Arama

Suni Teneffüs (Ağızağıza) Nedir?

Güncelleme: 5 Mart 2016 Gösterim: 1.332 Cevap: 0
ahmetseydi - avatarı
ahmetseydi
VIP Je Taime
5 Mart 2016       Mesaj #1
ahmetseydi - avatarı
VIP Je Taime
MsXLabs, Büyük L. & Diğer Kaynak

Sponsorlu Bağlantılar
AĞIZAĞIZA a. Tıp. Hastanın ağzından ya da burnundan üfleyerek doğrudan akciğerlerine basınçla hava doldurmayı öngören yapay solunum yöntemi.

suni teneffC3BCs
Suni teneffüs 2 aşamalıdır. Birincisi ağızdan nefes verme (suni teneffüs) , ikincisi kalp masajıdır.
Suni Teneffüs:
1. İlk olarak kişi yan yatırılarak ağızdaki yabancı cisimler çıkartılır.
2. Sonra kazazede tekrar sırt üstü yatırılır.
3. İşaret parmağımızla ağızdaki kalan yabancı cisimler çıkartılır.
4. Kazazedenin sağ tarafına diz üstü çökülür.
5. Sağ elimizle kişinin boynundan yukarı doğru kaldırarak nefes yolu açılır ve elimiz burada tutulur.
6. Sol elimizle de burun delikleri tıkanarak vereceğimiz nefesin geri çıkması engellenir.
7. Kazazedenin ağzına, dudağımızı tam temas ettirerek normalde verilen nefesin biraz daha fazlası üflenir. Çok fazla değil normalin birazcık daha fazlası yeterli.
8. Kişinin göğüs kafesi nefes verdiğimizde şişecektir. Bu işlemi nefes alıp verinceye kadar tekrar etmeliyiz. Yetişkinlerde bu işlem 15 kez tekrarlanmalıdır.

Kalp masajı:
1. Kişi yine suni teneffüste olduğu gibi sırt üstü yatırılır.
2. Aynı şekilde bizde sağ tarafına diz çökeriz.
3. Kazazedenin kalbi üzerine sağ elimizi, belimizin üzerine de sol elimizi koyarız.
4. Kollarımız kırılmadan dik bir şekilde göğüs kafesine baskı uygulanır. Bu baskı göğüs kafesinin 4 cm kadar içeriye bastırılmasıdır. Çok fazla basınç uygularsanız kişinin göğüs kafesini kırabilirsiniz.
5. Bu basınç ritmik bir şekilde kalp atışı gözlenene kadar yapılır.

Burada çok önemli bir uyarı yapmakta fayda görüyorum! Kalp masajı asla çalışan kalbe yapılmamalıdır. Kalbin durduğundan kesinlikle emin olunmalıdır. Çalışan bir kalbe masaj yapmak kalbi durdurabilir. Hayat kurtarayım derken hayatına son verebilirsiniz.

Şimdi sıra geldi suni teneffüs ve kalp masajını aynı anda yapmaya. Eğer sadece solunum durmuş, kalp hala çalışıyor ise, sadece suni teneffüs yapmalıyız, kalp masajı yapmamalıyız.

Yetişkinlerde ve çocuklardaki solunum ve kalp atış sayısı farklı olduğundan suni teneffüs ve kalp masajı sayısı da farklılık gösterir.

Yetişkinlerde;
Eğer bize yardım edecek kimse yok ise yani bu işlemi tek başımıza yapacak isek 2 suni teneffüs 15 kalp masajıdır. Eğer iki kişiysek 1 suni teneffüs 5 kalp masajı uygulanır.

Çocuklarda;
Tek başımıza isek 4 suni teneffüs 15 kalp masajı. Eğer iki kişiysek yine 1 suni teneffüs 5 kalp masajı.

Burada çok önemli bir detay olduğu için tekrar ediyorum KESİNLİKLE KALP MASAJI YAPMADAN ÖNCE KALBİN DURDUĞUNDAN EMİN OLUNUZ!

ANSİKL. •Teknik. 1. aşama: yaralı sırtüstü yatırılır, ağız boşluğu ve geniz temizlenerek üst solunum yollarının açıklığı sağlanır. Bir elle baş geriye doğru itilerek iyice gergin hale getirilir, burun kapatılır; öteki elle altçene yarı çıkık hale getirilir; bunun için ya çene yukarı çekilir ya da el, ense altına konur.
2. aşama: yaralının ağzı açılır ve kurtarıcının dudakları, hiçbir aralık kalmayacak şekilde yaralının dudaklarına yapıştırılır.
3. aşama: üfleme aşaması. Kurtarıcı üflemeden önce hastanın göğsünü şişirip genişletecek kadar derin soluk almalıdır, lifleme ritmi dakikada 15-20’dir; çocuklarda daha hızlı olmalıdır.
4. aşama: soluk verdirme aşaması. Kurtarıcı kendini geri çeker, yaralının göğsü kendi kendine iner ve soluk verilmiş olur.
Hasta sırtüstü yatırılamadığı hallerde, örneğin yol üstünde ya da bir yıkıntı içinde bulunan kişilerde, ağızağıza tekniği, gene enseyi gerginleştirerek oturur durumda da uygulanabilir. Genç ve küçük çocuklarda kurtarıcı hem ağızdan hem burundan aynı zamanda üfleyebilir.
• Ağızağızanın yararı:
—özel bir niteliği olmayan birisi tarafından da her yerde ve her durumda uygulanabilir;
—yaralanan kişiyi zamansız kaldırmayı gerektirmez;
—hiçbir araca ihtiyaç göstermez; bununla birlikte kurtarıcının ağzı ile yaralının ağzı arasına çeşitli kanüller yerleştirilebilir.
Bununla birlikte, ağızağızanın da bazı sakıncaları vardır:
—kurtarıcının çabuk yorulması, sık sık başkalarıyla yer değiştirmesini gerektirir; —kanama, kusma ya da aşırı sümük ve balgam salgısı olduğu zaman, durum tiksindirici olacağı gibi soluk verme de etkisini önemli ölçüde yitirir. Üst solunum yollarının yeni baştan temizlenmesi ile birlikte, hastayı çabucak yan yatırmak gerekir. Ağızağıza yöntemi çok acil bir reanimas- yon yöntemi vr=. herhangi bir solunum sıkıntısı ya da tehlikesi halinde ilk tedavi aracıdır, hatta dıştan kalp masajını da katmak koşulu ile kalp durmasında da uygulanabilir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
ѕнσω мυѕт gσ ση ツ

Benzer Konular

22 Nisan 2014 / Misafir Cevaplanmış
5 Ağustos 2015 / LaSalle X-Sözlük
25 Kasım 2007 / Fırtına X-Sözlük
17 Kasım 2015 / Safi X-Sözlük