Arama

Akne Vulgaris (Sivilce) - Sayfa 2

Güncelleme: 16 Eylül 2017 Gösterim: 55.541 Cevap: 21
LaSalle - avatarı
LaSalle
Ziyaretçi
19 Ağustos 2009       Mesaj #11
LaSalle - avatarı
Ziyaretçi
AKNE
[1] Yağ bezlerinin deri üzerinde oluşturduğu iltihaplı sivilce.
[2] tıkanmış gözenek.
Sponsorlu Bağlantılar
Son düzenleyen perlina; 11 Eylül 2017 13:36
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
18 Nisan 2011       Mesaj #12
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Akne


Yüzde, boyunda ve sırtta, genellikle ergenlik çağında görülen, yağ bezlerinin iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan bir tür sivilceli deri hastalığı.
Sponsorlu Bağlantılar
Aknenin en temel nedeni hormon dengesizliği olmasına karşın, düzenli beslenmeye ve temizliğe de dikkat edilmelidir. Deri üzerindeki gözenekler kir parçacıklarıyla tıkandığında, uçları siyah noktalar oluşur. Yağ bezleri yağ üretmeyi sürdürür ve çıkış yolu bulamayan yağ, derialtında birikir. Bu noktalar herhangi bir nedenle, örneğin sıkmayla, mikrop kaparsa, cerahat dolu sivilceler oluşur. Ağır vak'alarda, daha sonra iz bırakabilecek olan büyük apselere rastlanır. Akneye karşı kullanılacak yöntemlerden biri, cildin sık sık yıkanmasıdır. Bu, gözeneklerin tıkanmasını önlediği gibi, olası bir iltihaplanmayı da engeller. Doktor tavsiyesi üzerine kullanılacak ilâçlar ve düzenli bir beslenme de akne tedavisinde yararlıdır.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 16 Eylül 2017 10:22
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
16 Mayıs 2011       Mesaj #13
pesimist - avatarı
Ziyaretçi

Sivilce Tedavisi (Akne Vulgaris)



Sivilce neden oluşur ?
Ergenlik sivilcesi adıyla sıkça karşılaştığımız sivilce problemi hastanın cilt yapısından kaynaklanır. Eğer anne veya babada veya yakınlarında sivilce problemi varsa sıkça çocuklarında da bu durum ortaya çıkabilmektedir.

Cildimiz sürekli yağ bezleri tarafından yağlanmakta ve bu şekilde cildin üstünde koruyucu bir yağ tabakası oluşmaktadır. Bu yağ tabakası sayesinde mikroplardan, kimyasal maddelerden ve soğuk hava veya güneş gibi dış faktörlerden cildimiz korunur. Fakat bazı kişilerde yağ bezleri fazla çalışır ve de aynı zamanda yağ bezi kanallarının uçları tıkanmaya eğilimlidir. Bunun sonucunda şişen ve ucu tıkanan yağ bezi iltihaplanır ve bildiğimiz sivilceye yol açar.
Yağ bezleri yoğun olarak yüz, sırt bölgesi ve gövde ön yüzünde yerleştiğinden sivilceler de en sık bu bölgelerde görülür.

Sivilcede yanlışlar
Pınar yaklaşık 17 yaşlarında sivilce problemi olan bir hastamız. Annesi de gençliğinde sivilce problemi yaşamış ve yüzünde hala izleri fark ediliyor. Pınarın yüzünde de özellikle alın ve yanak bölgesinde yoğun kist şeklinde sivilceler var. Bir kez cildiye uzmanına gitmiş fakat verdiği kremi birkaç kez yüzüne sürmüş sonra sıkılıp bırakmış bir daha da kontrole gitmemiş.
Pınar birkaç kez eczaneye gidip öneri üzerine bazı kozmetikler almış. Fakat bunlar sivilcesini azaltacağına arttırmış bunun üzerine onları da kullanmamış. Arkadaş tavsiyesi üzerine kükürtlü sabun almış birkaç sabah bununla yüzünü yıkamış yüzü kurumuş, gerilmiş ama sivilceler geçmemiş.
İltihaplıları patlatmak hobisi haline gelmiş. Fakat bu arada sivilcelere müdahale ettikçe yüzü leke ve izlerle dolmuş.

Sivilcede doğrular
Ayşe de 17 yaşında. Onun da Pınar gibi kistik şekilde çıkan sivilceleri var yüzünde hatta onun sırtında da sivilceler bulunmakta.

Ayşe'nin gittiği dermatolog ona sivilcenin cilt yapısından kaynaklandığını ve sivilce tedavisinin bir süreç olduğunu izah etmiş. Sivilcelerden kurtulmasının 2-3 ay alabileceğini bunun için ilaçları düzenli kullanması ve kontrollerini aksatmaması gerektiğini söylemiş. Ayşe'ye aralıklarla kimyasal peeling yapılmış ve cildine uygun dermokozmetik ürünleri dermatoloğunun tavsiyesiyle kullanmış.

Bu süreç sonunda cildini daha iyi tanıyan Ayşe yüzüne hangi kozmetiği kullanıp hangisini kullanmaması gerektiğini öğrenmiş. Tedavi sonrası yine doktorunun önerdiği bakım kremleriyle sivilcesiz bir cilde sahip olmuş.

Sivilce tedavisi kişiseldir
Sivilce bazen kuru ve karma cilt yapısına sahip kişilerde de görülebilmektedir. Bunun nedeni yağ bezlerinin yapısı ve özellikle hormonların etkisidir. Arkadaş veya eczane tavsiyesi ile alınan bir ilaç yüzünüzü kızartıp ciddi bir şekilde yan etki yapabilir. Dermatologlar sivilce tedavisi konusunda en uzmanlaşmış kişilerdir. Cildinizi bozmadan bir dermatoloji uzmanına başvurmanız büyük önem taşımaktadır.

Tedavi aşamaları
Önce sivilcelerin tedavisi sonra sivilceli cildin bakımı
Sadece sivilceleri tedavi etmek sonra muhtemelen cilt yapısı nedeniyle tekrar sivilcelerle karşılaşacak olan hastalarımız için çözüm oluşturmamaktadır. Tedavi sonrası çeşitli kremler önererek cildin yağ dengesini sağlamak büyük önem taşımakta ve çoğu hastamızda düzenli bakım kremlerinin kullanılması A vitamini türevleri gibi ilaçlara gerek kalmadan sivilce problemini çözmektedir.

Sivilce tedavileri


· Antibiyotik içeren haplar: İltihaplı sivilceleri tedavi eder ve uzun süre kullanıldıklarında çıkmalarını engeller. Yan etkileri arasında mide ve bağırsak şikayetleri vardır. Eğer mide sorununuz varsa sivilce için antibiyotik yazan doktorunuzu mutlaka uyarınız. Bu ilaçların siyah nokta ve beyaz sivilcelerin üzerine bir etkisi yoktur. Sıklıkla kendi başlarına kullanılmaz başka kremler ile beraber verilirler.

· Soyucu, kurutucu kremler: Antibiyotik kremlerle kombine edildiklerinde optimum sivilce tedavisini sağlarlar. Hem izlerin daha hızlı kaybolmasına neden olur hem de yağ bezlerindeki tıkaçları temizleyip siyah nokta ile yeni sivilcelerin oluşmasını engellerler. Yan etkileri kuruma ve hafif soyulmadır. Dermatoloğunuzun önereceği nemlendiricilerle bu durum çözülebilir. Bu etkileri nedeniyle sıklıkla akşam kullanılırlar. Şiddetli kaşıntı ve kızarma ile ciddi kabuklanma durumlarında ilaç bırakılmalı ve dermatolog ile görüşülmelidir.

· Antibiyotikli krem ve jeller:
Soyucu kremlerin cilt tipi nedeniyle kullanılamayacağı durumlarda ve soyucu ile kurutucu kremlerle beraber kullanılırlar. Yan etkileri nadiren allerji geliştirmeleridir. Tetrasiklin içerenler sürüldükten sonra güneşlenilmemeli ve uzun süre güneşte kalınmamalıdır.

· Kimyasal Peeling: Hastanemizde sivilce tedavisinde sıkça kullandığımız kimyasal peeling ile cildin problemli üst tabakası meyve asitleri ile soyularak temizlenir. Siyah noktalar ve başlangıç halinde olan sivilceler de bu şekilde tedavi edilmiş olur. Ayrıca sivilceye bağlı kızarıklık şeklindeki izler de hızlı bir şekilde düzelir. Yan etki olarak cildin hassas bölgelerinde 1-2 gün süren geçici bir kızarıklık olabilir. Peeling sonrası 1-2 gün cilde sabun ve ilaç temas etmemelidir. Hastanemizde cildin üst tabakalarını soyan yüzeysel peeling yaptığımızdan hastalarımız günlük hayatına bir problem olmadan dönebilmektedir.

· A vitamini türevleri: Bu ilaçlar cildin yağ salgısını azaltarak sivilce sorununu uzun süreli ve bazı hastalarda tamamen ortadan kaldırmaktadır. Bunun yanında yan etkileri diğer ilaçlara göre daha fazladır ve aylık kan tahlili gerektiren dermatolog muayenesi ile reçete edilirler. Bizim yaklaşımımız bu ilaçları kistik (iyileşirken çukur bırakan) ve diğer tedavilere dirençli sivilcelerde kullanmak yönündedir. En önemli yan etkileri bayan hastalarda tedavi sırasında ve belirli bir süre sonrasında hamilelik oluştuğunda bebeğin sinir sistemindeki ağır yan etkiler nedeniyle alınması gerektiğidir. Bu ihtimal nedeniyle erkek hastalar da tedavi sırasında ve sonrasında kan veremez.

· Doğum Kontrol Hapları: Özellikle adet dönemlerinde artan sivilcelerin ve polikistik over adını verdiğimiz hormonal dengesizlik yaşayan bayanlarda oluşan sivilcelerin tedavisinde etkilidirler. Uzun süreli kullanımlarında hasta doktor takibinde olmalıdır. Bunun dışında kanda çökme yapabildiklerinden uzun süreli oturma gerektiren uçak yolculuğu gibi durumlarda kan sulandırıcı bir ilaç doktorunuz tarafından önerilmelidir.

Sivilce, kozmetikler ve makyaj
Özellikle yoğun yağ içerikli nemlendirici ve güneş koruyucular sivilceyi arttırır. Bunun dışında fondöten ve pudra gibi kapatıcı makyaj malzemeleri de yağ bezlerini tıkayarak yüzde sivilcelenme yapabilirler. Bu nedenle dermatoloğunuzun size önereceği dermokozmetik tarzda ürünleri ve makyaj ürünlerini kullanmalısınız.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 16 Eylül 2017 10:23
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
1 Kasım 2011       Mesaj #14
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi

Akne (Sivilce)


Akne, siyah veya beyaz noktalar, bir çok türden sivilceler ve bazen de kistler şeklinde kendini gösteren tıkanmış gözeneklere verilen isimdir.

Yüz bölgesi, boyun ve bazı durumlarda da göğüs, sırt, omuz ve kolların üst kısımlarında oluşabilir. Gençlerde sıkça görülür. Ancak bu sorun herhangi bir yaş grubuna özel değildir: 40'lı yaşlarda olan ergin kişilerde de akne problemi yaşanabilir. Hayati bir önemi olmamasına karşın bu sorunu yaşayanlar için çok can sıkıcı ve görüntü olarak kötüdür. Yoğun akne ciddi ve kalıcı cilt izlerine neden olabilir.

Irk ve etnik kökeni ne olursa olsun, 12 ile 17 yaş arası insanların %100'üne yakını akneden hafif ya da yoğun bir şekilde etkilenir. Bunların büyük çoğunluğu reçetesiz satılan ürünler kullanarak bu sorunlarıyla baş eder. Ancak bazıları için akne daha ciddi bir sorundur. Ergenliğini yaşamakta olan gençlerin yaklaşık %40'ı doktora baş vuracak derecede sorun yaşar.
Ad:  akne.jpg
Gösterim: 570
Boyut:  75.2 KB
Genel olarak akne 10-13 yaşlar arasında başlar ve 5-10 yıl kadar sürer. Yirmili yaşların başında kendi kendine geçer. Genelin dışındaysa akne probleminin 30'lu hatta 40'lı yaşlarda devam ettiği, hatta o yaşlarda ortaya çıktığı da olabilir.

Genç erkekleri ve genç kadınları aynı oranda etkilese de bazı farklılıklar vardır: erkeklerin yaşadığı akne problemi daha yoğun olabilir. Buna karşın bir uzmana baş vurma yüzdesi genç kadınlarda daha fazladır. Genç kadınların yaşadığı akne problemi aybaşı dönemlerinde yaşadıkları hormonal değişikliklere bağlı da olur. Bunun dışında kadınların yaşayabileceği bir diğer akne problemi de kozmetik ürünlerinden kaynaklanandır

Aşağıda sayılan durumlarda mutlaka dermatologla temasa geçilmelidir:
  • Reçetesiz satılan ürünlerle bir sonuca varamadıysanız,
  • Artık akne probleminiz hayattan aldığınız zevki etkiliyorsa,
  • Akne lezyonlarının dışında akne izleriniz de varsa,
  • Akne lezyonlarınız geniş ve ağrılıysa,
  • Akne lekelerin oluşmasına sebep oluyorsa.
Bazı cilt ve saç bakım ürünleri ciltte sivilcelenmeye neden olabilir. Akne genellikle ürünün kullanılmasından birkaç gün sonra ortaya çıkar. Büyük kozmetik firmalarının çıkardığı çoğu kozmetik ürünün üzerinde "noncomedogenic" (sivilcelenmeye neden olmayacak) ibaresi bulunmasına rağmen, akne problemi olan kişilerin bu ürünleri dikkatle kullanması gerekir:
  • Akne problemi olmuş veya olan kişiler ürünleri yalnızca kendileri kullanmalı, paylaşmamalıdır.
  • Kullanılan ürün sivilcelenmeye neden olmayan ürünlerden seçilmelidir.
  • Kozmetik ürünleri temizlenirken yumuşak temizleme ürünleri veya saf sabun ve su kullanılmalıdır.
  • Kozmetik ürünü kullanıldıktan sonra sivilce oluştuysa ürünün kullanımına derhal son verilmelidir.
  • Günümüzde birçok kişi "doğal", "bitkisel" veya "organik" olarak etiketlenmiş ürünlerin kullanımını tercih etmektedir. Akne problemi olan kişilerin bu ürünleri de dikkatle kullanması tavsiye edilir.
  • Herhangi bir ürünün kullanımı sonrasında ciltte kuruluk, pullanma, kaşınma veya iltihaplanma oluşuyorsa, ürünün kullanımına son verilmelidir.
Kadınların mensturasyon (aybaşı) döngüleri ve hamilelikleri sırasında yaşadıkları hormonal değişimler akne problemlerinin yoğunluk ve görünümünü etkiler. Bu nedenle kadınlarda ve ergenliğini yaşayan genç kızlarda akne tedavisi olarak hormonların kullanılması şaşırtıcı değildir. Erkeklerdeyse "kadınlaştırıcı" etkileri nedeniyle akne tedavisi için hormon kullanılmamaktadır. Mensturasyon, hamilelik ve akne arasındaki ilişki östrojen ve projestin gibi kadın hormonlarının erkek hormonlarıyla olan dengelerinin değişmesindendir. Erkek hormonlarının yağ dokularına etkileri aknenin de nedenlerindendir. Hamilelik sırasında oluşan akne genellikle hamilelik dönemi sonunda geçer.

Akne tedavisinin amacı akne lezyonlarını yok etmek ve yenilerin oluşumunu önlemektir. Aknenin oluşumuna göre farklı tedavi yöntemleri vardır:
  • Sebum üretiminin azaltılması
  • Bir tür bakteri olan P.aknenin azaltılması
  • Cilt hücrelerinin dökülmesinin normale döndürülmesi
  • Farklı sebepleri tedavi etmek için bazen iki ya da daha çok akne ürünü kullanılabilir. Ancak bunu yaparken mutlaka dermatoloğa danışılmalıdır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 16 Eylül 2017 09:55
akif2 - avatarı
akif2
Ziyaretçi
9 Kasım 2011       Mesaj #15
akif2 - avatarı
Ziyaretçi
Sivilce, toplumda en sık karşılaşılan cilt hastalığıdır. Özellikle ergenlik dönemindeki gençlerde % 80-90 oranında rastlanmaktadır ve hemen hemen herkes hayatı boyunca en az 3-5 kez sivilce çıkarmaktadır.

Bu sık görülen hastalık hem fiziksel olarak görüntüyü bozmakta hem de bu görüntü bozukluğu psikolojik bozuklukların artmasına neden olmaktadır. Tedavi edilmediği takdirde uzun yıllar, hatta bir ömür boyunca devam edebilen bir hastalık haline dönüşmektir. En sık karşılaştığımız 12-18 yaş gurubundan başlayarak, uygun tedavi alışkanlıkları ve tedavileri, hastanın cilt tipine ve hastalığın şiddetine göre uygulanmalıdır. Sivilce sadece yüz bölgesinde değil aynı zamanda sırt, göğüs, boyun gibi vücudun diğer bölümlerinde de çıkabilir.

Son düzenleyen perlina; 11 Eylül 2017 13:42
My Love - avatarı
My Love
Ziyaretçi
9 Kasım 2011       Mesaj #16
My Love - avatarı
Ziyaretçi

SİVİLCE (Akne Vulgaris)

cildimiz

Sivilce ya da yaygın isimlendirilmesi ile ergenlik sivilcesi yağ üreten bezlerin uzun süren ve tekrarlayan iltihabi bir hastalığıdır.


Deride siyah noktalar, kızarık sivilceler, bazen derin kist ve nodüller, tedavi edilmediğinde de izlerle kendini gösterir. Çoğunlukla ergenlik çağında başlar. Bununla beraber ergenlik çağına has değildir ve yirmili otuzlu yaşlarda da başlayabilir. Kadın ve erkekte eşit sıklıkta görülür. Bazen ergenlik çağından erişkine kadar uzun yıllar devam edebilir.


Derinin yağlı bölgelerinde ortaya çıkar. Çoğunlukla yüz, boyun, sırt, göğüs, omuzlar ve bazen kalçalarda görülür. Tedavi ihmal edildiğinde iz kalır ve en çok yüz bölgesindeki izler estetik açıdan problem yaratır.
Birden fazla faktörün biraraya gelmesiyle akne oluşur. Bunları başında kalıtım gelir. Diğer önemli faktör hormonal uyarıdır. Bir kez yağ bezinin boyun kısmı tıkanıp genişlemiş siyah nokta (komedon) oluştuktan sonra, propionibacterium acnes adı verilen ve normal şartlarda derimizde bizimle dost olarak yaşayan, az sayıdaki bakteri çoğalma fırsatı bulur ve aknenin artmasına katkı yapar. Akne bulaşıcı değildir. Hormonların etkisi hariç tutulursa herhangi bir iç organ hastalığının belirtisi de değildir. Hormonal etki yumurtalık ve böbreküstü bezlerinden salgılanan androjen grubu hormonlar tarafından oluşturulur. Kan androjen hormon düzeyleri normal olsa da bu hormonlara deri duyarlılığı söz konusu olabilir ve yine akne oluşabilir. Kan androjen düzeyleri yüksekse bunun ayrıca araştırılması ve tedavisi gerekir. Kan hormon düzeyinin yüksekliği çoğunlukla tedaviye dirençli ve şiddetli akne meydana getirir ve bazen kıllanma ve saç dökülmesi gibi ek belirtiler de verir.

nedennedenlnedenl1nedenl2nedenl3nedenl4

Tedavilerde akneli kişinin bilmesi gereken püf noktalar:

  • Akne uzun sürelidir, dolayısıyla uzun süre tedavi gerektirir.
  • Akne tedavi edilmezse iz kalma riski artar.
  • Kişinin evde yüzüyle oynaması, sıkması, kaşıması, iz kalma riskini artırır.
  • Akne bir deri hastalığıdır.Tedavisi deri hastalıkları uzmanı hekimin alanına girer.
  • İlaç tedavisi kişiye göre değişir. Bu nedenle arkadaştan, komşudan ilaç tavsiyesi almak yanlıştır.Tedavide kullanılan ilaçlar çok çeşitlidir. İlaç seçimini hekim, hastanın yaşına, cinsiyetine, sivilcelerin şiddetine, yaygınlığına göre yapar. Her ilaçher hastada uygun olmayabilir. Belirli aralıklarla ilaçların değiştirilerek kullanılması, tüm ilaçlarda belli aralıklarda kontroller gereklidir.
Son düzenleyen perlina; 11 Eylül 2017 13:49 Sebep: Mesaj düzeni.
_SoNBaHaR_ - avatarı
_SoNBaHaR_
VIP ButterfLy EffeCt
25 Kasım 2012       Mesaj #17
_SoNBaHaR_ - avatarı
VIP ButterfLy EffeCt
Sivilce ile Mücadele
1. Sağlıklı ve dengeli beslenin. Böylece sağlıklı bir cilde kavuşacaksınız.
2. Bol su için. Böylece cildin esnekliği artar, atıkların gözeneklerden çıkmasına yardımcı olur.
3. Küçük egzersizler yapın. Kan dolaşımı sayesinde cilt oksijen alır.
4. Sigara ve alkol kullanmayın. Cildi sıkı tutan elastik dokulara zarar verir. Kırmızı noktalar ve kaşıntı yapar.
5. Sivilceleri sıkmayın, patlatmayın. Günde 2 defa, ılık su ile yumuşak bir sabun kullanarak yüzünüzü yıkayın. Ellerinizle yüzünüze masajlar yapın. Sonra bol su ile durulayın.
6. Stresten uzak durun.
7. Sivilceye sebebiyet veren yiyeceklerden uzak durun. Kuruyemiş, turşu, baharatlı gıdalar gibi.
8. Gereksiz yere yüzünüze dokunmayın. Her dokunuş cildinizdeki bakteri sayısını artırır.
9. Güneşten uzak durun.
10. Terlediğiniz zaman duş alın. Terli cilt sivilceleri artırır. Bakteriler nemli ortamı sever. Nemli giysilerde giymeyiniz.
11. Saç spreyleri de ciltteki gözenekleri kapatıp, tıkayabilir. Sivilce oluşumuna sebep olur.
12. Saçlarınızı mümkün olduğunca yüzünüzden uzak tutun.
13. Kozmetik ürünlerden uzak durun.
13. Yüzünüzü, cildinizi tahriş edecek şapka, bere, band flar kullanmayınız.
14. Yağ içermeyen nemlendirici kullanın.
15. A vitamini içeren yiyecekleri çok tüketin. A vitamini şu besinlerde bulunur. Havuç, yeşil biber, elma, armut, patlıcan, havuç, kereviz, lahana, karnıbahar, ıspanak, taze fasulye, patates ve domates.
..Aşk Hiç Biter mi?...
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
4 Aralık 2012       Mesaj #18
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye

Sivilce


MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Çıbanın en küçüğü. Deride kesecik (folikül) denen kıl diplerindeki yağbezlerinin stafilokok ve streptokok denilen mikropların etkisiyle iltihaplanması sonucu oluşur. Bu oluşumda hormonların ve besin metabolizmasının da büyük payı vardır. Tedavide hormonların, antibiyotiklerin yanı sıra yağsız, tuzsuz rejim uygulanmalıdır. Birçok çeşidi vardır.
Son düzenleyen perlina; 16 Eylül 2017 09:52
Sen sadece aynasin...
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
11 Eylül 2017       Mesaj #19
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  Sivilce-Olusumu.jpg
Gösterim: 395
Boyut:  125.0 KB

AKNE

(yun, akme, sivri uç'tan bozma fr. acne.).
1. Başlangıç lezyonu irinli birfolikülit olan birçok deri hastalığının genel adı.
2, Gençlik aknesi veya adi akne, ergenlik çağında 13-25 yaş arasında genellikle zaman zaman alevlenerek gelişen, sıradan deri hastalığı. (Eşanl. ERGENLİK, SİVİLCE.)

—ANSİKL. Gençlik aknesi (ergenlik) yüzde, alında, omuzlarda, göğüste yağ bezlerinin bulunduğu yerlerde görülür. Değişik görünümde öğelerden oluşur: komedonlar (siyah noktalar) ve iltihaplı lezyonlar (derideki enfeksiyonun şidddetine göre, papüller, püstüller, derin nodüller ve kistler). Aknenin nedenleri, alınan besinlere, sindirime, sinirsel yapıya, enfeksiyona bağlı olabilir, fakat yağ bezleri androjenlerce (erkeklik hormonları) uyarıldığından, özellikle hormonlara bağlıdır.

Aknenin yerel tedavisi antiseptik ve keratolitik ilaçlarla (özellikle retinoik asit [asit A vitamini] ve benzol peroksit) yapılır ve bazen buna genel bir tedavi de eklenir; aşı tedavisi, küçük dozlarda uzun süre antibiyotik, özellikle tekrasiklinler.

Gençlik aknesi dışında çok özel akne loit akne (ensede), konglobata akne (irinli, fistüllü, geniş apseler). İlaçların neden olduğu akneler, iyot, brom, kortikoitler, isoniazit gibi ilaçların alınmasından ya da briyantin, güzellik kremleri gibi kozmetiklerin sürülmesinden, hatta makine yağı gibi sanayi ürünlerinin değmesinden ileri gelir.

Kırmızı akne, daha çok 40-50 yaşlarındaki kadınlarda, yaygın bir kırmızılık (erit roz) ve kılcal damarların genişlemiş olduğu bir zemin üzerinde (teleanjiektazi) papüllü püstüller şeklinde görülür. Riboflavinle (B2vitamini) tedavi oldukça iyi sonuç verir.

Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen perlina; 16 Eylül 2017 10:33
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
11 Eylül 2017       Mesaj #20
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  sivc.JPG
Gösterim: 977
Boyut:  6.7 KB
Sivilce Nedir? Sivilce Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ergenlik çağına gelmiş kişilerin en büyük problemlerinden biride akne vulgaris (sivilce) yakınmasıdır. Akne pilo-sebase bezler ve kıl foliküllerinin kronik, enflamatuar bir hastalığıdır. Vücutta en sık pilo-sebase bezlerin yoğun olarak yerleştiği yüz, ense, sırt, omuz ve göğüs ön bölgelerinde görülür.

Bu bölgeler kozmetik açıdan en önemli alanlardır. Ayrıca hasta popülasyonunun büyük çoğunluğunu gençlerin oluşturması hastalığın bazen ciddi boyutlarda psikolojik rahatsızlıklara zemin hazırlamasına neden olmaktadır.
Akne vulgaris her iki cinsiyettede eşit sıklıkta görülmektedir. Hemen hemen tüm iklimlerde ve coğrafi bölgelerde görülmekle beraber Japonlarda ve Afrikalılarda daha az rastlanan bir yakınmadır. Aknede deride meydana gelen enflamatuar değişiklikler sonucunda eritem,komedon,papül,püstül,nodül ve kist şeklinde oluşumlar meydana gelir. Akne tedavisinde amaç var olan lezyonları ortadan kaldırmaktan çok yeni lezyonların çıkmasını engellemeye yöneliktir. Tedavi hastalığın seyri gibi uzun sürelidir ve sabır gerektirir. Hastalığın şiddetine göre verilen tedavi seçeneklerinin etkisini göstermesi 6-8 haftada başlar.

Akneli ciltlerdeki fazla yağı uzaklaştırmak için cildin aşırı derecede yıkanması bazen mikrokomedonların (siyah-beyaz noktalar) artmasına neden olabilmektedir. Düzenli ve aşırıya kaçmadan yapılan deri temizliği, hastaların “yağlı ve kirli” görünümden kurtulmalarını sağlayarak kendilerini daha iyi hissetmelerine ve böylece aknede subjektif bir düzelmeye yardımcı olur. Güneş ışınları enflamatuar tipteki lezyonları azaltarak akne üzerinde olumlu etki oluşturmaktadır. Fakat uzun vadede aşırı güneş ışınınlarının açabileceği ciddi hasar göz önünde bulundurularak güneş banyosu akne hastalarına önerilmemektedir.

Ad:  sicv1.JPG
Gösterim: 927
Boyut:  13.1 KB
Aknede özel bir diyetin yeri yoktur. Halk arasındaki çikolata,kuruyemiş, tatlılar,kızartmalar ve deniz ürünlerinin hastalığı şiddetlendireceği yolundaki inanışın bilimsel dayanağı bulunmamaktadır.

Kozmetik ürünler akneyi şiddetlendirici, gözenekleri kapatıcı yani komodogenik olabilirler. Yağ içermeyen kozmetiklerle yapılacak çok hafif bir makyaj topikal akne tedavisinden en az 20-30 dakika sonra uygulanabilir ve hastalar üzerinde aknenin yarattığı olumsuz psikolojik etkiyi gidermeye yardımcı olabilir.

Kadın hastalarda mens başlangıcından 2-7 gün öncesinde lezyonlarda artış olması normaldir. Ayrıca aşırı terlemenin olduğu durumlarda duktal hidrasyona bağlı akne lezyonlarında alevlenme olabilir.
Akne vulgaris tedavisi zorunlu olmamakla beraber şiddetli, iz bırakan tarzda olduğunda yada kişide kozmetik ve psikolojik problemlere neden olabilecek nitelikte olduğunda tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Tedavi başlangıcında hasta ve hekimin işbirliği ve sabırlı olunması ve hastaya uygun tedavinin seçilmesi gerekmektedir.

Uzm. Dr. Hülya GÜÇLÜER
Son düzenleyen perlina; 11 Eylül 2017 13:35

Benzer Konular

16 Eylül 2017 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
16 Eylül 2017 / 546456645 Tıp Bilimleri
11 Eylül 2017 / Safi X-Sözlük