Arama

Uyurgezerlik (Somnanbulizm)

Güncelleme: 12 Temmuz 2015 Gösterim: 10.187 Cevap: 4
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
7 Ekim 2011       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Uyurgezerlik nedir?

Bu maddedeki yazılar yalnızca bilgi verme amaçlıdır. Yazılanlar, doktor uyarısı ya da önerisi değildir.

Uyurgezerlik, uyku halindeyken yapılan anlaşılmaz hareketlerdir. Bireylerin uyurken, birden kalkıp normalde uyanıkken yaptıkları hareketleri yapmalarıdır. Yürümek, yemek yapmak, enstrüman çalmak hatta araba kullanmak gibi…

Uyurgezerlik göz hareketlerinin hızlı olmadığı (nREM) durumunda ortaya çıkar. Genel bir yanlış, uyurgezerlerin rüyalarında gördükleri hareketleri yaptıklarıdır, uyurgezerlik rüya aşaması (REM)'in öncesinde olur. Dolayısıyla bu doğru değildir. Uyurgezerlik süresi birkaç saniyeden, 30 dakika ve üstüne kadar çıkabilir. Karşınızda zombi gibi birini görmeniz, onun uyurgezer olduğu anlamına gelmez. Bu kişinin gözünün korku filmlerindeki gibi açık olması gerekir.


Uyurgezerliğe ne sebep olur?


Uyurgezerliğin nedenleri değişken ve tanımlaması zordur, ama bu rahatsızlık yavaş-dalga durumunda(n-REM) daha fazla vakit geçirdikleri için genelde çocuklarda yetişkinlerden daha fazla görülür. Genelde uyurgezerlik rahatsızlığı küçük yaşlardan gelmektedir, yetişkin olduktan sonra rahatsızlığın oluşumu çok azdır. Uyurgezerlik genelde aynı yumurta ikizlerinde ortaya çıkar. Yorgunluk, uykusuzluk, kaygı, stres, grip, magnezyum eksikliği uyurgezerliği tetikleyebilir. Alkol ve yatıştırıcı ilaçlarda uyurgezerliğe neden olabilir, en azından yetişkinlerde. Kalp ritim bozukluğu, reflu, astım, apne, travma sonrası stres, panik atak veya çok kişilik uyurgezerliği yanında getirebilir.


Uyurgezerliğin semptomları nelerdir?


•Gözler sonuna kadar açık, sabitlenmiş bakış

•Yüzlerinde hiçbir ifade yoktur
•Soru sorulduğunda yavaş cevap verme, veya saçma cevap verme
•Etrafındaki insanlara ve eşyalara karşı dikkatsiz bir tutum
•Oturup, uykudayken uyanık görünmek
•Etrafta dolaşabilir veya detaylı aktivitelerin çoğunu uykudayken uygulayabilirler
•Uyandırıldığında kafası karışı
•Uyurken yaptıklarını uyanınca hatırlamaz

Uyurgezerlikte ne yapılmalı?


Tedaviden önce ailenizden biri veya arkadaşlarınız uyurgezer olduğunuza tanıklık etmeli, veya siz bir yaralanma sonucu uyurgezer olduğunuzu kabul etmelisiniz. Çünkü doktorun ofisinde sizin uyurgezer olup olmadığınızı ölçecek hiçbir test veya uygulama bulunmamaktadır. Önemli olan bireyin stresini azaltma ve sakatlıkları engelleyecek güvenli yerlerde bulunmalarını sağlamaktır. Yeterli dinlenmeler, rahatlama egzersizleri, alkol kısıtlaması, ve uyku öncesi uyarıcıların alınmaması gerekmektedir. Bazen uyku ilaçları önerilir.


Kişinin güvenliğini sağlamak için ne yapılmalı?


Kapı ve pencereleri kapatın

Odanızdaki engelleri kaldırın
Odanıza zil veya hareket detektörü yerleştirin
Pencerelere kalın perde asın
Yerde yatın

Uyurgezerlik ile nasıl başa çıkarım?


Bir uyurgezer ile uğraşmanız sizin hayatınızda yaşayacağınız en komik deneyim olabilir. İnançların tersine uyurgezeri uyandırmak tehlikeli değildir. Size sinirlenmeyeceklerdir hatta belki de onların hayatını kurtarmış olacaksınız. Uyurgezerleri uyandırdığınızda, kafaları karışmış, uyandırılmaktan rahatsız olmuş hatta bulundukları yere göre utanmışta olabilirler. Ama dikkatli olun, uyurgezeri uyandırmak çok zor olabilir. Eğer yürüyorsa, bunu güvenli bir yerde ve üzerinde az güç uygulayarak kontrol altına alın. Genelde kibar hareketlerle uyurgezeri yatağına yönlendirin. Ama bazen uyurgezer kalkıp, yapmakta oldukları işi tamamlamak isteyebiliriler. Bu durumda uyurgezerin yaptığı işi güvenli bir şekilde bitirmesine yardım edin.


Uyanın


Uyurgezerlik yaşla azalabilen garip bir rahatsızlıktır. Eğer uyurgezerlik ciddi bir sakatlanmaya neden olmadıysa veya ciddi bir rahatsızlıktan dolayı ortaya çıkmadıysa, sorun yoktur.


Tabii uyurgezerliğin çılgın ve tehlikeli tarafları vardır: Düşüp ölmek veya vincin kolunda uyanmak gibi..


Uyurgezerlik Belirtileri Nelerdir?

• Genellikle uykunun ilk devresinde ortaya çıkmaktadır. Uyku sırasında yataktan kalkma ve gezinme olarak tanımlanabilir
• Kişi uyurgezerken boş boş ve gözünü dikerek bakar. Başkalarıyla iletişime geçmez, tepkisizdir.
• Uyurgezer çok zor uyandırılır
• Uyurgezerin uyandıktan sonra davranışlarında bir anarmallik olmaz.
• Uyurgezerlik belli bir fizyolojik rahatsızlığa bağlı değildir
• Uyurgezerlik bir madde kullanımına ve ya ilaç kullanımına bağlı değildir
• Uyurgezerlik kişinin toplumsal ve mesleki yaşantısını zorlaştırır.

Uyurgezerlik bir dizi kompleks davranıştan oluşur. Uyurgezerlik bilinçsizce ve hatırlamadan yatağı terk etme ve yürümeye başlamadır. Hasta ayağa kalkar, yürüme, banyoya gitme, giyinme, konuşma, çığlık atma hatta araba kullanma gibi hareketler yapar. Davranış bazen uyanarak sonuçlanırken, genellikle yatağa geri dönmeyle son bulur.

Çocuklarda daha sık görülen uyurgezerlik; 5-8 yaşlarında ortaya çıkar ve erkek çocuklarda kızlardan daha yaygındır. Uyurgezerlik nörolojik tabanlı da olabilir. Stresli dönemlerde artmaktadır. Aşırı yorgunluk uyurgezerliğin şiddetini arttırır. Uyurgezerlik önemli bir rahatsızlıktır çünkü kaza, yaralanma, camdan düşme… ile sonuçlanması çok tehlikelidir.

Tedavisi

En başarılı tedavi ilaç tedavisi olup stres kaynağıyla ilgili psikoterapi de faydalı sonuç verir.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
7 Ekim 2011       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
UYURGEZERLİK

Uyku sırasında bilinçsizce gezme hâli; somnanbülizm. Daha çok çocukluk ve ergenlik çağlarında görülür. Kişi yaptıklarının farkında olmaksızın kalkıp dolaşır ve birtakım davranışlarda bulunur. Genellikle gözleri açıktır. Uyandırıldığındaysa hiçbir şey hatırlamaz. Çoğu zaman bir süre sonra geçer. Sürekli hâle gelmesi ve bir hastalık biçimini alması isteri ve sara nöbeti geçirenlerde olur. Tedavisinde psikolojik yöntemler uygulanır.


MsXLabs & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
7 Ekim 2011       Mesaj #3
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Uyurgezerlik, tıp için sır olmaya devam ediyor

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdurrahman Altındağ, uyurgezerliğin, bilinmeyen nedenlerle genetik yatkınlıktan ya da gündüz yaşanan sorunların geceye yansımasından dolayı ortaya çıkabildiğini söyledi.

Altındağ, uyurgezerliğin bir uyku bozukluğu durumu olduğunu ve bu sorunu yaşayan kişilerin uykuda normalde beklenmeyen, amaçsız hareketler yaptığını belirtti.


Uyurgezer kişilerin uykuda amaçsız bir şekilde yürüdüğünü, dolaştığını, başka bir odaya geçebildiğini ve nadir de olsa sorunla ilgili, dışarı çıkıp arabayla dolaşma gibi daha karışık olguların da ortaya çıktığını ifade eden Altındağ, şöyle konuştu:


"Uyurgezerlik, bilinmeyen nedenlerle, genetik yatkınlıktan ya da gündüz yaşanan sorunların geceye yansımasından dolayı ortaya çıkabiliyor.


Nedenleri konusunda henüz netleşmiş bir bilgi yok. Ancak bazı olgularda tam açıklanamayan genetik bir yatkınlık var. Ailede bir kişide uyurgezerlik varsa onun çocuğunda ya da aynı soydan gelen bir kişide uyurgezerlik görülebiliyor.


Bazı hastalarda ise gündüz yaşanan sıkıntılar geceye yansıyabiliyor. Ancak bu durum, çoğunlukla tek başına bir neden olmuyor."


Altındağ, uyurgezer bir kişinin uykuda hareket ederken yarı uykulu bir durumda olduğunu ve bu kişideki uyku durumunun devam ettiğini ifade etti.


Bir kişiyle uyurgezerlik halindeyken iletişim kurulmaya çalışıldığında, genellikle ya cevap alınmadığını ya da basit cevaplar alınabildiğini ve uyurgezer kişinin yaptıklarının farkında olmadığını bildiren Altındağ, şunları anlattı:


"Uyurgezer kişiler telkine yatkındır. Onlardan yatağına dönmesini istediğinizde olumlu yanıt verirler. Taşkınlık ve sert bir cevap söz konusu değildir. Uyandıklarında ise ne yaptıklarını hatırlamazlar.


Genellikle hastalar kendilerince güvenli hareket edeler. Çok nadir durumlarda hastanın bir şekilde yaralanması ya da zarar görmesi söz konusu olabilir."


Tedavi ve ailelere düşen görev

Altındağ, çoğunlukla 4-8 yaş arasında başlayan ve çocuklarda yüzde 10, erişkinlerde ise yüzde 1 oranında görülen uyurgezerliğin tedavisi mümkün bir rahatsızlık olduğunu ifade etti.


Bu rahatsızlığın erişkin yaşlarda kendiliğinden azalabildiğini, bu yaşlar sonrasında da nadiren devam eden olgulara rastlandığını dile getiren Altındağ, uyurgezerlik sorununun tedavisinde yüz güldürücü sonuçlar alındığını bildirdi.


Uyku ve uykuyla ilgili sorunlarla pek çok disiplinin ilgilendiğini, bunlar arasında başta psikiyatri olmak üzere nöroloji, kulak burun boğaz, göğüs hastalıkları, endokrinoloji ve kardiyolojinin geldiğini belirten Altındağ, açıklamasını şöyle sürdürdü:


"Ama temelde uykuyla ilgili problemler psikiyatri ve nörolojinin alanı ve genellikle hastalar bu konudaki sorunlarıyla ilgili olarak psikiyatra başvurur.


Uyurgezerlik, uykunun hızlı göz hareketlerinin olmadığı fazın 3 ve 4'üncü evresinde görülüyor. Tedavide, bu dönemi baskılayacak, süresini ve yoğunluğunu azaltacak ilaçlar kullanılıyor. Hastanın günlük sorunlarından kaynaklanan ya da psikiyatrik bir sorun söz konusu ise buna yönelik bir tedavi ve ilaç tedavisiyle hastaların önemli bir kısmı bu sorununundan kurtuluyor."


Altındağ, yakınları uyurgezerlik problemi yaşayan ailelerin, bu kişilerin kendilerine zarar verecek bir ortam oluşmasının önüne geçmek için tedbir alması gerektiğini belirterek, "Özellikle sıcak bölgelerde birçok kişinin damlarda ya da evlerinin balkonlarında yattığı biliniyor. Bu durum, uyurgezerler açısından risk oluşturabilmektedir" dedi.


Kaynak:

CNN Türk
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Temmuz 2015       Mesaj #4
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Uyurgezerlik problemini ben de yaşıyorum ve ne yazık ki oğlumda da var, gece kalkmışsam sabah enkaz gibi uyanıyorum, çoğunlukla bu şekilde ancak ertesi gün farkına varıyorum
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
12 Temmuz 2015       Mesaj #5
Safi - avatarı
SMD MiSiM
UYURGEZERLİK a Uyku arasında ortaya çıkan ve şu ya da bu ölçüde uyarlanma gösteren otomatik davranış.

—ANSİKL. Uyurgezerlik, erkek çocuklar da kızlarda olduğundan daha sıktır ve 7-8 yaşlarına doğru başlar. Çocuk açık gözler ve sabit bakışlarla yer değiştirir Yatırılmaya karşı koymaz ya da az ya da çok uzun bir süre sonra yatağına girer. Uyurgezerlik çocuklarda hiçbir özel zihinsel patalojiye bağlı değildir. Oysa erişkinlerde ciddi bir zihinsel patalojinin belirtisidir.

Kaynak: Büyük Larousse