Arama

Migren - Sayfa 2

Güncelleme: 30 Kasım 2017 Gösterim: 11.659 Cevap: 11
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
22 Mayıs 2012       Mesaj #11
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Migren ağrısı nasıl geçer?
Migren günlüğü migren hastaları için ilaç kadar etkili
Sponsorlu Bağlantılar

Migrenli hastaların düzenli olarak şikayetleri ve neler yiyip içtikleri gibi notlar düştükleri ‘migren günlüğü’ tutmaları çok önemli.

Çünkü kişiye göre değişen migren tetikleyici etkenlerin bilinmesi ve buna karşı önlem alınması ağrı sıklığı ile şiddetini azaltmada ilaç kadar etkili olabiliyor.
Migreni tetikleyen faktörlerin iyi tanınması ağrı sıklığı ile şiddetini azaltmada en etkili yöntemlerden biri. Ancak her migren hastasının ağrıyı tetikleyen faktörleri farklı olabiliyor. Acıbadem Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Geysu Karlıkaya, bu nedenle migren hastalarının ne yiyip ne içtiklerini not düştükleri “migren günlüğü” tutmaları ve ağrıdan önceki 1-2 gün süresince stres, koku, alkol veya kafein gibi tetikleyici faktörlere maruz kalıp kalmadıklarını not etmeleri gerektiğine dikkat çekiyor. Çünkü migreni tetikleyen faktörlerini iyi bilen ve onları engellemeye yönelik tedbirler alan migren hastalarının ilaç kullanmadan ağrıların sıklığı ile şiddetini azaltmaları mümkün olabiliyor.

‘AĞRI GÜNLÜĞÜ’ TEDAVİYE IŞIK TUTUYOR

Migren tanısı için öncelikle hastanın yakınmaları detaylı olarak dinleniyor. Hastanın ağrı özellikleri hakkında yeterli bilgi edinildikten sonra fizik ve nörolojik muayene bulgularına göre ileri tetkiklere gerek duyulup duyulmadığına karar veriliyor. Bazı hastalarda kan tahlilleri veya beyin tomografisi ya da manyetik rezonans görüntüleme gibi görüntüleme incelemelerinden faydalanılıyor. Ardından hastadan migren günlüğü tutması isteniyor. Bu günlükte ağrının sıklığı, süresi, yeri, karakteri (zonklayıcı, yanıcı, batıcı vs), ağrıyı arttıran ve azaltan faktörler ile kullanılan ilaçlar yer alıyor. Günlük takipler tedaviyi düzenleme açısından önemli olduğu gibi, hastanın da kendi ağrısını daha iyi tanımasına yardımcı oluyor. Bu şekilde daha sonra ortaya çıkan farklı baş ağrıları daha iyi ayırt edebiliyor.

MİGRENİ NELER TETİKLİYOR?


Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Geysu Karlıkaya, migreni tetikleyen faktörleri şöyle sıralıyor:

- Stres: En iyi bilinen migren tetikleyicilerinden birini oluşturuyor. Yapılan farklı çalışmalarda, yüzde 60-80 gibi yüksek bir oranda migren tetikleyicisi olarak tanımlanıyor ve en sık migren tetikleyicisi olarak yerini koruyor.

- Kafein/nikotin fazlalığı: Fazla kafein ve nikotin tüketimi migren ağrısını tetikleyebiliyor. Ancak bunun tersi de olabiliyor. Örneğin her gün belli bir miktarda kafein alan bir kişi aniden düzenli kafein alımını durdurursa ağrılar benzer şekilde tetiklenebiliyor.

- Kokular: Bazı parfümler, sigara, tiner veya boya kokusu migren tetikleyicisi olabiliyor.

- Uyku düzeninde değişiklikler: Hem uykusuzluk hem de fazla uyumak migreni tetikleyebiliyor. Geç yatılan bir gecenin sabahında ağrı olabileceği gibi, hafta içi her gün belli bir saatte uyanan kişi, hafta sonu 1-2 saat fazla uyuduğunda migren tipi baş ağrısı ile uyanabiliyor.

- Hormonlar: En iyi bilinen migren tetikleyicilerinden biri de, adet dönemi. Adet başlamadan 1-2 gün önce, adet ortasında veya adet sonlandıktan 1-2 gün sonra ağrı ortaya çıkabiliyor. Ağrı özellikle kandaki östrojen seviyesindeki ani azalmalar ile tetikleniyor. Bazı migrenlilerde ağrılar sadece adet döneminde ortaya çıkıyor.

- Parlak ışıklar ve yüksek ses: Parlak ışıklar ve yüksek ses migren ağrısını tetikleyebiliyor. Ayrıca migren ağrısı sırasında parlak ışıklara ve yüksek seslere karşı duyarlılık ortaya çıkıyor.

- Besin ve içecekler: Kuruyemiş, turşu, kurutulmuş meyveler, sosis vb. et ürünlerinde bulunan sodyum nitrat, eski peynirlerde bulunan tiramin, soya ve hazır çorbalar migreni tetikleyebiliyor. Bu besinlerin tüm migren hastalarına yasaklanmasına ise gerek yok. Sadece ağrıları bunlarla tetiklendiği net olarak gösterilen kişilerin ilgili besinlerden kaçınmaları öneriliyor. Daha önceleri çikolatanın da bir tetikleyici olduğu düşünülüyordu, ancak son yapılan çalışmalarda böyle bir ilişki kanıtlanamadı.

- Alkol: Alkol en iyi bilinen tetikleyicilerden biri. Kırmızı şarap ise migreni tetiklediği en net bilinen içecek.

- Hava değişiklikleri: Hava basıncında, ısısında veya nem oranında ani değişiklikler migreni tetikleyebiliyor. Migren hastaları özellikle havanın lodoslu olduğu zamanlarda ağrı sıklığında artış tarif ediyor.

- Ani ve yoğun fiziksel aktivite: Aniden ve yoğun fiziksel aktivite migreni tetikleyebiliyor.Çünkü ani ve hazırlıksız akitivite ile vücudun oksijen ihtiyacı hızla ve net olmayan mekanizmalar sonucunda migreni tetikleyebiliyor.

- Spor: Fiziksel aktivite konusunda da düzen önemli. Daha önce hiç yapılmamış bir fiziksel aktiviteye başlarken vücudun yavaş yavaş hazırlanması gerekiyor. Aşırı zorlamalarla tetiklenebilen migren ağrısını, aktivite öncesi 10 dakikalık bir ısınma süresi, yavaş yavaş arttırılan bir egzersiz programı ve spor sırasında yeterli sıvı alımı ile engellemek mümkün olabiliyor.

- İlaçlar: Doğum kontrol hapları veya damar genişletici özelliğe sahip ilaçlar, migren hastalarında ağrıya sebep olabiliyor.

Sen sadece aynasin...
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
30 Kasım 2017       Mesaj #12
Avatarı yok
Yasaklı

Migren Tedavisinde Antikor Yöntemi!


İngiltere'de gerçekleştirilen klinik deneyler, migrene karşı geliştirilen yeni bir tedavi yönteminin hem nöbetlerin sayısını hem de ağrıların şiddetini azalttığını ortaya koydu. Yeni geliştirilen antikor kaynaklı yöntemin denendiği bir araştırmada, migren hastalarının yaklaşık yüzde 50'si aylık migren nöbetlerinin yarı yarıya azaldığını belirtti. İlgili tedaviyle, antikorlar aracılığıyla beyindeki kimyasalların aktivitesi değiştirilebiliyor. Uzmanlar tedavinin uzun vadeli etkilerini görmek amacıyla yeni klinik deneyler yapılması gerektiğini belirtiyor.
Sponsorlu Bağlantılar

Genel olarak;

  • Dünya genelinde her 7 kişiden biri migren hastası.
  • Migrenin, kadınlarda görülme oranı erkeklerdekinden 3 kat fazla.
  • Ayda 15 günden daha az ağrılı dönemler epizodik migren olarak adlandırılıyor.
  • Her ay 15 günden uzun süren ağrılı dönemlerse kronik migren olarak tanımlanıyor.
Söz konusu araştırma bağlamında, beyindeki kalsitonin gen ilişkili peptid (CGRP) adlı bir kimyasal, migrende hem ağrı hem de ışığa karşı hassasiyette kilit bir işleve sahip. Dört büyük ilaç şirketi, CGRP'yi nötralize edecek antikorlar geliştiriyor. Bu antikorlardan bazıları CGRP'ye yapışırken bazıları bununla etkileşime geçen beyin hücrelerini bloke ediyor.

İlgili antikorlara yönelik klinik deneylerde elde edilen bulgular, tıp dergisinde yayımlandı. Novartis'in geliştirdiği "erenumab" adlı bir antikor epizodik migreni olan 955 hasta üzerinde denendi. Başlangıçta hastaların bir ayda ortalama sekiz ağrılı günü vardı. Antikor iğnesi yapılan hastaların yüzde 50'sinde ağrılı günlerin sayısı yarı yarıya azaldı. Teva tarafından geliştirilen 'fremanezumab' adlı bir antikor ise 1130 hasta üzerinde denendi. Bu hastalarda da yüzde 41 gibi bir oranla ağrılı günlerin sayısının yarı yarıya azaldığı gözlendi.

Kaynak: BBC Bilim / New England Journal (30 Kasım 2017)


Benzer Konular

25 Eylül 2011 / seval16 Soru-Cevap
14 Şubat 2010 / Misafir Soru-Cevap