Arama

Hoçkin lenfoma hastalığı hakkında bilgi verir misiniz?

Güncelleme: 11 Mart 2017 Gösterim: 25.179 Cevap: 1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Ziyaretçi
11 Kasım 2008       Mesaj #1
Ziyaretçi - avatarı
Ziyaretçi
Hoçkin (Hodgkin) hastalığı hakkında bilgi verebilir isiniz?
Son düzenleyen perlina; 11 Mart 2017 10:22
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
11 Mart 2017       Mesaj #2
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
62640d1489215854 hodgkin hockin hastaligi lenfoma

Hodgkin hastalığı

, en sık görülen lenf dokusu kanseri.

Sponsorlu Bağlantılar
Hastalığın erken dönemlerinde bir ya da birden fazla lenf düğümünde ağrısız şişme, kimi zaman dalak, karaciğer ve öbür organlarda büyüme görülür.

Ateş ve kaşıntıyı kilo kaybı, halsizlik ve bitkinlik izler. Ama, Hodgkin hastalığında tanı, ancak hasta dokunun (genellikle lenf düğümü) mikroskopla incelenmesiyle koyulur.

Hastalığın kesin nedeni belli olmamakla birlikte bakteriler, tekhücreliler ve virüsler gibi pek çok enfeksiyon etkeninin rol oynadığı düşünülmektedir. Hastalığın ilerleme derecesine bağlı olarak ilaç tedavisi, radyoterapi ya da ikisi birlikte uygulanır. Erken dönemde tedavi edilen hastaların yüzde 90’ından çoğu iyileşebilir. Hodgkin hastalığının ileri dönemlerinde bile tedavi olasılığı yüksektir.

Hodgkin lenfoma için risk faktörleri aşağıdakileri içermektedir:
  • Belirli virüsler: Epstein-Barr virüsü (EBV) veya insan immün yetmezlik virüsü (HIV) enfeksiyonunun bulunması, Hodgkin lenfoma geliştirme riskini artırabilir. Ancak lenfoma bulaşıcı değildir. Başka bir kişiden lenfoma kapamazsınız.
  • Zayıflamış bağışıklık sistemi: Zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmak (kalıtımsal bir durum veya organ nakli sonrası kullanılan belirli ilaçlar nedeniyle) lenfoma geliştirme riskini artırabilir.
  • Yaş: Hodgkin lenfoma en sıklıkla 15-35 yaş arasındaki erişkin ve yetişkinler ile, 55 yaş ve üstündeki yetişkinlerde görülür.
  • Aile öyküsü: Aile üyelerinde, özellikle kız ve erkek kardeşlerde Hodgkin lenfoma veya başka bir lenfoması olan bir kişinin bu hastalığı geliştirme riski artmış olabilir.
Bir veya daha fazla risk faktörüne sahip olmak kişinin Hodgkin lenfoma geliştireceği manasına gelmez. Risk faktörleri olan birçok kişi hiçbir zaman kanser geliştirmez...

DEVAMI >>>> Hodgkin (Hoçkin Hastalığı)



Benzer Konular

7 Haziran 2015 / serkan serseri Soru-Cevap
5 Temmuz 2011 / Misafir Soru-Cevap
13 Mart 2017 / Misafir Tıp Bilimleri