Arama

Mor Süsen ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 12 Mart 2013 Gösterim: 2.187 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
12 Mart 2013       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Mor Süsen ve Sağlık için Faydaları
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Mor Süsen ve Sağlık için Faydaları
  • Bitki Adı: Mor Süsen
  • Latincesi: İris germanica (İ. versicolor)
  • Diğer Adları: Mezarlık zambağı, Mor zambak
Detaylı Açıklama:
Süsengiller familyasindandir. Kuzey Yariküre'nin sicak ve iliman iklim kusagindaki bölgelerde yetisen ve gösterisli çiçekler açan mor süsen, ülkemizde de birçok yerde süs bitkisi olarak üretilmektedir. 100-150 cm'ye kadar boylanabilen, çokyillik dayanikli otsu bitkidir. Sivri uçlu yapraklari, 50 cm. kadar uzunlukta kiliçsi biçimli, paralel damarli ve açik yesil renklidir, ilkbahar sonu ile yazin basaklar halinde açan baygin kokulu ve mor renkli iri çiçekleri üçer adet çanak ve taç yapragindan olusur. Bu çanak ve taç yapraklari almasik olarak dizilmistir. Çiçegin çanak biçimini alan ortasi sari renktedir. Burada erkek ve disi organlari yer alir. Mor süsenin rizomu (kökgövdesi) kalin, güçlü ve dallara ayrilan yapidadir. Bitki 2-3 yilda bir, yerinden sökülerek rizomlari bölünür. Bunlar ayri yerlere dikilerek bitki çogaltilir.

Mor süsenin konumuzu en çok ilgilendiren bölümü olan rizomu uçucu yag, yapiskan bitki sivisi, nisasta, seker, reçineli maddeler, tanen, salisilik asit ve iridin adli maddeyi içerir. Mor süsenin güçlü kokulu çiçekleri parfümeri ve kozmetik endüstrilerinde kullanilmaktadir.

Tibbi Etkileri ve Kullanimi
Bitkinin tibbi etkileri ve bunlardan yararlanma yöntemleri söyle özetlenebilir:
  • Safra söktürücüdür.
  • Karaciger ve safrayla ilgili peklik durumlarinda degerli bir müshil etkisi saglar.
  • Idrar söktürücüdür.
  • Bedendeki yangilari hafifletir.
  • Tükürük salgisini artirir.
Bu etkilerinden yararlanmak üzere, mor süsenin rizomu sonbahar mevsiminde topragi kazilarak çikarilir. Temizlenir ve havadar, gölge bir yerde özenle kurutulur. Parçalanan rizomundan 1/2-1 tatli kasigi alinip 1 bardak suda kaynama noktasina kadar isitilir. Daha sonra ates kisilarak isitma islemi 10-15 dakika daha sürdürülür. Böylece elde edilen dekoksiyondan, günde üç kez birer bardak içilir.
  • Egzama ve sedef hastaligi gibi kronik deri sorunlarinda iyilestirici etkiler yapar.Bu durumlarda sikâyet edilen yerlere bu dekoksiyon distan ovularak uygulanir.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

29 Aralık 2012 / _Yağmur_ Sağlıklı Yaşam
6 Temmuz 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
18 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
3 Aralık 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
18 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular