Arama

Dünya Kentleri: Amsterdam

Güncelleme: 7 Mayıs 2011 Gösterim: 26.745 Cevap: 18
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
31 Mart 2007       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Amsterdam

Sponsorlu Bağlantılar
amsterdam106851017ar9

Amsterdam Hollanda'nın başkentidir.

12. Yüzyılda Amstel ırmağının kıyısında bir balıkçı köyü olarak kurulan Amsterdam, bugün Hollanda'nın, kişi sayısı bakımından en büyük, külturel ve parasal yönden de en önemli kentidir. Kentte 2005 sayımına göre 742,209 kişi yaşasa da, bu sayı çevresiyle birlikte 1,5 milyonu bulur.

Amsterdam, çoğunlukla 17. yüzyıldan kalma yapılarıyla, Avrupa'daki en tarihsel kent dokularından birini barındırır. Kentin eski bölümü iç içe geçmiş ay biçimindeki kanallardan oluşur. Bu kanalların iki yakasındaki tarihsel evlerin bir bölümü bugün ev olarak, gerisi de kamu ya da özel işyerleri olarak kullanılır.

evi, Müzeleriyle tanınan kentte, Rijksmuseum ("Devlet müzesi"), Van Gogh müzesi, Stedelijk ("Belediye") müzesi gibi önemli müzeler vardır. Bunların yanısıra RembrandtAnne Frank evi gibi daha çok gezginlere seslenen yerler de bulunur.

Amsterdam aynı zamanda, tanınmış Concertgebouworkest senfoni orkestrasını da barındırır.

Genelevlerin olduğu "Kırmızı Işıklar" bölgesi ("Red Light District") ile daha çok tütünle karıştırılarak içilen esrarın satıldığı "kahvehane"ler ("Coffee shop") kente gelenlerin ilgisini çeken yerler arasındadır .


200px River Amstel by Night   Frans Koppelaar
Amstel

200px SAK Amsterdam Nieuwmarkt
Rembrandt'ın tablolarına konu olan Nieuwmarkt ("Yenipazar") alanındaki tarihsel yapı

*
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
7 Eylül 2008       Mesaj #2
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Amsterdam Turizm Bilgileri

Sponsorlu Bağlantılar
amsterdam1

Amsterdam kanalarıyla ünlü bir şehirdir. Bu şehirde yaklaşık 165 kanal 1,281 köprü bulunuyor. Bu köprülerden bazıları oldukça eski yapılardır. Amsterdam'da bulunan güzellikleri görmek için ilk olarak bir kanal turu yapmalısınız. Amseterdam'da kanal turunu isterseniz pedallı botlarla, isterseniz de üstü camla kaplı olan botlarla yapabilirsiniz. Bu şehirde kanalların güzelliğinin dışında, kanal turu yapan botların farklılıklarıyla da ilgi odağı olmaktadır.


Kanal gezisi sırasında bu çılgın şehrin mimarisini, "kanal evlerini", müzelerini ve Amsterdam'da görülmeye değer bir çok yapıyı, suyun üzerinde ilerleyen tekneden, şehrin bütün ihtişamını seyretmek sizi fazlasıyla etkileyecektir.


Amsterdam'da 41 müze, 141 sanat galerisi bulunmaktadır. 22 tane Rembrandt ve 206 tane Van Gogh Tablosu'nu bu müze ve galerilerde görebilirsiniz.

Van Gogh Müzesi: Gerek yarattığı eserleri gerekse çılgınlıklarıyla dünyaya yeni bir çığır açan Van Gogh'un ünlü eserlerini bu müzede görmeniz mümkün.

Stedijk Müzesi: Picasso, Monet, Kardinsky gibi ünlü sanatçıların eserlerini bir arada görmek istemez miydiniz?

Erotic Museum: Amsterdam'a çılgın şehir yakıştırmasının yapılmasının nedenlerinden biri olan müze.

Madame Tussaud's: Dünyaca ünlü liderlerin, sanatçıların balmumu heykelleri bu müzede sergilenmektedir. Yaklaşık 140 balmumu heykelin bulunduğu bu müze Amsaterdam gezinizde mutlaka uğramanız gereken bir yer.

amsterdam2


Artis zoo: Amsterdam'da bulunan hayvanat bahçesini sıradan bir hayvanat bahçesi olarak düşünmek biraz yanlış olur. Bu hayvanat bahçesinde 6,100 tane hayvan var.

Scenerama , Amsterdam Historical Museum ve yaklaşık olarak 1000 yel değirmeni olan şehrin her köşesi gezmeye değer.

Kanal Evler: Amsterdam'a ayrı bir özellik katan kanal evlere neredeyse şehrin dört bir yanında rastlayabilirsiniz. Bu kanal evler, suyun üzerinde bulunan karavan tarzında yerleşim birimleridir. Bu evlerde sudan elektriğe ve telefona kadar yaşamak için gerekli olan bir çok özellik bulunmaktadır. Son zamanlarda oldukça pahalı satılan bu evler Amsterdam'a apayrı özellik katmaktadır.

Serbest uyuşturucu satışı

Amsterdam'ı bir çok insanın ziyaret etmesinin en büyük nedenlerinden bir tanesi ise bu şehirde yasal olan serbest esrar satışıdır. Sokaklarda cafelerde gece eğlence mekanlarında ve bir çok yerde esrar serbest olarak satılmakta ve tüketilmektedir. Cafelerde esrarlı kek, gece klüplerinde sigara şeklinde olmak üzere bir çok şekilde tüketilmektedir. Siz en iyisi bu şehirde ne yediğiniz dikkat edin!

Yemek

Amsterdam'ın özel bir yemek kültürü olduğu söylenemez. Ama aç kalabilme gibi bir ihtimalinizde yok. Bu şehirde başta "Dam Square" olmak üzere şehrin bir çok yerine dağılmış olan, yaklaşık 755 restoran bulunuyor. Bu restoranlarda birinde elbet kendinize uygun bir yiyecek bulabilirsiniz. Ama Amsterdam'a gelip de siyah biralarından içmeden, peynirlerinin ve ringa balığının tadına bakmadan dönmemelisiniz.
Yoğun Amsterdam gezilerinin ardından yorulduğunuzda ise, kendinize iyi bir kahve ısmarlamak isterseniz, Damrak'ta ki Caffe Shopslar çok iyi bir seçenek olacaktır.

Alışveriş

Amsterdam'dan tabii ki de alacağınız ilk şey bu şehrin özeli olan, tahta ayakkabılardır. ilginç ve sevimli olan bu ayakkabıları giymenizi söylemiyoruz, ama kesinlikle evinize hoş bir dekor olarak satın alabilirsiniz.


Amstedam alışveriş konusunda eğlenceli şehirlerden bir tanesidir. Burada büyük mağazalardan alışveriş yapmanın dışında kurulan kent pazarlarından aradığınız bir çok şeyi bulabilirsiniz.
Amsterdam'da dünyaca ünlü markaların bir arada toplandığı 10.334 tane mağaza var. ister kıyafet, ister takı, ister aksesuar... bu mağazaların bazıları ünlü meydanlarında ve caddelerinde bazıları ise, arka sokaklarda bulunuyor. Siz en iyisi, alışveriş için özel bir gün ayırın, ve şehirde bulunan arka sokaklarda ufak bir alışveriş turu atın.

Eğlence

Amsterdam'ı ziyaret eden insanların çoğunun, bu şehrin çılgın eğlence hayatı için geldiklerini söylemek hiç de yanlış olmaz. Yaklaşık 1,402 cafe ve bar var. Sınırsız bir eğlence anlayışı olan Amsterdam'da, sabahlara kadar süren gece hayatının yanı sıra, serbest esrar satışıyla da merak konusu oluşturan bir şehirdir. Güneşin doğuşuna kadar süren hatta 48 saat süren partiler, diskolar, sokaklara kadar taşan eğlenceler, striptiz kulüpleri ve enteresan mekanları ile Amdterdam'da eğlence dolu dizgin sürüyor.


Kırmızı Işık Bölgesi (Red light district):Amsterdam da 3 tane kırmızı ışık bölgesi bulunur. Burası hayat kadınlarının bulunduğu bir bölgedir. Gelen ziyaretçilerin çok fazla ilgi odağı olduğu bir yer olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Şehiriçi Ulaşım

Amsterdam, bisiklet şehri olarak bilinir. Bu şehirde 600,000 bisiklet bulunuyor ve insanlar bütün işleri için bisiklet kullanmayı tercih ediyor. Hatta trafik kuralları bile bisiklet kullananlara göre düzenlenmiş.


Toplu taşmacılığı tercih ederseniz, tramvaylarla rahat bir ulaşım sağlayabilirsiniz.
Amsterdam'da otobüsler 24 saat çalışmaktadır. "Gecelerin şehri" yakıştırmasına uymak için olsa gerek.


DERF_YORK - avatarı
DERF_YORK
Kayıtlı Üye
8 Eylül 2008       Mesaj #3
DERF_YORK - avatarı
Kayıtlı Üye
HOLLANDA İSTANBUL KADAR NÜFUSU OLAN
BİR ÜLKE:
ÇOK FAZLA YAĞMUR YAĞAN
pluie0161lg1 pluie0131ej1

ÖYLE NE ZAMAN GÜNEŞ AÇACAK
NE ZAMAN YAĞMUR YAĞACAK BELLİ OLMUYORR..

pluie0091co3
YİNEDE ŞEMSİYENİZİ HAZIR BULUNDURUN Msn Wink


AMA ARADA BİR GÜNEŞ GÖRÜNDÜĞÜ,DE OLUYOR Msn Happy
soleil0301on0






MEŞHUR YER DEĞİRMENLERİİ..
agriculteur0011yk9moulin0101mr5moulin0151ae8moulin0191qf9



HAYVANCILIK OLDUKCA FAZLA İLERLEMİŞ,
HERKEZ İŞİNDE GÜCÜNDE.
agriculteur0121ni6 agriculteur0031cm3

İNSANLARI DOĞAYA VE HAYVANLARA KARŞI ÇOK SEVECEN Msn Happy
3emeage0081du9



PEK FAZLA SUÇ ORANININ YÜKSEK OLDUĞU SÖYLENEMEZ
İŞİN TEK ŞAŞIRTICI YANI İSE:
NEREDEYSE 15 MİLYON NÜFUS VAR 20 MİLYONDAN FAZLADA BİSİKLET OLDUĞU SÖYLENİYOR.
AMA !!
HER AY BİNLERCE BİSİKLET ÜRETİLSE BİLE:
YİNEDE BİSİKLET HIRSIZLIĞI ÇOK FAZLA YAŞANIYORMUŞ.
O YÜZDEN BİSİKLETİNİZE DİKKAT EDİN Msn Wink


HOLLANDA,DA
KADINI ERKEĞİ ÇOCUĞU YAŞLISI HERKEZİ BİSİKLET,LE GÖRMEK MÜMKÜN
cyclisme0101gs1

NEREDEYSE DÜMDÜZ BİR ÜLKE
BİSİKLET KULLANMAK İÇİN İDEAL


VE BİSİKLET SPORU İÇİNN.. HARİKA BİR YER Msn Winkcyclisme0091as2


OLİMPİYATLARA,DA BİR ÇOK SPORCU GÖNDERİYORLAR
netherlandshr0

MEŞHUR KLOMPENLER ( TAHTA AYAKKABI )

nederlandse klompen



BİR ÇOKDA SU KANALI VAR
789252 AMSTERDAM ZUIDERKERK GROENBURGWAL Amsterdam
VE UZANAN ARDI GİDEN YEŞİL ALAN

PARKLAR
Keukenhof Park The Netherlands
LALELERRR...
lale 01

HOLLANDALILAR GENELLEDE MEYDANLARINA DAM İSİ TAKMIŞLAR
EN ÜNLÜSÜDE AMSTERDAM"DAKİ DAM MEYDANI
Dünya Kentleri: Amsterdam

GENELDE GENÇLER BURADA TOPLANIYORLAR
EN ÇOK BARLARDA BURADA BULUNUYOR

NEYSE BU KADAR COĞRAFİ BİLGİ
SANIRIM YETER Msn Happy


BİRDE GENÇLERDE Bİ ALIŞKANLIK VAR
VUURWERK ADINDA BİR NEVİ PATLAYICI
explose1st0
ATOM BOMBASININ KÜÇÜĞÜ DESEK DAHA YERİDİR Msn Happy
nuclear1gn6
O PATLAYINCA SEVİNİYORLAR Msn Confused ÇOK FECİ SES ÇIKARIYOR Msn Happy


ŞAKA BİR YANA ASLINDA HAVAYİ FİŞEK VE TÜRLERİİ..

firewrk31vn6hafaifisheq0kh1pf9



KISACA HOLLANDA "YANİ" ^^ NEDERLANDS ^^
ÇOK TATLI VE ŞİRİN BİR YERR..
692924x5hbf66se7zz91go6


MERAK EDİP GİTMEK İSTEYENLERİ UMARIM FAYDASI DOKUNMUŞTUR.
ORAYA GİTTİĞİNİZDE İSE: MEŞHUR ÇİKOLATALARI DROP,U TAVSİYE EDERİM Msn Happy
TADI İLK ETAPDA ACI GİBİ GELEBİLİR, AMA YİNEDE GÜZEL. EMİN OLUN Msn Happy

VE ORADA BULUNAN GURBETCİLERİMİZEDE, HAYIRLI RAMAZANLARR... Msn Happy




( Alıntı değildir. )

Beni Ona sorsanız, 1 ölüyüm. Bana O'nu sorsanız tüm kalemlerim...
BrookLyn - avatarı
BrookLyn
Kayıtlı Üye
14 Eylül 2008       Mesaj #4
BrookLyn - avatarı
Kayıtlı Üye
Amsterdam

Parlamentonun Lahey'de (Hollanda dilinde Den Haag) olmasına karşılık Hollanda'nın başkenti Amsterdam'dır. Sivri kuleleri, iki yanı ağaçlıklı kanalların üstündeki küçük köprüleriyle şirin, eski bir kenttir. Aynı zamanda önemli bir iş merkezidir ve modern bir limanı vardır.

Bir bataklıkta yer alan adaların kanallarla bağlanmasıyla kurulan Amsterdam'da bazı semtler deniz düzeyinin altındadır. Limanın güneyindeki eski kent, C biçiminde, birbirinin içine geçen dört kanalla bölünmüştür. Hollandaca kuşak anlamında "Singel" olarak adlandırılan en dıştaki kanal 16. yüzyıla kadar kenti kuşatmaktaydı.

Ana kanalları küçük kanallarla birbirine bağlandığı için, Amsterdam "Kuzey'in Venedik olarak da bilinir. Ana yollar çeşitli köprülerle kentin yeni bölümlerine açılır. Yaklaşık 1610'da başlatılan genişletme planlan gereğince, kentin yayılabilmesi için yarım daire biçiminde üç yeni kanal yapılması önerildi.

Yarım yüzyılda sonuçlanan bu girişim gerçek bir planlama ve mühendislik başarısı oldu. Kanallar kazma kürekle kazıldı; kenarları çamur, kil ve kumla sıvandı. Ardından kent duvarları, köprüler ve denizin basmasını engellemek için setler yapıldı.

İskandinavya'dan denizyoluyla getirilen keresteler bataklıklarda yapılacak binaların temelinde kullanıldı. 1746'da mimar van Campen tarafından yapılan yeni Belediye Sarayı'nın temeli için 13.651 direk kullanıldı. (Kentin merkezindeki bu yapı günümüzde kraliçenin sarayıdır.)

Amsterdam'ın 17. ve 18. yüzyıldan kalma yüksek evlerinin taş merdivenlerinden süslü antrelere girilir. Bu evlerin vitrayları ve çatı pencereleri ayrı bir özellik taşır. Eskiden bu evlerde kentin zengin tüccarları otururdu; bugün ise çoğu hükümet binası olarak kullanılıyor.

Tarih

Eski adı Amsterdam olan Amsterdam, Ams-tel Irmağı kıyısındaki bir ortaçağ balıkçı kentinin büyümesiyle ortaya çıktı. Hollandalı tüccarların Baltık limanlarıyla ticaret yapmaya başladıkları 14. yüzyılda gelişti. 16. yüzyılda Amsterdam'ın ticarette en büyük rakibi Belçika limanı Anvers'di. 1585'te Anvers İspanyollar'ın saldırısı sırasında yıkıldı.

Buna karşılık Amsterdam'lılar kenti su altında bırakmak pahasına bentleri açtılar ve İspanyol saldırısına karşı koydular. Anvers'in gerilemesi Amsterdam'ın yararına oldu.

17. ve 18. yüzyıllarda Avrupa'nın en zengin kentlerinden biri durumuna gelen Amsterdam, Kuzey Avrupa'da başta buğday olmak üzere pek çok malın ticaret merkezi oldu. Gemiler doğunun ve Batı Hint Adaları'nın zenginliklerini kente taşırlarken, İspanya'dan göçen Yahudilerin başlattığı elmas sanayisi de dünyaca ün kazandı.

Zenginliğinin artmasında köle ticaretinin de payı oldu. İspanya, Fransa ve Belçika'dan dini inançları nedeniyle kaçan tüccar ve meslek sahibi göçmenlere Amsterdam kapılarını açtı. 1685'te kentin nüfusunun 150.000 dolaylarında olduğu sanılmaktadır.

Bu dönemde sanat alanında da büyük bir gelişme gözlendi. 19. yüzyılda yapılan büyük sanat müzesi Rijksmuseum'da, en ünlüleri Rembrandt (1606-69) olan 17. yüzyıl ressamlarının değerli tabloları yer alır.

18. yüzyılda İjssel Denizi'nin ağzı kille dolduğu için büyük gemilerin limana girmesi zorlaştı ve Amsterdam'ın şansı büyük ölçüde döndü. Kenti Kuzey Denizi'ne bağlayan kanalın açıldığı 1876 yılına kadar bir durgunluk yaşandı. O tarihten sonra deniz ticareti yeniden canlandı.

II. Dünya Savaşı sırasında Alman işgal güçleri limanı tahrip ettiler. Savaştan sonra liman onarıldı ve 1952'de Amsterdam'da Ren Irmağı'na bağlayan yeni bir kanal açıldı.

Ne var ki bugün Amsterdam dünyanın en canlı limanlarından biri olan Rotterdam'ın çok gerisinde kalmıştır. Ama hâlâ önemli bir iş merkezidir. Ayrıca her yıl on binlerce turist gelir. Kentin nüfusu 679.140'tır (1986).

Kaynak: MsXLabs.org & Temel Britannica
DERF_YORK - avatarı
DERF_YORK
Kayıtlı Üye
29 Eylül 2008       Mesaj #5
DERF_YORK - avatarı
Kayıtlı Üye
amsterdam4

ps6s amsterdam bicycle cell

City Lights Amsterdam Netherlands

dam amsterdam

amsterdam1
Son düzenleyen KisukE UraharA; 13 Mart 2009 23:42 Sebep: Sayfa Düzeni
Beni Ona sorsanız, 1 ölüyüm. Bana O'nu sorsanız tüm kalemlerim...
HeliX - avatarı
HeliX
Ziyaretçi
29 Eylül 2008       Mesaj #6
HeliX - avatarı
Ziyaretçi
amsterdambyangelreichly0
DERF_YORK - avatarı
DERF_YORK
Kayıtlı Üye
30 Ocak 2009       Mesaj #7
DERF_YORK - avatarı
Kayıtlı Üye
amsterdam 1stday039

eggshof1 thumb

eggshoff3 thumb
Son düzenleyen KisukE UraharA; 13 Mart 2009 23:43 Sebep: Sayfa Düzeni
Beni Ona sorsanız, 1 ölüyüm. Bana O'nu sorsanız tüm kalemlerim...
DERF_YORK - avatarı
DERF_YORK
Kayıtlı Üye
30 Ocak 2009       Mesaj #8
DERF_YORK - avatarı
Kayıtlı Üye
amsterdam
450px RAYLI SC4B0STEM  Amsterdam28HSBolak292817529
Son düzenleyen KisukE UraharA; 13 Mart 2009 23:44 Sebep: Sayfa Düzeni
Beni Ona sorsanız, 1 ölüyüm. Bana O'nu sorsanız tüm kalemlerim...
DERF_YORK - avatarı
DERF_YORK
Kayıtlı Üye
10 Mart 2009       Mesaj #9
DERF_YORK - avatarı
Kayıtlı Üye
Dünya Kentleri: Amsterdam
Dünya Kentleri: Amsterdam
Dünya Kentleri: Amsterdam
Dünya Kentleri: Amsterdam
Dünya Kentleri: Amsterdam
Son düzenleyen KisukE UraharA; 13 Mart 2009 23:44 Sebep: Sayfa Düzeni
Beni Ona sorsanız, 1 ölüyüm. Bana O'nu sorsanız tüm kalemlerim...
DERF_YORK - avatarı
DERF_YORK
Kayıtlı Üye
13 Mart 2009       Mesaj #10
DERF_YORK - avatarı
Kayıtlı Üye
amsterdam 1stday013
amsterdam
amsterdam02
amsterdam 1stday072
orig Amsterdam 2008 3783
amsterdam
12911Amsterdam20Apr0720168
amsterdam turu1
Son düzenleyen KisukE UraharA; 13 Mart 2009 23:45 Sebep: Sayfa Düzeni
Beni Ona sorsanız, 1 ölüyüm. Bana O'nu sorsanız tüm kalemlerim...

Benzer Konular

31 Ağustos 2008 / Bia Taslak Konular
27 Nisan 2009 / HipHopRocK Taslak Konular