Arama

Tırnak Batması ve Tedavisi

Güncelleme: 11 Kasım 2013 Gösterim: 3.040 Cevap: 1
KAPTAN - avatarı
KAPTAN
Ziyaretçi
11 Ocak 2013       Mesaj #1
KAPTAN - avatarı
Ziyaretçi
Tırnak Batması ve Tedavisi
MsxLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar


tirnak batmasi 440599



O kadar da acı vericidir ayak parmaklarında tırnak batması, insanı yürüyemez hale getirir. Özellikle sıcak havalarda ayakkabı giymek işkence olur. Hele bir de iltihaplanırsa işte o zaman her şey kalır, hemen antibiyotik, pansuman…
Batık tırnak en çok ayak başparmaklarında olur, genellikle ayakların büyüdüğü çağlarda ortaya çıkar ve tekrarlayan hecmeler şeklinde seyreder. Ayakların çok terlemesi nedeniyle iltihaplanmaya yatkınlığı vardır. Batık bölgesi şişer ve kızarır. Tedavi edilmezse enfeksiyon ilerleyip kemiğe kadar bile gidebilir ve kalıcı sakatlığa dahi yol açabilir.

Törpüleme Çözüm mü?
Çoğu insan değişik yerlerde tırnaklarını düzelttirmeye çalışır, batan kısımlar törpülenir, düzeltilir, bir süre icin batma acısı azalır ama ne pahasına? Tirnak batmasını pedikür yöntemleri ile düzeltmeye çalışan güzellik salonlarının birçoğunda bu müdahaleler malesef steril şartlarda yapılmamaktadır. Tıbbi anlamda steril şartların sağlanması, bu tür salonların müşterilerine gösterdiği mavi ışıklı (ultraviolet cihazı) sterilizatör (gerçekte sterilizatör değildir) ile sağlanamamaktadır. Zaten böyle salonların birçoğunda çalışan pedikürcülerin tıbbi eğitim almadıkları herkesce malumdur.
Sonuçta özellikle kanatılan tırnak yatağı bölgesinden enfeksiyon bulaşması ihtimali vardır. Enfeksiyon olursa o bölge şişer, kızarır ve ağrı artar. Daha da önemlisi başkasından sarılık (Hepatit B ve C), hatta AİDS mikrobu (HIV) bulaşması riski de vardır. İyi steril edilmemiş o aletlerle binlerce kişinin iltihaplı tırnaklarının düzeltildiğini düşünün! Bu durum neredeyse toplumsal bir sağlık sorunu haline gelmektedir çünkü kanla bulaşan tehlikeli hastalıkların yayılmasına zemin hazırlamaktadır.

Tırnak Çekimi Çözüm mü?
Batık tırnakların tedavisinde tırnak çekimi geçici olarak batmayı durdurur, ancak hem zamanla tırnak uzadığında batma tekrar ortaya çıkar, hem de bu süre içerisinde tırnağı olmayan bir ayak parmağı çok hassas olduğundan kişiyi sürekli olarak rahatsız edebilir. Ayak başparmağında tırnak olmaması ayakkabı giymeyi çok zorlaştırır ve küçük çarpmalarda bile çok acı verir.
Tırnak çekilmesi batık tırnağı hiçbir zaman tedavi etmemiştir. Tedavi sağlamayan bir yöntem için aylarca tırnaksız kalmak ne kadar doğrudur?

Kesin Çözüm
Tırnak batmasının kesin ve kalıcı tedavisi 10 dakikada yapılan küçük bir müdahale ile sağlanmaktadır. Lokal anestezi ile kolayca yapılabilen bu işlemde tırnağın batan küçük parçası, yatağı ile beraber ince bir şerit halinde çıkarılır. Tırnağın batan kenarındaki yatağı daraltıldığı için bir daha kesinlikle batma olmaz. Ayrıca tırnak da yerinde durur. Yani tırnağınız alınmaz. Bu da güzel bir haber!
Sadece 10 dakikada bir diş müdahalesinden daha kolay bir yöntemdir, en güzeli de sadece 1 kez yapılmasıdır, yani diş tedavileri gibi defalarca müdahale gerekmez. Bu işlem tamamen steril şartlarda ve emniyetle uzman doktor tarafından yapılabilir.

10 Dakikadan Sonrası
İşlem sonrasında kalkıp yürüyerek evinize gidebilirsiniz. Son senelerde uygulanmaya başlanan bu modern teknikle iyileşme süresi kısalmıştır. Genellikle bir hafta açık terlik kullanma ve fazla ayakta kalmama tavsiye edilir. Doktorun basit önerileri ile bu süre daha rahat geçirilebilir.
zamangezgin1453 - avatarı
zamangezgin1453
Ziyaretçi
11 Kasım 2013       Mesaj #2
zamangezgin1453 - avatarı
Ziyaretçi
Tırnak Batması
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Tırnak batması, sıklıkla ayak başparmağında görülen ağrılı bir hastalıktır. Ayak başparmağı tırnağının yan kenar ucundaki sivri kenarının cilde batması ile gelişir. Burada daha sonra bir emflamasyon, şişlik ve kızarıklık gelişir. Bu ağrılı şiş bölge çok hassastır. Bu bölgede daha sonra granulasyon dokusu denilen yeni doku oluşur ki bu doku batmayı arttırır. Tedavi edilmemiş olgularda sarımsı bir akıntı ve enfeksiyon görülebilir. Tırnak batması erişkin erkeklerde daha sık görülür.

Tırnak batmasının nedenleri nelerdir?
Topuklu ve dar ayakkabılar tırnaklarda bası oluşturur ve tırnak gelişiminin bozulmasına neden olabilir. Hatalı tırnak kesimleri de batmaya neden olur. Tırnaklar düz kesilmelidir. Tırnaklar kesilirken yuvarlaklaştırılıp tırnak kenarının deri altındaki kısmına doğru kesilirse uçta kalan ince sivri tırnak parçası batmaya neden olur. Tırnak travmaları, ayak başparmağını sert bir yere çarpma sonucu tırnak yatağında tahribata sebep olarak tırnakların batmasına neden olabilir. Mantar enfeksiyonu gibi nedenlerle tırnak kalınlaşmaya neden olarak batmaya yol açabilir. Ailesinde tırnak batması olan bireylerde de tırnak batması daha sık görülür. Yine tırnak kenarları içe doğru kıvrımlı hastalarda batma daha sık görülür.

Tırnak batmasında kimlerde önemlidir?
Tırnak batması, şeker hastalığında, AIDS, immun yetmezliği olan hastalarda tedavisi acil ve titizlikle yapılmalı, enfeksiyon varsa kontrol altına alınmalıdır.

Tırnak batması tedavisinde neler yapılmalıdır?
Tırnak batması erken döneminde günde 3-4 kez ayak parmakları ılık suda bekletilir ve yıkanır. Ayrıca günde iki kez antiseptik solusyon ve lokal kremlerle temizlenir. Tedavide genel olarak, ayak parmakları temiz ve kuru tutulmalıdır. Ayağı sıkan ayakkabıların kullanılmamasına özen gösterilmelidir. Akıntı ve ağrının artması durumunda doktora başvurulmalıdır. Doktorunuz gerekli duyduğu durumda antibiyotik kullanmanızı önerebillir. Bazı durumlarda cerrahi tedavi önerebilir. Tırnak batmasında sıklıkla tırnağın batan kısmı ince bir şekilde çıkarılır ve çıkarılan tırnak kısmının altındaki tırnak yatağı da çıkarılarak aynı bölgede tırnak çıkması ve batması engellenir. Bazen, doktorunuz tırnağınızın tamamen çekilmesini isteyebilir.



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

16 Mayıs 2011 / Mystic@L Tıp Bilimleri
9 Temmuz 2011 / Misafir Soru-Cevap
10 Mart 2009 / 07klkn Soru-Cevap
15 Ağustos 2015 / ThinkerBeLL X-Sözlük
19 Kasım 2008 / papatya10 Taslak Konular