Arama

Punk Müzik

Güncelleme: 16 Haziran 2008 Gösterim: 37.503 Cevap: 5
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
29 Nisan 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi
Punk Müziği ve Kültürü

Punk kültürü 1970'lerin ortasında Prog rock ve Heavy metal'a karşı bir hareket ve isyan olarak çıkmıştır. Punk kültürünün kurucuları kendi despot müziklerini oluşturmuşlardır ve bu underground minimalist rock and roll tarzı oluşup kısaca punk demişlerdir. The sex pistols bu akımın ilklerinden oluşan ve en ünlü punk grubudur. Kademeli olarak punk bir süre sora daha çeşitli ve az minimalist olan müzik guruplarıyla The clash gibi birleşerek onlarıda etkiledi . Ska ve rockabilly hatta hip-hop 'uda etkiliyerek şarkılardaki mesajlar punk la aynı oldu ve şarkılarda isyankar,tahrip edici, politikaya karşı ve genelde anarşist manalı sözleri oldu.Punk kültürü halka onlarla özdeşleşmediklerini ve insanlar arası sınıf farlarının olduğu sürecede bunun olmıyacağının mesajını verdiler. Punk rock Amerikada 1960'ların sonunda ve 1970 lerde Avrupa ve kuzey Amerikdaki pre-punk gruplarını etkilemiştir ve The New York Dolls un etkilediği bir çok punk grubu vardır. Punk sitili ve modası İngilterdere önem kazanıp mohawk punk sitiliyle birleşmiştir. Mohawk etkisi aslında taxi driver filminde Robert De Niro'nun şaç şekliyle olmuştur.İngiltereli Richard Hell bu şac modelini biraz değişirirek ve boyıyarak bugünkü punk saçının oluşmasını tamamlamıştır. Punk kültürü 1980'ler ve 1990'larda ingiltereden kuzey Amerikaya yayıldı ve hardcore dedikleri yeni bir müzik sitili yarattılar.Hardcore avrupalıların yaptığa müziğe göre daha hızlı ve daha agresif vuruşlar vardır. Bu yeni tarzdan sonra skate punk ve straight edge gibi yeni tarzlarda ortaya çıktı. Punk'ın başlamasıyla büyük kayıt şirketleri underground punk kültüründen kar sağlamayı istediler. Çogu kesimde bu olay büyük direnç kazandı çünkü bu punk ahlak sistemine zıt bi davranıştı ve çoğu punk grupları kendilerini büyük kayıt şirketleri tarafından kar motivasyonuyla tehdid edildiklerini hissettiler. 1980'lerde Pasifik kuzeybatı Amerikada yapılan punk muzik "grunge" olarak anılmaya başladı. Nirvana ve Pearl Jam gibi başarılı grunge müzik grupları müziklerinde heavy punk etkisini gösterdiler. Bu grupların oluşturduğu ticari başarı diğer punk sitillerininde yolunu açtı ve çok iyi bir başarı sağlayan power-pop yada pop-punk tarzı oluştu. Pop-punk gruplarına örnek olarak: Simple plan, Good Charlotte ve Sum 41 başarılı pop-punk gruplarıdır. Orjinal punk kültürünün savunucuları punk'taki ticarileştirmeye karşı çıkıyorlar, özellikle pop-punk'ı eleştiriyorlar çünkü punk kültürü unpopular olarak tanımlanıyor ve böyle kalması gerektiğini söylüyorlar, çünkü populer olma punk külürünün ana fikrine meydan okumasını sağlar.
Sponsorlu Bağlantılar

Miriel - avatarı
Miriel
Ziyaretçi
8 Ekim 2006       Mesaj #2
Miriel - avatarı
Ziyaretçi
Punk Giyim Tarzı
Punk kültürü; halka onlarla özdeşleşmedikleri ve insanlar arası sınıf farklarının olduğu sürece de özdeşleşmeyecekleri mesajını verdiler. Punk rock Amerikada 1960'ların sonunda ve 1970'lerde Avrupa ve Kuzey Amerikadaki pre-punk gruplarını da etkilemiştir. Özellikle The New York Dolls un etkilediği birçok punk grubu vardır.

Sponsorlu Bağlantılar
Punklar içinde bulunduklan durumu protesto etmek için ellerindeki her malzeme ile bedenleri de dahil, kendilerini ironik bir biçimde "toplumsal atık" olarak sundular: Köle kıyafetleri, zincirler, deriler, dayatılan cinsiyetçi modaya karşı androjenlik, parçalanmış giysiler, rengarenk ve dikleştirilmiş rahatsız edici saç biçimleri ve punk sembollerinden bedene iliştirilmiş çengelli iğne... Punk antimodadır. Amacı geleneksel kalıplar içinde yaşayan topluma karşı algıyı bozmaya yönelik açık bir saldındır.
Punk estetiğinin yaratıcısı olarak kabul edilen Londralı modacı Vivienne Westwood (Sex Pistols'in doğuşunda da nedenlerinden olan 'Sex' adlı dükkanın ortaklanndan) şu sözleri ile punk esetetiğinin "nedenini" açıklıyor:
"...Onun giysilerini giyrnek için cesur olmanız gerekir. sokakta yürürken tüm dikkatleri üzerinize çekeceksiniz. Bu tepkileri davet eden bir güç gösterisidir. Giysiler genellikle fikirleri sözlerden daha iyi anlatabilir. Bir kitap, bir poster ya da broşür kadar yıkıcı bir silah olabilir: Otobüste yanınızda 'Anarchy in the UK' (Birleşik Krallıkta Anarşi) tişörtü ile oturan biri sizi anıda rahatsız eder."

Punk stili ve modası İngiltere 'de önem kazanıp mohawk punk stiliyle birleşmiştir. Mohawk etkisi aslında "Taxi Driver" filminde Robert De Niro'nun şaç şekliyle olmuştur.İngiltereli Richard Hell bu sac modelini biraz değiştirerek ve boyayarak bugünki punk saçının oluşumunu tamamlamıştır.

Fanzinler
Punk kültürü kendi dayanışma ve iletişim ağını da yaratmıştı. Fanzinler. Kültür ve sanat endüstrisine ve sisteme karşı bir tokat olan fanzinlerin varoluş nedeni yadsıma, reddetme talebi ve çağnsıdır. Fanzinlerin punk eylem yaşam biçiminde oldukça önemli bir yeri vardır. (Yeraltı Edebiyatı) İlk Punk fanzini; "Sniffin' Glue", Punkın; "kendi-başına yap" (do-it-yourself felsefesini ortaya çıkanyordu: bir gitar üzerinde üç akorun yerleri gösterilmiş ve şu başlık atılmıştı: "İşte size bir akor, işte iki tane daha, hadi şimdi gidip kendi grubunuzu kurun."

Punklar arasında iletişim ve düşünsel ağ oluşturmasının yanısıra fanzinlerin yaptığı bir diğer önemli katkıda yıkıcı grafik tasanm estetiğini oluşturmasıydı. Çoğunluğu elle yazılan, siyah beyaz olan kaotik bir kolajla oluşturulup fotokopi ile çoğaltılan fanzinlerin sadece dış görünüşleri ile bile algıyı bozmaya, kalıplan yıkmaya yönelikti.
Günümüzde de bu gelenek punklar arasında sürdürülmektedir, aynı zamanda internete de taşınmıştır, internette yayınlanan fanzinlere e-zine ismi takılmaktadır.

Siyasi Yön
Punkların siyasi yönleriyle ilgili ana madde için bkz. Punk İdeolojisi

Punk rockçılar pek çok kez siyasi olayların içinde yer aldılar. Punk, her türlü kurulan düzeni, köleliği ve yönetimi reddeden Anarşi'yi seçmiştir. Pek çok Punk grubunun şarkı sözlerinde hükümetlere yöneltilen hakarete varacak eleştiriler, kadın hakları, hayvan hakları, ırkçılık karşıtlığı, savaş karşıtlığı gibi konular ele alınır. Öte yandan liberal punk grupları da mevcuttur.
En ünlü punk grubu olarak bilinen The Sex Pistols akımın öncülerindendir Kademeli olarak punk bir süre sonra daha çeşitli ve daha az minimalist olan müzik gruplarıyla The Clash gibi birleşerek onları da etkiledi . Ska ve rockabilly hatta hip-hop'u da etkileyerek şarkılarda punk'la aynı mesajların verilmesini sağladı. Şarkı sözleri isyankar,tahrip edici, politikaya karşı ve genelde anarşist içerikteydi.
Tarihte Hippy adı ile anılan sahte-uyuşturulmuş-muhalif kültür milyonlarca ebleh evcilleştirmekte oldukça başarılı olmuştu. Bu sahte muhalif kültür başarısını mass media'dan daha ziyade, 1950'lilerin beat generation radikal muhalefetini vahşi kapitalistlerin önünde savunmasız ve yalnız bırakmasına borçluydu. Başkalannı rahatsız etmeyecek kadar vasat olan bu insanlar daha sonra senetlerin, iş görüşmelerinin, ahizelerin arasında geçmişlerini hatırlamayacak kadar değişip kapitalistleşeceklerdi. Oysa punk kendi bedeni ve yaşam biçimi ile politikası, parodisi ve estetiği ile kesinlikle asi ve yıkıcıydı, ki hala birçok ülkede alt kültür muhalifliğinin en önemli unsurlarıdırlar.
Dadaizm
Punk'ın bu yıkıcı tavrının köklerini dada akımının oluşturduğu söylenebilir. 1916-1922 yıllan arasında Dada kendisini de reddederek mevcut tüm toplumsal ve estetik değerlere şiddetli karşı çıkışı, anlamsızlığı ve antisanatı, provakatif parodisi, edepsiz mizahı ile yıkıcı sanatın temsilcilerindendir.

" .. .Bizim için birer HİÇSİNİZ Tanrılarınız gibi: HİÇ Bürokratlarınız, yöneticileriniz gibi :HİÇ Ressamlarınız, şairileriniz gibi: HİÇ Bana saldınp, dişlerimi sökseniz de suratınıza aptal öküzler olduğunuzu haykıracağım..." (Dada Manifestosundan)
Dadanın önce gelen simalanndan Mareel Duchamp; pisuvar, şişe askılığı, kar küreği gibi eşyalann üzerine sadece imzasını atarak ve birer sanat eseri olarak sergilediği "ready mode"leri (hazıryapıt/yapım) ile tanınmıştır.

Yaşam Tarzı
Punk altkültürünün üyeleri genellikle punk, punkçı, punk rocker olarak anılsalar da doğru tabir punktır. Bunun yanı sıra kendilerini ifade etmek için çeşitli dereceleri ve terimleri vardır.

Çoğunlukla işçi sınıfından gelirler. Çok azı bir işte uzun süre çalışmayı başarabilir, çoğunlukla işsizdirler.
Her ne kadar hippie kültürüne ait gördükleri serbest aşk konseptini reddetseler de, en az onlar kadar geleneksel evlilik kurumunu reddetmiş ve evlilik öncesi seks yapmışlardır.
Orjinal hareket fazlasıyla uyuşturucu ve alkol kullanımı içerir. Punk toplumunun birçok önemli figürü intihar ve aşırı doz uyuşturucu kullanımından ölmüştür. Bu sebeple Straight Edge akımının savunucuları alkol ve uyuşturucu kullanımını reddeder. Bu sebeple 80lerden sonra toplulukta eroin kullanımı büyük ölçüde azalmıştır. Ayrıca punk kültürü, halüsonejen maddeleri ve esrar kullanımını da reddeder, çünkü bunları yoğun olarak kullanan hippieleri aşağılamaktadır.

Punk Camiası
Punklar genellikle içinde bulundukları yerelde kurdukları gruplarla bir punk scene-punk sahnesi oluştururlar. Hemen hemen tüm büyük şehirlerde buna rastlanır. Böylece dünyanın dört bir yanında her etnik gruba ait, onlarca farklı dilde punk sahneleri kurulmuştur.

Punkların kültürlerini ifade biçimleri içinde bulundukları yerlere göre değişim göstermektedir. Yerel Punk sahneleri kimi zaman yarım düzine kişiden kimi zaman binlerce kişiden oluşur. Ayrıca kültür kendi içinde Poseurlar ve Wannabeler bulundurur.
Poseur, punk kültürüne ait olmayan ama öyleymiş gibi gözükmeye çalışan, böylece ilgi çekmeye çalışan kişidir. Bunların yanı sıra günlük hayatlarını sıradan bir şekilde sürdüren ama Cumartesi günleri punk gibi giyinip sokağa çıkan gençler, yani müzikle ve ideolojiyle ilgisi olmayan sadece punk modasını takip edenler Cumartesi Punkı şeklinde adlandırılmaktadır.
Wannabe ise, punk altkültürüne ait olmayan ama kendisini bu kültürün bir üyesi zanneden kişilerdir. Wannabeler ise Türkiye'de çoğu toplulukta Tatlı Su Punkı veya Alsancak Punkı sıfatını alırlar.
Tipik bir punk sahnesinde, kayıtlar yapan ve şovlara çıkan (ufak konserler veren) punk grupları, bunların aktivitelerini duyuran fanzin yazarları, albüm ve şov afişlerini düzenleyen grafik tasarımcıları, punk aksesuarlarını ve kıyafetlerini tasarlayan modacılar bulunur.
Günümüzde internet sayesinde yerel punk grupları internet siteleri, dosya paylaşım programları, mp3ler ile kendilerini daha rahat ifade etme imkanı bulmaktadırlar.

Punk'ın Alt Kültürleri
Goth, 70li yılların sonundaki post-punk akımından kaynaklanan gothic rock etkisiyle oluşan karanlık konulara ve giyime sahip alt kültürdür.
Emo, 80lerin Washington D.C. punk sahnesinden kaynaklanan ve sonu kötü biten aşklar ve kalp kırıklıklarını konu alan müzikleriyle bir altkültürdür, fazlasıyla popüler oluşu sonucu "satılmış"(sold out) olarak tanımlanmış pek çok punk tarafından bütünüyle reddedilmiştir.
Straight Edge, sigara, alkol, uyuşturucu kullanımı, evlilik öncesi cinsel ilişki gibi tüm kavramları reddeden, karşıt duruşa karşı duruş şeklindeki punk akımıdır. 80lerin Washington D.C. punk sahnesinde Minor Threat tarafından başlatılmıştır.
Indie akımı ise punktan yalnızca D.I.Y. etiğini almış ve daha büyük şirketlerle çalışmayı reddeden ve ticari olmayan müzikler yapan grupları temsil eder.

HÜLIA - avatarı
HÜLIA
Ziyaretçi
10 Ekim 2006       Mesaj #3
HÜLIA - avatarı
Ziyaretçi
BİRAZDA PUNK GRUPLARINDAN BAHSEDELİM Msn Wink
örneğin:

Pin-up



pin up0

























Solist: Ayşe
Gitar: Ayşegül
Bas: Ezgi
Davul: Özlem



Resmi web sitesi için:
www.pinupband.com

Pin-up hırslı, hızlı ve sert dört genç hanım olan Ilgın Itır, Ayşegül Esen, Ezgi Özkan ve Özlem Gündoğmuş tarafından 2003 yılının Şubat ayında kuruldu. Önceleri amatör bir üniversite grubu olma niteliğindeki Pin-up, takip eden aylarda Taksim, Kadıköy gibi semtlerdeki publarda sahne almaya başladıkça adını geniş kitlelere duyurdu. Grubun tüm üyeleri müzikal geçmişlere ve eğitimlere sahip olup, daha önce de çeşitli projelerde yer almışlardır. Yaş ortalaması 22 olan Pin-up, Türk rock müziğindeki kadın müzisyen eksikliğini doldurmak amacıyla genç dinleycilere yönelip, öncelikli olarak underground tarzlara eğildi. Başta Park Orman 'da düzenlenen, İngiliz topluluk Placebo'nun sahne aldığı, dünyaca ünlü müzik ve dans festivali Creamfields'ta ve rock müziğin devi Uriah Heep'in sahne aldığı Rock N Harley Festivali'nde kendi besteleriyle dinleyicileriyle buluşan Pin-up ardından pek çok festival, üniversite şenliği, parti, bar ve organizasyonda yer aldı. 2006 yılında mikrofonu Ilgın'dan devralan Ayşe Ertuğrul ile birlikte yeni kadrosunu oluşturan Pin-up yazla birlikte sevenlerine kendi şarkılarıyla hitap edecekleri bir çalışma içine girdi.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Kasım 2006       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
70`lerin başlarında başlayan bir kültür akımı, müzik devrimi, yaşam biçimi. İnsanların canının sıkılması, farklı şeyler yapmak istemesi sonucu; farklı kültürlerin veya düşünce tarzlarının ortaya çıkması. Amerika`da yeşerip Avrupa`ya taşınan bir kültür akımı. Modadan edebiyata, resimden kendi içinde geliştirdigi bir çok sanat akımlarına kadar çok büyük bir altkültürü içinde barındıran bir kültür biçimi. Kabuk degiştirmesiyle 80 ve 90`larda sadece müzik olarak bilinen 4 harfli bir kelime...PUNK.

Andy Warhol`un Velvet Underground`u yaratması ve Velvet`ların müzikte ve kültürde insanların yapamadıklarını yapmaları, farklı olmaları, onları farkedemeseler de punk`ın ilk temel taşları olarak anılacaklardı. Wahol`un kısa metrajlı filmleri gösterilirken Velvet`ların o görüntüler üzerindeki canlı performansları bir konser niteliğinde olmayıp, mükemmel bir gösteri haline dönüşüyordu. Cinsellikten, uyuşturucuya, insan psikolojisine kadar tüm konuları böyle yorumluyorlardı.

Daha sonra David Bowie`nin daha da bu cinsellik temasını sahneye taşıması ve sahne kostümlerinin erkekten çok, kadın kıyafetleri olması bu farklı düşünce tarzını bir anda sokaklara taşıdı. İnsanların topluma başkaldırması, yaşanılan düzene karşı yapılan hareketleri destekliyordu.

70`lerde yapılan hoş, güzel, düzenli, çoğunlukla cıvık romantizm içeren şarkıların yerine sert, düzensiz, sözleri acımasız eleştirilerle dolu, kendinden emin bir müzik olarak ortaya çıktı. David Bowie`nin kostümleri sadece konserler için olmasına karşın, halk bunu sokaklara taşıyarak bir başkaldırı olarak topluma gösterdi. Bu akımla birlikte New York`da boy gösteren New York Dolls`un her zamanki görünüşleri cinselliğin ne kadar da önemli olmadığını savunuyordu.

New York`da bir çok müzik grubu türemeye başladi. Bazilari kalabildi, bazilari silindi. New York`daki eskiden insanlarin seçimlerine göre country müzik çalan klüpler yerini CBGB gibi underground rock çalan klüplere birakiyordu. CBGB`ye bir çok Amerika`dan ve Avrupa`dan insanlar gelip, bir çok grubu seyretme şansina erişiyorlardi. Müzik kabuk degiştirip, daha da basite indirgendi. Bu, sadece 3-4 akordan meydana gelen, kisa sözlü ama devamli insanlara bir şeyler anlatmak isteyen bir müzik türüydü. Hatta bir süre Ingiltere`de çikan bir fan-zinelerde 2 tane akoru tab şeklinde gösterip, bir gitar almalarini veya çalmalarini ve şarki yapip insanlara düşüncelerini aktarmalari söylenmiştir.

İngiltere`de küçük bir moda dükkanı olan Malcolm McLaren, Amerika ziyaretinde çok isminden söz edilen CBGB`yi ziyaret edip, buradaki kültürü İngiltere`ye taşımak istedi. Zaten İngiltere`de bu tür müzikler olduğu halde insanların fazla ilgilenmemesi yüzünden fazla öne çıkamıyordu.

75-76 yıllarında Malcolm McLaren İngiltere`ye döndüğünde kafasında bir grup vardı. Bu grup hırçın, kendinden emin, insanları, hem müzikleri, hem görünüşleri hem de hareketleriyle şaşırtması gereken bir grup olmalıydı. Bu sırada Ramones, Small Faces, Hendrix, Patti Smith gibi insanların kavırları çalmaya çalışan Sex Pistols ile tanışan Malcolm McLaren`ın düşüncelerine uyan tam bir gruptu fakat ön adama ihtiyaçları vardı. O zamanlar McLaren`ın dükkanına takılan dişleri çürük John Lydon`a sordular ve o da direk kabul etti.

Sex Pistols`ın EMI`la anlaşıp, çok iyi para alması, punk dinleyicisi için büyük bir darbe oldu. çünkü acaba artık punk müziği para için mi yapılmaya başlamıştı, gerçekten punk müzik de mi popüler müzikler arasına giriyordu? Hem evet hem hayır. çünkü hiçbir grup çok cazip paralar teklif edilince bunu geri çeviremez fakat ilerki yıllarda artık punk müzik salak MTV`nin salak müziği haline gelecekti...

Amerika ve İngiltere`de 80 sonrası hala kaliteli punk müzik yapılırken bu gruplar underground olarak kalmayı bilmişlerdi. The Exploited, Black Flag, Bad Religion, Minor Threat, Descendents ve daha bir çok grup vardı ve hala da bazıları müzik yapıyorlar.

Punk grupları 70 ve 80`lerde MTV`de çıkamazlarken 90`lara gelindiğinde grunge akımının artık para kazandırmaması sebebiyle punk müziğe yöneldiler ve ABD`de sadece az bir kesimin dinlediği gruplar bir anda müzik marketlerde boy göstermeye, klipleri TV`lerde yayınlanmaya başladı. İnsanlar bir şeyler üretmek yerine tüketme yoluna giderlerken, punk müziği de böyle tükettiler. Kaykaycıların rahat koyması için giyilen bol pantolonlar, sözde punk müzik dinliyen, kaymakla alakası olmayan insanlara özgü olmaya başladı. Saçlar boyandı, çizgili renkli renkli t-shirtler, zaten bol olan kasetler cdler satılmaya başladı ve o eski punk kültür anlayışı unutuldu gitti. İnsanlar artık punk denilince rengarenk giysiler, cıvıl cıvıl ( hippie gibi ), etrafta boy gösteren, hiç bir şey ile alakası olmayan insanları düşünüyorlar.

Esasında yazacak daha çok şey var fakat sıkıldım. Ama PUNK kelimesini söylerken "N" harfini daha da çok vurguluyorum ki insanların kafasına daha iyi yerleşsin, bu yazıyı okuduklarında da PUNK`ın ne olduğu anlaşılsın...
Knowing - avatarı
Knowing
Ziyaretçi
22 Ağustos 2007       Mesaj #5
Knowing - avatarı
Ziyaretçi
punk = haşereler ordusu,
dead kennedy's
misfits
ramones
samhain
sex pistols dinledigim gruplar
Punk hem müzik tarzı hemde yaşam biçimi ama artık punk müzik olaraak bilinmio nerdeyse.Punkla ilgili bi knu açldıınıda o ne grupmu fln dienler oluo ne yasııık(ama bndee punkı dnlemektn çoq yaşan biçimi olarak grüorm çoqta eğlenceli tavsiye bndeen )

Straight-edge ne anlama gelir?

Straight Edge, daha çok punk hareketinin felsefi bir yanıdır. Felsefenin ana görüşü kendini kontrol etrafında şekillenmektedir. Amaç kendi hayatın üzerindeki kişisel kontrolünü elde olduğunca yeniden elde etmektir. sXe, alkol kullanımı, uyuşturucu kullanımı ve rasgele seksten arınmış bir gençlik hareketidir.

Sxe kişisel gelişim ve iyi olma esasına dayanan bir yaşam tarzıdır. Sxe sadece punk muzik içersinde olmak ve uyuşturucuya karşı olmak değildir. Bundan aha derinlere iner. Bu hareket, modern kültür içindeki insanları uyuşturucu alışkanlığı, sağlıksız ve sömürücü yemek ve genel yaşam alışkanlıkları etrafında şekillenmiş bağımlı yaşamtarzının dışına çekmeyi diler. Sxe dogmatik değildir, katı kuralları yoktur, bunlar kendiniz için karar vermektir. Kimse polis gibi emredemez, ve devlet ve din gibi bir ideolojiyi vaaz edemez.

Straight edge ismi nereden gelemktedir ?

Efsaneye göre, ?punk kal, temiz kal? fikrini söylüyen ilk gruplardan biri olan, Minor Threat davulcusu Jeff Nelson, tahta bir cetvel yardımıyla şov için bir afiş çizdi. Ve grup arkadaşlarına cetvelin düz kenarı'nın(straight edge) onların yaşam tarzları için metafor olduğunu söyledi.

Straight Edge

Minor Threat, 1981

I'm a person just like you
But I've got better things to do
Than sit around and **** my head
Hang out with the living dead
Snort white **** up my nose
Pass out at the shows
I don't even think about speed
That's something I just don't need

I've got the straight edge

I'm a person just like you
But I've got better things to do
Than sit around and smoke dope
'Cause I know I can cope
Laugh at the thought of eating ludes
Laugh at the thought of sniffing glue
Always gonna keep in touch
Never want to use a crutch

I've got the straight edge

X ?ler nedir?

Bütün yaş gruplarını içeren punk şovlarında, yetişkin olmayan punkarlın elleri üzerine ?X? işareti konur, ve böylelikle alkol alamazlardı. 18 yaşından büyük olan fakat ideolojik nedenlerle alkol kullanmayan insanlar dayanışma adına kendi elleri üzerine ?X? çizmeye başladırlar

Straight-edge bir dinmidir?

Hayır. Straight-edge ler tanrıya inanmaya gerek duymamalarına rağmen, çoğu dinin değerlerini kucaklamaktadırlar. Örgütlü bir kilise veya tapınak görevi yoktur.

Hardline sxe nedir ?

Hardline, uyuşturcudan arınmış, veganizm ve pro-life inanışı içeren politik eko-defence hareketidir. Ayrıca doğrudan eyleme sahip çıkarlar,.

Hardline :

Dünyayı(ve üzerindeki hayatı) yok eden şeytani güçlere karşı savaşmak için, fiziksel ve moral olarak yeterince güçlü bir hareketin , ideolojinin zamanı geldi?

Bu ideoloji, bu hareket, hardline'dır.


İnternetten okuduğuma göre Punk, 1970 lerde ingilterede işçi sınıfının devlete nefretini, işçi standartlarını yükseltilmesini amaçlayan bir hareket olarak doğmuştur. Çıkan baba gruplar; Clash, Sex pistols gibi...


Fakat herşey zamanla evrim geçirio, mesela bugünkü rockla 50-60 lıların rock ı aynı mı değil. Bunun gibi...


New school punkı çoğu old school takılan sevmez, müzikteki o başkaldırmayı göremez bu nedenle new school carttır curttur derler. Nie saygı duymazlarsa onu anlamam


Old School punk istediği kadar punkın babası olsun ben dinlemekten pek hoşlanmıorum ama dinleyen bi sürü arkadaşım var hiçbirine karışmıom saygı duyuom dinledikleri müziğe punk diorum, ama nedense tüm old schoolcular bunun tam tersini yapıo new school şöyledir yok böyledir falan...


Mesela pop-punk akımını çıkaran herifler blink182 ve offspring. Blink182'den tom bu konuda; "biz hoş vakit geçirmek eğlenmek için müzik yapıoduk bizi keşfettiler ve televizyona çıkardılar napsaydık çıkmasamıydık" dio. adam bence haklı bana da bi fırsat verseler ben de hiç düşünmeden mtv falan çıkarım yeterki müziğimi daha çok insan duysun...


Blink182 benim hastası olduğum grup ama bu benim Nofx dinlememi engellemio onları da seviorum...


Yani new school, Old school hepsi kardeştir. Hepsi punktır, nasıl türevleri varsa bunlarda öyle, oi punk, new school punk, skate punk, street punk falan filan...


Ama burası bi punk forumu bunların hepsi punk formatına girio popüler punkta olsa, yerel punkta olsa hepsi PUNK bunu unutmayın, Biz new schoolcular old schoolculara saygı duyarız yeter ki onlarda bize duysun.........


13xg4
Son düzenleyen Daisy-BT; 20 Mart 2011 00:09 Sebep: Aktf linkler.
SatanpisT - avatarı
SatanpisT
Ziyaretçi
16 Haziran 2008       Mesaj #6
SatanpisT - avatarı
Ziyaretçi
۝۝Punk riflerinden oluşan bir türü SKA,Punk müziğin...Açıklamasına gelince;

SKA Anlamı ve Tanımı nedir ?

Genel Durum... Ska'nın doğumu çok eskilere, 2. Dünya Savaşına dek uzanıyor. Büyük ülkelerin sömürgeleri üzerindeki kolonizeleşme çabalarına kadar gidiyor aslen deşmek gerekirse olayı, fakat gayet basit şekilde devam edeceğim .. Çok zor yıllardı.. Ekmek yok, aş yok, aşk yok.. Neden bu kadar derine inilmeli, çünkü Jamaika da ne yazık ki bu sömürgeler arasında ve ska'nin asıl gün işiğina çıkış yeri olma açısından önemli. (Jamaika bir Amerikan sömürgesiydi o zamanlarda). Her neyse, 60lı yıllarda Jamaika kendi yağıyla kavrulan gayet kendi halinde bi ülke idi. Savaştan sonraki kolonizeleşme döneminde Amerika`ya giden Jamaika`lı bi avuç müzisyenin kısa sürede o yıllarda orada popüler olan tarzları kendi ülkelerine taşımasıydı. Ve olayın aslen çıkış noktası burası..

Gelelim savaş yıllarına.. 40'lı yılların başında Jamaika'da Amerikan müzik tarzları yavaştan kendini göstermeye başladı. Savaş sona erdiğinde ise sayısız grup Jamaika barlarında Amerikan nameleri çalmaya başlamışlardı bile. 50li yıllarda ise Amerika`daki büyük ve ünlü gruplar daha çok bop/rhythm ve blues ağırlıklı takılmaktaydılar. Jamaikalı ve kendini müziğe adamiş insanlar buraya gelip bu gruplardan ve oldukça hoşlandıkları bu tarzdan pek etkilendiler ve pek sewdiler. Örnek verilecek olursa "The Sound Systems" adlı grup Jamaikada ilk kez bu akımı başlatanlar arasindaydı. Ve 1954'te Jamaika'da ilk büyük jazz konseri düzenlendi. Amerikan tarzı yavaştan kendini hissettirmeye başlıyordu. Fakat, yerel mento-folk-calypso grupları ise adanın bir çok yerinde hala aktifti ve bir çok yerde çalıyorlardı. 50'li yıllarin sonuna doğru jazz, r&b ve mento (calypso stili) tarzları birleşip "Shuffle" adında yeni bi stil oluşturdular. Shuffle kısa sürede büyük ilgi gördü ve Jamaikalı produktorler ve yapımcılar bu alanda yeni yetenekler keşfetme ve özel konserler düzenleme yarısına giriştiler. Bu tarzın en önemli grupları, The Overtakers ve The Matador Allstars idi. Ska Doğuyor..

1962'de, Jamaikalı müzisyenlerin Amerikan müzik tarzından etkilendiği we tam gaz kendi öz stilleri olan reggie ağırlıklı sound ile mix yapma çalışmaları yaptıkları yıllarda, Cecil B. Campbell isimli adam (daa sonra PrinceBuster olarak anılacak) daha değişik bir şeyler denenmesi ve böylelikle kendi öz müziği olan reggie'ye daha yakın olunmasını savunan en onemli müzisyenlerden biriydi. O sıralar The Trojans adlı gurubuyla jaz, R&B, reggie karışımı tarzı üzerine bir tane de albüm çıkarmıştı. Fakat ille de değişik birşeyler denenmeliydi. Ve bir gün studyo çalışmasinda gitaristine (Jah Jerry) "geçvuruş" yerine "altvuruş" tekniği üzerindeki ısrarları ska müziğini doğurdu.

Cecil B. Campbell isimli şahsiyet böylelikle ska müziğinin babası olarak anılmakta günümüzde.. Ve ska o günden sonra Jamaika müziğinde önemli bi yer buldu kendine. Diğer gruplar da kendi stillerini bu yeni tarza adapte ederek birbiri ardına studyoya girdiler. Fakat kayıt yapılmıyordu her türlü calınma ihtimaline karşi. Bu yeni tarzda en mükemmeli çıkarabilme yarışında idiler ne güzel ki. Daha sonra Ska, Jamaikalılar tarafından adanın uluslararası dans ve müziği olarak benimsendi. Ve bunların akabinde, bikaç yıl sonrasında Jamaika, yeni türler peşinde olan bir çok genç müzisyenle doldu taşti. Fakat bunlar ska'nin oluşumunu kaçırmış ve biraz da kendilerini bundan dolayı dışlanmış hisseden kesim idi. Olaydan soyutlanmış yetenekli şahsiyetlerdi çoğu.. Ve bu insanlar içinden bir kısım genç, Rude Boys adında bir grup kurdular. Rude Boys'un tarzı biraz farklıydı. Yavaş ritimler ve bass üzerine verilmiş önem (skanin oluştuğu zamanlardaki free-style bass ritimlerinin aksine) gözden kaçmıyordu.. Bu grupla beraber ska muziğinin de çehresi büyük ölçüde değisti. Silah ve şiddet karşıtı besteleri, o zamanlar başkent Kingston'da hakim olan faşist şiddete ve cinayetlere tepkisel bağlamda Jamaikaliların büyük beğenisini kazandı. Rude Boys'un bu tarzı 1964`te adada zirveye ulaştı, fakat bu yılın sonlarına doğru hızını biraz kesti ve yerini geleneksel Jamaika muziği olan Rocksteady(Reggie)'ye biraktı.

Ikinci Ska Dalgası... 70'de Rude Boys fikirleri reggie ve punk etkileşimleri içine girerek yeniden oluştu ve The Clash gibi gruplar çikardi. Bu yılda The Coventry Automatics gibi bazı reggie grupları bile skayı tercih ettiler, çünkü onlara göre, daa kolaydı reggie`ye oranla. Bu grup daha sonra Automatics, sonra The Specials AKA The Automatics, daha sonra The Special AKA ve en nihayet The Specials ismini aldı. Herneyse sonuçta 1979'da Jerr Dammers (The Specials), 2-Tone Records'u kurdu. Dammers'in amacı C.Campbell gibi yeni bişey oluşturmaktı. Siyah ve beyaz sembol oldu ve 2-Tone Ska doğdu. Ve logo'su da bugünkü siyah elbisesi beyaz tshirtu siyah kravatı ve beyaz coraplarıyla "Walk Jabsco" isimli adam oldu. Dammers tarafından The Wailers grubundan Peter Tosh'un albüm kapağındaki görüntüsünden esinlenerek çizildi ve bugünku halini aldı. Irkçı ve faşist olayların zirveye çıktığı zamanlarda, siyah ve beyaz giyinmek ve değşik ırkdan insanların kurduğu ska grupları (diğer tarz grupların yanında) ırksal bütünlügü simgelemesi açısından o tarz akımlara karşı bi çeşit tepki sembolü oldular o yıllarda. Jamaikan ska şarkılarında da olduğu gibi, bu gruplar da olayı bestelerine anında yansıttılar (`Why Do You want to Kill Me? Tell Me Why Tell Me Why Tell Me Why' -- Special AKA) Ve kısa zamanda Madness, The Beat, The Selecter, The Bodynatchers ve The Specials gibi gruplar ilk ska akımı temsilcileri olan PrinceBuster, Rough Rider gibi gruplarin yerini almaya başladılar.

Bad Manners da ayrıca 2-Tone'da olmayan fakat onun çizgisine çok yakın olan diğer bir gruptur. Ayrıca 2-Tone grupları içinde skanın doğumunda emeği geçen insannar da yok değildi, mesela Don Drummond daha önce Jamaika'da olup, 2-Tone'a sonradan dahil olan biri idi. Ama ne yazık ki, Chrysalis Records, 2-Tone'u Dammers'dan satın aldı. Fakat kendisine yeni gruplarla anlaşma imzalama yetkisini vermeyi de ihmal etmedi. Bu ana kadar 2-Tone grupları özetle: The Specials, The Selecter, Madness, Rico Rodriguez, The Swinging Cats, The Friday Club, The Bodysnatchers, The Hisons, J.B. Allstars, Special AKA, The Apollinairs, The Beat.. 2-Tone gruplari 1978-85 yılları arasında o zamanların en popüler gruplar olabilir belki de, fakat sadece ska yapan gruplar onlar değillerdi. O yılların diğer önemli ska gruplari : The Tigers, Ska City Rockers, The Akrylykz, The Employees, The Pirahnas vs.vs. 2-Tone'in satılmasıyla (ölümüyle) ikinci ska dalgası da sona ermiş oldu böylece..

80'li yillarda ska vuruşlarını, pop ve rockla bütünleştirip yorumlayan gruplar üçüncül bir ska akımı yarattılar. Sayabileceğim önemli gruplar, The Toasters, Bim Skala Bim, Fisbone, The Untouchables.. Üçüncül ve günümüzün ska akımı.. Aslen 2-Tone faciasından sonra yeniden şekil alan ska muziği hemen hemen diğer bir çok stille karıştırılarak yeni tatlar yeni leziz gruplar cikardi. Jump with Joey, Hepcat, Yebo, NY Ska Jazz Ensemble and Stubborn All Stars gibi gruplar Jamaika köklerine sadık kaldılar. Ama Operation Ivy, Voodoo Glow Skulls, Janitors Against Apartheid gibileri ise punk akorlarini kullanarak ska-core'u yarattılar. Regatta 69, Filibuster, Urban Blight, Punch the Clown, Undercover S.K.A 2-Tone soundundan mümkün olduğunca ayrılmadılar bu dönemde.. Ve Rude Boy/Rude Girl imajı tekrar ortaya çıktı bu zaman periyodunda. Fakat bu kez, ilk zamanlardaki pek de iyi olmayan imajından oldukça uzaklaşip, fanatik ska hastalarının sembolü oldu. Ve Ska hala onu seven insanlar için farklı müzik tarzlarının eğlenceli bir harmonisi olarak yaşamaya devam ediyor...

by SatanpisT

Benzer Konular

25 Ekim 2015 / kompetankedi Müzik ww
21 Ekim 2006 / asla_asla_deme Taslak Konular
6 Kasım 2006 / virtuecat Taslak Konular