Arama

Acil Sağlık Sorunlarında Yapılması Gerekenler

Güncelleme: 18 Temmuz 2006 Gösterim: 1.138 Cevap: 0
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
18 Temmuz 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Acil bir sağlık sorunuyla karşılaşırsanız;
1. Öncelikle kendinizi sakin tutarak, serinkanlı olmayı deneyin.
Sponsorlu Bağlantılar
2. Çağrı merkezimizin Acil Yardım Çağrı telefonunu hızlıca çevirin.
3. Telefonda karşınıza çağrı merkezimizin doktoru çıkacaktır ve sizin vereceğiniz bilgiler ışığında, hem sizi yönlendirecek, hem de en kısa sürede ambulansın size ulaşmasını sağlayacaktır.
4. Sizin vereceğiniz bilgilerin, doktor tarafından yönlenmeniz açısından çok önemli olduğunu unutmayın.
5. Ambulans ekibi size ulaşıncaya kadar ki dönemde hastanız için birtakım ilkyardım girişimlerini yapabileceğinizi unutmayın.
6. Size daha kısa zamanda ulaşabilmemiz için çağrı merkezimize adresinizi tam olarak verin ve evinizin kolayca bulunmasını sağlayacak tarifleri vermenin de çok önemli olduğunu unutmayın.
7. Sağlık ekibimiz size ulaşıncaya kadar çağrı merkezimizle sürekli iletişim içerisinde olmanız, sizin ve hastanızın güven içerisinde olmasını sağlayacaktır.

Sizin yapabileceğiniz ilk yardım girişimleri nelerdir?
· Delici - kesici alet yaralanmalarına bağlı olarak saçlı deride, boyunda, vücudun dış yüzeyinde, kol ve bacaklarda meydana gelen kanamaları, kanayan bölge üzerine sıkıca bastırarak durdurabilirsiniz.
· İç organlarda meydana gelen kanamaları üzerine bastırarak durduramazsınız. Bu hastalarda tansiyon düşeceği için hastanızın bacaklarını ve kollarını, vücut seviyesinden daha yukarıya kaldırarak, tansiyonunu yükseltebilirsiniz.
· Bilinci kapalı hastanızın kusma ihtimalini gözönünde bulundurarak, başını yan çevirin ve mümkünse başı vücuduyla 45 derecelik açı yapacak şekilde yüksekte tutun.
· Kafa, boyun veya bel yaralanması geçiren hastanızı gerekmedikçe hiç hareket ettirmeyin.
· Kalp krizi geçiren hastanıza yarı oturur pozisyon verin, gömleğinin üst düğmelerini ve varsa kravatını gevşetin ve hareket ettirmekten kaçının.
· Beyin kanaması veya inme geçiren hastanızın kusma ihtimaline karşı başını 45 derecelik açıyla yüksekte tutun.
· Kalça, kol ve bacak kırıklarında, hastanızı gerekmedikçe hareket ettirmemeye gayret edin.
· Elektrik çarpmalarında evinizin elektrik şalterini kapatmadan, tüp gazlı şofben ve doğalgaz zehirlenmelerinde gazı kesmeden, kömür sobasına bağlı zehirlenmelerde ise pencereleri açmadan hastanıza dokunmayın.
· İlaçlara bağlı zehirlenmelerde, hastanızın bilinci açıksa kusturabilirsiniz. Koroziv temizlik maddeleri ve petrol ürünlerine bağlı zehirlenmelerde ise kesinlikle hastanızı kusturmayın.
· Tansiyon yüksekliği olan hastanızın tansiyonunu düşürmek için, sadece kendi ilaçlarını kullanın. Yeterince tanımadığınız bir ilacı hastanıza vermeyin.
· Boğazına yabancı cisim kaçan hastanızda, konuşamama, morarma ve soluk alamama gibi tam tıkanıklık belirtileri yoksa, hemen girişimde bulunmayın, hastanın kendi öksürük refleksiyle yabancı cismi çıkartmasını bekleyin. Bebeğinizin boğazında, yabancı cisim yutulması sonucu tıkanıklık gelişmişse, öncelikle bebeğinizi birkaç saniye izleyin; yabancı cismi kendi öksürük refleksiyle çıkaramazsa, sandalyeye oturup bir dizinize yer düzlemine göre 45 derecelik açı yapacak şekilde aşağı doğru pozisyon verin, sol elinizin işaret parmağı ağız içerisinde olacak şekilde, bebeğinizi sol kolunuzun iç yüzeyine yüzüstü ve baş aşağı yatırıp, bu konumdaki sol kolunuzu 45 derecelik açı yaptığınız dizinizin üzerine koyun. Sonra sağ elinizle bebeğinizin sırtına 6 - 10 defa vurun. Bu hareket çoğunlukla yabancı cismin, bebeğin ağızında olan işaret parmağınıza kadar gelmesini sağlayacaktır. Daha az güvenli bir yöntem olan bebeğinizin ayaklarından başaşağı tutup, sırtına, beline ve boynuna vurarak yabancı cismi çıkartma işlemini kesinlikle denemeyin!
· Sonucundan emin olamadığınız veya yapamayacağınız hiçbir uygulamayı hastanızda denemeyin.


Dr. Mehmet DOKUR


Benzer Konular

3 Temmuz 2015 / darkness2 Telefon
2 Ağustos 2012 / Misafir Taslak Konular
2 Ağustos 2011 / Misafir Soru-Cevap