Arama

Niemann-Pick Hastalığı

Güncelleme: 11 Ekim 2009 Gösterim: 5.791 Cevap: 0
Keten Prenses - avatarı
Keten Prenses
Kayıtlı Üye
22 Mart 2009       Mesaj #1
Keten Prenses - avatarı
Kayıtlı Üye
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.

Sponsorlu Bağlantılar

Niemann-Pick hastalığı sfingomiyelin ve ikincil ola­rak kolesterolün çeşitli organlarda depolandığı bir lipid metabolizması bozukluğudur. Hastalığın 4 tipi tanım­lanmıştır. Tip A veya klasik Niemann-Pick hastalığı, sfingomiyclinaz akvitesinin ağır eksikliği ile birlikle kemik iliğinde köpük hücrelerinin bulunduğu, bebek­likte organ depolanması ve MSS dejenerasyonu gösteren tiptir. Tip B, ağır sfİngomycünaz yetersizliği ve kemik iliğinde köpük hücrelerinin bulunduğu, bebeklikte ağır iç organ tutulması gösteren tiptir. Bu tipte MSS tutul­ması yoktur. Juvenil tip (Tip C) erken çocuklukta orta derecede iç organ tutulması ve değişen derecede merkezi sinir sistemi dejenerasyonu gösteren, kısmi sfingomi­yelinaz yetersizliğinin olduğu, kemik iliğinde köpük hücreleri ve/veya mavi histiosiilerin gözlendiği tiptir. Normal sfingomiyelinaz aktivitesine karşın sfingomye-lin depolanması gösteren hastalar 4 üncü tip olarak sınıflanır.
Klasik infantil Niemann-Pick hastalığında sfingom-yelin ve kolesterol karaciğer, dalak, akciğerler ve be­yinde birikir. Beyinde Gm2 ve Gm3 gangliosidlcrde belir­gin artış vardır. Semptomlar sütçocuğu döneminde or­taya çıkar. Hepatomegali ve ilerleyici nörolojik bozuk­luklar gözlenir. Sık olarak akciğerlerde diffüz veziküler infîltrasyon vardır. Kemik iliği, kan ve organlarda lipid-le dolu, köpüksü hücreler bulunur. Ölüm çoğu kez 4 yaştan öncedir. Makülada kiraz kırmızısı dejenerasyon vakaların yaklaşık % 50 sinde görülür. Otosomal resesif geçer.
Daha seyrek olan tip B de, sfİngomiyelİn ve koleste­rol yalnızca iç organlarda depolanır. Hastalık iç organlar­da büyüme ve akciğerlerde infiltrasyon belirlileri ile or­taya çıkar. Sinir sistemi etkilenmez, kemik iliğinde köpük hücreleri gözlenir. Sfingomiyelinaz aktivilesi düzeyleri, Tip A daki kadar düşük olmasına karşın bu tipte sinir sistemi tutulması bulunmayışının nedeni bi­linmemektedir.
Juvenil tipte 5-7 yaşlarına kadar gelişme genellikle normaldir. Bu yaşlarda ataksi, Öğrenme güçlükleri, de-mans gelişir. Hastalar genellikle 10-40 yaşları arasında kaybedilir. Hepatosplcnomegali her zaman bulunmaya­bilir.
îç organlarda sfingomiyelin depolanmasına karşın sfingomiyelinaz aktivitesinin normal olduğu asempto-matik erişkin kişiler bildirilmiştir. Bu hastalarda prog-noz bilinmemektedir.
Sfingomiyelin lipidozu olan tüm hastalarda, patolo­jik olarak lipid yüklü köpük hücreleri saptanır. Bu hücreler Gaucher hücrelerinden farklıdır ve Gmi ganglio-sidozunda görülen köpük hücrelerine benzerler.
Tip A ve B de tanı lökosit ve özellikle doku kültürü deri fibroblastl arında sfingomiyelinaz yetersizliğinin gösterilmesi ile kesinleşir. Taşıyıcılar da fibroblast kültürleri yapılarak ayırt edilebilir. Amniotik sıvı hüc­relerinde prenatal tanı yapılabilir.
Hastalığın tedavisi yoktur.

"Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da önerisi değildir."

kaynak

Son düzenleyen Daisy-BT; 11 Ekim 2009 11:58
Quo vadis?

Benzer Konular

28 Haziran 2012 / Pollyanna Tıp Bilimleri
29 Mart 2009 / HipHopRocK Tıp Bilimleri
1 Ekim 2009 / Misafir Soru-Cevap
13 Eylül 2012 / Mira Tıp Bilimleri
13 Temmuz 2011 / _Yağmur_ Tıp Bilimleri