Arama

Yeni Nesil Uzay Araçları

Güncelleme: 21 Şubat 2016 Gösterim: 952 Cevap: 0
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
25 Temmuz 2011       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Yeni Nesil Uzay Araçları - Karşılaştırma

Sponsorlu Bağlantılar
Otuz yılın ardından uzay mekiklerinin dönemi kapanıyor, ABD'nin bundan böyle uzaya astronot göndermek için başka aracı yok. NASA, Dünya'nın yörüngesine ve Uluslararası Uzay İstasyonu'na kargo ve mürettebatı taşıyacak yeni nesil uzay araçları için özel sektöre güveniyor.

Blue Origin

Nasa'nın uzay mekiğinin yerine yenisini geliştirmek üzere fon alan dört şirketten ve uzay aracından en az bilineni Blue Origin. Mürettebatı taşıyan kapsül, Atlas 5 roketiyle fırlatılmak üzere tasarlandı. Nihayetinde fırlatma için Blue Origin'in kendisine ait yeniden kullanılabilir güçlendirici sistemi kullanılacak.

Dragon

SpaceX, 2010 yılında uzaya insansız Dragon kapsülü kullanarak mekik gönderen ve geri getiren ilk özel şirket oldu. Dragon'un Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) koltuk başına 20 milyon $ karşılığı yedi astronot taşıyabileceği tahmin ediliyor. Bu yıl içinde Dragon'un ISS'e 12 seferden oluşan kargo taşımacılığına başlaması planlanıyor.

Dream Chaser

Dream Chaser, ilk bakışta yerini alacağı uzay mekiğinin daha küçük bir versiyonu gibi duruyor. Ancak asıl olarak NASA'nın hiç tamamlanmamış HL-20 tasarımlarına dayanıyor. Kanatlı uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonu için cankurtaran görevi görmesi planlanmıştı.

CST-100

CST-100, NASA'nın Ticari Mürettebat Geliştirme Programı kapsamında mevcut uzay mekiğinin yerini alacak uzay aracı için Boeing firmasının tasarımı. Uluslararası Uzay İstasyonu'na hizmet etmek CST-100'ün asıl odağını oluşturuyor. Ancak Boeing, aracın uzay turizmi, ayrıca Bigelow Aerospace'in planladığı uzay istasyonu için de kullanılabileceğini söylüyor

Çok Amaçlı Mürettebat Aracı

Dört şirket, Uluslararası Uzay İstasyonu'na astronot taşımak üzere proje geliştirirken, NASA, uzayın derinliklerine doğru yeni yolculuklara odaklanma özgürlüğüne kavuştu. MPCV, yani Çok Amaçlı Mürettebat Aracı işte bu aşamada devreye giriyor.


Kaynak: BBC (21 Temmuz 2011)
Son düzenleyen nötrino; 21 Şubat 2016 12:29

Benzer Konular

10 Haziran 2014 / RuffRyders Oyunlar
2 Mayıs 2008 / NeutralizeR Taslak Konular
29 Kasım 2013 / BlkGizem Cevaplanmış