Arama

Diş Estetiği (Gülüş Tasarımı)

Güncelleme: 22 Kasım 2006 Gösterim: 1.612 Cevap: 3
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
11 Eylül 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Diş ve Estetik
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Estetik, tarihte sürekli şekil değiştirse de, her zaman “arzu” olarak yerini korudu. Estetik yasaları her dönem yeniden çizildi ve insanoğlu, görüntüsünü, yaşamını bu kurallar içinde yaratmaya çalıştı. Diş de bu kurallar içinde yerini aldı ve sadece beyaz ve bakımlı görünmesi yetmedi, aynı zamanda ölçülebilir, yeni estetik tanımlar geliştirdi. Günümüzün diş estetiği; diş, dişetinin şekli ve dudaklar arasındaki uyuma göre tanımlanıyor. Dişler bir tablonun görüntüsünü, dişetleri de bu tablonun çerçevesini oluşturuyor.

Dişetlerinde Estetik
Pembe renkli, fırçaladığında kanamayan dişetine ve yemek artıklarının birikeceği boşlukları olmayan dişlere sahipseniz, diş ve dişetleriniz sağlıklı demektir. Eğer sağlıklı dişetlerinizin bir de estetik olup olmadığını ölçmek isiyorsanız; dişeti seviyesinin üst orta kesici ve köpek dişlerinden 1-2 mm daha aşağıda yer alması gerekiyor. Gülümserken; üst dişlerinizin dörtte üçü ile dişeti kenarlarının 2 mm’ye kadar görünmesi gerekiyor. Dişetinizin kozmetik olarak değerlendirilmesinde ise; dişeti papilinin kapladığı alan ölçü olarak alınıyor. Çene kemiğinin üst seviyesi ile dişlerin birbirlerine değme noktaları arasındaki mesafe 5 mm ise papil yüzde 100, 6 mm ise papil yüzde 56, 7 mm ise papil yüzde 27 oranında var anlamına geliyor. Tabi ki ölçümlerin hepsini tek başına yapabilmeniz mümkün değil. Diş hekiminizden yardım alabilirsiniz.

Önce Sağlık
Hiç kuşkusuz, herhangi bir organımızın estetik görünebilmesi için ilk koşul, sağlıklı olması. Siz de periodontal estetik değerlendirmenizi yapmadan önce, diş ve diş etinizin yeterince sağlıklı olup olmadığını anlamalısınız. İşte size periodontal sağlığını kaybetmiş bir bireyde görülen belirtiler. Eğer bu belirtilerden bir veya birkaçına sahip iseniz, hemen diş hekiminizle görüşmenizi öneriyoruz.
* Dişlerde ve dişetlerinde renk ve şekil bozuklukları
* Kanama
* Dişlerin sallanması
* Ağız kokusu
* Dişlerde yer değişimi ve buna bağlı olarak oluşan çene ilişkilerinde bozukluklar
* Dişlerin kaybedilmesi
* Ağız ortamının morfolin ve fonksiyonlarının kaybı
Neyse ki Anglosaksonların “longer teeth or no longer teeth” yani “ ya uzamış diş ya da dişsiz ağız” anlamına gelen bu deyimi günümüzde geçerliliğini yitirdi. Artık dişler, sağlık ve fonksiyonla birlikte estetik kurallar da göz önüne alınarak bir ömür boyu hizmet verebilmek amacıyla tedavi ediliyor. Bugün klasik pediontoloji işlemlerinin içine estetiği koruyan, kaybedilen dokuların yeniden kazanılması üzerine kurulu olan yeni teknikler uygulanıyor. Bu nedenle dişetleri tedavisinde yeni bir kavram gelişti ve periodontal plastik cerrahi, kaybedilen dokuların yeniden elde edilmesinde uygulanan cerrahi işlemlerin bir kısmını oluşturdu.

Ya Uzamış Diş Ya da Dişsiz Ağız
Artık hastalık nedeniyle kaybedilen çene kemiklerinin yeniden yapımı, dişeti ile dişin arasında bozulan ilişkinin sağlanması, hastanın geçmişinde sahip olduğu diş ve dişeti ilişkisi bir miktar da olsa yeniden kazanıldı. Ancak estetik olarak en iyi sonuç; tedavinin, dişeti tedavisinin yanı sıra diş hekimliğinin diğer branşlarıyla birlikte yürütülmesi ile sağlanıyor. Ayrıca yapılan tüm tedavilerin sadece estetik amaçlı değil, aynı zamanda işlevsellik için de yapıldığını unutmamak gerekiyor.

GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
12 Eylül 2006       Mesaj #2
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Çeneler Arasında Uyumsuzluk
Alt çenenin geride olması, alt çenenin ileride olması, ön dişler arasında açıklık olması, çeneler arasındaki uyumsuzlukların çözümü; büyüme tamamlanmamış ise ortodontik tedavi ile çözümlenir. Büyüme tamamlanmış ise ve çok gerekliyse cerrahi + protetik yöntemlerle çözümlenir
Sponsorlu Bağlantılar

Diş Eksikliği
Dişlerin çekilmesi veya gelişimsel olarak çıkmaması nedeniyle meydana gelir. Diş eksikliklerinin giderilmesi; ortodontik tedavi tel tedavis ) veya protezler (porselen köprü veya takıp-çıkartmalı protezler) ile sağlanır. Boşlukların yanındaki dişlerin kesilmesi istenmiyorsa, bu boşluklara uygulanan implant ve üstüne yapılan porselen kronlarla da bu sorun giderilebilir.

Diş Etlerindeki Estetik Sorunlar
Diş etlerinin aşırı çekilmesi; diş eti tedavisi ve cerrahisi ile çözümlenir.
Diş etlerinin bulunduğu damak boyunun fazlalığı; için genellikle bir şey yapılmaz. Eğer çok isteniyorsa sorun cerrahi olarak çözümlenir.

Diş Konumunda Bozukluk
Dişlerin arasındaki boşluklar; öncelikle ortodonti (tel tedavisi) ile çözümlenmeye çalışılır. Bu mümkün olmazsa ışınlı dolgu resterasyonları denenir. Son olarak porselen kron yapılması düşünülür.
Dişlerin akslarının eğri olması;ortodontik tedavi ile çözümlenir.
Dişlerin çarpık olması; ortodontik tedavi ile çözümlenir.

Diş Renginde Bozukluk
Sonradan olan renklenmeler; temizlik ve parlatma ile giderilir.
Dişlerin yapısındaki renklenmeler; bleaching (ağartma) teknikleri ile giderilir . Bu tekniklerle tatmin edici bir sonuca ulaşılamazsa dişlerin ışınlı dolgu ile kaplanması , bu da tatmin edici olmazsa son seçenek olarak porselen kron ile kaplanması gerekmektedir.
Dişlerin renginin yapısal olarak koyu olması; bleaching (ağartma) teknikleri ile giderilir.

Diş Şeklinde Bozukluk
Kırık dişler; ışınlı dolgu ile restore edilir. Bu restorasyonun pinler (ufak çiviler) ile daha sağlam olması sağlanabilir. Yine de yeteri kadar dayanıklılık sağlanamazsa porselen kron ile kaplanması gerekebilir.
Dişlerin yüzeyindeki düzgün olmayan alanlar; ışınlı dolgu ile restore edilir. Bu seçenek tatmin edici olmazsa son seçenek olarak porselen kron yapılır.
Kötü görünümlü, eski, metal (amalgam) dolgular; ışınlı dolgular ile değiştirilebilir. Daha önceleri ışınlı dolguların sağlamlık açısından yeterince tatmin edici olmaması nedeniyle metal (amalgam) dolgular tercih edilmekteydi. Son zamanlarda teknolojinin ilerlemesiyle içeriğinde porselen partikülleri bulunan yeni nesil ışınlı dolguların (porselen ile modifiye edilmiş kompozitlerin) kullanılmasına başlanmış ve metal dolgulara yakın bir sağlamlıkta oldukları saptanmıştır.
Kötü görünümlü kron-köprüler; genellikle eski plastik (akrilik) olanlardır. Plastik kaplamalı kronlar daha kolay aşınır ve renk değiştirir.Bunların hem daha estetik hemde daha hijyenik olan porselen kronlar ile değiştirilmesi önerilir.


Son düzenleyen asla_asla_deme; 12 Haziran 2010 00:09
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
18 Eylül 2006       Mesaj #3
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
Gülümseme Dizaynı
Dudaklar hemen zihinlerde kırmızıyı dişler ise beyazı çağrıştırır.Beyazı beyaz yapan diğer renklerde olduğu gibi ışığın madde üzerindeki farklı yansımaları sonucu ışığın gerekli miktarını içine alıp gerekli miktarını yansıtması.Dişlerin formları ve büyüklükleri en az beyazlıkları kadar önemlidir.İşte sınır tanımadan, özgürce, kendine güven duyusunun dışa vurumu olan gülümsemenin başlangıcı beyaz ve muntazamlıklarıyla ahenkli dişler. İnsanlar ilk karşılaşmalarında biribirlerinin göz ve dudaklarına gülümsemelerine odaklanırlar.Ahenksiz bir gülümsemede gözleriniz hemen kişinin dişlerine yoğunlaşır uygunsuzluğun sebebini bulmaya çalışır.Ahenkli bir gülümsemede ise sorun yoktur, gözlerimiz beyine pozitif imajları kaydeder.
Gülümseme dizaynı Estetik Dişhekimliğinin öncelikli ilgi alanıdır.Estetik Dişhekimliği sizin kişisel beklentilerinizi fonksiyonellik ve doğallığı biraraya getirerek gerçekleşrtirmeyi hedef edinmiştir.

Aşağıdaki sorunları yaşıyorsanız sizin de Estetik Dişhekimliğine ve gülümseme dizaynına ihtiyacınız olacaktır.
* Fotoğraf çektirirken gülümsemenizi saklıyormusunuz?
* Gülerken elinizle ağzınızı kapattığınız oluyor mu?
* Ön dişlerinizde dolgular ve çürükler mevcut mu?
* Dişlerinizin rengi istediğiniz kadar beyaz değil mi?
* Ön dişlerinizin aralarında boşluklar var mı?
* Dişlerinizin büyüklükleri sizi rahatsız ediyor mu?
* Gülümsediğinizde dişetleriniz çok gözüküyor ve dudağınız dişetlerinizi yeterince kapatamıyor mu?
* Dişlerinizde çapraşıklıklar ve düzensiz sıralanmalar var mı?
* Başka birinin gülümsemesine sizde sahip olmak ister miydiniz?
* Yıllar önceki dişlerinizin renklerini ve formlarını özlüyor musunuz?

Gülümsemenizi etkileyen faktörler:
* Cinsiyetiniz
* Yaşınız
* Yüz şekliniz
* Dudaklarınız
* Dişlerinizin formu ve rengi
* Dişetleriniz
* Kişiliğiniz
Son düzenleyen Pasakli_Prenses; 25 Aralık 2008 00:18
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
22 Kasım 2006       Mesaj #4
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
Gülüş Tasarımı (Smile Design)
Çağdaş toplumlarda kişiler dişlerinin görünümünü önemserler, öyle ki dişlerdeki renk ve şekil bozuklukları bireyde psikolojik rahatsızlıklara kadar varan problemlere neden olabilir. Diş hekimliğinde estetik ve restoratif maddelerin gelişmesiyle pek çok şekil, renk ve pozisyon bozuklukları rahatlıkla çözümlenebilmektedir. Gülüş Tasarımı işte burada çok önemli bir işlevi üstlenmektedir.


Gülüş Tasarımı Nedir?
Gülüş tasarımı, hekimlik ve sanatın birlikte uygulanarak, size özel ideal gülüşünüzü yenilemektir. Sizin birtakım kişisel istekleriniz ile sağlık ve doğallığı da birleştirerek sağlıklı bir gülüşü planlamaktır.


Gülüş Tasarımına Nereden Başlanır?
Size yakışan estetik gülüş ifadesini belirlerken diğer faktörler:
  • Yüz Hatlarınız
  • Cinsiyetiniz
  • Yaşınız
  • Gülüş simetrisi
  • Dişlerinizin sıralanışı ve renkleri
  • Dudaklarınız
  • Dişetleriniz
Gülüş tasarımına ilk önce yüz hattınızın hangi geometrik şekle uyduğu tespit edilerek başlanır. Kişinin yüzündeki hatlar dişin hangi formda seçilmesi gerektiğinin şifrelerini içerir. Aşağıda belli başlı yüz şekilleri ve bunlara uygun diş formları görülmektedir:

yuz dis

Erkek ve kadın anatomisi birbirinden farklıdır. Erkeklerde yüz hatları daha keskin ve belirgindir. Alın burun, çene ucu orantısı kadın yüzüyle farklılıklar gösterir. Kadınlarda geçişler daha yumuşak burun ve kaş kemerleri daha siliktir. Dişlerde de aynı paralellik vardır.
Kadınlarda:
  • Dişlerin köşeleri daha yumuşak döner,
  • Gülme hattı yukarı doğru kavislidir,
  • Ortadaki iki diş yandaki dişlerden biraz daha uzundur,
  • Komşu dişlerin köşeleri arasında minik aralıklar vardır.
Erkeklerde :
  • Komşu dişler daha düz bir hatta birleşirler,
  • Dişlerin hatları daha belirgindir,
  • Gülme hattı daha düzdür.
Kaç Tür Gülüş İfadesi Vardır?
Genel olarak gülüş ifadeleri üç ana başlıkta toplanır. Bu temel kategoriler de kendi içlerinde değişik varyasyonlara sahiptir:
1- Çekici Gülüş (Sexy Smile)
Bu kategoride ön dişler yan dişlere göre farkedilebilir derecede uzundurlar. Aslında genç bireylerde durum zaten böyledir, ön keserler ilk süren dişler olduğundan zamanla yıpranırlar ve boyları kısalır. Bu da beraberinde yaşlı bir görünüm getirir. Çekici bir gülümsemeye sahip olabilmeniz için ön dişler diğerlerine oranla daha uzun olmalıdır. Ön dişlerin bu şekilde dizaynı size genç, dinamik ve çekici bir gülümseme kazandıracaktır. Bu kategori genç yaştaki bireyler için uygundur.

2- Entellektüel Gülüş (Sophisticated Smile)
Dişler yatay düz bir çizgi üzerine sıralanmışlardır. Entellektüel gülümseme yüze olgun ve bilgili bir ifade verir. Bu gülümseme yüzün alt kısını daha çok vurgular. Genç yaşlarda dişler ilk sürdüğünde uzunlukları birbirinden farklıdır. Orta yaşlarda ise dişler eşit boylardadır. Estetik dişhekimliği sayesinde bu dezavantajlı durumu avantaj haline getirebilir ve olgun, bilgili ve entellektüel bir gülüş tasarımı yapabiliriz.

3-Sportif Gülümseme (Sporty Smile)
Entellektüel ve Çekici gülüş arasındadır. Orta kesici dişler yan kesicilerden çok az miktarda uzundur. Sportif gülümseme tasarımı, yüzünüze sıradışı, içten ve sıcak bir ifade kazandırır, Bu gülümseme entellektüel gülümseme kadar ciddi ifadeli değil, çekici gülüş dizaynı kadar da çocuksu ve genç değildir.


Gülüş Tasarımı için Kriterler
Bu kriterler şu başlıklar altında toplanabilir:

Yatay Hizalama
Yatay Hizalama
İdeal bir gülümsemede çoğu zaman, göz bebeklerinden geçen hat ile dişlerin ortasından geçen hat birbirine paraleldir.

Simetri
simetri
Ön kesici dişlerin şekil ve boyutlarındaki uyumsuzluk kolayca farkedildiği için simetri çok önemlidir. Bu bakımdan yüz hatlarının imkan verdiği ölçüde simetrinin sağlanması gülüşe fazladan bir çekicilik katar.

Gülüş Hattı
Gulus Hatti
Ön dişlerin kesici uçlarını birleştirecek şekilde çizilen eğri alt dudağın eğriliği ile aynı olmalıdır. bu çizgilerdeki uyum ne kadar sağlanırsa kiş o oranda genç ve çekici bir gülüşe sahip olacaktır.

Dişeti Hattı
Diseti Hatti
Gülümsediğinizde görünen dişeti hattı, üst dudak çizgisine paralel olmalıdır. Dişeti hattı, tıpkı güzel bir tabloyu çevreleyen çerçeve gibidir. Gülüşünüze anlam katar.

Gülüş Genişliği
Gulus Genisligi
Estetik bir gülüş için gülümseme hattı içinde arkadaki dişlerinde belli oranlarda görünmesi sağlanmalıdır. Bu sağlanmazsa ağız köşelerindeki karanlık alanlar hoş bir görüntü oluşturmaz.
EmbraşurlarEmbraşur diye adlandırılan alanlar, dişlerin uçları arasındaki doğal ve üçgenimsi boşluklardır. Estetik ve ideal bir gülüş için, embraşurların boyutları ön dişlerden arka dişlere doğru artmalıdır

Altın Oranlar
altin oran3 altin oran2
Görünür bölgedeki üst kesici dişlerin genişlik ve yükseklikleri sırasıyla, yüzün genişlik ve yüksekliğinin 1/16'sı olmalıdır. Ayrıca, doğadaki bir takım geometrik şekiller arasındaki phi (φ=1.618...) sayısı olarak bilinen oran vardır. Estetik bir gülümseme için dişler de bu kurala uymalıdır. Örneğin ön keser dişler ile yan keser dişlerin genişlikleri arasındaki oran (1.618/1=1.618... =phi sayısı), köpek dişleri ile yan keserlerin genişlikleri arasındaki oran da (0.618/1 = 0.618 bu da phi sayısının bire bölümünden elde edilen sonuca ve ya phi sayısından 1 çıkarılınca elde edilecek sayıya eşittir. 1/phi = phi-1)

Diş Oranı
Dis Oranlari
Ön iki dişin genişliklerinin yüksekliklerine oranları yine altın orana uymalıdır, yani 0.618/1 = 0.618 bu da 1 in phi sayısına bölümünden elde edilen sonuca eşittir. Dişin görünür boyu, her zaman genişliğinden büyük olmalıdır.

Dişlerdeki Gölgeler
dis renk
Dişlerde tek bir renk hakim değildir. Doğal diş saf beyaz olmaz. dişin rengi ve şeffaflığı bölgelere göre değişir. Bir dişin gövdesini üç bölgede incelersek
1- Cervical Boyun Bölgesi: En parlak ve beyaz gülüşlerde bile sarımsıdır.
2- Orta Bölge: Daha az sarımsıdır.
3- Kesici Kısım: Değişen oranlarda şeffaftır ve gri görünümlüdür.

Benzer Konular

18 Ekim 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
16 Mart 2010 / Misafir Soru-Cevap