Arama

Plasenta, Membranlar ve Kordon İnflamasyonu

Güncelleme: 11 Ekim 2009 Gösterim: 7.100 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
8 Nisan 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Plasenta, Membranlar ve Kordon Inflamasyonu

Sponsorlu Bağlantılar
Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da uzman önerisi değildir.

Bakteri ve viruslar, fetus ve plasentaya, vajina ve serviksten asendan enfeksiyon şeklinde, maternal kan akımıyla, transabdominal yoldan (ör. iatrojenik bulaşma) ve içten (ör. Fallop tübünden) ulaşabilir. Plasentaların %20'sinden fazlasında korioamnionitis görülür ve genellikle servikal engeli aşarak uterusa varan asendan enfeksiyonu belirler. Enfeksiyonun asendan olduğunun kanıtı, iltihabın, çoğul gebeliklerde, üst keseler inflamasyon kapsamına girmeden, alt kesede bulunmasıdır. Membranların yırtılmasından itibaren geçen süre, enfeksiyonla pozitif korrelasyonluyken organizmaların amniotik sıvıya, membranların sağlam oldukları koşullarda da ulaşabildiği bir gerçektir.
Korioamnionitis, erken doğum eylemi, neonatal enfeksiyon ve intrauterin hipoksiyle belirgin olarak bağlantılıdır. Klinik belirtilerin bulunmadığı vakalarda, sıklıkla patolojik kanıtlı korioamnionitise rastlanır. Buna karşılık, ateş, lökositoz ve uterus duyarlığının, intrauterin enfeksiyon olarak yorumlanması halinde, iltihabın hiçbir histolojik kanıtı, başka nedenleri (ör. apandisit, piyelonefrit) düşündüremez. Semptomların yokluğunda veya perinatal bakımın bulunmadığı hallerde, ciddi maternal enfeksiyon ilk olarak plasental incelemede farkedilebilir. Buradaki örnekler, sifilis, listeriosis, malaria, Chagas hastalığı ve tüberkülozdur. Korioamnionitisle ilgili çeşitli organizmalar, fosfolipid A2 içerir ve sonuçta, fetal membranlarda ve maternal desiduada büyük miktarlarda bulunan esterleşmiş araşidonik asidden pros-taglandin salgısını başlatır. Bu ürünlerin, erken doğum eyleminin patogenezini oluşturduğu kabul edilir ve bunların plasental damarlara etkileri, fetal hipoksiye yol açar.
İltihap hücreleri (polimorfonükleer lökositler), plasentaya, villuslararası bölgenin maternal tarafından ve fetoplasental kan damarlarından girer ve amniotik kaviteye doğru hareket eder. Funisitis denen umbilikal kordon enfeksiyonunun histolojik kanıtı, uzun sürmüş, şiddetli enfeksiyonun varlığını gösterir. Uzun sürmüş enfeksiyonun diğer belirtileri, korionik damarlarda duvar trombozu ve yozlaşmış amniotik membran epitelidir. Enfeksiyona neden olmuş bakteri/virüslerin histolojik incelemede tanınması çok güçtür ve genellikle, bu konuda, neonatal tedaviye yarayamayacak kadar geç bilgi edinilir.
İntervillosİtis, başlıca korionik vuruşları çevreleyen enfeksiyonu tanımlar ve maternal kanla taşınan enfeksiyon için karakteristiktir. İntervillosİtis, apseyle biramda bulunursa, Listeria enfeksiyonu olması kuvvetle olasıdır. Villitis, villusların içinde iltihap hücrelerinin -genellikle lenfositler, histiositler ve plazma hücreleri bulunmasıdır ve sıklıkla, maternal belirtileri görülmeyen veya çok hafif olan, buna karşılık öldürücü fetal etkili hastalıklarda rastlanır. Gebelikte bu enfeksiyonların varlığından şüphe ettirten, sonografik olarak, fetal büyüme geriliğinin, hidrops, hidrosefali veya hepatosplenomegalinin saptanmasıdır. Plasenta analizi, doğrulayıcı tanıyı sağlar veya özellikle ölü doğumda, plasenta patolojik incelemeye çabuk hazırlanırsa, enfeksiyöz ajanın tespiti mümkün olur. Kronik villitis, konjenital sitomegalovirüs enfeksiyonlarında, parvovirüs enfeksiyonlarında, toksoplazmosiste ve sifiliste görülür, Perinatal enfeksiyonlar, Bölüm 26'da anlatılmıştır.
Etiolojisi bilinmeyen villitis adını alan bazı villitis vakalarında, hiçbir patolojik veya belirgin klinik neden saptanamaz. Bu durumun prevalensi, %7-%l4 arasında değişmektedir ve İlişkili perinatal komplikasyonlar, intrauterin büyüme geriliği, durumun tekrarlama eğilimi ve ölümdür. Villusların hastalığa katılması, seyrek dağınık odaklardan yaygın alanlara kadar değişir ve villuslarda, mononükleer hücre infiltrasyonu, damar tıkanması ve villöz fibrosis görülür. Bu konuda araştırmaların derinleştirileceği üç olasılıktan bahsedilmektedir: Tanınmamış bir virüsün oluşturduğu hastalık, plasentanın reddine veya grefkonak hastalığına benzer bir immun reaksiyon veya preeklampsi ve maternal uteroplasental vaskü-ler yetmezlikle ilişkili bir durum.

Alıntıdır-

Son düzenleyen Daisy-BT; 11 Ekim 2009 23:07

Benzer Konular

3 Mart 2009 / Yavru_Aslan X-Sözlük
5 Ocak 2012 / Hi-LaL Tıp Bilimleri
10 Nisan 2008 / Pollyanna Tıp Bilimleri
8 Ocak 2009 / Pasakli_Prenses Taslak Konular
30 Temmuz 2011 / Misafir Soru-Cevap