Arama

Annam (Annam Hakkında)

Güncelleme: 5 Şubat 2016 Gösterim: 926 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
5 Şubat 2016       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
ANNAM
MsXLabs.org & Büyük Larousse
Sponsorlu Bağlantılar

Vietnam’ ın orta kesiminde yer alan, ülkenin en dar bölgesi Tonkin ile Namphân arasında. Annam sıradağları yalnızca dar kıyı ovalarına yer bırakır; Vietnam halklarının aşağı yukarı tümü bu ovalarda toplandığından, nüfus yoğunluğu çok yüksektir (km2’ye yüzlerce kişi); buna karşılık, sıtma yuvası dağlar ıssızdır.

Ovaların halkı, bambularla çevrili köylerde yaşar. Bölgedeki başlıca tarım etkinliği pirinç yetiştiriciliğidir (sulama sayesinde genellikle yılda iki hasat). Yerfıstığı, şekerkamışı (Quang Ngai ovası), çay (Fam Ky tepeleri) yetiştiriciliği de oldukça önemlidir. Nha Trang’ın G.'indeki ovalar kumullarla doludur ve yağışlar büyük ölçüde azalır (Hue'de 2,8 m olmasına karşılık, Phan Thiet’te 0,6 m). Bu yüzden balıkçılık başlıca etkinlik halini alır: gelgit'in yükselme evresinde sürüklenen balıklar avlanıp Hö Chi Minh-Ville'e yollanır; Phan Thiet’teyse Vietnam'da kullanılan nuocmâm’ın(bir baharat türü) büyük bölümü üretilir. Kıyıdaki başlıca kentler Hue ve Da Nang’dır. Annam ayrıca, konumu sayesinde, Tonkin ile Namphân arasında önemli bir geçiş alanı oluşturur.

—Tar. Çinliler I .Ö.111'den 939’a kadar işgal ettikleri eski Vietnam krallığı Nam -Viet'e (İ.Ö. 254-1 .Û. 111) Annam adını verdiler. Annam sözcüğü (çince An Nan), "barışın sağlanmış olduğu güney" anlamına geliyor, böylece Çin imparatorluğu' nun, bağımlı kıldığı bir ülkeye üstünlüğünü belirtiyordu. VietnamlIlar bağımsızlıklarını yeniden kazanınca (968), ülkelerine Dai Co Viet adını verdiler.

Tây Jon ayaklanmasının önderi olan ve Le sülalesini yenerek tahtı ele geçiren QuangTrung, Çin’e bağımlılığını sunup, Çinliler tarafından Annam kralı (Annam Qu6c Vuong) diye adlandırılınca, Annam adı 1790'da yeniden ortaya çıktı.Tây Sonlar’ ı yenerek ülkesinde birliği yeniden sağlayan Gia Long tahta çıkınca (1803) Vietnam üzerinde hükümranlık sağladı.

1902'de Vietnam'ı işgal eden Fransa, ülkeyi üç bölüme ayırdı. Fler biri bir üst yönetici tarafından yönetilen Tonkin (kuzeyde) ve Annam (orta kesimde) ile bir valinin yönettiği Namphân.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
5 Şubat 2016       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Annam Nerededir? Annam Hakkında Bilgi

Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  annam.jpg
Gösterim: 176
Boyut:  45.8 KB

Vietnam’da yer alan Annam isimli bölge ve bu bölgenin tarihi ile ilgili genel bilgiler.

Annam, Vietnam’ın bağımsızlığını kazanmasından önce, Fransızlar tarafından ülkenin orta bölümüne verilen ad; Çinhindi Yarımadası’nın doğu kıyısında tarihsel krallık.

Günümüzde Vietnam’ın Ma Irmağı (kuzeyde) ile Ho Şi Minh Kenti’nin güneydoğusunda Ba Kiem Burnu arasında uzanan (1.368 km) 147.563 km2’lik alanı içerir. Genelde dağlık olan bölge; batıda, Annam Dağları (kuzey-güney doğrultu lu, en yüksek noktası 2.410 m, ortalama yükselti 1.500 m) ile Laos’tan ayrılır. Güneye doğru Kamboçya sınırına kadar uzanan yaylalarla sürer. Ülke nüfusunun büyük bölümü, Annam Sıradağlarına koşut uzanan dar kıyı ovasında toplanmış olup ekonomik etkinliklerde (başta, yılda iki kez ürün alınan pirinç, çay, şekerkamışı, yerfıstığı; güneyde balıkçılık) bu bölgede yoğunlaşmıştır. Bunda, iklim (yıllık ortalama sıcaklık 24°C, yağış tutarı 1.700 mm) ve yerleşimin elverişliliği gibi öğelerin rolü büyüktür. Nue, Da Nang, An Nhon, Nha Trang, Annam kıyılarının önemli kentleri ve limanlarıdır.

Tarih.Düşmandan arındırılmış güney” anlamına gelen Annam adı İS 264’te bölgeyi ele geçiren Çinli bir generalin adından kaynaklanır. Söz konusu edilen “Güney”, o tarihlerde Çin egemenliği altında bulunan ve Çin’in güney sınırları dışında kalan Vietnamlıların oturdukları toprakları içermekteydi. Zamanla Çinliler, bölgeye Annam adını verdiler. Ancak, İS 939’da Çin boyunduruğundan kurtulan Vietnamlılar, Annam adını “Vitlerin Büyük Ülkesi” anlamına gelen Dai Viet olarak değiştirdiler. Batılılar tarafından, 17.-18. yüzyıllarda Kuzey (Ton-kin) ve güney (Konşinşin) olmak üzere iki ayrı ülke olarak görülen Vietnam, Annam adınm iki kez Batı dillerine 19. yüzyılda girmesi sonucu bir bütün olarak benimsendi. Fransızların 1858’de, Koşinşin’i; 1884’te de Tonkin ve An-namin’i ele geçirmeleriyle Annam bağımsızlığını yitirdi. Bu tarihten sonra Annam terimi ikili bir anlam kazandı; geniş anlamda Vietnam ile eş anlama gelirken, daha dar bir açıdan Vietnam’ ın orta bölümünü içeren bir ad oldu. Fransızlar, ülkeyi kendi çıkarları açısından üçe bölmeyi uygun gördükleri için bu ad değişimi ortaya çıktı.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

5 Şubat 2016 / _Yağmur_ Coğrafya