Mikrofon yarışmasına katılırlar.
Ve söyledikleri Emrah parçasıyla da dereceye girip adlarını duyururlar. Bu dönemde Cem Karaca iki kulvarda öne çıktı. Biri Pop müziğin alışılmış formlarına bağlı fakat güzel şarkı sözleriyle desteklenen yorumlar.
Diğeri ise Anadolu ezgilerinin pop-rock la buluştuğu farkıl bir yorumdu. Bazı parçaların sözlerinde toplumsal gerçekler, yaşanılanlar yansıtılmaya başlandı.
Tepkiler, isyanlar ve Cem Karaca'nın mükemmel yorumuyla şarkılar insanlar karşısında çok yol katetti .
1969 da apaşlardan ayrılan Cem Karaca, basçısı Seyhan Karabay'la birlikte Kardaşlar grubunu kurar.
Cem Karaca ve arkadaşları bu dönemde Anadolu Rock denilen tarzı yarattılar. Onlar bu dönemde bu kimliğe sahip çıkan tek gruptu. 12 Mart döneminin baskıcı atmosferine karşı durdular.
1972 de kardaşlar dağıldı. Cem Karaca işte bu dönemde Moğollar'la buluştu. Moğollarla birlikte çıkardığı "namus belası" albümü çok geniş kitlelere ulaştı. Rock temaları artık eskisinden dahada ağır basıyordu.
Bundan sonra "Dervişan" adlı grubu kurdu. Bu dönem sanatçının en radikal müzik dönemiydi. Tamirci Çırağı ve 1 Mayıs bu dönemde ortaya çıktı.
Cem Karaca çalışmalarının çoğunda bu bozuk düzene isyan etti. Cem Karaca bundan sonra da "Edirdahan" grubunu kurar. Bu grupla "Safinaz" adını verdiği albümü yapar.
Albüme adını veren Safinaz bu ükede yapılan ilk rock operası olarak bilinir. Ve bu albümde Nazım Hikmet ve Ahmet Arif'in iki uzun şiirini besteler Cem karaca.
1979 da yoğun baskılar sonucu Almanya'ya gider. Burada ülkenin önemli orkestralarıyla çalışmalarını sürdürür. Yeni besteler yapılr. 1987'de Türkiye'ye geri döner. Ama "Turgut Özal'ın elini öptü de geldi" söylentileriyle birlikte de gelir.
Görüşlerinde ki yumuşama Cem Karaca'nın bazı kesimler tarafından yadırganmasına sebep olur. Müzik ruhundan fazla ödün vermeyen Cem Karaca , Bu dönemden sonra "Merhaba Gençler ve Her zaman genç kalanlar" , "Töre" , "Yiyin Efendiler" , "Nerde Kalmıştık" ve "Bindik bir alemete" isimli albümleri yapar.
Bazı albümleri Cahit Berkay ve Uğur Dikmen'le beraber yapar Cem Karaca. Ağır Roman filmindeki yeniden yorumlanmış "Resimdeki Gözyaşları" ile yeniden gündeme oturur.
Son albümünde ise Moğollar ve Kurtalan Express üyeleriyle çalışır. Birkaç şiir çalışmasında yer alır Hep Kahır şarkısını burada yeniden şiir şeklinde okur. ***** Bizans fiminde küçük de bir yer alan Cem Karaca bu filmin soundtrack'inde 3 şarkı seslendirir.
Ölümünden önce son iki yılı bar ve Konserlerde şarkı söylerek geçirdi. Cem Karaca ve Yol Arkadaşları grubuyla birçok konser verdi.
Bu grubuyla beraber Murathan Mungan şarkılarından oluşan albümde Yeni Türkü'nün unutulmaz şarkısı Göç Yollarını seslendirdi.
Vefatından sonra Hayvan Terli adında bir albümü çıkan Karaca'nın, 2006 yılında ise birçok sanatçının bir araya gelmesiyle ortaya çıkan Cem Karaca Mutlaka Yavrum Albumu yayına sürüldü.
Cem Karaca bir söyleşisinde eskiden siyah ve beyaz vardı ama artık ben gri tonlardayım der. Ve aynı programda ben hala solcuyum ama inançlıyım da der. Cem Karaca, müzik felsefesinden hiç ödün vermedi. Toplumsal sorunlar ve sevgi, Anadolu ezgileri hep müziğinde yer aldı.
...ve bir pazar sabahı 8 şubat 2004 te solunum yetmezliği sebebiyle geçirilen kalp krizi nedeniyle aramızdan ayrıldı. Ertesi gün Cenazesinde on binlerce kişi vardı. O istememişti devlet töreni ve alkışlar... Kırgın oldugunu söylüyordu arkadaşları devlete... ve yakışır bir biçimde aramıza veda etti.
Başka neler olmuş:
1870: Kız öğretmen okulu Dar-ül Muallimat açıldı. Sınavla 32 kız öğrenci alındı.
1921: "Antep"e, Meclis tarafından "Gazi" unvanı verildi.1922: Gaziantep'te "Gazisancak" adlı gazetenin birinci sayısı çıktı. (285 sayı çıkan gazete, 1925 yılında kapandı.)
1935: Milletvekili seçimlerinde, Türk kadını ilk kez seçme seçilme hakkını kullandı. Meclis'e 18 kadın milletvekili girdi.
1951: Atatürk'ün manevi kızı ve Türkiye'nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen pilot olarak Kore Savaşı'na katılmak için başvurdu.
1954: Gazeteci yazar Abidin Daver İstanbul'da öldü.
1963: Irak'ta, Abdüsselam Arif'in önderliğindeki "Baas"çı subaylar yönetimi ele geçirdi; Başbakan Kasım öldürüldü.
1978: İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Cerrahi Kliniğinin kurucusu Ordinaryüs Prof. Dr. Ahmet Kemal Atay, İsviçre'de öldü.
1986: 6 yıl aradan sonra ilk işçi yürüyüşü Balıkesir'de yapıldı. Yürüyüşe yaklaşık 5 bin kişi katıldı.
1990: Amasya'nın Merzifon İlçesi'ndeki Yeniçeltek Kömür İşletmesinde grizu patlamasında 68 kişi öldü.
2006: Danıştay, okula geliş gidişlerinde türban takan bir öğretmenin, anaokuluna müdür olmasını sakıncalı buldu. Gerekçede, "Anayasa'ya göre, çağdaş eğitim:öğretim esaslarına dayanan düzenin, laiklik ilkesinin göz ardı edildiği bir ortam olmasının mümkün olmayacağı" belirtildi.
2007: Sualtı belgeselcisi Haluk Cecan, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede öldü.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Şubat 2010       Mesaj #738
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
8 Şubat

Vikipedi, özgür ansiklopedi


8 Şubat, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 39. günüdür.


Olaylar

  • 1587 - İskoçya kraliçesi Mary Stuart kafası kesilerek idam edildi. 19 yıl hapiste kaldıktan sonra idam edilen Kraliçe Mary, Kraliçe I. Elizabeth'in katledilmesine karışmakla suçlanıyordu.
  • 1640 - Sultan IV. Murat vefat etti.
  • 1870 - Kız öğretmen okulu Dar-ül Muallimat açıldı. Sınavla 32 kız öğrenci alındı.
  • 1904 - Japonların, Çin'in Port Arthur limanına sürpriz bir atak yapıp, Rus filosunu tahrip etmesi ve geçişine engel olması üzerine Rus-Japon Savaşı başladı.
  • 1915 - D.W. Griffith'in Bir Ulusun Doğuşu (The Birth of a Nation) adlı tartışmalı başyapıtı Los Angeles'ta ilk kez gösterildi.
  • 1919 - 23 Kasım 1918'de İstanbul'a vapurla gelen Doğu Orduları Başkomutanı General Franchet D'Esperey, görkemli bir törenle İstanbul'a girdi.
  • 1921 - Antep'e, TBMM tarafından "Gazi" unvanı verildi.
  • 1922 - Gaziantep'te, "Gazisancak" adlı gazetenin birinci sayısı çıktı. 285 sayı çıkan gazete, 1925 yılında kapandı.
  • 1922 - ABD başkanı Warren G. Harding ilk radyoyu Beyaz Saray'da tanıttı.
  • 1924 - İdam cezası: ABD'de idam cezasını gaz kullanmak suretiyle gerçekleştiren ilk eyalet Nevada oldu.
  • 1935 - Türkiye Büyük Millet Meclisi 5. dönem seçimleri yapıldı. Türk kadını ilk kez seçme seçilme hakkını kullandı. Cumhuriyet Halk Fırkası (CHF) iktidarı devam ediyor. 17 kadın milletvekili ilk defa Meclise girdi. Ara seçimlerde bu sayı 18'e ulaştı. Bu dönemde kadın milletvekillerinin meclisteki 395 milletvekiline oranı yüzde 4,5.
  • 1937 - Orman Kanunu kabul edildi.
  • 1951 - Atatürk'ün manevi kızı ve Türkiye'nin ilk kadın pilotu Sabiha Gökçen, pilot olarak Kore Savaşı'na katılmak için başvuruda bulundu. Sabiha Gökçen'in bu girişimi batı basının da geniş bir biçimde yer aldı. Ancak Gökçen'in bu isteği Amerikan ordusunda kadın pilot bulunmaması nedeniyle gerçekleşemedi.
  • 1956 - Gazetelerin sayfa sayısı sınırlandı; piyango ve ikramiyeler yasaklandı.
  • 1956 - Dolandırıcılar kralı Sülün Osman Bursa'da yakalandı.
  • 1958 - Bobby Fischer henüz 15 yaşında ve Dünya satranç şampiyonu oldu.
  • 1959 - Charles de Gaulle, Fransa'nın beşinci cumhuriyetinin ilk başkanı sıfatıyla görevine başladı.
  • 1962 - Fransa'da Gizli Ordu'nun bombalama eylemlerini protesto edenlere polis müdahale etti; 8 kişi öldü
  • 1962 - Turizm Bankası A.Ş. çalışmalarına başladı.
  • 1963 - ABD vatandaşlarının Küba ile seyahat, finansal ve ticari amaçlı her türlü ilişkisi John F. Kennedy yönetimince yasaklandı.
  • 1963 - Irak'ta, Abdüsselam Arif'in önderliğindeki "Baas"çı subaylar yönetimi ele geçirdi, Başbakan Kasım öldürüldü.
  • 1969 - TRT, köye yönelik televizyon yayınlarının izlenmesi için Ankara'nın 4 köyüne televizyon izleme merkezi kurdu.
  • 1973 - Eski Milli Birlik Komitesi üyesi emekli Korgeneral Cemal Madanoğlu ve 31 arkadaşının yargılanmasına, başlandı. Cemal Madanoğlu ve arkadaşları, Millet Meclisi'ni feshederek Anayasa'nın tamamını veya bir kısmını değiştirmeye teşebbüsle suçlanıyorlardı.
  • 1974 - Amerikan uzay istasyonu Skylab uzayda 84 gün geçirdikten sonra dünyaya döndü.
  • 1974 - Yukarı Volta'da askeri darbe.
  • 1976 - Insbruck'ta yapılan kış olimpiyatları TRT televizyonundan naklen verildi.
  • 1976 - İngiltere, Strasbourg'da kendini savunmak durumunda kaldı. İngiltere hakkında IRA (İrlanda Cumhuriyet Ordusu) sanıklarına işkence ettiği iddiaları vardı.
  • 1977 - İstanbul gazetelerinin fiyatı 2 liraya çıktı.
  • 1977 - THY grevi, Bakanlar Kurulu tarafından ikinci kez ertelendi.
  • 1980 - İzmir'de 55 bin işçi 1 günlük işi bırakma eylemi yaptı. Eylem yapan işçiler Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu DİSK'e bağlı sendikalara üyeydiler.
  • 1980 - Tariş işçileri işletmenin bazı bölümlerini işgal etti, Çiğli İplik Fabrikası'nda işçiler fabrika kapılarını kapatarak barikat kurdu.
  • 1983 - Cumhurbaşkanı Kenan Evren kürtajın günah olmadığını söyledi.
  • 1984 - Kış Olimpiyatları Sarayova'da başladı.
  • 1985 - Hisarbank, İstanbul Bankası ve Odibank'ın 66 yöneticisinin mallarına tedbir konuldu. Mallarına tedbir konulan bankacılar arasında Ömer Çavuşoğlu, Ahmet Kozanoğlu, Melih Saydam, Özer Uçaran Çiller de bulunuyor.
  • 1986 - 6 yıl aradan sonra ilk işçi yürüyüşü Balıkesir'de yapıldı. Yürüyüşe yaklaşık 5000 kişi katıldı.
  • 1989 - Boeing 707 tipi bir yolcu uçağı, Portekiz açıklarındaki Azor Adaları'nda düştü: 144 kişi öldü.
  • 1990 - Amasya Yeniçeltek'te toprak altında kalan 63 işçiden umut kesildi. Madenin hava bacaları betonlandı. Bir gün önce meydana gelen grizu patlamasında ölenlerin sayısı 66'ya ulaştı.
  • 1991 - 81 şair savaşa karşı birer dize yazarak hazırladıkları ortak şiiri yayınladılar.
  • 1992 - Olağanüstü Hal Bölge (OHAL) valiliğine [[Ünal Erkan atandı.
  • 1994 - Erdal Çelik 16. Uluslararası Cavon Şarkı Yarışması'nı kazandı. Çelik yarışmaya "Like A Gift" adlı parçayla katılmıştı.
  • 1994 - TEKEL ürünlerine yüzde 13.04 ile 16.67 oranlarında zam yapıldı
  • 1999 - Ürdün kralı Hüseyin, Amman'da düzenlenen bir törenle toprağa verildi.
  • 2000 - Danıştay 10. Dairesi, FP'den İstanbul Milletvekili seçilen Merve Safa Kavakçı'nın, 'Türk vatandaşlığının kaybettirilmesine' ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı'nın iptali istemini oybirliğiyle reddetti.
  • 2001 - Bonn Başsavcılığı'nın Hıristiyan-Demokrat Parti'ye (CDU) yapılan karanlık bağışlarla ilgili dava çerçevesinde eski Başbakan Helmut Kohl hakkında açtığı dava, 150 bin Euro tutarında cezanın ödenmesiyle kapandı.
  • 2001 - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Esad Coşan ile damadı Ali Yücel Uyarel'in Süleymaniye Camii haziresine definlerine imkan tanıyan kararname taslağını imzalamayarak Başbakanlık'a geri gönderdi.
  • 2001 - Kırklareli'nin Lüleburgaz İlçesi'nde, SSK hastanesinde hatalı iğne yapıldığı için sol kolu dirseğinden kesilen Ayşen Başaran'ın ailesinin, 1996 yılında SSK aleyhine açtığı tazminat davası sonuçlandı. Mahkeme, Başaran ailesine, yasal faizleriyle 119 milyar lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.
  • 2002 - Yargıtay 6. Ceza Dairesi, "Yüksekova Çetesi" davasında 5 sanık hakkında verilen çeşitli hapis cezalarına ilişkin mahkumiyet kararlarını bozdu.
  • 2002 - Kış Olimpiyatları Salt Lake City'de başladı.
  • 2004 - ABD'li şarkıcı Beyonce beş Grammy ödülü kazandı.
  • 2005 - İsrail başbakanı Ariel Sharon ve Filistin lideri Mahmud Abbas arasında, Mısır'da imzalanan bir antlaşma ile ateşkes sağlandı.
Doğumlar

  • 1677 - Jacques Cassini, Fransız astronom (ö. 1756)
  • 1700 - Daniel Bernoulli, İsviçreli matematikçi (ö. 1782)
  • 1828 - Jules Verne, Fransız yazar (ö. 1905)
  • 1830 - Abdülaziz, Osmanlı padişahı (ö. 1876)
  • 1834 - Dimitri Mendeleyev, Rus kimyacı (ö. 1907)
  • 1859 - Gabriele Reuter, Alman kadın edebiyatçı (ö. 1941)
  • 1883 - Joseph Alois Schumpeter, Avusturyalı iktisatçı ve siyaset bilimci (ö. 1950)
  • 1906 - Chester Carlson, ABD'li fizikçi ve fotokopinin mucidi
  • 1921 - Prof. Dr. Kemal Kafalı, eski İTÜ rektörü
  • 1925 - Jack Lemmon, ABD'li sinema oyuncusu (ö. 2001)
  • 1931 - James Dean, ABD'li sinema oyuncusu (ö. 1955)
  • 1932 - John Williams, ABD'li besteci
  • 1933 - Uno Palu, Estonyalı dekatloncu
  • 1940 - Ted Koppel, ABD'li gazeteci
  • 1941 - Nick Nolte, ABD'li artist
  • 1957 - Mehmet Ali Erbil, Türk oyuncu ve şovmen
  • 1961 - Vince Neil, Rock müzisyeni (Mötley Crüe)
  • 1966 - Hristo Stoichkov, Bulgar futbolcu
  • 1977 - Phoenix, Rock dansçısı (Linkin Park)
  • 1987 - Carolina Kostner, İtalyan buz patenci
Ölümler

  • 1265 - Hülagû Han, Moğol hükümdar (d. 1217)
  • 1954 - Abidin Daver, Türk gazeteci yazar (d. 1886)
  • 1978 - Ahmet Kemal Atay, Çapa Tıp Fakültesi Cerrahi Kliniğinin kurucusu Ordinaryüs Prof. Dr.
  • 1982 - Lauri Virtanen, Finlandiyalı atlet (d. 1904)
  • 1990 - Del Shannon, ABD'li şarkıcı (intihar) (d. 1934)
  • 1999 - Iris Murdoch, İrlandalı yazar, filozof (d. 1919)
  • 2001 - Ahmet Kabaklı, Türk gazeteci yazar (d. 1924)
  • 2004 - Cem Karaca, Türk Pop/Rock Müziği sanatçısı (d. 1945)
  • 2007 - Haluk Cecan, sualtı belgeselcisi.
biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
9 Şubat 2010       Mesaj #739
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık
9 Şubat,
Dünya Sigarayı Bırakma Günü Msn PartySopa

1895 - William G. Morgan voleybolun temellerini oluşturdu. Msn Righthug

1968 - İlk kadın trafik polisi göreve başladı. Don't KnowTürkiyem

2001 Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'na ait Hava Pilot Teğmen Ayfer Gök komutasındaki F-5A uçağı, eğitim uçuşunda Karaman'ın Ermenek ilçesi yakınlarında düştü. Msn Down
Pilot Teğmen Gök, ilk kadın şehit pilot oldu. Faint
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
9 Şubat 2010       Mesaj #740
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
9 Şubat

Vikipedi, özgür ansiklopedi


9 Şubat, Gregoryen Takvimi'ne göre yılın 40. günüdür.


Olaylar

  • 1621 - Boğaziçi dondu.
  • 1640 - Sultan İbrahim tahta çıktı.
  • 1788 - Avusturya, 1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşı'nda Rusya'nın yanında savaşa katıldı.
  • 1822 - Haiti, Dominik Cumhuriyeti'ni işgal etti.
  • 1871 - Osmanlı'da ilk kez Karl Marx'ın bir makalesi Hakayik-ul Vakayi gazetesinde yayımlandı.
  • 1895 - William G. Morgan voleybolun temellerini oluşturdu.
  • 1920 - Fransızlar, Maraş'tan çekilmeye ve Adana bölgesini boşaltmaya başladı.
  • 1921 - İstanbul Boğazı dondu.
  • 1933 - Nazire Hanım Türkiye Güzeli seçildi.
  • 1934 - Balkan Antantı, Türkiye, Yunanistan, Yugoslavya ve Romanya arasında Atina'da imzalandı.
  • 1942 - ABD yaz saati uygulamasına başladı.
  • 1950 - Senatör Joseph McCarthy ABD Dışişleri Bakanlığı'nı, bakanlığı Komünistlerle doldurmakla suçladı.
  • 1954 - Cumhuriyetçi Millet Partisi (CMP) kuruldu.
  • 1962 - Jamaica İngiliz Milletler Topluluğu içerisinde bağımsız bir ulus oldu.
  • 1965 - Vietnam Savaşı: İlk ABD askerleri Güney Vietnam'a gönderildi.
  • 1968 - İlk kadın trafik polisi göreve başladı.
  • 1969 - Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin adı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) olarak değiştirildi ve genel başkanlığa Alparslan Türkeş seçildi.
  • 1969 - Boeing 747'nin ilk test uçuşu gerçekleşti.
  • 1971 - Apollo 14 üçüncü insanlı ay yolculuğundan dünyaya döndü.
  • 1972 - Maden işçilerinin grevi dolayısıyla Londra'da olağanüstü hal ilan edildi.
  • 1975 - Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun düzenlediği Eurovision Türk Hafif Müziği Şarkı Yarışması finali sonuçlandı. Semiha Yankı'nın "Seninle Bir Dakika" adlı parçasıyla Cici Kızlar'ın "Delisin" adlı parçaları birinciliği paylaştı. Bu durumda kura çekildi. Semiha Yankı Türkiye'yi temsil etme hakkı kazandı.
  • 1975 - SSCB'nin Soyuz 17 uzay aracı dünyaya döndü.
  • 1981 - Polonya'da Komünist Parti Pinkowski'yi başbakanlıktan aldı; yerine General Wojciech Witold Jaruzelski'yi getirdi.
  • 1985 - Görülmemiş soğuk ve kar İstanbulluları gafil avladı. Ulaşım felç oldu. Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, meteorolojinin kendilerini yanılttığını söyleyerek İngilizce "I ** sorry" diye özür diledi.
  • 1986 - Halley kuyruklu yıldızı güneşe en yakın mesafede. 20. yüzyıl içinde bu ikinci ziyareti.
  • 2001 Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'na ait Hava Pilot Teğmen Ayfer Gök komutasındaki F-5A uçağı, eğitim uçuşunda Karaman'ın Ermenek ilçesi yakınlarında düştü. Pilot Teğmen Gök, ilk kadın şehit pilot oldu.
Doğumlar

  • 1404 - XI. Constantine, son Bizans imparatoru (ö. 1453)
  • 1773 - William Henry Harrison, ABD'nin 8. başkanı (ö. 1841)
  • 1921 - Lana Turner, ABD film oyuncusu
  • 1830 - Abdülaziz, Osmanlı padişahı (ö. 1876)
  • 1846 - Wilhelm Maybach, Alman otomobil tasarımcısı ve iş adamı (ö. 1929)
  • 1867 - Natsume Soseki, Japon romancı (ö. 1916)
  • 1874 - Vsevolod Yemilyevich Meyerhold, Rus tiyatro oyuncusu, yapımcısı ve yönetmeni
  • 1885 - Alban Berg, Avusturyalı besteci (ö. 1935)
  • 1907 - Truong Chinh, Vietnamlı siyasetçi
  • 1910 - Jacques Monod, Fransız biyokimyacı
  • 1931 - Thomas Bernhard, Avusturyalı yazar
  • 1940 - John Maxwell Coetzee, Güney Afrikalı yazar ve
  • 1942 - Carole King, ABD'li şarkıcı
  • 1944 - Alice Walker, ABD'li edebiyatçı
  • 1945 - Mia Farrow, ABD'li aktris
  • 1942 - Okan Demiriş, Türk Devlet Sanatçısı, opera bestecisi ve orkestra şefi
  • 1968 - Valentina Tsybulskaya, Beyaz Rus yürüyüşçü
  • 1976 - Ionela Târlea-Manolache, Rumen atlet
  • 1979 - Zhang Ziyi, Çinli oyuncu
  • 1986 - Ava Rose, Amerikan porno yıldızı
  • 1987 - Magdalena Neuner, Alman biatlet
  • 1998 - Çağılsu Kardeş, Kardeş ailesi üyesi ve arkadaşları onu çok seviyor
Ölümler

  • 720 - Ömer bin Abdülaziz
  • 1640 - IV. Murat, Osmanlı padişahı (d. 1612)
  • 1881 - Dostoyevski, Rus yazar
  • 1969 - Manuel Plaza, Şilili sporcu (d. 1900)
  • 1977 - Sergey Ilyushin, Rus uçak tasarımcısı (d. 1894)
  • 1984 - Yuri Andropov, Sovyet lideri
  • 1987 - Ahmet Gazi Ayhan, İstanbul Radyosu Türk Müziği sanatçısı, koro şefi
  • 1993 - Renç Koçibey, Türk rallici (trafik kazası) (d. 1942)
  • 1995 - J. William Fulbright, ABD'li politikacı (d. 1905)
  • 2002 - Prensess Margaret (d. 1930)
  • 2003 - Masatoşi Gündüz İkeda, Japon asıllı Türk matematikçi
Bayramlar ve Yıldönümleri

  • Sigarayı Bırakma Günü


Benzer Konular

2 Eylül 2015 / RuffRyders Mustafa Kemal ATATÜRK
18 Kasım 2008 / asla_asla_deme Spor tr
24 Aralık 2013 / Misafir Cevaplanmış
20 Mart 2016 / LaSalle X-Sözlük