Arama

Diyatermi

Güncelleme: 29 Eylül 2011 Gösterim: 2.651 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
22 Haziran 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Diyatermi (Diathermie)
Sponsorlu Bağlantılar

Elektrik akımı verilerek vücut ısısını artırmak suretiyle uygulanan fiziksel tedavi yöntemidir.

Yüksek frekanslı elektrik akımının dokularda oluşturduğu ısıdan yararlanılarak uygulanan bir tedavi yöntemi. Burada kullanılan akım, saniyede 10-100 milyon frekanslı ve 30-3 m dalga boyludur. Akım verilen dokuda damarlar genişler, kasların kasılması durur. Romatizmal ve sinirsel hastalıklarda etkilidir. Ayrıca bu yolla bazı yaralar da yakılarak iyileştirilir. Buna cerrahî diyatermi adı verilir.

Diyatermi ile tedavi, bugün hekimlikte oldukça büyük faydalar sağlayan bir tedavi usulüdür. Sinirlere, kaslara, eklemlere, barsak, böbrek, karaciğer, safra kesesi, kadın tenasül organlarının müzmin ve ağrılı bozukluk ve iltihaplarında diyatermi tedavisinden neticeler alınmaktadır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
29 Eylül 2011       Mesaj #2
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi
Diyatermi Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar
Yüksek frekanslı elektrik akımının sinirsel bir etki yapmadan dokularda ısınma mey­dana getirmesinden yararlanılarak yapılan tedaviye diyatermi (diathermie) denir.Diyatermi kısa dalga (shcrt wave) ve çok kısa dalga (ultra short wave) diyatermi şeklinde uygulanmaktadır. Burada kullanı­lan elektrik akımının frekansı saniyede 10-100 milyon, dalga boyu ise 30-3 m. arasın­da değişmektedir.Deri üzerine iki madeni elektrot konularak diyatermi akımı geçirilirse elektrotların altından derinlere doğru bir ısınma baş­lar. Dokulardaki kan damarları genişler, adalelerdeki kasılmalar önlenir. Adale ve eklem sertleşmelerine neden elan romatiz-mal hastalıkların ve nörolojik hastalıkla­rın tedavisinde diyatermi şeklinde bir fi­zik tedavi yöntemi kullanılmaktadır.Ayrıca cerrahi diyatermi denilen bir usul ile bazı yaraların yakılması yoluna da gi­dilmektedir.

kaynak