Arama

Doğal afetlerin daha çok görüldüğü bölgeler nereleridir?

Güncelleme: 16 Ocak 2016 Gösterim: 1.114 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
2 Ocak 2016       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Heyelan, deprem, erozyon, orman yangını, sel, çığ.
Nerede en çok görülürler?
  • Marmara Bölgesi
  • Karadeniz Bölgesi
  • İç Anadolu Bölgesi
  • Akdeniz Bölgesi
  • Ege Bölgesi
  • Doğu Anadolu Bölgesi
  • Güneydoğu Anadolu Bölgesi
Baturalp - avatarı
Baturalp
Ziyaretçi
16 Ocak 2016       Mesaj #2
Baturalp - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
En çok afet görülen iller

Sponsorlu Bağlantılar
Ülkemizde afete en fazla maruz kalan iller, afetzede sayısı açısından bakıldığında Kocaeli, Erzurum, Bingöl, Sakarya, Düzce, Van, Yalova, Muş, Adana ve Diyarbakır.
Olay bazında ele alındığında ise afetten en çok etkilenen iller Erzurum, Trabzon, Bingöl, Rize, Tunceli, Erzincan, Kastamonu, Malatya, Sivas ve Artvin olarak sıralanıyor. Her iki açıdan da afetlerden en az etkilenen illerin başında Kırklareli geliyor ve onu, Edirne, Kilis ve Tekirdağ izliyor.

Afetzede sayısı açısından depreme en çok maruz kalan 10 il verileri incelendiğinde, yıkım oluşturan ve afetzede sayısını artıran depremler şöyle sıralanabilir:

17 Ağustos 1999 Kocaeli (7,4),
12 Kasım 1999 Düzce (7,2),
30 Ekim 1983 Erzurum (6,8),
24 Kasım 1976 Van-Çaldıran (7,2),
12-14 Mart 2005 Bingöl (5,7-5,9),
22 Mayıs 1971 Bingöl (6,7),
19 Ağustos 1966 Muş-Varto (6,9),
6 Eylül 1975 Diyarbakır-Lice(6,9),
27 Haziran 1998 Adana-Ceyhan (6,3).

Heyalan en çok Doğu Karadeniz’de meydana geliyor
Heyelan afeti için yapılan değerlendirmede, 81 ilin de heyelandan belirli derecelerde etkilendiği görülmektedir. Heyelanlı yerleşim birimleri, özellikle Doğu Karadeniz bölgesi (Trabzon ve Rize civarı), Orta ve Batı Karadeniz Bölgesi(Karabük, Bartın, Zonguldak ve Kastamonu civarı) ile aktif fay ve fay zonları boyunca yoğunlaşmaktadır. En çok heyelan olayı gözlenen iller Trabzon, Rize, Kastamonu, Erzurum ve Artvin ilidir. En az heyelanın meydana geldiği iller ise
Kırklareli, Mardin ve Şanlıurfa’ dır. 1950-2008 döneminde toplam 13 bin 494 heyelan oldu. Heyelandan etkilenen afetzede sayısı açısından bakıldığında da yine Trabzon 4.106 afetzedeyle ilk sırada yer almaktadır.

Kırklareli hariç her ilde su baskını yaşanıyor
Türkiye`de önemli risk oluşturan afet tehlikelerinden biri de su baskını. Kırklareli hariç tüm illerde su baskını yaşandı. Su baskını, en fazla Erzurum, Sivas, Kahramanmaraş, Kayseri ve Adana`da gerçekleşti. Olay sayısı yerine etkilenen afetzede sayısı esas alındığında ise iller, Erzurum, Kahramanmaraş, Van, Adana, Bitlis şeklinde sıralanmaktadır. Bu çerçevede su baskınları Kızılırmak, Yeşilırmak, Fırat ve Doğu Karadeniz havzalarında yoğunlaşıyor.

Kaya düşmesi en çok Kayseri’de meydana geliyor
Türkiye`de 79 ilde kaya düşmesi görülüyor. En fazla kaya düşmesinin meydana geldiği il Kayseri. Kayseriyi, Erzurum, Nevşehir, Adıyaman ve Sivas izliyor. Etkilenen afetzede sayısına bakıldığında da Kayseri, Nevşehir, Niğde, Erzurum ve Karaman öne çıkıyor.

Bitlis, en fazla çığ olayı gözlenen il. Bitlis’i, Bingöl, Tunceli, Malatya ve Erzincan takip ediyor. Çığ olaylarının çoğunlukla, Doğu Anadolu`nun, Kuzeydoğu Karadeniz`in yüksek kesimlerinde ve belirgin bir şekilde Güneydoğu Anadolu Yitim Kuşağı boyunca, rakım olarak yüksek ve bitkisel yoğunluğun az olduğu alanlarda meydana geldiği gözleniyor.

Akdeniz ve Ege Sahillerinden İstanbul’a kadar uzanan kıyı bandı orman yangınları bakımından en riskli bölge. Ülkemizdeki orman yangınlarının % 90’ ı bu bölgede meydana geliyor.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

5 Aralık 2016 / Misafir Soru-Cevap
7 Ekim 2012 / Misafir Soru-Cevap
3 Mart 2014 / Ziyaretçi Soru-Cevap
22 Aralık 2008 / Ziyaretçi Soru-Cevap