Arama

Tifüs

Güncelleme: 29 Kasım 2012 Gösterim: 2.384 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
20 Kasım 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Tifüs
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Alıntı

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.



Tifüs, Riketsiya bakterilerinin etken olduğu bulaşıcı hastalıktır. Ziyadesiyle bitle bulaşır (bak. Bit).
Etken: Rickettsia prowazekii.

Bulaşma Yolu
Hastalık; akut tifüslü insanların kanını emerek infekte olan insan bitinin infeksiyonu diğer insanlara taşımasıyla bulaşır. İnfekte bit, diğer insanlardan kan emerek beslenirken rickettsiaları cilt üzerinde bırakır. Bu kişiler saçlarını ovalarken, rickettsiaları ya da bit parçacıklarını bitin ısırdığı yerin içine sokarak infekte olurlar. Herhangi bir hayvan kaynağı yoktur

Hastalığın Seyri
Belirtilerin başlangıcı değişkendir ancak daha çok ani başlar ve ilk belirtiler; baş ağrısı, titreme, yüksek ateş, takatsizlik, öksürme ve şiddetli kas ağrısıdır. 5-6 gün sonra, ilk önce vücudun üst bölümünde başlayan ve daha sonra yüz, avuç içi ve ayak tabanı hariç vücudun her yerine sıçrayan maküler cilt kabarıkları (koyu benekler) görülür. Özel tedavi uygulanmazsa, vaka ölüm oranı %40'lara çıkabilir. Bitle bulaşan tifüs, salgına neden olan tek rickettsia hastalığıdır.

Coğrafi Dağılım
Afrika'nın ortası ve doğusunda, Amerika'nın ortası ve güneyi, Asya'nın soğuk bölgelerinde (dağlık) görülür. Tifüse, aşırı kalabalığın ve kötü hijyen koşullarının hakim olduğu cezaevleri ve mülteci kampları gibi yerlerde de rastlanır.

Yolcular için Risk
Yolcuların çoğu için çok düşük risk mevcuttur. Mülteci kamplarında görev alan ve kalabalık, kötü hijyen koşullarının hakim olduğu diğer uygulamalar içerisinde yer alan insani yardım görevlileri risk altında olabilir.

Profilaksi
Mevcut değildir. Bitin vücudu istila etmesini önlemek üzere temizlik yapmak çok önemlidir. Vücut bitini kontrol etmek ve yüksek risk altındaki insanların giysilerinde kullanmak üzere pudra haşarat ilaçları vardır.
Bu hastalık Türkiye'de pek fazla görülmez.

GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
2 Kasım 2011       Mesaj #2
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Tifüs

Sponsorlu Bağlantılar
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.


Tifüs pislik, aşırı kalabalık yerlerde yaşamak,açlık ve yorgunluktan meydana gelen bir hastalıktır Tifüs 12-14 gün devam eder. Riteksiyon denilentifüs mikrobu, vücuda girdikten bir süre sonra; hastada halsizlik, başve bel ağrıları görülür, ateşi yükselir. Dudakları kurur, dilipaslanır, yüzü kızarır. 4-5 gün içinde derinin üzerinde ufak kırmızılekeler ortaya çıkar. Bazı hastalarda, sayıklama, bağırma ve tuvaletinialtına kaçırması görülür.

Hasta sağlıklı kişilerden ayrı bir yerde bakıma alınır. Eşyaları,bulunduğu yer dezenfekte edilir. Sulu ve sindirimi kolay yiyeceklerverilir. İyi beslenir, vücut temizliğine çok dikkat edilir.


Bulaşma

Hastalık; akut tifüslü insanların kanını emerek enfekte olan insan bitinin enfeksiyonu diğer insanlara taşımasıyla bulaşır. Enfekte bit, diğer insanlardan kan emerek beslenirken rickettsia'ları cilt üzerine bırakır. Bu kişiler saçlarını ovalarken, rickettsia'ları ya da bit parçacıklarını bitin ısırdığı yerin içine sokarak enfekte olurlar. Herhangi bir hayvan kaynağı yoktur.

Belirtileri:


* Ateş, titreme, baş ağrısı ile birlikte kol, bacak ve sırtta ağrı.
* İlk belirtilerin ortaya çıkmasından beş gün sonra deride döküntüler başlar.
* Döküntüler önce gövdede, sonra kol ve bacaklarda görülür.
* Hastalığın ikinci haftasında döküntüler kaybolur.
* Ateş 40 derecenin üzerine çıkar.
* İkinci hafta biterken ateş düşer ve tehlikeli dönem olan "damar iltihapları" başlar.
* Damar iltihapları öncelikle beyni, böbrekleri, kalp kaslarını ve deriyi etkiler

Korunma

Bitin vücudu istila etmesini önlemek üzere temizlik yapmak çok önemlidir. Vücut bitini kontrol etmek ve yüksek risk altındaki insanların giysilerinde kullanmak üzere pudra haşarat ilaçları vardır.


* Bitle mücadele ederken temizlik şartları da sağlanmalıdır.

* Birer hafta ara ile üç dozda tifüs aşısı yapılmalıdır.

* Tetrasiklin grubu ilaçlar oldukça etkilidir.

* Bitlerle mücadele için DDT kullanılır.

* Hastaya tam yatak istirahati verilir.

* Yiyeceklerin sulu ve kalori yönünden yüksek olmasına dikkat edilir.


Tifüs Tedavisi

Tedâvisinde kloramfenikol ve tetrasiklinler kullanılır. Hastalıktan korunmak için fâre ve sinek mücâdelesi yapılmalıdır. Aşısı da vardır.
kaynak:
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
29 Kasım 2012       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
TİFÜS
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Belirtileri
Ateşli ve tehlikeli bir hastalık, lekelihumma. Etmeni Riketsiya grubundan bir mikroptur. Tifüs, bulaşıcı ve salgınlara yol açan bir hastalıktır. Bitlerle taşınır. Tedavi edilmeyen hastalarda ölüm oranı %40'tır. Kötü beslenme ve enfeksiyonlara karşı daha az dayanıklı olunması bu hastalığın savaş vb. olağanüstü durumlarda daha kolay ortaya çıkmasına neden olur. Örneğin I. ve II. Dünya Savaşları sırasında büyük salgınlar görüldü. 1944-1945 yıllarında hastalığın Rusya, Fransa, Polonya ve İtalya'nın kuzeyini sardığı sırada, Amerikalıların bulduğu DDT, bitleri yok ederek bu büyük salgının daha fazla genişlemesini önledi. DDT'nin bulunmasıyla hastalık azalmaya başladı. Ayrıca antibiyotikler de tifüs salgınlarının önlenmesinde büyük bir aşama sağladı.

Teşhis
Tifüs, bilinç ve bellek bulanıklığıyla başlar. Ardından şiddetli baş ağrısı, ateş ve deride kırmızı döküntüler görülür. Hastalık çok şiddetliyse inmeler, sağırlık ve damar tıkanmaları ortaya çıkabilir. İkinci ve üçüncü haftalarda hasta ya ölür ya da ateşin düşmesiyle iyileşmeye başlar.

Tedavi
Tetrasiklin ve kloramfenikol içeren antibiyotiklerle yapılan tedavi çoğu kez hastayı ölümden kurtarır. Ayrıca yatıştırıcı ilâçlar ve oksijen de verilmelidir. Bu hastalıktan korunmanın baş koşulu temizlik kurallarına uymaktır. Bir kez tifüse yakalananlar sonradan bu hastalığa karşı bağışıklık kazanırlar.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.