Arama

Damar Sağlığını Koruma Yolları

Güncelleme: 25 Aralık 2008 Gösterim: 25.376 Cevap: 0
nünü - avatarı
nünü
Ziyaretçi
14 Eylül 2007       Mesaj #1
nünü - avatarı
Ziyaretçi
Damar sağlığınızı meyve ile koruyun
Her gün yiyeceğiniz bir kase karışık meyve salatası,damar sağlığınızın can dostu olacaktır.C vitamini,çinko ve flavonoid içerikli meyveler,kılcal damarları koruyarak çatlamaları önlüyor ve kan dolaşımını hızlandırıyor.

Sponsorlu Bağlantılar
Damar sağlığınızı meyve ile koruyun
Uzun süre ayakta kaldıktan sonra ayaklarınızda şişlik mi hissediyorsunuz? Akşamları bacaklarınız mı ağrıyor? Bacaklarınızda hiç de estetik olmayan morumsu lekeler mi oluştu? Nedeni kılcal damarlardaki çatlaklar. Çok ince bir yapıya sahip olan bu damarlar yeterince beslenmediği zaman çatlıyor ve kan dolaşımınını yavaşlatıyor. İlerki vakalarda ise ciddi bir sistem hastalığına dönüşüp bacaklarda varislere ve şiddetli ağrılara yol açıyor.
Kanın tüm vücudu sistemli bir şekilde dolaşması için damar, kas ve cilt üçlüsü kusursuz bir uyumla çalışmalı. Yer çekimi kuvvetine uyum sağlamak için kanın aşağıdan (ayak tabanından) yukarıya yani kalbe doğru hızla pompalanması gerekiyor. Bu sistemin düzenli işlemesi, yediğimiz besinlere bağlı. Yani damar dostu meyve ve yiyecekler, damar sağlığını da beraberinde getiriyor.

Nasıl beslenelim?
C vitamini, flavonoid, çinko içeren meyveler ve diğer besinler damarları güçlendiriyor. Potasyum, omega 3 ve omega 6 adlı maddeler de damarlara yararlı. Ancak doğadaki hiçbir besin bu maddeleri tek başına içermediği için, uzmanlar hergün bir kase karışık meyve salatası yenmesini öneriyor. İşte damar dostu vitamin ve mineraller...

C vitamini

Hemen tüm meyvelerde bulunan C vitamini aynı zamanda antioksidan özellik de taşıyor. Soğukalgınlığı hastalıklarına karşı koruyucu etkilerinin yanısıra damarları koruyucu ve damar içi elastikiyetini düzenleyici özellikler içeriyor. Ayrıca kolajen üretimini uyararak hücrelerde yağ oluşumunu yavaşlatıyor. C vitamini yetersizliği damarların çatlamasını kolaylaştırıyor. Bu nedenle kivi, portakal, greyfurt ve limonu sofranızdan eksik etmeyin. C vitamini ile birlikte A ve E gibi antioksidan vitaminler içeren kırmızı biber ise damar sağlığı ve kan dolaşımının işlevinde aktif bir rol oynuyor. Ayrıca içerdiği ?kapsicina? adlı madde damarları genişletici özelliğe sahip.

Flavonoid maddesi
Güçlü bir damar koruyucu. Eksikliği halinde damarlar için son derece gerekli olan C vitamininin etkisi dahi azalıyor. Kuru üzüm, şeftali, erik gibi meyvelerde, havuç, ıspanak, maydanoz, kabak gibi sebzelerde bulunuyor.

Çinko
Kanla doğrudan temas halinde olan damarların iç duvarlarındaki hücreleri güçlendiren bir mineral. En çok deniz ürünleri, et, bira mayası, kuru baklagil ve mantarda bulunuyor.

Potasyum
Domates, muz ve patates, içerdikleri potasyum sayesinde, hücrelerdeki su tutmasını yani şişkinliği önlüyor. Domates suyu ise değerli bir potasyum deposu.

Omega 3
Balıkta bulunan omega 3, kanı sulandırıp akışını hızlandırıyor. Ayrıca balıktaki kükürt, kan dolaşımı yetersizliğinden kaynaklanan selülit oluşumunu engelliyor. Bağışıklığı güçlendiriyor.

Damar sağlığınız için öneriler

DAİMA TAZE MEYVEYİ TERCİH EDİN:
Damarlar için çok önemli olan C vitamini pişme sonucunda uçar. Meyveleri daima kabuklu yiyin. Çünkü flavonoid maddesi kabukta bulunur.

DEĞİŞİK MEYVELER YİYİN:

Meyveleri değişimli olarak yiyin. Sebzeleri ihmal etmeyin. Bol lifli sebzeler yiyin ve bol su için.

EGZERSİZ YAPIN:
1. Sırtüstü yere uzanıp ayaklarınızı havaya kaldırın bisiklet hareketi yapın. 50 kez tekrarlayın.
2. Sırtüstü uzanın ve bacaklarınızı dimdik havaya kaldırıp makas hareketi yapın. 50 kez tekrarlayın.
3. Bacaklarınız kapalı olarak ayakta durun, parmaklarınızın üzerinde yükselip alçalın. 50 kez tekrarlayın.

GÜNDE 1 SAAT YÜRÜYÜN:

Hergün 1 saat yürüyün. Unutmayın attığınız her adımda kan, ayak topuğunuzdan kalbe doğru pompalanacaktır.

RAHAT AYAKKABI SEÇİN:

Ne dümdüz ne aşırı yüksek; en fazla 4 cm topuklu ayakkabıları seçin.

BOL BOL MERDİVEN İNİP ÇIKIN:

Asansör kullanmayın, merdivenden inip çıkın.

BOL BOL YÜZÜN:
Deniz mevsimi geçti ancak kapalı havuzlarda yüzebilirsiniz. Yüzme, tüm kaslarınızı çalıştırırken kan dolaşımını da hızlandırır.

Alıntıdır

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Pasakli_Prenses; 25 Aralık 2008 19:03

Benzer Konular

15 Ekim 2015 / Ü-S-A Soru-Cevap
12 Nisan 2013 / PritoryuS Sosyal Ağlar
11 Şubat 2010 / mustafa97 fener Soru-Cevap
24 Aralık 2009 / Misafir Soru-Cevap