Arama

Beklan Algan

Güncelleme: 30 Eylül 2010 Gösterim: 4.906 Cevap: 4
INIFERNO - avatarı
INIFERNO
Ziyaretçi
13 Kasım 2006       Mesaj #1
INIFERNO - avatarı
Ziyaretçi
Beklan Algan

Sponsorlu Bağlantılar
1933 yılında doğdu.Tiyatro ve sinema oyuncusu,yönetmen.ABD'de tiyatro eğitimi gördü.Yurda dönunce Sehir Tiyatrolari'nda yonetmen ve oyuncu olarak calıştı..1975'te Tepebasi Deneme Sahnesi'ni kurdu,sanat yönetmenliğini üstlendi.1980'de gorevine son verilince Almanya'ya gitti.Tiyatro alanında başta Ilhan İskender Armağanı (Oppenheimer Olayi ile) olmak üzere pek cok ödül kazandı.Oyunlar da yazan Algan,sinemaya Karanlıkta Uyuyanlar filmiyle girdi.İstanbul macerası ve Karanfilli Kadın diğer filmleridir

Biyografi Konusu: Beklan Algan nereli hayatı kimdir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
18 Şubat 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Beklan Algan

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Beklan Algan (d. 1933 - Erzurum) Tiyatro ve sinema oyuncusu, yazar, yönetmen.
1933 yılında Erzurum'da doğdu. Robert Koleji bitirdikten sonra Ayla Algan ile evlendi; maden mühendisliği eğitimi için gittiği Amerika'da eşiyle birlikte tiyatro eğitimi aldı. Amerika'da birçok oyunda profesyonel olarak oynadı. Türkiye'ye dönünce Şehir Tiyatroları'na girdi (1961). 1964 yılında Karanlıkta Uyananlar" adlı film ile sinemada yer aldı. "İstanbul Macerası", "Karanfilli Kadın", “Kız Kulesi Aşıkları”' gibi filmler çevirdi.
1966'da Muhsin Ertuğrul'un kurumdan istifası üzerine onunla birlikte Şehir Tiyatroları'ndan ayrıldı ve Muhsin Erturğrul'un önderliğinde kurulan LCC'de tiyatro bölümünü yönetti. 19701984 yılında kimi meslektaşlarıyla BİLSAK Tiyatro Atölyesi'ni kurdu. 1988 yılında ise Ayla Algan, Erol Keskin, Haluk Şevket Ataseven ile birlikte Tiyatro Araştırma Laboratuarı (TAL)'ı kurdu. 2002 yılında Ekol Drama Sanat Evi’nde Çağdaş Tiyatro ve Yaratıcı Oyuncu eğitimi vermeye başladı. yılında Bakırköy Halk Evleri Deneme Sahnesi'ni kurdu. Bir süre sonra sonra Şehir Tiyatroları'na tekrar girerek yönetmenlik yaptı; Tepebaşı Deneme Sahnesi'ni kurulmasına katkıda bulundu.
Tiyatro alanında "İlhan İskender Armağanı" gibi birçok ödül kazandı. Bazı oyunlar yazdı ve sahneledi. Eğitim çalışmalarının yanı sıra “Laboratuvar’dan Prodüksiyon’a ve Prodüksiyon’dan Laboratuvar’a” ve “Geleneksel Tiyatro’dan Çağdaş Tiyatro’ya” konulu araştırmalarını sürdürmektedir. Sevi Algan adında bir kızı vardır.

Filmografisi

  • Kız Kulesi Aşıkları / Hera ile Leandros - 1993
  • Karanfilli Kadın - 1966
  • Halime'yi Samanlıkta Vurdular - 1966
  • Sevmek Seni - 1965
  • Karanlıkta Uyananlar - 1964

Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
19 Şubat 2010       Mesaj #3
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
beklanalgan02
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
30 Eylül 2010       Mesaj #4
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Ad:  589720100928032032304.jpg
Gösterim: 406
Boyut:  7.0 KB

Tiyatro sanatçısı Beklan Algan toprağa verildi

Kanser tedavisi gördüğü Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde 3 gün önce vefat eden oyuncu, yönetmen, araştırmacı, eğitmen, tiyatro sanatçısı Beklan Algan (77) İstanbul'da toprağa verildi.

Beklan Algan için ilk olarak Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde tören düzenlendi. Algan'ın birçok sanatçı arkadaşının katıldığı törende, eşi Ayla Algan ile kızı Sevi Algan, naaşın başında mum yaktı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yaptığı konuşmada, Beklan Algan'ın tiyatro alanının duayenlerinden olduğunu belirterek, yerinin doldurulamayacağını söyledi.
Beklan Algan'ın unutulmazlar arasında yerini alacağını ifade eden Topbaş, ''Bazı değerlerin yokluğu, kaybedildiği vakit anlaşılır. Hayat ölümlü, sanat ölümsüzdür. Ecelin ulaşamadığı tek şey sanattır. Kendi mücadelesini yakın arkadaşlarına ve öğrencilerine bir emanet olarak bıraktı'' dedi.

Tiyatroya ve sanata her türlü katkıyı sunacaklarını belirten Kadir Topbaş, ''Gençliğimi geçirdiğim tiyatro salonlarının korumaya alınması için çalışmalara başladık. Sanat için elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışacağız'' diye konuştu.
Törende daha sonra, Beklan Algan'ın birlikte çalıştığı arkadaşları, onunla ilgili anılarını anlattı.
Tiyatro sanatçısı Tuncel Kurtiz, AA muhabirine, değeri sağlığında yeterince anlaşılamayan Beklan Algan'ın ölümünün tiyatro için büyük bir kayıp olduğunu söyledi.
Kurtiz, ''Büyük bir ustayı kaybettik. Beklan, genç tiyatroculara, sanatçılara örnek olmuş ve olabilecek bir duayendir. Yaptığı her işle geleceğe ışık tutan bir sanatçıdır. Bugün ve gelecek arasında köprü kurmuş bir sanatçıdır. Türkiye'nin kaybı büyüktür ve bu kayıp ileride anlaşılacaktır'' dedi.

Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde düzenlenen törenin ardından sanatçının naaşı Teşvikiye Camisi'ne getirildi.

Beklan Algan'ın cenaze namazına, tiyatro ve sinema dünyasının tanınmış isimlerinin yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, CHP İstanbul İl Başkanı Berhan Şimşek katıldı.

Namazın ardından, Beklan Algan'ın naaşı, alkışlar eşliğinde konulduğu cenaze arabasıyla götürüldüğü Aşiyan Mezarlığı'nda toprağa verildi.

29.09.2010 - CNN Türk



Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
30 Eylül 2010       Mesaj #5
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Tedavi gördüğü hastanede 77 yaşında vefat eden yönetmen Beklan Algan için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde tören düzenlendi.

Eşi Ayla, kızı Sevi Algan, İBB Başkanı Kadir Topbaş ile çok sayıda tiyatrocunun katıldığı törende Algan'ın hayatından kesitler aktarıldı.

Kanser tedavisi gördüğü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde yaşamını yitiren Beklan Algan için, Teşvikiye Camii'ndeki son yolculuğu öncesi Muhsin Ertuğrul'da tören düzenlendi. Algan'ın Türk bayrağına sarılı tabutu alkışlar arasında sahneye getirildi.


Saygı duruşunun ardından Eşi Ayla Algan ile kızı Sevi Algan, Beklan Algan için sahneye bir mum getirdi. Kısa bir konuşma yapan Ayla Beklan katılanlara teşekkür etti. Kızı Sevi Beklan, çok yoğun duygular içinde olduğunu belirterek, babasının son nefesine kadar tiyatroyu düşündüğünü söyledi. Onun açtığı engin yolda ilerleyeceklerini belirten Algan, "Onu gelecek kuşaklara aktarabilmek, ölümsüz kılabilmek için elimizden geleni yapacağız." dedi.

Törene katılan tiyatrocu Tuncel Kurtiz ise Algan'ın çok eşikler ve köprüler kurduğuna vurgu yaparak, bir çok sanatçı gibi yaşarken değerinin anlaşılamadığını söyledi. Algan ile birlikte hep ileriye baktıklarının altını çizen Kurtiz, "Gelecek kuşaklar onu daha iyi anlayacaklar. Onun kurduğu eşiklere basıp, köprülerinden geçecekler. Sağolasın Beklan Algan." şeklinde konuştu.
Çok sayıda tiyatrocunun konuşma yaptığı törende Algan'ın hayatından kesitler aktarıldı.

Konuşmaların ardından Algan, son yolculuğuna uğurlanmak üzere Teşvikiye Camii'ne götürüldü.


Beklan Algan'ın Özgeçmişi


1933 Erzurum doğumlu olan Beklan Algan, 1952 yılında Robert Koleji'ni bitirdi. Mühendislik eğitimi için eşi Ayla Algan'la Amerika'ya gitti. Tiyatroya olan ilgisinden dolayı "New York's Actors Repertory Theatre" ve "New York Actor Studio"da sahne eğitimi aldı. Çeşitli tiyatrolarda çalıştı.

1960 yılında Türkiye'ye dönen Beklan Algan, Muhsin Ertuğrul yönetimindeki İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları'na girdi. Muhsin Ertuğrul'un başlattığı yenileşme hareketinin içinde olan Beklan Algan, Sartre'ın "Sinekler", Shakespeare'in "Macbeth" ve Brecht'in "Sezuan'ın İyi İnsanı" adlı oyunlarını yönetti. 1966 yılında yönettiği "Oppenheimer Olayı" adlı oyunla "İlhan İskender Armağanı"nı kazandı. 1966 yılında Muhsin Ertuğrul'la birlikte Şehir Tiyatroları'ndan ayrıldı.

Muhsin Ertuğrul yönetimindeki LCC (Language and Culture Center) Tiyatro Okulu'nda tiyatro eğitmenliği yaptı. 1968 yılında "Marat-Sade" oyununu sahneye koydu. Bakırköy Halkevi'nde de tiyatro çalışmalarını sürdüren Beklan Algan, 1970 yılında "Hamlet 70" adlı oyunu yönetti.
1971 yılında Grup Oyuncuları'nda Ali Taygun ile birlikte "Müfettiş" adlı oyunu yöneten Beklan Algan, 1974'te yeniden Şehir Tiyatroları'na katıldı. Tepebaşı Deneme Sahnesi'nin yöneticiliğini üstlendi, 1975 yılında "Adsız Oyun", 1978 yılında da "Cesaret Ana ve Çocukları" adlı oyunları yönetti. "Cesaret Ana ve Çocukları" oyunu ile "Avni Dilligil Ödülü"nü kazandı.

1980 yılında Şehir Tiyatroları'ndaki görevine son verilen Beklan Algan, Almanya'ya giderek tiyatro araştırmaları yaptı. Berlin Schaubühne Tiyatrosu'nda 1982 yılında "Kurban" adlı oyunu yönetti. Türkiye'ye geri döndükten sonra 1984 yılında BİLSAK Tiyatro Atölyesi'nin kurucularından oldu ve eğitmenlik yaptı.

Beklan Algan 1988'de yeniden girdiği Şehir Tiyatroları'nda, Tiyatro Araştırmaları Laboratuarı (TAL)'ı kurdu ve yönetti. Emekli olduktan sonra da eğitmenlik yapmaya devam etti.

Tiyatro oyunculuğu, yönetmenliği ve eğitmenliği yapan Beklan Algan, sinema oyunculuğu da yaptı. 1964 yılında "Karanlıkta Uyananlar", 1965'de "Sevmek Seni", 1966'da "Karanfilli Kadın", 1993'te "Kız Kulesi Aşıkları" adlı filmlerde rol aldı.

Beklan Algan, İBB Şehir Tiyatroları'ndan 1998 yılında emekli oldu. Algan, 27 Eylül 2010'da tedavi gördüğü Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde aramızdan ayrıldı. Ayla Algan ile evli olan Beklan Algan, Sevi Algan'ın da babasıydı.




Benzer Konular

12 Eylül 2014 / Misafir Tiyatro tr
2 Temmuz 2012 / TiglonBoYs Siyaset tr
11 Aralık 2009 / BiRuMuT Edebiyat tr
10 Ocak 2013 / KAPTAN Sinema tr