Arama

Tıpta Nanoteknoloji Kullanımı

Güncelleme: 1 Nisan 2019 Gösterim: 23.912 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
13 Ocak 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Tıpta Nanoteknoloji Kullanımı

Ad:  nano.JPG
Gösterim: 1348
Boyut:  20.7 KB

Latince "nanus" kelimesinden gelen nano kelimesi cüce anlamına geliyor. Bilim alanında nano kelimesinin günümüzdeki anlamı ise metrenin milyarda biri anlamına gelen teknik bir ölçü birimidir.
Sponsorlu Bağlantılar

Nanometre; bir metrenin milyarda biri ölçüsünde bir uzunluğu temsil eder ve bu da yaklaşık olarak ard arda dizilmiş 3 ya da 5 atom kadar eder. Elektron mikroskobunun bulunması ile birlikte, artık malzeme üretirken malzemeyi oluşturan elementlerin atomları üzerinde çalışmalar yapılarak (atomların diziliş biçimler değiştirilerek) onlara çeşitli şekiller verilmeye başlanmıştır.
Günümüzde nano teknoloji yardımıyla maddeyi oluşturan atomların dizilişinde şekillendirmeler yapılabilmektedir. Nano teknoloji; maddenin nanometre ölçeğinde yani moleküler düzeyde denetlenmesi yoluyla gerçekleştirilen işleme, ölçüm, modelleme ve düzenleme gibi çalışmalarla yeni malzeme, cihaz ve sistemlerin tasarlanması ve üretilmesini konu alan bir teknoloji dalıdır.

Maddeler nano boyutta farklı davranışlar hata olağanüstü davranışlar gösterir. Olağan halde ışığı ve elektriği iletmeyen maddelerin, nano boyutta tam tersi özellikler göstermesi ve olağan boyutta sert olmayan maddelerin nano boyutta elmastan bile sert bir davranış göstermelerinin anlaşılması, günümüzde nano teknolojiyi gündeme getirmiştir. Malzemeler nano düzeyde küçültüldüğü zaman, normalde görmediğimiz yeni üstün özelliklerin ortaya çıkması; böylece üretilen nano teknoloji ürünlerinin daha dayanıklı, daha hafif ve daha hassas özellikle donatılmış olması günümüzde nano teknolojiyi ilgi odağı haline getirmiştir.

Nano teknoloji; sadece üç adet atomdan oluşan küçük bir su molekülünden, hemoglobin gibi oksijen taşıyan bir protein molekülüne ya da DNA zincirine kadar çok geniş bir alanı kapsayan yeni bir teknolojidir.
Nano teknoloji ürünleri, beyin damarlarının içerisine, dişin içine, vb. insan vücudu içerisinde her yere yerleştirilebilir. Nano teknoloji ürünü chipler ve özel donanımlar ile canlı organizmalar uzaktan kontrol edilebilir. İnsan saçı içerisine sığabilen özel kablolarla özel bir iletişim sistemi de kurulabilir.
Nano teknoloji sayesinde, çok küçük boyutlarda üretilebilen nano robotlar yapılabilecektir. Günümüzde, nano boyutta fonksiyonel olabilen bu robotları insan kanına verip insan vücudu içerisinde hasarlı organı onarabilecek nano robot teknolojileri ile ilgili proje çalışmaları yapılmaktadır. Beynin kılcal damarları tıkandığında, nano tüpler ile bu tıkanmalar giderilebilecektir. İnsan beyni, içerisinde kimyasallar ve elektronlar bulunan bir yapıda olup beyin hücreleri ararsındaki iletişim nano seviyededir. Beyin damarları içerisinde kan ile hareket eden nano tüpler vasıtasıyla hatasız teşhis ve tedavi yapılabilecektir. Bir tür sinirsel iletişim eksikliğinden kaynaklanan ve genel adı felç olan hastalığa, nano teknolojiyle üretilen yapay kılcal damarlar ile çare bulunacaktır.
Bir süper bilgisayar tarafından kontrol edilen ve vücudumuzun yapay bağışıklık sistemini oluşturacak nano robot ordularının üretilmesiyle nüfuz edilemez bir bağışıklık sistemimiz olacak ve AIDS virüsleri bile size etki edemeyecek. Ana arterlerimizde ve kılcal damarlarımızda gezinen mini robotlar düşünün... Vücudumuza bir defa enjekte edildikten sonra çalışmaya programlanan nano robot sürüleri kan dolaşımı ile istenilen bölgeler gidip hep beraber hasar görmüş bir organı veya dokuyu tamir edebilecek. Tıkanan damarları açabilecek veya hastalıklı hücreleri tahrip edebilecekler. Artık kalp krizi riskinden, enfeksiyona bağlı hastalıklara kadar birçok rahatsızlıktan kurtulacaksınız. Hatta bu mini robotlar vücuda ek bir bağışıklık sistemi bile kazandırabilirler. Hedef hücrelerin özellikleri programlandığında, örneğin vücuda giren herhangi bir virüse saldırabilir ve bünye hastalanmadan virüs istilasını durdurabilirler. Aynı zamanda vücuttaki her bulguyu rapor edip doktorluk da yapabilirler.

Nano teknoloji, ilaç sektöründe de kullanılmaktadır. Vücuda alınan ilaçlar, normalde vücudun her yerine dağılmakta ve gerçek hedefe gitme olasılığı azalmaktadır. Halbuki nano partiküller ile ilacı doğrudan doğruya gitmesini istediğimiz gerçek hedefe gönderebiliriz. Bunu, hedefi vuran nano kurşuna benzetebiliriz. Böylece ilaç doğrudan doğruya hasta bölgeye veya hasta dokuya gönderilebilecektir. Nano tabancalar ile doğrudan hücreye müdahale edilebilecektir. Mevcut yöntemlerle ilaç alımında, vücudun küçük bir bölgesini tedavi etmek için vücudun başka bir yerini zehirlemek gibi bir risk bulunmaktadır ve bu verimsiz bir yöntemdir. Klasik yöntemle ilaç kullanımında, vücudun kritik iç organları, beyin, karaciğer, böbrek vb. zara görebilmektedir. Halbuki nano teknoloji ile yapılan tedavide, ilaç nnao kapsüllere yükleniyor ve bu nano kapsüller şırınga ile sadece hasta bölgeye veriliyor. Sonra da bo nano kapsüller patlatılıyor ve sadece gerekli yerlere ilaç zerkedildikten sonra da bu zararsız nano kapsüller vücuttan dışarı atılıyor.

Gelecekte nano biyolojik ürünler gündeme gelecek, suni organ yapımında nano parçalar kullanılacak, anında teşhis koyabilen sağlık tarama araçları yapılabilecektir.
Pek yakın gelecekte, medikal nanoteknoloji alanında bir devrim yaşanacak diyebiliriz... Örneğin sanal olarak hastalıkların önüne geçilebilecek, moleküler seviyede hücreleriniz tamir edilecek ve yaşlanma yavaşlatılacak. 50 yaşındayken kendinizi 25 yaşında hissedeceksiniz.


Son düzenleyen Safi; 1 Nisan 2019 17:22
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
17 Kasım 2008       Mesaj #2
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi

Nanoteknolojinin tıp için vadettikleri

Bilim adamları nanoteknolojinin insan iç organlarının tedavisi, ilaçların bedene intikali tekniklerinin geliştirilmesi gibi birçok konuda kullanılabileceğini belirtiyorlar.

Sponsorlu Bağlantılar
Nanoteknolojinin gündelik yaşama girmesindeki en büyük engel, tekniğinin insan sağlığı üzerinde yolaçabileceği risklerinin ancak henüz yeterince test edilmemiş olması.

Nanoteknoloji üzerine kafa yoran bilim adamları bilim dalının ilerlemesinin, uygulamalarının insan üzerinde zararlı olabileceği ihtimali yüksek yan etkilerinin araştırılmasına bağlı olduğunu dile getiriyorlar.

HAYALİ BİLE ÖMRÜ UZATIYOR

Metrenin milyarda biri ölçütünde çalışan nanoteknoloji sayesinde ufak boyutlarda üretilebilen tıbbi ‘nano-robotlar’ın, örneğin, insan damarına yerleştirilerek insan bedeninde yol alabilmesi ve organdan organa dolaşarak hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılabilmesi düşünülüyor.

Nano-robotlar insan bedenine önce sağlıklı genç yaşlarda yerleştiriliyorlar ve vücudun yapısını öğreniyorlar. Sonra kişi yaşlandıkça bedendeki değişimleri ve bozulmaları kişiye veya doktoruna tabiri caizse ‘yerinden’ bildiriyorlar. Tedavi bulgulara göre yine nano-robotlar üzerinden uygulanıyor. Damarlar içerisinde ilerleyen nano-robotlar hastalıklarla hücre düzeyinde mücadele edebiliyorlar; beyin tümorleri, kalp ve damar hastalıkları, kanser ve daha birçok teşhisinde geç kalınan ve cerrahi müdahale gerektiren hastalıkların nano-robotlar ile uzaktan kumandalı olarak tedavi edilmesi nano teknolojinin hayal gücünün sınırları içerisinde.

Nanoteknolojinin sağlık alanında vadettikleri bir yana, görünemeyecek kadar küçük bu robotları birer ‘yaratık’ olarak yorumlayan bilgi kurgu fantazilerinde, nano-partiküller kimi zaman kendi kendine üreyerek kimi zaman insan beynini ele geçirerek gezegene hakim oluyorlar.


GERÇEĞE DÖNÜŞEBİLECEK OLANLAR


İngiliz Royal Society tarafından yayımlanan ve nanoteknolojinin gelecek 20 yılının tartışıldığı raporda, nanoteknolojinin kullanıldığı alanlardan biri de televizyon teknolojisi, zira nano-TV’ler çok düşük bir enerjiyle çok daha az ısı yayarak çalışacaklar.
Nanoteknoloji endüstrinin bir çok alanında, yakıt hücreleri başta olmak üzere kullanılacak; enerji sarfiyatını düşürmesinden dolayı ise endüstriyel atıkları da en aza indirecek. Bunların başında elektrik ve enerji üretimi gibi yüksek maliyetli yan projeler gerektiren alanlarda ciddi verim artışı geliyor. Teknoloji sayesinde yine ufak bilgisayarların uydu iletişimi ve makine endüstrisinde bir çok işlevi görmesi mümkün olabilecek.

Bilim adamları ise kendi kendine üreyen nano-robotların ise fiziksel olarak ne yazık ki olanaksız olduğunu belirtiyorlar.

Son düzenleyen perlina; 20 Ocak 2017 23:46
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
18 Kasım 2008       Mesaj #3
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
Nanoteknoloji ve NanoTıp

Maddenin kaç hali var?Kaç boyut var? Nano ne demek? Ölçeği nedir? Bilimin neresindeyiz???? İnternetten sonra bilim GNR şeklinde önümüzdeki yıllarda gelişecektir.
G:Genetik 10-20 yıl
N:Nanoteknoloji 20-50 yıl
R:Robotlar ve yapay zeka 50-100 yıl
‘’Bugünün bilim kurgusu genellikle yarının bilim gerçeğidir.’’ Stephen Hawking

SIRADAKİ BÜYÜK ŞEY ASLINDA ÇOK KÜÇÜK
Nanoteknoloji: Atomları ve molekülleri tek tek işleme ve yeniden düzenleme yoluyla kullanışlı,materyal,araç ve sitem yaratma sanatı ve bilimi. (Örn:elmas-kömür) Hassas nokta maddenin moleküler yapısını değiştirmek ve atomunu işlemeyi başarabilmektir.Her endüstri gibi SAĞLIK ta bu furyadan nasibini alacaktır.

2015-2020 yıllarında nanoteknoloji pazarının ABD’de 1 trilyon USD’ye ulaşılacağı söyleniyor. Şu an ABD’de yatırım 710 milyon USD, tüm dünya’da ise 2 milyar USD dır.

2001’de nanotek. 180 patent alınmış. Leke tutmayan kumaşlar, kırılmayan çizilmeyen camlar, çok etkili kozmetik ürünler,eskimeyen boyalar, dayanıklı arabalar ve çok kapasiteli hızlı bilgisayarlar vs vs......

NANOMANİA
Maddenin atomik katmanda işlenebilmesi olasılığını ilk kez Richard Feynman söylemiştir.
09.11.1989 da D.Eigler ve E.Schweizer 35 xenon atomu ile IBM logosunu yapmışlardır. Buradaki nokta işaretine 350 milyon tane sığdırılabilmektedir. Eric Drexler, ilk nanoteknoloji terimini kullanan kişidir. Nobel ödüllü R.Smalley nanoüretimin babası sayılmaktadır.

Nano:Yunanca cüce,bodur.
1 nm=1 m’nin milyarda biri (10 üssü-9)
1 nm 10 hidrojen atomuna eşit.Harfleri 10 nm boyutunda basarsak Britanica ( 30 bin sayfa) ansiklopedisini toplu iğne başına sığdırabiliriz. Toplu iğne başı milyonlarca nanometre. Nanotek 0.1(hidrojen atomu) -100 (virüs) nm arası ile uğraşıyor.

Nanoölçümleme ve nanoişleme
100 nm altında kuantum mekanik güçlere bağlı benzersiz özellikler kazanılıyor.
MEMS(mikro elektrik mekanik sistemler)
Nanoişleme de atomik olarak ürünlerin işlenmesi belirtilmektir.
100-1000 atomlukbir çalışma alanında çalışılıyor.Boyut küçüldükçe hız artar. Bilinmeyen özellikleri çıkar,iletkenliği değişir, dayanıklılık, esneklik vs kazanır.
Arama tarama mikroskobu (STM) IBM 1981
Atomik güç mikroskobu
Yüksek performanslı nükleer manyetikrezonans
Nano işleyici (3rd Tech Firması)
Fiziki Buhar sentezi
Scanning tunelling Microscopy (STM): Atomu 2000 kat büyütebilen bir alet

SORUNLAR
1)Atomları bir araya çekmek veya uzaklaştırmak için yüksek enerjiye ihtiyaç vardır.
2)Atomları manipüle eden aletlerde atomdan yapıldığı için reaksiyon verebiliyorlar ve oynadığınız atom yerinde kalamıyor (yapışıyor).
3)Kullanılan araçların manipüle edilen atomlardan daha büyük olması ve birden fazla atomu bir arada tutmanın zorlukları.

NANOTIP
Jr.R.A.Freitas nanotıbbın babasıdır.
-Artık ‘Nanomedicine’ diye dergi var. (A sınıfı) Nanomedicine by Robert Freitas
-Tanı-tedavi-koruyucu tıp amaçlı olabilir
-Kolesterol moleküllerini saptayan ve parçalayan cihazlar vardır.
-Respirosit denilen artifisiyal mekanik eritrositler olup,CO2 ve O2 taşırlar.
-Mikrobivorlar artifisiyal mekanik lökositlerdir.Makrofajlardan fagositoz yetenekleri daha fazla uzun ömürlü ve çabuk etkililerdir.
-Mikrokapsüller en basit elemanlardır ve porları ile glikoz,oksijen,ilaç geçişine izin verirken virüs ve immün hücreleri engeller.
-Nanofiltreler 1.6 nm lik porları olan elektriksel olarak yüklenebilen filtreler olup ilaç ayrımına seçilmiş biokatalize izin verir.
-Nanopor temelli dizileme DNA dizilemesinde hızlanmayı sağlamıştır.
-C-sixty firmasının geliştirdiği 60 C atomlu futbol topuna benzeyen bir yapı ilaç salınımında önemli avantajlar sağlamaktadır (İçerdikleri ilaç antiviral, anti tümöral vs fotodinamik uyarılabilir).
-Nanoshell ler tümör hedefli hidrojel polimerleri içeren ilaç yüklü yapılardır ve tümörlü dokuda birikip infrared laser ile ısıtılınca nanoshell eğilir ve ilaç salınımı yaparlar.
-Tek virüs dedektörleri Lieber firması tarafından geliştirilen nanowire transistörler ile virüslerin elektriksel tanınması esasına dayanır.
-Tektodendrimerler ise Baker ve arkadaşları tarafından kanserde denenmektedir.
-Radyokontrollü biomoleküller sayesinde elektromanyetik etki ile DNA zinciri açılabilmiştir.Proteinler ve enzimleri etkilemek mümkün olacaktır(Jacobson ve ark)
-Biyolojik robotlar;Sentetik mikroplar vitamin,hormon,enzim,sitokin üretiminde kullanılıp,toksin,hücresel artıkları sindirebileceklerdir.Egea bioscience firması ilk patenti almıştır ve gen yazılımı ile uğraşmaktadır. Biological Energy Alternatives Institute mikoplazmalar üzerinden alternatif biolojik enerji üretimine 3 milyon dolar ayırmıştır.

NanoTıp alanları
Nanomateryaller
Artifisial bağlanma alanları
Yüzeylerin kontrolü
Hücre içi aletler
BioMEMS
Artifisal enzimler ve enzim kontrolü
Nanorobotlar
Nanoporlar
Hücre uyarımı ve tanısı
DNA dizimi,manipülasyonu ve tanısı
Tanısal aletler çipler,sensörler
İlaç salınımı
Nanoterapötikler
Sentetik biyoloji ve nanoaletler
Biyoteknoloji ve biyorobotikler

-Lilly , Merck ,GSK, Abbott ,Roche ilaç firmalarına göre 2010 yılında üretilen ilaçların yarısı nanoteknoloji ile üretilecektir.
-Elan Pharmaceutical ağrı kesicilerin dağılım hızını nanokristal yapı sayesinde 3 saatten 20 dk ya indirebilmiştir.
-Advectus Life Sciences nanoparçacıklarla beyin tümörü tedavisinde yol aldığını bildirmiştir.
-L’Oreal ve Lancome nanoteknolojiyi kozmetikte kullanmaya başlatmışlardır.Daha derine nüfuz edebilen kremler vs.
-Gleevec adlı ilacı AIDS virüsüne,Actinium 225’i kanserli dokuya verecek taşıyıcı nanoyapılar üzerinde çalışılmaktadır. Lösemi,lenfoma,göğüs,over ve prostat Ca’ da farelerde denenmektedir. Crititech adlı firma paklitakseli nano ölçekli olarak over kanserinde uygulamış ve daha iyi sonuçlar almıştır.
-DM’da Boston Üniversitesi pankreatik hücre içeren silikon nano yapılar inşa etmiştir.
-Angstrom Medica firması kemik yapıyı güçlendiren nanokristaller geliştirmiştir.
-Astımda AC’e çabuk etkili nano ilaçlar üzerinde çalışılmaktadır.
-Nanoetiketleme ile ilaçların etki mekanizmaları daha kolay anlaşılacaktır.
-Novavax firması menapozda cillten emilebilen nanoparçacıklı bir östrojen krem üretmiştir.
-Kremler ile Şarbonun,cildin kimyasallarla temasının önlenmesi , akne tedavisi etkin olarak yapılabilecektir.
-Alzheimer,ALS,Kistik fibrozis gibi hastalıkların tedavilerinde çalışılmaktadır.
-Nanosensörler sayesinde protein ve DNA işaretleyicileri ile kanser dahil birçok hastalığın erken tanısı mümkün olabilecek ve adli tıp uygulamalarında hata payı düşecektir.
-Parkinson,Huntington,Şizofreni üzerine çalışmalar sürmektedir.
-Kromozom değiştirme ve onarma tedavileri ile genetik hastalıklar durdurulacaktır.
-Nöronlar nörotransmitter salacak şekilde beyine implante edilip Alzheimer gibi hastalıklar önlenebilecektir.
-Retina konisi ve roduna ,iç kulaktaki stereosilialara yönelik çalışmalar, deri yetiştirme (2002 ‘de FDA onayı aldı),organ yetiştirme çalışmaları devam etmektedir.Telomerlerin yaşlanma ile kısalmasının telomeraz enzimi ile önüne geçilebilecek ve yaşlanma durdurulabilecektir.

Sonuç:
Sağlık endüstrisi emsalsiz bir değişimin eşiğindedir. Genom haritası, protein katlanmaları çalışmalarının yanı sıra nanoteknoloji ile hastalığın moleküler seviyede (yani yaşam ve ölümün gerçekleştiği seviyede) tamir, tedavi, restorasyonuna izin verecektir.
Son düzenleyen perlina; 20 Ocak 2017 23:45
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Ocak 2017       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı

Yerli Bir Nanoteknoloji Firması 'Atomik Mikroskop' Üretti!


Yerli bir firma nanoteknoloji ile nesneleri atomlarına kadar görüntüleyebilen mikroskop üreterek ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ne (NASA) satmaya başladı. Merkezi İvedik OSB'de bulunan nanomanyetik firmasının Genel Müdürü Prof. Dr. Oral, yaptığı açıklamada, şirketi kurdukları 1999 yılından bu yana yürüttükleri çalışmaların sonucunda, yüzeylerin haritasını nanometre seviyesinde elde edebilen mikroskop geliştirdiklerini söyledi.

Geliştirdikleri mikroskobun görme engellilerin parmaklarıyla dokunarak nesneleri tanımasına benzer bir anlayışla çalıştığını belirten Profesör Oral, "Bu açıdan bakıldığında parmak yerine sivri bir iğne kullanıyoruz. Ölçüm yapmak için de parmağımızın yerini lazerli bir ölçüm sistemi alıyor. Elimizi hareket ettirmek yerine iğneleri yüzeyde hareket ettiriyoruz. Bir de kontrol devremiz var, o da beynimizin işlevini yerine getiriyor. Bütün bu bileşenleri bir araya getirerek yüzeyin haritasını nanometre, hatta atomik seviyede görebilen mikroskoplar yapıyoruz." diye konuştu. NASA'ya satılan mikroskobun ihraç edildiği ülkeler arasında Japonya, Güney Kore, Polonya, İtalya, Fransa, İspanya, İsrail, İran, Şili ve Brezilya'da bulunuyor.

Kaynak: AA (19 Ocak 2017)

Benzer Konular

13 Temmuz 2012 / Misafir Soru-Cevap
18 Ocak 2009 / eren melisa Cevaplanmış
12 Haziran 2015 / ZİYARETÇİ Soru-Cevap
13 Mart 2011 / Misafir Soru-Cevap
5 Mayıs 2010 / Misafir Cevaplanmış