Arama

Ayak parmağı kırığı ne kadar sürede iyileşir?

Güncelleme: 29 Ekim 2016 Gösterim: 8.147 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Mart 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bir hafta önce sol ayak baş parmağım ikinci boğumun tahmini 1.5 mm ayağa doğru iç kısımdan kırıldı.Çekilen filmde kırık bölge gözükmekte.Alçıya aldırmadım.Ricam üzerine dört taraflı destekli alçısız atel yapıldı.Rapor da kullanmadım.Ayağımın dış tarak kemiğine basarak yürüyorum.Bu durum iyileşme sürecini nasıl etkiler?
Son düzenleyen perlina; 29 Ekim 2016 15:04
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
29 Ekim 2016       Mesaj #2
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Öncelikle bu tarz yaralanma ve kırıklar rica minnetle tedavi yapılmaz.Doktor ne uygun görürse o uygulanmalı .Zira bu tür yaralanma ve kırıklar uygun tedavi edilmezse geri dönüşü olmayan hasar bırakır.

Sponsorlu Bağlantılar
Kırığın iyileşmesinde etkili birçok çevresel faktör ve kişinin kendisinden kaynaklı bireysel faktörler bulunmaktadır. Bu faktörlerin etkisi ile kırığın iyileşme süresi değişiklik gösterebilir.
Kırık sonrası iyileşme süresi kırığın bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Normal bir kırık yani basit ve tek bir yerde meydana gelen kırık genellikle 4-6 hafta içerisinde iyileşmektedir.
Kırık sonrası iyileşme bazen beklenilen zamanda gerçekleşmez. Özellikle yaşlı kişilerde meydana gelen kırıkların birçoğu, tahmini iyileşme sürecinden daha geç sürede iyileşirler.
Yaşlı kişilerde kemik erimesi gibi hastalığın bulunması kırığın iyileşme sürecini uzatacağı gibi aynı zamanda kırığın iyileşme sürecinde kişinin ağrı ve acı duymasına sebep olabilmektedir.

Kırık sonrası iyileşmede;


Kişi kırığın olduğu bölgeyi zorlu hareketlerden ve ters hareketlerden sakınmalıdır.
Kişinin beslenmesi kırığın daha çabuk iyileşmesine etki eden bir faktördür. Kişi protein yüklü beslenir ise kırık çok daha hızlı iyileşme gösterebilir.
Kemik erimesi, kalsiyum eksikliği olan kişiler kesinlikle tedavi görmeli, doktor kontrolünde ilaç kullanmalıdır.

Kırık iyileşmesini olumsuz etkileyen faktörler:


Yüksek enerjili travmalar ve geniş yumuşak doku hasarı bulunması, kırık uçların birbirinden ayrılması, araya yumuşak dokuların girmesi (interpozisyon), besleyici damarların hasar görmesi, cerrrahi redüksiyon yapılmışsa aşırı disseksiyon ve yumuşak doku hasarı yapılması, kırığın transvers , parçalı veya segmenter olması (spiral ve oblik kırıklar daha çabuk kaynar) , açık kırık olması (hematomun boşalması, kontaminasyon ve enfeksiyon olasılığı ve aşırı yumuşak doku hasarı nedeniyle), redüksiyonun başarısızlığı, iyi stabilizasyon yapılmaması, yeterli süre immobilizasyon yapılmaması, kırık yerinde enfeksiyon olması, hastanın ileri yaşta olması, eklem içi kırık olması (sinovyal sıvının kırık iyileşmesini bozucu etkisi nedeniyle), kemikte önceden var olan patolojik bir durum olması, spongioza ihtiva etmeyen veya kortikal kemik içeriği yüksek kırık olması, beslenme ve sağlıklı metabolizmayı etkileyen her türlü sistemik hastalık (diabet, maligniteler, sistemik enfeksiyonlar, anemiler vb), kemoterapi, radyoterapi, sigara bağımlılığı (nikotin) ve kortikosteroidler kırık iyileşmesini olumsuz etkiler.

DEVAMI >>>>> Kemik Nedir - Kemiğin Yapısı Ve Görevleri


BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

11 Ekim 2014 / BİLGİN Soru-Cevap
29 Ekim 2016 / erkan16 Tıp Bilimleri
11 Mart 2014 / Misafir Cevaplanmış
5 Ağustos 2009 / nejdettin Soru-Cevap
8 Haziran 2011 / Misafir nil Soru-Cevap