Arama

Adiyabatik Nedir? Adiyabatik Hakkında

Güncelleme: 25 Haziran 2015 Gösterim: 1.092 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
25 Haziran 2015       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
ADİY’ABATİK
MsXLabs.org & Büyük L.
Sponsorlu Bağlantılar

ADİY’ABATİK sıf. (fr. ad/abaf/gue'ten). Denizbil. Dip yakınında, su basıncının olı ışturduğu hafif ısınma (1 °C'ın onda birkaçı) için kullanılır.

Meteorol. Yükselen bir hava parçacığının sıcaklık değişimlerini gösteren eğri. (Bk. ansikl. böl.)

Termodin. Isı geçirmeyen, ısı alışverişine engel olan. j| Bir cisimler sisteminin çevreyle ısı alışverişi yapmadan uğradığı dönüşüm için kullanılır; böyle bir dönüşümle ilgili olan. (Bk. ansikl. böl). \\Adiyabatık eğri, termodinamik bir sistemin adiyabatik evrimini gösteren eğri. \\Adiya- batik mıknatıslık giderme, ısıl olarak yalıtılmış bir cismin mıknatıslığını giderme. (Bu sürece sıcaklık düşmesi eşlik ettiğinden. çok düşük sıcaklık [0.001 K] elde etmede kullanılır.)

ANSİKL. Meteorol. Soğurma ve ışınım yüzünden doğan sıcaklık kayıpları serbest hayada (3 000 m'nin üstünde) çok zayıftır. Öte yandan, hava kötü bir iletkendir. Dolayısıyla, sıcaklık değişimleri aşağı yukarı adiyabatiktir. Bu değişimler parçacıkların hareketsiz komşu parçacıklarla ısı alışverişi yapmadan karşılaştığı yükselme ve alçalma hareketlerinden kaynaklanır.

Kuru adiyabatik, doymamış bir hava parçacığının düşey hareketi sırasında sıcaklık değişimlerini veren bir eğridir. Kuru parçacık yükselirken genleşme sonucu her 100 m'de 1 °C soğur ve alçalırken sıkışma sonucu yeniden aynı oranda ısınır. Her 100 m’de 1 °C’lık bu değişim adiyabatik gradyan'ı gösterir.

Doymuş adiyabatik ya da psödoadiya- batik, doymuş bir hava parçacığının yükselme hareketi sırasındaki sıcaklık değişimlerini gösteren eğridir. Genleşme nedeniyle soğuma, su buharının yoğunlaşmasına ve yoğuşma ısısının serbest kalmasına yol açar (gram başına 600 ka lori). Bu durumda dönüşüm tümüyle adi yabatik değildir ve sıcaklık azalması her 100 m'de 0,5 °C’a iner (psödoadiyabatik gradyan). Alçalma hareketi sırasında doymuş hava parçacığı, doymuşluğunu yitirinceye kadar psödoadiyabatik oranında yeniden ısınır. Göreceli nemi 100’ürı altına indiğinde parçacık kuru adiyabati- ği izler. Öyleyse psödoadiyabatik dönüşümler tersinir değildir.

Adiyabatik ve psödoadiyabatik. göz önüne alınan hava kütlesi miktarı ne olursa olsun, değişmezleri verir; çünkü her iki olay da değişmez fizik yasalarını izler. Belli bir bölgedeki hava kütlesinin niteliklerini veren hal eğrisiyle yukarıda betimlenen iki olayın karşılaştırılması, o bölgede havanın kararlılığı' ya da kararsızlığını belirleme olanağını sağlar — Termodin. Adiyabatik sözcüğüne temel anlamını vererek onu bilim diline kazandıran R E. Clausius'tur. Sadi Carnot ve Clapeyron, sözkonusu terime bugünkü anlamı verdiler: bir cismin ya da cisim ler sisteminin uğradığı her tür dönüşüm çevreyle hiçbir ısı alışverişinde bulunmadan gerçekleşiyorsa, bu cisim ya da cisimler sistemi adiyabatik bir işlem görmüştür. Tersinir ve adiyabatik bir dönüşüm eşentropilidir, yani değişmez en tropıde oluşur. Bir diyagramda sistemin hali bir noktayla belirtildiğinde, eşentro- pili dönüşüm bir adiyabatik eğriyle gösterilir. (-> TERMODİNAMİK.)

Kuramsal fizikte, bir etkileşim son derece yavaş gerçekleştirilmişse, bunun bir adiyabatik etkileşim olduğu söylenir.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

21 Haziran 2011 / _KleopatrA_ Biyoloji
21 Ağustos 2011 / Misafir Din/İlahiyat
3 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Biyoloji
30 Mayıs 2015 / ahmetseydi Taslak Konular