Arama

Çocuklarda İnmemiş Testis

Güncelleme: 15 Haziran 2010 Gösterim: 9.664 Cevap: 1
JuNe - avatarı
JuNe
VIP WaMPiR
14 Şubat 2008       Mesaj #1
JuNe - avatarı
VIP WaMPiR

Erken yaşlarda tesbit edildiğinde, küçük bir operasyonla çözümlenebilecek olan inmemiş testis, çocuğun gelecek fertilitesini etkileyebildiği gibi testis kanseri açısından da risk faktörü yaratabilecek, klinik bir tablodur.
Sponsorlu Bağlantılar

Alıntı

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da önerisi değildir.


Nedir ?

Çocuklarda İnmemiş TestisAnne karnındaki erkek çocuğun testisleri yedinci aya kadar kendi karnı içindedir. Daha sonra kasık boyunca kayarak torbaya inerler. Bu iniş sırasında bir yerde kalırlarsa inmemiş testisten söz edilir. Tek veya çift taraflı olabilir.

Tanı

Doğum sonrası ilk muayene sırasında doktor tarafından tesbit edilebilecek olan inmemiş testis, aileler tarafından da yeni doğan erkek çocukların torbalarına nazikçe dokunarak testisleri aramaları şeklinde tesbit edilebilir. Şüphe durumunda doktora başvurulmalıdır. Doktor, testisin durumunu açığa kavuşturacaktır.

Komplikasyon

İnmemiş testislerde kanserleşme tehlikesi büyüktür. Ayrıca tek taraflı bile olsa diğerini de etkilemek suretiyle üreme hücrelerinin çalışmasını bozarak, çocuk sahibi olma yeteneğinin kaybedilmesine neden olabilir.

Nasıl tedavi edilir ?

İdeal tedavi zamanı doğumdan sonraki ilk yaştır. Torbaya yakın testislerde ilaç tedavisi denenebilir. Ancak daha yukarıda kalan testisler ve ilaç tedavisinin başarısız kaldığı durumlarda doktor, ameliyatla testisi torbaya indirecektir.

Op.Dr. Özgür Leylek

Son düzenleyen asla_asla_deme; 15 Haziran 2010 23:50
Ne MUTLU TÜRKÜM Diyen !Türkiyem
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
22 Kasım 2008       Mesaj #2
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
İnmemiş testisi olan bebeklerde erkek seks=cinsiyet hücresi yapımı 2 yaş civarında bozulmaya başladığından ameliyatın 2 yaş öncesinde yapılması önerilmektedir. 5 yaşından sonra yapılan ameliyatın üreme özelliğine olumlu etkisinin olmadığı saptanmıştır yani kısırlık kaçınılmazdır.

Sponsorlu Bağlantılar
İnmemiş testis ameliyatı, deneyimli cerrahlarca çocuk cerrahisi ameliyat yöntemleri ve anestezisi kullanılarak oldukça düşük risklerde başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Bebekler bu şartlarda ameliyatı kolaylıkla kaldırırlar; hatta erişkinlere nazaran çok daha hızlı bir şekilde iyileşirler. Çocuk cerrahisi eğitimi, bebek ve çocukların güvenli bir şekilde ameliyat edilebilmeleri için verilmektedir ve ülkemizde çocuk cerrahisinin düzeyi çok yüksektir.

İnmemiş testis ameliyatı olmuş bebeklerin hastanede yatmalarına gerek yoktur. Ameliyat bitiminde birkaç saat gözlenen hastalar aynı gün eve gönderilirler. Bu şekilde hastane ortamından uzak, evlerinde psikolojik travmalar en alt düzeye indirilmiş şekilde ameliyat sonrası dönemi geçirirler. Ameliyat sırasında genel anesteziye ek olarak bölgesel anestezi de uygulandığından ağrı kesici ilaçlara da nadiren gereksinim duyulur. Bebek hastaneden taburcu edilirken doktorunuz ameliyat sonrası takip için gerekli uyarıları yapacaktır. Bu uyarılar dikkatli bir şekilde dinlenmeli ve uygulanmalıdır.

Ameliyat yerinde iz kalması yada organlarda kalıcı hasar kalması sözkonusu değildir. Eğer inmemiş testis gelişimi bozularak küçülmüş yada gözle görülen bozukluğu varsa indirilmeden alınır.

Benzer Konular

19 Kasım 2008 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
6 Şubat 2012 / Nephthys Sağlıklı Yaşam
16 Temmuz 2014 / Nephthys Taslak Konular