Arama

Baş Dönmesi, Sebepleri ve Tedavisi - Sayfa 2

Güncelleme: 8 Aralık 2016 Gösterim: 8.529 Cevap: 10
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
8 Aralık 2016       Mesaj #11
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Baş Dönmesini Ne Geçirir


Baş dönmesini ne geçirir, baş dönmesi farklı nedenlerden dolayı oluşabilecek bir rahatsızlıktır. Tek başına bir hastalık olarak kabul edilmeyen baş dönmesi bazı hastalıklar nedeniyle ortaya çıkabileceği gibi, vücut dengesinin anlık olarak bozulması da baş dönmesine neden olabilir. Baş dönmesi problemini kontrol altına alabilmek için ilk olarak neyin baş dönmesine neden olduğu tespit edilmelidir. Bunun için de mutlaka uzman bir doktora başvurularak gerekli araştırmaların yapılması ve nedene yönelik tedaviye başlanması gerekir. Baş dönmesi ayrıca evde uygulanabilecek bazı alternatif yöntemler ile de kontrol altına alınabilir. Tıbbi tedaviye destek olarak doğal tedavi yolları da baş dönmesi için uygulanabilir.
Sponsorlu Bağlantılar

Baş Dönmesini Ne Geçirir?
  • Su Tüketimi: Su vücutta birçok sorunu çözebilen mineraller bakımından zengin kaynaklı bir besin maddesidir. Vücutta yaşanan su kaybı ya da su eksikli baş dönmesine neden olan önemli etkenlerden biridir. Dolayısı bol su tüketerek baş dönmesi geçebilir.
  • Nefes Almak: Baş dönmesi kan dolaşımının hızlı olmasından kaynaklanabilir. Kan dolaşımını yavaşlatmak ve normal seviyeye çekmek için derin nefes almak en etkili yöntemlerden biridir. Düzenli nefes egzersizleri ile kan dolaşımı hızı normale dönerek, baş dönmesi geçirilebilir.
  • Zencefil Kür: Zencefil içeriğinde vücudu yatıştırıcı ve rahatlatıcı bileşen maddeler barındıran bir bitki türüdür. Uyuşturucu etkisi olan bazı ilaçların neden olduğu baş dönmesine karşı zencefilden yardım alınabilir. Yapılan araştırmalar zencefilin bu yönde etkili olduğunu kanıtlamıştır. Ham zencefil tüketmek zor olabileceğinden dolayı baş dönmesine karşı zencefil çayı hazırlanarak tüketilebilir. Zencefil kan dolaşımını arttırarak baş dönmesini geçirecek etkili bir çözümdür.
  • Kabak Çekirdeği Ve Badem: Baş dönmesi için etkili bir tedavi arayan kişiler için badem ve kabak çekirdeği tavsiye edilebilir. 10 adet badem, 4-5 tane kabak çekirdeği ve 3 yemek kaşığı buğday uygun bir kabın içine alınır ve üzerini hafif geçecek şekilde su eklenir. Karışım bir gün suyun içinde bekletilir. Bekleme süresi tamamlanınca karışım ezilerek lapa haline getirilir. Lapanın içine 1 çay kaşığı kadar karanfil eklenip karıştırılır. Karışım hamur kıvamında olmalıdır. Kıvama ulaşan karışım 2 su bardağı süte eklenir ve homojen bir şekilde karıştırılır. Karışımın tadı biraz acı olabileceğinden dolayı çok az miktarda bal ilave edilerek baş dönmesine karşı tüketilebilir.
  • Konsantrasyon: Baş dönmesi vücutta yaşanabilecek bazı denge sorunları nedeniyle oluşabilir. Beraberinde mide bulantısı, kusma ve halsizlik gibi şikayetler de yaşanabilir. Baş dönmesini kontrol altına alabilmek için hareket etmeyen objelere odaklanmak çözüm olabilir.
  • Limon: Baş dönmesine karşı yaygın bir şekilde tüketilen limon, uygulanabilecek etkili ve en basit yöntemdir. Limonun glikoz düzeyini arttırıcı etkisi vardır. Kan dolaşımı nedeniyle ortaya çıkan baş dönmesi limon ile geçirilebilir. Bir su bardağı suyun içine yarım limon ve bir miktar bal ilave edilerek baş dönmesine karşı içilebilir.
  • Sarımsak: Sarımsak beslenme programına dahil edilerek tüketilebileceği gibi, çay şeklinde hazırlanarak da baş dönmesini geçirmek için kullanılabilir. Birkaç tane sarımsak ezilerek 1 su bardağı suyun içine atılır. Üzerine 3 adet karanfil eklenerek kısık ocakta kaynatılır. Kaynayan karışım ocaktan alınarak 5 dakika demlenir ve ılıdıktan sonra tüketilebilir.
  • Elma Sirkesi Ve Bal: Elma sirkesi ve bal karışımı kan basıncının düzenlenmesinde yardımcı kürler arasında yer alır. 2 kahve kaşığı bal, 2 kahve kaşığı elma sirkesi ile karıştırılarak bir su bardağı suyun içine eklenir. Karışım baş dönmesi için günde 3 defa tüketilebilir.

Baş Dönmesine Ne İyi Gelir


Baş Dönmesine Ne İyi Gelir, baş dönmesi hemen hemen herkesin yaşamının bir döneminde başına gelen ve günlük yaşamda sıklıkla dile getirilerek adı geçen şikayetlerden birisidir. Genellikle biraz benim başım dönüyor dediğinde bu cümle kimseyi şaşkınlığa uğratmaz ve bu durumda genellikle yorgunluğa, üzüntüye veya açlığa bağlanır. Baş dönmesinin bir çok farklı türleri mevcuttur ve çevremizdeki her şey kişiye ayağının altından kayıyormuş gibi veya dönüyormuş şeklinde hissetmesine neden olur. Baş dönmesinin pek çok nedeni olduğunu belirtmiştik bu nedenle hangi türü taşırsa taşısın baş dönmesi özellikle başlı başına bir rahatsızlık değildir ve daha farklı bir sorunun ön belirtisidir. Genel olarak baş dönmesi farklılıklar gösterse de ancak birkaç kadar devam eder. Bu durumun gün içerisinde tekrarlanacağı gibi aylar boyunca devam eden bir şikayet şekline de dönüşebilir. Burada baş dönmesi nedenlerinden kısaca bahsettikten sonra peki baş dönmesine ne iyi gelir sorusunun cevabını birlikte araştıralım.

Baş Dönmesine Ne İyi Gelir?
  • Kereviz Suyu: Baş dönmesi için kereviz iyi bir tedavi şeklidir. Bu nedenle kereviz bitkisinin bir blendır yardımıyla suyu sıkılır ve baş dönmesi meydana geldiği zaman içilir. kereviz suyu yarım su bardağı kadar içilmelidir. Kereviz suyu aynı zamanda kan basıncı düşüklüğü seviyesini düzenleyerek hissedilen belirtilerini en aza indirmeye yardımcı olur.
  • Zencefil: Bitkisi baş dönmesi ile birlikte meydana gelen bulantı için oldukça iyi bir çözümdür. Zencefilin bu yöndeki gücü yapılan bilimsel araştırmalarla da onaylanmaktadır. Vertigo rahatsızlığı tedavisinde zencefilin büyük bir önemi ve etkisi mevcuttur. Zencefilin mükemmel etkilerinden faydalanmak için zencefil içerikli şekerler tüketilebileceği gibi zencefili herhangi bir meyve suyuna karıştırılarak da faydalarından yararlanılabilir. Ham zencefil baş dönmesini engellemesinin yanı sıra beyin uyarıcılarına düzenli olarak kan akımı ulaşmasına mani olur. Zencefil aynı zamanda tablet veya kapsül şeklinde de tüketilebilir. Ayrıca baş dönmesi kişilerde sıklıkla yaşanıyorsa bu duruma zencefil çayının etkisi büyük olacaktır. Zencefil çayı hazırlamak için zencefil bitkisi minik dilimler şeklinde kesilerek kaynatılmış su içerisinde bekletilerek demlenmesi sağlanır. Ardından demlenen zencefil çayı gün içerisinde 2 veya 3 bardak tüketilir.
  • Susam Yağı: Baş dönmesini gidermek için 2 çorba kaşığı kadar susam yağı ısıtıldıktan sonra üzerine yarım kahve kaşığı toz tarçın ve yarım kahve kaşığı toz kakule ilave edilip karıştırılır. Ardından elde edilen karışım baş bölgesini masaj hareketleriyle sürülüp yaklaşık olarak 10 veya 15 dakika bekletilir. Hazırlanan şifalı yağ beyne kadar ulaşan kan dolaşımını hızlandırır ve mide bulantısı ile baş dönmesinin en aza inmesine yardımcı olur.
  • Limon ve Biber: Baş ağrısı, Baş dönmesi ve mide bulantısı ile birlikte meydana gelen vertigo rahatsızlığı için limon ve biber mükemmel bir ikilidir. Bu ikili kullanıldıktan kısa süre sonra ilk belirtilerin en aza inmesini sağlar. Limon ve biber kürü için bir su bardağı kaynamış suyun içine limon suyu ve bir miktar biber ilave edilir ve karışım iyice karıştırılarak tüketilir.

Baş Dönmesi İlaçları


Baş dönmesi ilaçları, hastaların baş dönmesi şikayetleri azaltan ilaçlardır. Ancak ilaçların istenen etkiyi tam olarak göstermesi için, düzenli ve tavsiye edildiği şekilde kullanılmalı ve tuz kısıtlayıcı diyetle birlikte alınmalıdır. Ancak baş dönmesine eşlik eden şiddetli kusma etkisi bulunuyorsa, bu durumda ağızdan alınan ilaçlar kusmayla birlikte geri geleceğinden fazla yararı olmaz. Bu durumda ilaçların hastaya enjeksiyonla ya da damardan verilmesi daha doğru olur. Baş dönmesi toplumda çok sayıda kişiyi etkileyen bir sorundur. Aynı zamanda yaş gözetmeksizin herkesi etkisi altına alabilir. Çocuklardan başlayarak, hamileleri, gençleri, yaşlıları etkileyebilir. Çünkü baş dönmesinin altında çeşitli sebepler yatmaktadır. Bir hastalık olmayan baş dönmesi, bir belirti olarak ortaya çıkar. Bu yüzden hastalara doğru teşhis konmalı ve buna göre bir tedavi uygulanmalıdır. Ancak tedavilerde genellikle baş dönmesi belirtisinin azaltılması hedeflenir. Vertigo denilen baş dönmesi meniere hastalığı gibi etkenlerden kaynaklanırsa, sadece belirtilerin yok edilmesine dayalı tedavi uygulanır.

Baş dönmesi tedavisinde kullanılan ilaçlar
Baş dönmesini tedavi etmek için kullanılan ilaçlar arasında en fazla tercih edilenler antihistaminikler, benzodiazepin ve antiemetikler yer alır. İlaçların kullanılmasıyla birlikte hastaların 2-3 gün içinde rahatlaması ve baş dönmesi etkisinin azalması söz konusu olur. İlaç tedavisiyle hastalardaki baş dönmesi zamanla azalacaktır. Bu durumda baş dönmesi ilaçları da zamanla azaltılmalı ve hastalarda denge egzersizleri yapılmaya başlamalıdır.

Baş dönmesi ilaçları ile birlikte hastalar tuzu azaltılmış diyette uygularsa, tedaviden daha başarılı bir sonuç alınacaktır. Özellikle fazla kilosu olan kişilerde baş dönmesi daha fazla görüldüğünden, hastaların buna özen göstermesi gerekir. Kişinin vücudunu egzersize alıştırması, düzenli olarak spor yapması da tavsiye edilir. Bu kişilerde uzun süreli oturuşların ardından ayağa kalkıldığında oluşan baş dönmesine iyi gelecektir.

Oral yoldan alınan ve baş dönmesine iyi gelen ilaçlar arasında bulunan diüretik ilaçlarla, vazodiatörler uzun süreyle kullanılmamalıdır.
Baş dönmesi tedavisinde gentamisin, streptomisin gibi ototoksit ilaçlarda damardan ya da kulaktan verilerek baş dönmesi azaltabilir ya da keser.
Baş dönmesi ilaçlarının ve diğer koruyucu tedavilerin uygulanmasına rağmen hastada değişme, iyileşme olmazsa, cerrahi yollara başvurulabilir. Ancak tüm tedavilerde doktor önerisine sadık kalınmalı ve tavsiye ettiği ilaçlar kullanılmalıdır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

8 Aralık 2016 / cnn Tıp Bilimleri
8 Aralık 2016 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
8 Aralık 2016 / Ziyaretçi Tıp Bilimleri
8 Aralık 2016 / Misafirilknur Tıp Bilimleri
6 Ekim 2010 / Misafir Soru-Cevap