Arama

Akasma (Clematis)

Güncelleme: 18 Ağustos 2015 Gösterim: 1.334 Cevap: 1
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
1 Ağustos 2015       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
AKASMA (Clematis), Kuzey yarımkürenin ılıman bölgelerinde yetişen, genellikle tırmanıcı, çokyıllık bitki. (Bilimsel adı: Clematis, Düğünçiçeğigiller Familyası). Akasma kökü, şeytanşalgamı (Bryonia alba ve B. dioica) kökü olarak da anılır. Akasmanın çiçeklerinde taçyaprak yoktur, az çok gelişmiş 4 ya da 8 çanakyaprak, çok sayıda erkek organ ve dökülmeyen bir dişi organ bulunur. Aken biçimindeki meyvesi pek çoktur ve her aken genellikle çepeçevre tüysü sorguçlarla kaplıdır. Büyük çiçekli ve odun gövdeli akasmalar, çoğunlukla süslü ve çok gelişmiş çanakyaprakları nedeniyle bahçelerde yetiştirilir (Clematis campanitolia, C. lagünisa, C.viticella, C.patens), küçük çiçekli ve odun ya da yarı odun gövdeli akasmalar (C.vitalba) Batı Avrupa’nın yerli türüdür (Çit Akasması). Ayrıca bir yıllık otsu akasmalar da vardır (C.recta). Akasmaların bazı türlerinden (C.recta ve C.vitalba) homeopatide yararlanılan bir boya çıkarılır. Akasma, ormanda ağaçlara sarılarak zarar verir.

Sponsorlu Bağlantılar
Kaynak: Büyük Larousse

runeşya - avatarı
runeşya
Ziyaretçi
18 Ağustos 2015       Mesaj #2
runeşya - avatarı
Ziyaretçi
Akasma otu
(Clematis vitalba)
Sponsorlu Bağlantılar
Akasma otu (Clematis vitalba); Düğün çiçeğigillerden, beyaz çiçek veren, bahçelerde süs çiçeği olarak yetiştirilen sarılıcı bir bitki; yaban asması, Meryem ana asması.Vatanı Türkiye olan bitki Türkiye’nin hemen her yöre sinde rahatlıkla yetişir. Hasat zamanı: Mayıs’tan Temmuz’a kadar yaprak, çiçek ve taze sürgünleri toplanır ve taze olarak tentür veya natürel ilaç yapımında kullanılır.
Akasma 50-150cm boyunda çok yıllık bir bitki olup dikine yükselir. Yaprakları kanat şeklinde olup 5-9yapraktan meydana gelir. Yaprakları geniş mızrak şeklinde, karşılıklı, kısa saplı, üst yüzeyi mavimsi yeşil, alt yüzeyi tüylü ve kenarları bütündür. Çiçekleri bitkinin üst dallarında demet gibi topluca bir arada bulunur. Taç yaprakları dil şeklinde, 4-5adet beyaz renkli, ortada sarımsı beyaz renkli döllenme tozlukları bulunur. Meyveleri çok küçük lacivertimsi siyah çekirdek şeklinde ve etrafında takma saç gibi bir düzine beyaz tüyleri vardır ve olgunlaşınca rüzgârlı havada but tüyler vasıtası ile uzaklara uçabilir.
akasma'nın faydaları
Ak asma otundan tentür ve natürel ilaç yapılır. Zehirli olması nedeni ile çayı içilmez. Düğün çiçeğigillerin alt grubuna ait olan Clematisgillere dahil olup bizi ilgilendiren iki önemli türü vardır. Akasma; Clematis recta ve Adi Akasma; Clematis vitalba olarak bilinen bu iki türdür. Latince “recta” dikine yükselen, “clematis” kelimesi klema’dan türemiş olup sarmaşık anlamına gelir. Akasmayı 13.yy.da Salernitan Okul doktoru Platearius kansere karşı kullanmış ve günümüzde New York Metropolitan Hastane sinde baldır ülserine (ulcus cruris) karşı kullanılmıştır. Vatanı Avrupa’nın Güneydoğusu, Türkiye, Horasan ve Türkistan olup günümüzde birçok ülkede kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Akasma genellikle ovalar da, güneşli yörelerde, göl, gölet veya ırmak kenarlarında yabani olarak da yetişir.
Akasma bitkisi bedeninizdeki iltihaplanma durumlarının önüne geçer. Diğer faydaları ise en önemli faydaları arasında sayılan erkeklerde oluşan bir çok genital bölge problemlerine örneğin kasıklarda oluşan kasık bezlerindeki şişmeler ve diğer rahatsızlıkların giderilmesinde faydalar sağlar.
İyileşmeyen ülserler Salgıların azalması ile rahatsızlıklar artar. Nevraljili, romatizmalı ağrılar terleyince iyileşir, Haya kordonlarının nevraljisi (haya kordonlarındaki sinirsel ağrılar.Cinsel birleşmeden horlanma ve baş ağrısı gibi bir dizi sıkıntıyı giderici özellikleri bulunmaktadır
akasma nasıl kullanılır
akasma otunun toplanması ve kullanımı
Akasma bitkisinin zehirli olmasından dolayı bu bitkiyi çay şeklinde bir kür uygulayarak içemezsiniz. Bitkiyi dikkatle ve eldivenle toplamak gerekir. Maalesef şifalı bitkiler toplama, kurutma, paketleme ve depolama işlemleri sırasında çok yanlışlar yapılmaktadır. Bitkinin şifalı kısmı yaprak veya çiçekleri ise asla Güneş altında kurutulmaz ve mutlaka gölgede kurutulmalıdır. Ayrıca 1 - 2 günde kurudu ise 2 gün daha kurumada bırakmak mahzurludur, çünkü birleşimindeki eterik yağları kaybettiğinden kalitesi düşer. Sadece bitki kökleri Güneşte kurutulur ve kurur kurumaz hemen paketlenip depolanması gerekir.Toz halinde günde 3-5 gram su ile alınabilir. Kökleri toz haline getirilerek haricen kullanılır.


Benzer Konular

16 Nisan 2011 / Daisy-BT X-Sözlük