Arama

Burun Kanamaları

Güncelleme: 1 Kasım 2011 Gösterim: 17.669 Cevap: 5
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
16 Ocak 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Burun Kanamaları

Sponsorlu Bağlantılar
Alıntı

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.


Burun kanamaları yaş ve cins ayırımı yapmadan tüm insanlarda görülebilmektedir. Burun kanamaları çoğunlukla olduğundan daha tehlikeli gibi görünür. Yine de nadir durumlarda hayati tehlike olabilir. Kanamalar nedenlerine göre, burun içi değişiklikler ve vücudun başka hastalıklarının (mikrobik hastalıklar, hipertansiyon, pıhtılaşma bozukluklari, kanser gibi kötü huylu hastalıklar) sonucu olmak üzere 2 ana gruba ayrılabilir.
Basit bir burun karıştırması, ağır egzersizler, hafif soğuk algınlıkları alerjik rinit, burun travmalar), burun operasyonları, burun içi yabanca cisimler ve tümörler de kanama nedenleri arasındadır. Kanamaların yerine göre ise burun ön tarafı ve arka tarafı olmak üzere 2 gruba ayrılabilir. Burunun ön tarafından kaynaklanan kanamalar daha çok çocuklarda ve genç erişkinlerde görülürken burun arka bölümünden olan kanamalar, yaşlarda sık görülür. Burun arkasından olan kanamalar daha çok genize doğru akar ve şiddeti olma olasılğı yüksektir. Tansiyon kontrolü ve KBB uzmanı tarafından müdahale önerilir.
Bazen da yalancı burun kanamaları görülebilir. Bu tip kanamalarda kanayan yer burun olmadığı halde kan burundan gelmektedir. Bu durum yemek borusu damarlarının varislerindeki kanamaların yukarı taşması veya genizde yerleşmiş tümörlerin kanamalarında görülmektedir. Burun kanamaları, üst solunum yolları enfeksiyonlarının sık olduğu ve sıcaklık değişimlerinin fazla olduğu kış aylarında daha çok görü!ür. Ancak sıcak ve kuru havalarım ağırlıkta olduğu dönemlerde de sık görülebilir.
Sık kanamalara dikkat edelim!
Burun, kanlanması bol bir organdır. Burun kanamaları, birkaç damla ile kısa süren kanamalardan, ciddi boyutlarda, bol ve uzun kanamalara kadar geniş bir yelpaze içerisinde olabilirler. Bu yüzden, her burun kanaması çok iyi değerlendirilmelidir.
Burun kanamalarının birçok sebebi vardır. En Sık karşılaştığımız burun kanaması, burunun hemen girişinde bulunan yüzeyel damarların çatlaması ile oluşan kanamalardır. Bu kanamaların sebebi, "buruna darbe, hava kuruluğu, tansiyon yükselmesi, Sıcak ve kuru hava" gibidir. Bütün burun kanamalarının yakiaşık %90'ı bu tür kanamalardır. Bu durumda yapılacak şey, hastanın, burnunu soğuk su i!e temiz!emesi, burun içerisindeki pıhtıları sümkürmesi ve burun kanatlarının beş, on dakika iyice sıkılmasıdır. Hastanın yatırılması, yarar yerine zarar getirir. Yatırılacaksa bile baş yukarıda tutulmalıdır. Böyle bir müdahale i!e bu tür kanamalar çoğunlukla durur. Çatlayan damar iyileşene kadar kanamalar tekrarlayabilir. Kanamalar durmaz ve Sık olursa mutlaka bir kulak, burun, boğaz hekimince değerlendirilmelidir. Sık sık kanayarak kişinin yatağını kirletiyor, iş yapmaya, araba kullanmasını engelliyorsa, burun tamponlanabilir, damarlar koterize edilebilir (yakılabilir).
Müdahale şart
Burun içerisinde, diğer damarlarda da çatlamalar olabilir ve daha şiddetli kanamalar görülebilir. Bu kanamalar, genellikle müdahale gerektirirler. Burun kanatlarını elle sıkmakla durmayacakları gibi daha geniş çaplı damar kanamadan oldukları için çok kan kaybına sebep olabilirler. Özelikle yaşlı insanlarda tansiyon yükselmesi ile oluşan kanamalar, damar çeperlerinin kireçlenmiş olmasından dolayı kolay kolay durmazlar. Kişinin hem tansiyonu hem de kanaması kontrol altıa alınmalıdır.Burun iltihapları, sinüzitler, nadir görülen burun tümörleri de kanamaya yol açabilirler, hatta bazen ilk bulgular. Kanamaya meyil yaratan bazı hastalıkar ve kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerde de burun kanamalar görülebilir.
Burun kanamaları çoğunlukla can Sıkıcıdır, bazen korkutucu ve yaşama tehdit edici boyuttadır. Uzmanlar burun kanamalarını iki gruba ayıraktadırlar:
1-) Ön burun kanamaları
Burnun ön kısmından gelen kanamalardır. Ayakta duran ya da oturan kişide bir burun deliğinden akan kanama şeklinde kendini gösterir.
2-) Arka kanama
Burun arkasından ve derinden olan kanamadır. Kanama genize doğrudur. Otururken veya ayakta dururken bile kanama boğaza doğru olur. Hasta sırt üstü yattığında ön kanama bile olsa her iki yönde kanama olabilecektir.
Arka burun kanamalarının tanınması çok önemlidir. Bu kanama tipi oldukça şiddetlidir ve bir uzmanın takibini gerektirmektedir. Arka kanamalar çoğunlukla yaşlı kişilerde görülür. Bu hasta grubu genellikle yüksek kan basıncı (tansiyon) olan kişiler ya da travma geçirmiş kişilerdir.
Burun kanamaları çocuk yaş grubunda genellikle ön kanama tipinde olmaktadır. Kuru hava veya kış aylarında görülen kabuklanmalar kanamaya neden olmaktadır. Bundan korunmak için nemlendirici bir kremi burunun orta bölmesine parmak ucu ile sürmek yararlı olacaktır. Bu amaçla vaselin ve viks faydalı ilaçlardır. Günde üç defa kullanılması önerilir ancak gece yatmadan önce sürmek yeterlidir. Burun kanaması sık tekrarlıyorsa doktorunuza görünmenin taydaşı vardır.
Siz ya da çocuğunuzda ön burun kanaması varsa şunları uygulayınız:
- Burnun uçtaki yumuşak kısmım baş parma-ğınızla diğer iki parmağınız arasına alınız.
- Burnu parmakla sıkıştırılmış olarak yüzünüze doğru bastırınız.
- Beş dakika böyle bekleyiniz (Saat tütünüz).
- Başınızı kalbinizden daha yüksek tutmaya dikkat ediniz. Bu nedenle oturunuz ya da başınız daha yukarıda uzanınız.
- Burun ve yanağınıza buz tatbik ediniz (Bir plastik torba içinde buz doldurarak).
- Kanama durduktan sonra yeniden kanamayı önlemek
- Sümkürmemeye özen gösteriniz.
- Yerden ağır bir şey kaldırmak ya da buna benzer zorlayıcı hareketler yapmayınız.
- Başınızı mutlaka göğsünüzden daha yukarıda tutmaya çalışınız.
- Burun içindeki tüm pıhtıları sümkürterek te-mizleyiniz.
- 3, 4 defa her iki burun deliğine dekonjestan burun spreyi sıkınız (Otrivine, Burnil, Faral v.b.).
- Tekrar en baştaki 1. ve 3. basamaktaki gibi buruna baskı yaparak sıkınız.
- Doktorunuzu arayınız.
Tekrarlayan burun kanamalarının nedeni ne olabilir?
Burun kanamalarının bir çok nedeni vardır:
Genel (bütün vücudu ilgilendiren) nedenler arasında yüksek tansiyon ve kanın pıhtılaşma bozukluğuna neden olan hastalıklar (kan, karaciğer, böbrek hastalıkları gibi) başta gelir. Buruna ait nedenler arasında ise iltihaplanmalar (nezle, sinüzit gibi), burun dokusunun travması (darbeler, burun karıştırma gibi) ve tümörler sayılabilir.
Tekrarlayan burun kanamalarının da nedeni bunlardan biri olabilir. Bir sağlık kuru-muna müracaat edilmesin! gerektirecek derecede şiddetli burun kanaması geçiren ve tekrarlayan kanamaları olan bütün hastaların, kanama durduktan sonra ciddi bir neden olup olmadığının araştırılması için bir Kulak-Burun-Boğaz hastalıkları uzmanı tarafından-muoyene edilmesi gerekir
Doktoru ne zaman arayalım, ya da acil servise başvuralım?
  • Eğer, kanama durmuyorsa veya yeniden kanamaya eğilim gösteriyorsa.
  • Eğer, kanama çok hızlı ve kan kaybı miktarı çok fazla ise.
  • Eğer, kanama nedeniyle yorgunluk ve halsizlik hissediliyorsa.
  • Eğer, kanamanız burun önüne kanamadan çok, boğaz arkasına doğru oluyorsa.
Bu durumda kanamaya profesyonel yaklaşımda bulunulur. Uzman doktor tarafından çoğunlukla burun ön kısmına vazelini! bezlerle yapılacak tampon kanamayı durduracaktır. Kanama yeri görülebilirse "gümüş nitrat" veya "elektrokoter" cihazı ile damar yakılabi-lir. Burun arkasına olan kanamalarda ağız içerisinden damağın üst kısmına tampon uygulamak gerekebilir. Bütün bu işlemlere rağmen durmayan kanamalarda hastaya anestezi verilerek kanayan damar özel maddelerle tıkanabilir veya bağlanabilir.


Doç. Dr. Dilaver Özturan

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Ocak 2007       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Burun kanamaları
Burun kanamaları özellikle çocuklarda çok sık rastlanan, huzursuz edici ve can sıkıcı bir durumdur.27 Kasım 2003 — Hastaları korkutmak dışında çok nadiren yaşamı tehdit edici boyutlara ulaşan burun kanamalarını basit birkaç yöntemle durdurmak mümkün.

Sponsorlu Bağlantılar
Memorial Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü hekimlerinden Doç. Dr. Burak Erdamar; “Burun kanaması, hekimlerin oldukça sık rastladığı acil durumlardan birisidir. Burun kanaması şikayeti olan hastaların çok az bir kısmı (yaklaşık %10) bu şikayetleri nedeniyle hekime başvurmakta ve bunlarında çok az bir kısmı bu sorun nedeniyle hastaneye yatırılmaktadır. Can sıkıcı bir duruma neden olan burun kanamalarının hastaları korkutmak dışında çok nadiren yaşamı tehdit edici boyuttadır.” diyor ve burun kanamalarını ikiye ayırıyor;

1) Ön burun kanamaları: Burun ön kısmından gelen kanamalardır. Ayakta duran ya da oturan kişide burun deliğinden akan kanama şeklinde kendini gösterir.
2) Arka kanamalar: Kanama burun deliklerinden olsa bile çoğunlukla genize doğrudur. Otururken veya ayakta duruken bile kanama boğaza doğru olur. Arka burun kanamalarının tanınması oldukça önemlidir. Bu kanama tipinde olan hastaların uzman Kulak Burun Boğaz hekimi tarafından takibi gerekmektedir. Arka kanamalar daha çoğunlukla yaşlı kişilerde olur. Bu hasta grubu genellikle yüksek kan basıncı (hipertansiyon) olan kişiler ya da trauma geçirmiş kişilerdir.

Burun kanamaları çocuk yaş grubunda özellikle ön kanama tipinde olmaktadır. Kuru hava ve kış aylarında görülen kabuklanmalar kanamaya neden olmaktadırlar. Bundan korunmak için nemlendirici kremi burun orta bölgesine parmak ucu ile sürmek faydalı olacaktır. Bu amaçla vazelin gibi kremler sürülebilir. Genelikle gece yatmadan kullanılması yeterli olacaktır. Nemlendirici önlemlerin alınmasına karşın kanamalar durmuyorsa hekime başvurulması önerilir.

ÖN KANAMANIN DURDURULMASI
Sizde ya da çocuğunuzda burun kanaması varsa şunları uygulayınız:
1) Burnunuzun ucunu başparmak ve diğer iki parmağınız arasına alarak sıkıştırınız.
2) Başınız yüksekte tercihan oturur pozisyonda yaklaşık beş dakika bekleyiniz.
3) Başınızın kalbinizden yüksek pozisyonda olmasına dikkat ediniz. Bu nedenle oturmanız ya da başınız yukarıda uzanmanız uygun olacaktır.
4) Burun ve yanağınıza buz tatbik ediniz. (Bir plastik torba içerisine buz doldurarak)

KANAMA DURDUKTAN SONRA YENİDEN KANAMAYI ÖNLEMEK İÇİN
1) Sümkürmemeye dikkat ediniz
2) Yerden bir şey kaldırmak ya da buna benzer zorlayıcı hareketler yapmayınız
3) Başınızı mutlaka göğsünüzden yukarıda tutunuz

NE ZAMAN DOKTORA-ACİL SERVİSE BAŞVURALIM?
1) Yukarıda anlatılanların dikkatlice uygulanmasına rağmen kanamanın durmaması veya tekrarlaması durumunda
2) Kanama sonrasında yorgunluk, halsizlik, göğüs ağrısı gibi şikayetler hissediliyorsa
3) Kanama burun önünden çok boğaza doğru oluyorsa, en kısa zamanda hekime başvurulması en uygun davranış olacaktır.
_PaPiLLoN_ - avatarı
_PaPiLLoN_
Ziyaretçi
19 Ocak 2008       Mesaj #3
_PaPiLLoN_ - avatarı
Ziyaretçi
Burun Kanamaları


Nedenleri
Burun kanamaları, yaygın bir rahatsızlıktır ve çoğu zaman evde tedavi edilebilir. Burun kanamasının nedenleri arasında soğuk algınlığı ve alerjiler, burnun darbe görmesi, nemin az olması, yüksekliğin fazla olması, veya burnu sert bir cisimle karıştırmak gibi durumları sayabiliriz. Eğer kan damarları burnun yüzeyine çok yakınsa, en ufak bir darbede kanama olabilir.

Evde Tedavi
Burun kanamsı genellikle evde yapılacak bir tedaviyle durdurabilir.

Düz bir şekilde oturun ve başınızı yavaşça öne doğru eğin. 10-15 dakika boyunca baş parmağınız ve işaret parmağınızla burnunuzu sıkı bir şekilde tutun. 10-15 dakika sonra burnunuzun hala kanayıp kanamadığını kontrol edin. Eğer kanıyorsa, aynı işlemi 10 dakika daha tekrarlayın. Burun kanamalarının çoğu 10-30 dakika boyunca uygulanan baskının ardından durur.

Burun köprüsüne uygulayacağınız soğuk kompresle veya buzla kanamayı durdurabilirsiniz.

Kanamanın ardından bir kaç saat istirhat etmenizi ve en az 12 saat burnunuzu sümkürme gibi eylemlerle zorlamamanızı tavsiye ediyoruz. Çok fazla aktivite ve uyaran kanamanın tekrarlamasına neden olabilir.

Profesyonel Yardım Ne Zaman Alınmalı

Şu durumlarda profesyonel yardıma ihtiyaç vardır:
• burun köprüsüne 30 dakika boyunca yapılan baskıya rağmen kanamanın durmaması
• burun köprüsünü tuttuğunuzda kanın boğazdan gelmesi
• kanama bir darbe sonucu başlamış ve burnunuzun kırıldığından şüpheleniyorsanız

Eğer sık sık burun kanamasıyla karşılaşıyorsanız, mutlaka doktora gitmelisiniz. Burun kanamasının hemen ardından doktora gitmeniz gerekmiyor, çünkü muayene esnasında kanama tekrar başlayabilir.

Muayenede Sizi Neler Bekliyor

Evde burun deliklerinize baskı yapmış olsanız da doktorunuz aynı işlemi tekrar yapacaktır. Bu genellikle problemin ortadan kalkmasını sağlar. Eğer işe yaramazsa, doktorunuz kanamanın yerini ve nedenini daha iyi tanımlayabilmek için genizden bir muayene yapacaktır. Doktorunuz, kanamayı durdurmak için daha invasif bir method izleyebilir.

Önlemler

Burun kanamalarını önlemek için alınabilecek pek çok tedbir vardır.

• Evdeki havanın nemli olmasına dikkat edin (özellikle havanın kuru olduğu kış aylarında)
• Yatak odasındaki sıcaklığı düşük tutun.
• Burun deliklerinizin kuruduğunda nemli hava soluyun (örneğin duş alırken).
• Her iki burun deliğine vazelin sürerek nemlendirin.
• Çok fazla aspirin almayın.
• Çok fazla steroid burun spreyleri kullanmayın.
• Burnunuzu karıştırmaktan uzak durun.
• Burnunuzdan kuvvetli bir şekilde nefes alıp vermekten sakının.
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
19 Ocak 2008       Mesaj #4
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
SIK SORULAN SORULAR VE YANITLARI

BURUN KANAMALARI



Tekrarlayan burun kanamalarının nedeni ne olabilir?

Burun kanamalarının bir çok nedeni vardır: Genel (bütün vücudu ilgilendiren) nedenler arasında yüksek tansiyon ve kanın pıhtılaşma bozukluğuna neden olan hastalıklar (kan, karaciğer, böbrek hastalıkları gibi) başta gelir. Buruna ait nedenler arasında ise iltihaplanmalar (nezle, sinüzit gibi), burun dokusunun travması (darbeler, burun karıştırma gibi) ve tümörler sayılabilir.

Tekrarlayan burun kanamalarının da nedeni bunlardan biri olabilir. Bir sağlık kurumuna müracaat edilmesini gerektirecek derecede şiddetli burun kanaması geçiren ve tekrarlayan kanamaları olan bütün hastaların, kanama durduktan sonra ciddi bir neden olup olmadığının araştırılması için bir Kulak-Burun-Boğaz hastalıkları uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekir.


Burun kanamasını evde nasıl durdurabilirim?

Burun kanamalarının çoğu burnun ön kısmından kaynaklanır ve burun knatlarının 5-10 süreyle iki parmak arasında sıkılmasıyla durdurulabilir. Kanama bu yöntemle durmuyorsa doktora başvurmanız gerekir.

Burun kanamasını doktorlar nasıl durdurur?

Burun kanamasının yeri tepit edilebiliyorsa en etkili yöntem kanamanın olduğu damarın yakılmasıdır. Bu işlem kimyasal maddelerle veya elektriksel akım üreten cihazlarla yapılabilir. Kanamanın yeri tespit edilemediğinde veya yakma işlemine rağmen durdurulamadığında burun içine tampon yerleştirilmesi gerekir. Tampon uygulanmasına rağmen tampon çıkartıldıktan sonra kanamanın devam etmesi durumunda bazı hastalarda anjiografi işlemiyle veya ameliyatla kanamasının durdurulması gerekebilir.

Demir YumruK - avatarı
Demir YumruK
Ziyaretçi
20 Ocak 2008       Mesaj #5
Demir YumruK - avatarı
Ziyaretçi
Burun kanamaları yaş ve cins ayırımı yapmadan tüm insanlarda görülebilmektedir. Burun kanamaları çoğunlukla olduğundan daha tehlikeli gibi görünür. Yine de nadir durumlarda hayati tehlike olabilir. Kanamalar nedenlerine göre, burun içi değişiklikler ve vücudun başka hastalıklarının (mikrobik hastalıklar, hipertansiyon, pıhtılaşma bozukluklari, kanser gibi kötü huylu hastalıklar) sonucu olmak üzere 2 ana gruba ayrıabilir. Basit bir burun karıştırması, ağır egzersizler, hafif soğuk algınlıkları alerjik rinit, burun travmalar), burun operasyonları, burun içi yabanca cisimler ve tümörler de kanama nedenleri arasındadır. Kanamaların yerine göre ise burun ön tarafı ve arka tarafı olmak üzere 2 gruba ayrılabilir. Burunun ön tarafından kaynaklanan kanamalar daha çok çocuklarda ve genç erişkinlerde görülürken burun arka bölümünden olan kanamalar, yaşlarda sık görülür. Burun arkasından olan kanamalar daha çok genize doğru akar ve şiddeti olma olasılğı yüksektir. Tansiyon kontrolü ve KBB uzmanı tarafından müdahale önerilir. Bazen da yalancı burun kanamaları görülebilir. Bu tip kanamalarda kanayan yer burun olmadığı halde kan burundan gelmektedir. Bu durum yemek borusu damarlarının varislerindeki kanamaların yukarı taşması veya genizde yerleşmiş tümörlerin kanamalarında görülmektedir.Burun kanamaları, üst solunum yolları enfeksiyonlarının sık olduğu ve sıcaklık değişimlerinin fazla olduğu kıŞ aylarında daha çok görü!ür. Ancak sıcak ve kuru havalarım ağırlıkta olduğu dönemlerde de Sık görülebilir.
Sık kanamalara dikkat edelim!
Burun, kanlanması bol bir organdır. Burun kanamaları, birkaç damla ile kısa süren kanamalardan, ciddi boyutlarda, bol ve uzun kanamalara kadar geniş bir yelpaze içerisinde olabilirler. Bu yüzden, her burun kanaması çok iyi değerlendirilmelidir.
Burun kanamalarının birçok sebebi vardır. En Sık karşılaştığımız burun kanaması, burunun hemen girişinde bulunan yüzeyel damarların çatlaması ile oluşan kanamalardır. Bu kanamaların sebebi, "buruna darbe, hava kuruluğu, tansiyon yükselmesi, Sıcak ve kuru hava" gibidir. Bütün burun kanamalarının yakiaşık %90' bu tür kanamalardır. Bu durumda yapılacak şey, hastanın, burnunu soğuk su i!e temiz!emesi, burun içerisindeki pıhtıları sümkürmesi ve burun kanatlarının beş, on dakika iyice sıkılmasıdır. Hastanın yatırılması, yarar yerine zarar getirir. Yatırılacaksa bile baş yukarıda tutulmalıdır. Böyle bir müdahale i!e bu tür kanamalar çoğunlukla durur. Çatlayan damar iyileşene kadar kanamalar tekrarlayabilir. Kanamalar durmaz ve Sık olursa mutlaka bir kulak, burun, boğaz hekimince değerlendirilmelidir. Sık sık kanayarak kişinin yatağım; kirletiyor, iş yapmağa, araba kullanmasına engelliyorsa, burun tamponlanabilir, damarlar koterize edilebilir (yakılabilir).
Müdahale şart
Burun içerisinde, diğer damarlarda da çatlamalar olabilir ve daha şiddetli kanamalar görülebilir. Bu kanamalar, genellikle müdahale gerektirirler. Burun kanatlarını elle sıkmakla durmayacakları gibi daha geniş çaplı damar kanamadan oldukları için çok kan kaybına sebep olabilirler. Özelikle yaşlı insanlarda tansiyon yükselmesi ile oluşan kanamalar, damar çeperlerinin kireçlenmiş olmasından dolayı kolay kolay durmazlar. Kişinin hem tansiyonu hem de kanaması kontrol altıa alınmalıdır.Burun iltihapları, sinüzitler, nadir görülen burun tümörleri de kanamaya yol açabilirler, hatta bazen ilk bulgular. Kanamaya meyil yaratan bazı hastalıkar ve kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerde de burun kanamalan görülebilir.
Burun kanamaları çoğunlukla can SıkıCıdır, bazen korkutucu ve yaşama tehdit edici boyuttadır. Uzmanlar burun kanamalarını iki gruba ayıraktadırlar;
Ön burun kanamaları:
Burnun ön kısmından gelen kanamalardır. Ayakta duran ya da oturan kişide bir burun deliğinden akan kanama şeklinde kendini gösterir.
Arka kanama:
Burun arkasından ve derinden olan kanamadır. Kanama genize doğrudur. Otururken veya ayakta dururken bile kanama boğaza doğru olur. Hasta sırt üstü yattığında ön kanama bile olsa her iki yönde kanama olabilecektir.
Arka burun kanamalarının tanınması çok önemlidir. Bu kanama tipi oldukça şiddetlidir ve bir uzmanın takibini gerektirmektedir. Arka kanamalar çoğunlukla yaşlı kişilerde görülür. Bu hasta grubu genellikle yüksek kan basıncı (tansiyon) olan kişiler ya da travma geçirmiş kişilerdir.
Burun kanamaları çocuk yaş grubunda genellikle ön kanama tipinde olmaktadır. Kuru hava veya kış aylarında görülen kabuklanmalar kanamaya neden olmaktadır. Bundan korunmak için nemlendirici bir kremi burunun orta bölmesine parmak ucu ile sürmek yararlı olacaktır. Bu amaçla vaselin ve viks faydalı ilaçlardır. Günde üç defa kullanılması önerilir ancak gece yatmadan önce sürmek yeterlidir. Burun kanaması sık tekrarlıyorsa doktorunuza görünmenin taydaşı vardır.
Siz ya da çocuğunuzda ön burun kanaması varsa şunları uygulayınız;
o Burnun uçtaki yumuşak kısmım baş parma-ğınızla diğer iki parmağınız arasına alınız.
o Burnu parmakla sıkıştırılmış olarak yüzünüze doğru bastırınız.
o Beş dakika böyle bekleyiniz (Saat tütünüz).
o Başınızı kalbinizden daha yüksek tutmaya dikkat ediniz. Bu nedenle oturunuz ya da başınız daha yukarıda uzanınız.
o Burun ve yanağınıza buz tatbik ediniz (Bir plastik torba içinde buz doldurarak).
Kanama durduktan sonra yeniden kanamayı önlemek
o Sümkürmemeye özen gösteriniz.
o Yerden ağır bir şey kaldırmak ya da buna benzer zorlayıcı hareketler yapmayınız.
o Başınızı mutlaka göğsünüzden daha yukarıda tutmaya çalışınız.
o Burun içindeki tüm pıhtıları sümkürterek te-mizleyiniz.
o 3, 4 defa her iki burun deliğine dekonjestan burun spreyi sıkınız (Otrivine, Burnil, Faral v.b.).
o Tekrar en baştaki 1. ve 3. basamaktaki gibi buruna baskı yaparak sıkınız.
o Doktorunuzu arayınız
Tekrarlayan burun kanamalarının nedeni ne olabilir?
Burun kanamalarının bir çok nedeni vardır:
Genel (bütün vücudu ilgilendiren) nedenler arasında yüksek tansiyon ve kanın pıhtılaşma bozukluğuna neden olan hastalıklar (kan, karaciğer, böbrek hastalıkları gibi) başta gelir. Buruna ait nedenler arasında ise iltihaplanmalar (nezle, sinüzit gibi), burun dokusunun travması (darbeler, burun karıştırma gibi) ve tümörler sayılabilir.
Tekrarlayan burun kanamalarının da nedeni bunlardan biri olabilir. Bir sağlık kuru-muna müracaat edilmesin! gerektirecek derecede şiddetli burun kanaması geçiren ve tekrarlayan kanamaları olan bütün hastaların, kanama durduktan sonra ciddi bir neden olup olmadığının araştırılması için bir Kulak-Burun-Boğaz hastalıkları uzmanı tarafından-muoyene edilmesi gerekir
Doktoru ne zaman arayalım, ya da acil servise başvuralım!
o Eğer, kanama durmuyorsa veya yeniden kanamaya eğilim gösteriyorsa.
o Eğer, kanama çok hızlı ve kan kaybı miktarı çok fazla ise.
o Eğer, kanama nedeniyle yorgunluk ve halsizlik hissediliyorsa.
o Eğer, kanamanız burun önüne kanamadan çok, boğaz arkasına doğru oluyorsa.
Bu durumda kanamaya profesyonel yaklaşımda bulunulur. Uzman doktor tarafından çoğunlukla burun ön kısmına vazelini! bezlerle yapılacak tampon kanamayı durduracaktır. Kanama yeri görülebilirse "gümüş nitrat" veya "elektrokoter" cihazı ile damar yakılabi-lir. Burun arkasına olan kanamalarda ağız içerisinden damağın üst kısmına tampon uygulamak gerekebilir. Bütün bu işlemlere rağmen durmayan kanamalarda hastaya anestezi verilerek kanayan damar özel maddelerle tıkanabilir veya bağlanabilir.
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
1 Kasım 2011       Mesaj #6
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Burun Kanaması

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.

Burun kanaması KBB alanındaki en çok görülen şikayetlerden biridir. Hemen herkes hayatında bir kezde olsa burun kanaması geçirmiştir. Genellikle basit nedenlere bağlı ve kolayca durdurulan bir durum olmasına rağmen bazen sebebi çok ciddi olup hayatı tehdit eden şiddette kanamalar olabilir.

Burun Neden Sık Kanar

Burun içi oldukça yoğun ve yüzeyel damarlar içerir. Özellikle burun boşluğunu ikiye ayıran bölmenin ön kısmı buruna gelen damarların birbiriyle birleştiği ve bu damarların oldukça yüzeyel olduğu bir bölümdür. Özellikle çocuklarda bu kısım hiç bir etki olmadan bile kanayabilir. Burun boşluğunun her iki kenarında bulunan ve konka adı verilen etlerde damar açısından çok zengindir ve bazı kanamaların sebebidir.

Burun Kanamasının Nedenleri Nelerdir : Burun kanaması hem buruna ait sebeplere (lokal sebepler) hemde burun dışındaki problemlere (genel sebepler) bağlı olarak gelişir
.
Lokal Sebepler:
-Burun içi iltihapları
-Sinüzit
-Buruna gelen darbeler
-Çocukların burun karıştırmaları
-Buruna sokulan yabancı cisimler
-Burun içi ve sinüs tümörleri
-Burunda kemik eğriliği (septum deviasyonu)
-Allerjik rinit
Genel Sebepler:
-Hipertansiyon
-Kan Hastalıkları (Kanama-pıhtılaşma bozuklukları,lösemi vs.)
-Barsak Parazitleri
Nasıl Tedavi Edilir

Birçok burun kanaması kendiliğinden ya da hastanın burun ucunu tutması ve soğuk uygulaması ile durur. Ancak bu şekilde durmayan kanamalar doktor müdahelesini gerektirir. Kanamayı durdurmak için yapılabilecek müdaheleler şunlardır:

- Damarın Yakılması: Hafif derecedeki sık tekrarlayan kanamalar için kullanılır. Burun bölmesinin ön kısmındaki damar ağına kimyasal maddeler uygulanarak kanamanın önlenilmesine çalışılır. Her iki tarafa uygulandığında veya aşırı kimyasal madde uygulandığında burun bölmesinin delinmesi riski vardır.

-Tampon konulması: Sık uygulanan bir tedavi yöntemidir. Burun ucunun tutulması ya da soğuk uygulama ile durdurulamayan kanamalarda kullanılır. Burun boşluğuna konan tampon kanayan damar üzerine baskı yaparak kanamayı durdurur. Tampon olarak antibiyotikli kremler sürülmüş gazlı bez kulanılabileceği gibi, ortasında hastanın nefes almasını sağlayacak borunun bulunduğu daha konforlu tamponlar da kullanılabilir. Tamponlar genellikle 48 saat kalarak çıkarılır. Daha uzun süre kalması bazen problem infeksiyonlara yol açabilir. Tampon süresince hastaya antibiyotik verilmesi ihmal edilmemelidir.

Bazen burun kanamasının kaynağı burnun arka bölümleridir ve önden konan tamponlarla durdurulamaz. Bu durumda arka (posteriör) tampon denen ve ağız içinden sokularak burnun arka kısmına yerleştirilen tampon kullanılır.

Damarların Bağlanması : Bu işlem bir ameliyattır ve hastanın hayatını tehdit edecek şiddette olan ve tampon konmasıyla durmayan kanamalarda kullanılır. Kanamanın yerine göre belirlenen damar bazen sinüs içinden bazen de boyun açılarak bağlanır.

Hastaya yapılan müdaheleler esnasında hastanın rahatlatılması önemli yer tutar. Özellikle yaşlı ve hipertansiyonlu hastalarda bu amaçla hastaya diazem ya da diğer sakinleştirici ilaçların verilmesi gerekebilir.

BURUN KANAMASININ EVDE TEDAVİSİ

Düz bir şekilde oturun ve başınızı yavaşça öne doğru eğin. 10-15 dakika boyunca baş parmağınız ve işaret parmağınızla burnunuzu sıkı bir şekilde tutun. 10-15 dakika sonra burnunuzun hala kanayıp kanamadığını kontrol edin. Eğer kanıyorsa, aynı işlemi 10 dakika daha tekrarlayın. Burun kanamalarının çoğu 10-30 dakika boyunca uygulanan baskının ardından durur.

Burun köprüsüne uygulayacağınız soğuk kompresle veya buzla kanamayı durdurabilirsiniz.

Kanamanın ardından bir kaç saat istirhat etmenizi ve en az 12 saat burnunuzu sümkürme gibi eylemlerle zorlamamanızı tavsiye ediyoruz. Çok fazla aktivite ve uyaran kanamanın tekrarlamasına neden olabilir.


Burun kanamalarını önlemek için alınabilecek pek çok tedbirler

• Evdeki havanın nemli olmasına dikkat edin (özellikle havanın kuru olduğu kış aylarında)
• Yatak odasındaki sıcaklığı düşük tutun.
• Burun deliklerinizin kuruduğunda nemli hava soluyun (örneğin duş alırken).
• Her iki burun deliğine vazelin sürerek nemlendirin.
• Çok fazla aspirin almayın.
• Çok fazla steroid burun spreyleri kullanmayın.
• Burnunuzu karıştırmaktan uzak durun.
• Burnunuzdan kuvvetli bir şekilde nefes alıp vermekten sakının.

kaynak:


Benzer Konular

31 Ekim 2011 / PembeSeker Tıp Bilimleri
9 Aralık 2009 / _KleopatrA_ X-Sözlük
1 Nisan 2013 / Sasuke Uchiha Sosyal Ağlar
13 Ekim 2014 / Misafir Soru-Cevap