Arama

Menisküs Dokusu Yırtığı (Menisküs Yırtığı)

Güncelleme: 9 Eylül 2014 Gösterim: 17.636 Cevap: 4
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
13 Temmuz 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Menisküs Yırtığı
MsXLabs.org & Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da önerisi değildir.

Menisküs dokusu, ani dönme hareketleri başta olmak üzere, dizdeki travmalar sonucu yırtılabilmektedir. Bu tahribat daha çok sporcularda görüldüğü için menisküs yırtığı bir sporcu hastalığı olarak görülmektedir. Ancak menisküs rahatsızlıkları sadece sporcularda değil, dizini herhangi bir şekilde zorlamış hemen hemen herkeste görülebilir. Menisküs yırtığı dizde ağrı, kilitlenme, hareket kısıtlılığı ve sıvı toplanması gibi çeşitli şikayetlere neden olur.

Hastalığın Sebepleri
Menisküs aşağıdaki gibi durumlarda yırtılabilir:
  • Trafik kazaları
  • Diz üstüne düşmeler
  • Dize gelen tekmeler
  • Ayak yerde sabitken gövdenin diz üzerinde dönmesi
  • Futbol veya kayak gibi sporlarda dizdeki dönme hareketleri
  • Ayağın takılması
  • Yaşlılarda devamlı olarak dize alınan küçük darbelerin birikmesi
Hastalığın Belirtileri
Hastalık, kendini, yürümede zorluklar, dizde genel bir ağrı olarak göstermektedir. Bunlara ek olarak aşağıdaki belirtiler de hastalığın habercisi olabilmektedir:
  • Ağrı ve şişlik
  • Eklemin hareket açıklığında azalma
  • Diz içinde sıvı birikmesi
  • Takılma
  • Kilitlenme
  • Dizde sıvı akışı hissi
Hastalığın Tanısı
Menisküs tanısında erken teşhis önemlidir. Kısa sürede bir doktora görünmek en doğru seçim olduğu gibi dize alınan küçük darbelerle gelen ağrılar basite alınmamalıdır. Kıkırdağın uzun süreli yırtık kalması ve buna karşılık herhangi bir tedavi görmemek, dizde kıkırdak hasarı ve kireçlenmeye neden olmaktadır. Aynı şekilde, hastalığın iyi bilinmesi, hastalıkla savaşta çok önemlidir. Tedavi aşamasında gerekli görülürse MR ve tanı amaçlı artroskopi yapılabilmektedir.

Hastalığın Tedavisi
Menisküsle savaşta oldukça önemli 4 uygulama mevcuttur. Bunlar:
  • Dinlenme
  • Buz uygulama
  • Bandaj
  • Dizin vücuttan yukarıda tutulması
Yine de ağrı ve şişliği gidermeye yönelik ağrı kesici ilaçlar önerilebilmektedir. Fizik tedavi ve kas güçlendirici egzersizlerden faydalanılabilir. Menisküsün 1/3'lük bir bölümünden kan dolaşımı geçmektedir. Bu bölge iyi bir dinlenmeyle düzelmektedir. Ancak 2/3'ünde kan dolaşımı bulunmamaktadır. Bu nedenle bu bölge onarılamamaktadır. Ağrının ısrarla devam ettiği durumlarda, cerrahi müdahele önerilmektedir. Yırtığın bulunduğu menisküsün alınması en bilinen yöntem ise de, bu tür müdaheleler hastanın kireçlenme ve kıkırdak aşınması sorunlarıyla karşı karşıya kalmasıyla sonuçlanmaktadır. Yeni bir başka yöntem ise, kıkırdaktaki yırtığın dikilmesidir. Bu yöntem ilkine göre daha zahmetli olsa da çok büyük oranda iyileşme gözlenmektedir. Bu yöntem usta cerrahlarca uygulanmalıdır. Tipik bir cerrahi müdahele sonrası, hastalar 3-5 saat içinde yürüyebilmektedir ve 1 ay içerisinde de spora başlayabilmektedir.


Ayrıca bakınız:

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Temmuz 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Menisküs nedir?
Diz eklemini oluşturan uyluk ve kamal kemikleri arasını yastık gibi döşeyen iç ve dış olmak üzere iki tane lastik kıvamında adeta suspansiyon görevi gören oluşumlardır.
Sponsorlu Bağlantılar

Menisküs yırtığı nedir?
Halk arasında menisküs denilen hastalık bu oluşumların yırtılmasıdır. İki tane menisküs olduğu için klinik olarak iç ve dış menisküs yırtıklarından bahsedilebilinir.

Belirtileri nelerdir?
Hareket esnasında meydana gelen Diz ağrısı (çömelmevirg merdiven inip çıkma dış menisküs yırtılmasında dizin dış yanındavirg iç menisküs yırtılmasında ise dizin iç yanında olur. İç menisküs yırtığı daha sık olarak görülür. Her ne kadar sporcu hastalığı olark bilinse de daha çok ileri yaşlarda ortaya çıkar. Sık sık ayağını altına alarak dizüstü oturan (yer sofrasında oturma gibi) kişilerde yaygındır.

Tedavisi nasıldır?
Ağrı kesici ilaçlar ve ağrılı bölgeye soğuk uygulama yapılması ağrılarda azalma sağlar. Ancak oluşan yırtıkların cerrahi müdahale olmaksızın iyileşmesi mümkün değildir. Çok seyrek olarak görülen bazı hafif tipte yırtıkların zamanla kendiliğinden iyileşme şansı vardır.
Cerrahi tedavi: Ameliyatvirg klasik yöntem (açık menisektomi) ve son yıllarda geliştirilmiş olan artroskopik yöntemle yapılır. Günümüzde artroskopik yöntem tercih edilmektedir . Menisküsün dış kısmındaki yırtıklarda yırtık dikilirvirg diğer yırtıklarda menisküs dokusu dikiş tutmadığı için dikiş yapılmayıp ameliyatla menisküsün yırtık olan kısmı çıkartılır. Hastalara 3 hafta kadar ev istirahati tavsiye edilir. Kendisini aşırı yormayacak ev dışı aktiviteleri de kısıtlanmaz.

Ameliyat olmamanın riskleri var mıdır?
Ameliyatın geciktirilmeden yapılması yararlıdır. Tedavi edilmeyen olgularda diz ekleminde hızlı olarak ilerleyen kireçlenme gelişir. yokuş çıkıp) inme vb.) Ağrı
alinti...
Son düzenleyen NeutralizeR; 4 Nisan 2016 08:35
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
7 Ocak 2011       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ad:  meniskus_big-203x250.jpg
Gösterim: 1400
Boyut:  6.6 KB

Menisküs diz eklemimizde bulunur , yarım ay şeklindedir ve kıkırdak yapıdan oluşur. Dizdeki hareketleri kontrol eden menisküsler, bacağın üstündeki ve altındaki iki kemiğin hareket esnasında birbiriyle sürtünerek aşınmasını önler. Menisküs dokusu, içinde kan dolaşımının yer aldığı dokulardandır. Kıkırdak doku özelliğinin yanı sıra kas dokusu benzeri bir kıvama sahiptir. Menisküs dokusu oldukça konforlu bir eklem dokusudur ve menüsküsün %15-34 ünün çıkarılması temas basıncını %350 oranında artırmaktadır. Yine menisektomili ( ameliyat sırasında menisküsün bir kısmının çıkarılması) bir dizin şok emici etkisi %20 oranında azalır.

Menisküs yırtığı nasıl oluşur ?

Menisküs dokusu, ani dönme hareketleri başta olmak üzere, dizdeki travmalar sonucu yırtılabilmektedir. Daha çok sporcularda görüldüğü için menisküs yırtığı bir sporcu hastalığı olarak görülmektedir. Ancak menisküs rahatsızlıkları sadece sporcularda değil, dizini herhangi bir şekilde zorlamış kişilerde görülebilir. Trafik kazaları, diz üstüne düşmeler, ayak yerde sabitken gövdenin diz üzerinde dönmesi , futbol veya kayak gibi sporlarda dizdeki dönme hareketleri, ayağın takılması, yaşlılarda devamlı olarak dize alınan küçük darbelerin birikmesi menisküs yırtığına neden olabilir.

Menisküs yırtığı belirtileri nelerdir?

Hastalığın belirtileri arsında dizde ağrı, kilitlenme, hareket kısıtlılığı ve sıvı toplanması gibi çeşitli şikayetler yanısıra yürümede zorluklar, dizde genel bir ağrı olarak da kendini göstermektedir. Genel olarak , ağrı ve şişlik, eklemin hareket açıklığında azalma, diz içinde sıvı birikmesi,takılma, kilitlenme ve dizde sıvı akışı hissi olarak sıralayabiliriz.

Menisküs yırtığı tanısı nasıl konulur?

Menisküs yırtığı erken tanısı önemlidir. Kıkırdağın uzun süreli yırtık kalması ve buna karşılık herhangi bir tedavi görmemek, dizde kıkırdak hasarı ve kireçlenmeye neden olmaktadır. Bu sebeplerle doktora erken başvurmak, diz ağrılarını hafife almamak, aynı şekilde, hastalığın iyi bilinmesi, hastalıkla savaşta çok önemlidir.
Doktor tarafından şikayetleriniz ayrıntılı olarak sorgulanır. Şikayetlerinizin nasıl ve ne zaman başladığı, herhangi bir travma varlığı, hangi hareketlerle şikayetlerinizin arttığı, gün içerisindeki değişkenliği, gibi ayrıntılı sorular sorulur ve diz muayenesi yapılır. Muayene sırasında vücudun ve dizin genel görünümü, duruş, dizilim ve hareket izlenir. Dizin üzerinde belli noktalar elle bastırma yoluyla ağrı yerleri ve ek bir oluşum varlığı aranır.Diz hareket açıklığı, hareket sırasında ağrı ve özel testlerle ayrıcı tanıya gidilir. Röntgen, MRI ve Artroskopi ile tanı kesinliği sağlanır.

Menisküs yırtığı tedavisi

Tanı konulduktan sonra tedavi aşamasına geçilir, öncelik şikayetleri giderme ve vücut tepkilerini (şişme, ödem ve hareket kısıtlılığı gibi) azaltma amaçlıdır. Dinlenme, buz uygulama, bandaj, dizin vücuttan yukarıda tutulması ile başlanır.

Ağrı ve şişliği gidermeye yönelik ağrı kesici ilaçlar önerilebilmektedir. Fizik tedavi ve kas güçlendirici egzersizlerden faydalanılabilir. Menisküsün dış 1/3′lük bir bölümünden kan dolaşımı geçmektedir. Bu bölge iyi bir dinlenmeyle düzelmektedir. Ancak iç 2/3′ünde kan dolaşımı bulunmamaktadır. Bu nedenle bu bölge onarılamamaktadır. Menisküs yırtıkları dizin ameliyat gerektiren en sık yaralanmalarıdır. İki çeşit menisküs yırtığı vardır. Birinci tip genelde gençlerde görülen travma sonrası oluşan yırtıklardır. İkinci tip ise yaşlılarda görülen menisküsün esnekliğini kaybetmesi sonucu oluşan ve sıklıkla eklem kireçlenmesiyle seyreden yırtıklardır. Genelde menisküs yırtıklarının tedavisi yırtık olan kısmın çıkartılmasıdır. Bu yapılırken mümkün olduğunca sağlam menisküs korunmaya çalışılır. Bu işlem artroskopi denilen cerrahi teknik ile yapılmaktadır. Bu yöntem sayesinde dizin içindeki yapılar tam olarak görülebilmekte, menisküs yırtığı mümkün olduğunca sağlam kısım korunarak çıkartılabilmektedir. Küçük yara izi olması ve dize zarar verilmeden yapılabilmesinden dolayı iyileşme daha çabuk olmaktadır. Hastalar günlük hayatlarına çok kısa zamanda dönebilmektedirler.

Tipik bir cerrahi müdahele sonrası, hastalar 3-5 saat içinde yürüyebilmektedir ve 1 ay içerisinde de spora başlayabilmektedir.

nicely - avatarı
nicely
VIP VIP Üye
30 Eylül 2013       Mesaj #4
nicely - avatarı
VIP VIP Üye
Menisküs sadece sporcularda olmuyor

5104 515x309

Vücudumuzun bütün yükünü çeken diz bölgesindeki en büyük iki kemiğin birleştiği noktadaki ince yastıkçıklar menisküslerimizdir. Dizde yükün taşınması ve birçok yöne dönme hareketinin yapılmasını sağladığını söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Turan Uslu, menisküs yırtılmalarının belirtilerini ve sebeplerini sıraladı.
Futbol gibi karşılıklı temas sporlarda dizin dönmesi, ani hareketlerde meydana gelen katlanma, tek diz üzerine yük alınması sonrasında menisküsler yırtılabilir. Sporcularda bu yaralanmalara ön çapraz bağ yaralanmaları da eşlik edebilir. İleri yaş grubunda ise menisküsler herhangi bir travma olmaksızın dizde gelişen dejenerasyon ve kıkırdak hasarına bağlı olarak yırtılabilirler.

Menisküs yırtılmasının belirti ve şikayetleri
Diz içerisinden gelen sesler yırtığın ilk bulguları olabilir. Dizde ödem gelişene dek sporcular oyuna devem edebilir ya da günlük aktiviteler yapılabilir. Ancak ödem geliştiğinde şikayetler oluşur. Şikayetler 24- 48 saat içerisinde gelişir.
• Dizde gerginlik ve şişlik

• Eklem hareket açıklığında azalma

• Dizde sıvı toplanması

• Menisküsün yırtık parçası eklem içine düştüğünde takılma, kitlenme.
Bu durum ancak doktorunuz yapacağı bir manevra ile düzelebilir.

Menisküs tedavisi nasıl yapılır?
- İstirahat

- Buz uygulaması

- Baskı uygulaması, bandaj gibi

- Dizin yukarı alınması şeklinde özetlenebilir.
Cerrahi tedaviye ne zaman başvurulur?
Cerrahi tedavi menisküsün iyileşemediği ve şikayetler oluşmaya devam ettiği zamanlarda planlanmaktadır. Yırtık ve şikayete neden olan menisküs yırtıkları kıkırdakta aşınmaya ve ileri dönemde kireçlenmeye neden olur. Genç, aktif yaşam süren kişilerde menisküs yırtıklarının ameliyat edilmesi önerilir. Yırtığın tipine eşlik eden başka bir patoloji olup olmaması, hastanın yaşına göre doktorunuz uygun tedaviyi, planlayacaktır. Cerrahi sonrası rehabilitasyon tedavinin önemli bir parçasıdır.


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen NeutralizeR; 4 Nisan 2016 08:35
Birbirimize tutundukça ;Bıçakların ucu kapanacak.. ~Smiley9TenderMsn Inlove
zamangezgin1453 - avatarı
zamangezgin1453
Ziyaretçi
9 Eylül 2014       Mesaj #5
zamangezgin1453 - avatarı
Ziyaretçi
Menisküs nedir?
Menisküs, diz ekleminde yer alan kıkırdağımsı yapıdır. Diz ekleminde iç ve dış Menisküs olarak iki adet menisküs bulunur. Diz eklemi uyluk kemiği alt ucu ile baldır kemiği üst ucu arasında yer alır. Her iki kemiğin eklemi oluşturan kısımları ince bir kıkırdak doku ile kaplıdır. Menisküsler eklemde her iki kemik kıkırdakları arasında yer alırken ligamentlerle alt taraftaki tibial (baldır) eklem yüzeyine ve kapsüle tutunurlar. Menisküsler yarım ay yada C- şeklinde yapılardır. Dizlerin birbirine yakın kısmında yer alan menisküs, iç veya medial menisküs olarak adlandırılırken diz ekleminin dış kesiminde yer alan menisküse de dış yada lateral meniskus denilmektedir.
Menisküslerin görevi nedir?
Diz eklemini oluşturan uyluk kemiği alt ucu yuvarlak bir yapıya sahiptir. Eklemin diğer tarafını oluşturan baldır kemiği ise düz bir yüzeye sahiptir. Meniskusler baldır kemiği üst kısmındaki düz eklem yüzeyi üzerinde kama şeklinde ve yarım ay şekli yapısı ile yuvarlak olan uyluk kemiği alt kısmı eklemine tam uyumu sağlar. Meniskusler yapısı ve konturları sayesinde diz ekleminde yükün eşit dağılımını sağladığı gibi şok absorbe edici özelliği de vardır. Yine mevcut konturları nedeni ile de stabilite sağlamaktadırlar. Diz ekleminde meniskusler, eşit dağıtılan yük sayesinde eklem kıkırdağına da eşit yüklenmeler sağlanarak eklem kireçlenmesi ve kıkırdak aşınmasına karşı koruyucu rol üstlenirler.
Geçmiş dönemlerde meniskus sorunlarında açık operasyonlarla tüm meniskusler çıkarılmakta idi. Bu dönemde meniskusleri çıkarılan hastalarda ileri dönem takiplerinde kıkırdak incelmeleri ve eklem kireçlenmelerinin geliştiği görülmüştür. Bu bilgi de meniskuslerin eklem koruyucu etkilerinin ne denli önemli olduğu göstermektedir.
Menisküs dış kesimlerinde kapsüle tutunduğu %10-15 lik kısmında damarsal kanlanması mevcut olup bu bölgede iyileşme potansiyeli vardır. Menüsküslerin iç kısmında damarlanma olmayıp bu bölgede oluşan yırtıklarda iyileşme potansiyeli olmamaktadır.
Menisküs sorunları nelerdir?
Menisküslerde görülen en önemli sorunlar; menisküs yırtıkları, menisküs kistleri, meniskus dejenerasyonları (yıpranmaları) ve diskoid menisküs olarak sayılabilir. Ortopedi doktoruna diz ağrısı şikayeti ile başvuran hastalar içinde diz meniskus yırtıkları önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle MR raporlarında belirtilen Grade ! veya Grade !! dejenerasyonlar yırtık demek değildir.
Menisküs Yırtıkları nasıl olur?
Diz de zorlanma, burkulma ve dönme gibi kuvvetlerle oluşan meniskus yırtıkları genç hastalarda özellikle sportif aktivitelerde olur. Bir çok menisküs yırtığında dizde aşırı dönme zorlanması yada burkulma gibi bir neden görülür. Genç hastalarda görülen travma sonucu oluşan meniskus yaralanmalarında eşlik eden yaralanma sıklığı yüksektir. Meniskus yırtığı ile beraber ön çapraz bağ yaralanması, kıkırdak yaralanmaları, kemik kontüzyonları görülebilir.
Dejeneratif meniskus yırtıkları ise daha ziyade ileri yaşlarda yada başka nedenle yıpranmış dejenere menüsküslerde görülür. Dejeneratif menisküs yırtığı, basit bir hareketle bile olabilmektedir. Örneğin yerden bir şey almak için çömelme, otobüse binerken, arabadan inerken, düzgün olmayan zeminde yürürken hafif diz açılanmasında menisküs yırtığı oluşabilmektedir. Bu hastalar genelde orta yaş ve üzerindedirler.
Menisküs yırtığının bulguları nelerdir?
Dizde ağrı,
Dizde takılma, atlama sesi,
Dizde şişlik,
Diz hareketlerinde kısıtlılık: dizi tam düzleştirememe yada tam bükememe,
Dizde kilitlenme, menisküs yırtıklarının en sık görülen bulgu ve şikayetleridir.
Menisküs Yırtığı tanısı nasıl koyulur?
Ortopedi uzmanı, hastanın şikayetleri, olayın oluş mekanizması ve dizdeki muayene bulguları ile menisküs yırtığından şüphelenir. Günümüzde en iyi ortopedi doktoru bile menisküs yırtıklarında Diz MR tetkikini görmek istemektedir. Burada amaç; sadece menisküs yırtığı tanısını koymak değil, menisküs yırtığına ek olabilecek diz içi diğer sorunları saptayabilmek, menisküs yırtığı tipi ve yerleşimini değerlendirmektir. MR bilgileri ile meniskus yırtığı hakkında tam bilgi sahibi olan ortopedi doktoru hastası için en iyi olduğunu düşündüğü tedavisini planlayabilir.
Menisküs yırtıkları nasıl tedavi edilmektedir?
Hemen her hastada ilk tedavide buz tatbiki, istirahat, elastik bandaj yada dizlik uygulamasının hastanın ilk şikayetlerinde rahatlamayı sağlayabiliriz.
Menisküs yırtıklarında nihayi tedaviyi belirleyen unsurlar şunlardır:
Menisküs yırtığının travma ile normal menisküs dokusunda mı yoksa dejeneratif yırtık olduğu
Menisküs yırtığının menisküsün hangi bölgesinde olduğu yani menisküs yırtığının menisküsün beslenen % 10-15 lik dış kısmında mı yoksa beslenmeyen iç kısmında mı olduğu
Meniskus yırtığının boyutu
Örneğin meniskusun beslenen dış kesiminde olan birkaç mm lik yırtıklar ilk etapta cerrahi tedavi edilmeyip cerrahi dışı tedavi edilerek takibe alınırlar. Yine ileri dejenerasyonun olduğu ve ileri düzey eklem kireçlenmesi gelişmiş hastalarda menisküs yırtıkları artroskopik olarak tedavi edilmemektedir.

Günümüzde hastalarda aktivite sorunlarına yol açan yaşam kalitesini etkileyen bir sorun olarak görülen meniskus yırtıklarının ana tedavisi artroskopik cerrahi ile yapılmaktadır. Artroskopik cerrahi ile menisküsün beslenmeyen bölgesindeki meniskus yırtıklarında sadece yırtık kesimin artroskopik olarak çıkarılması işlemini uygulamaktayız. Meniskus yırtıklarında artroskopik cerrahi dizin ön tarafında açılan 2-3 adet 0.5 cm lik kesilerle açılan portal dediğimiz deliklerden yapılmaktadır. Portallerden birinden diz içine ilerletilen teleskopik kamera sayesinde diz içi yapılarak büyütülerek monitörde görülmektedir. Diğer portalden girilen cerrahi aletler yardımı ile de operasyon yapılabilmektedir. Artroskopik cerrahide ortopedi doktorunun deneyimli olması önem arz etmektedir. Meniskusun %10-15 lik dış kısmında kanlanan bölgesindeki meniskus yırtıklarının iyileşme potensiyelleri vardır. Meniskus kırmızı bölgesi de denilen bu bölgedeki meniskus yırtıkları dikilerek tedavi edilmektedir. Bu operasyonda teknik bir operasyondur.
Bu operasyondan sonra hastalarımızı aynı gün taburcu edebiliyoruz. Hastalarımız, tercih ederse olarak bir gece hastanede kalabiliyorlar. Hastalarımız ameliyattan sonra ki hafta içerisinde günlük normal yaşamlarına dönebiliyorlar. 1 ay içinde de meniskus yırtığı öncesindeki sportif aktivitelerini yapabiliyorlar.
Genç hastalarda travma ile meniskusun büyük kısmı zedelenmiş ve onarılmayacak durumda ise meniskus allograft transferi operasyonu uygulamaktayız.

Kaynak

Benzer Konular

19 Eylül 2014 / haktan Soru-Cevap
13 Temmuz 2009 / ThinkerBeLL Biyoloji
22 Nisan 2012 / Misafiryurdagül Soru-Cevap