Arama

Huzursuz Bacak Sendromu

Güncelleme: 29 Mayıs 2014 Gösterim: 2.175 Cevap: 0
mavisiyah - avatarı
mavisiyah
Ziyaretçi
29 Mayıs 2014       Mesaj #1
mavisiyah - avatarı
Ziyaretçi
Karşı konulamaz şekilde bacaklarınızı oynatıyor musunuz? Bu his uyumanıza da izin vermiyorsa ‘Huzursuz Bacak Sendromu’nuz olabilir. Huzursuz bacak sendromu toplumun yaklaşık yüzde 3 ile 10'u arasında, erkekler ve kadınlarda eşit olarak görülür. Genellikle orta ve ileri yaşta ortaya çıkar ancak çocukluklarda da görülür."

Sponsorlu Bağlantılar

-Huzursuz bacak sendromu nedir ve ne zaman ortaya çıkar?
Huzursuz bacak sendromu, kişinin uzun süre hareketsiz kalınan istirahat durumunda veya uykuya dalma sırasında bacaklarda ortaya çıkan derin, rahatsız edici his şeklinde tarif edilebilir. Uyku kalitesini etkilediği için bir çeşit uyku bozukluğu gibi de tarif edilebilir.
-Hastalar bu hissi nasıl tarif ederler?
Hastaların bu hissi tarif etmeleri zordur. Bu his, bir ağrı şekli değildir. Hastalar genellikle bu rahatsız edici hissi bacaklarında, nadiren de kollarında kaşıntı, iğnelenme, bacaklardaki tüylerin ürpermesi, yanma, çekme, gerilme, karıncalanma şeklinde tarif ederler. Bu garip duyguyu gidermek için bacaklarda dayanılamaz hareket ettirme dürtüsü olur ve hareketle bu his azalır. Bu his uzun süre hareketsiz kalınan otobüs ve uçak yolculuklarında ve sıklıkla gece uykuya dalmadan önce ortaya çıkar.
Huzursuz bacak sendromu kimlerde ve ne sıklıkla görülür?
Huzursuz bacak sendromu toplumun yaklaşık yüzde 3 ile 10'u arasında, erkekler ve kadınlarda eşit oranda görülür. Genellikle orta ve ileri yaşta ortaya çıkar, ancak çocukluklarda da rastlanır.
-Bu hastalığın sebebi nedir?
Sebebi çok iyi bilinmemekle birlikte beynimizden salınan birtakım kimyasal maddelerin hareket sistemi üzerindeki etkilerinden olduğu düşünülmektedir. Huzursuz bacak sendromunun sebebi belli olmayan (primer) ve başka bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan (sekonder) iki şekli vardır. Bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan huzursuz bacak sendromunun en sık görülen nedenleri demir eksikliğine bağlı kansızlık ile kol ve bacak sinirlerinin hasar görmesi sonucu oluşan periferik nöropati hastalığıdır. Periferik nöropatinin de birçok nedeni vardır ve bunlar içinde en sık rastlananı şeker hastalığı nedeniyle ortaya çıkan periferik nöropatidir. Huzursuz bacak sendromunu hamilelik sırasında da görülebilir, ama belirtiler doğumdan kısa bir süre sonra kaybolur. Magnezyum eksikliği, B12 vitamini eksikliği, böbrek yetersizliği ve romatroid artrit gibi birçok başka hastalık huzursuz bacak sendromuna yol açabilir.
-Bu sendromunu neler tetikler?
Yukarıda sıralanan birçok hastalıkla birlikte bazı ilaçlar huzursuz bacak sendromunun belirtilerini alevlendirmektedir. Antidepresan ilaçlar, lityum, alkol, kafein, bunlara örnek gösterilebilir.
-Tanı nasıl konuluyor?
Hastanın bacaklarında uzun süreli hareketsizlikte ve uyumadan önce ortaya çıkan rahatsız edici bir his varsa ve bu rahatsız edici his bacaklarda karşı konulamaz bir hareket ettirme dürtüsüne neden oluyorsa, bu durum uyku kalitesini bozup uykusuzluğa ve gün içinde dikkat eksikliği, başağrısı, uyku haline neden oluyorsa mutlaka bir hekime başvurması gerekir. Bu hastalarda huzursuz bacak sendromuna neden olabilecek sebepler araştırılır, hastanın öyküsü öğrenilir ve nörolojik muayene ile ayrıntılı kan tahlilleri yapılır. Alta yatan periferik nöropatiyi araştırmak için EMG incelemesi yapılır. Tüm bu incelemelerden sonra hastaya uyku bozukluğunu araştırmak için uyku testi gerekebilir.
-Huzursuz bacak sendromu ile karışabilecek hastalıklar neler?
Parkinson hastalığı, fibromiyalji, kas hastalıkları, eklem ağrıları, dolaşım bozuklukları ve şeker hastalığı nedeniyle ortaya çıkan nöropatik ağrıhuzursuz bacak sendromunu taklit edebilir.
-Nasıl tedavi ediliyor?
-Huzursuz bacak sendromunun tedavisinde ilk prensip hastalığın alevlenmesine neden olan madde veya gıdalardan kaçınmaktır. Alkol, kafein ve nikotin gibi maddelerden kaçınmak belirtileri azaltabilir. Hastanın ilaçları gözden geçirilmeli ve huzursuz bacak sendromunun belirtilerini artırabilecek ilaçlar kesilmelidir. Kansızlık,şeker hastalığı, beslenme bozuklukları, böbrek hastalığı, guatr, varis ya da parkinson hastalığı gibi hastalıklar tedavi edilmelidir. Bu önlemlere yanıt alınamazsa ilaç tedavisi başlanmalıdır.

Benzer Konular

17 Eylül 2011 / _PaPiLLoN_ Tıp Bilimleri
28 Mart 2009 / HipHopRocK Tıp Bilimleri
4 Mayıs 2008 / Pollyanna Tıp Bilimleri
19 Ekim 2011 / coblast Soru-Cevap
6 Nisan 2010 / Dertlibasım Taslak Konular