Arama

Dünya Kentleri: Sofya

Güncelleme: 3 Ocak 2013 Gösterim: 7.635 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
31 Mart 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Sofya

Sponsorlu Bağlantılar
300px AlexanderNevskiCathedral
Alexander Nevski Katedrali, Sofya

Sofya, Bulgaristan'ın başkenti ve en büyük şehridir. Nüfusu 1,4 milyon kişi civarındadır.

Konumu

Sofya Vadisi'nin büyük bir alanını kapsayan şehrin kuzeyinde Sıra Dağlar (Stara Planina), doğusunda ve güneydoğusunda Sredna Gora, doğusunda Vitoşa dağı, batısında ise Lülin, Viskâr ve Çepın dağları bulunur. Şehir, İskır nehrinin ve soldaki kollarının şeritleri üzerine kuruludur.

Tarihçesi

Banyabaşı Camii (1576)
Balkanlar'ın Paris'i sayılan Sofya'nın tarihi eski çağlara uzanır. M.Ö. 8.–7. yüzyıllarda, bugünkü merkezin bulunduğu yerde Serdi adında Trakyalı bir kabile yaşamış. Balkan yarımadasında ardarda zaferler kazanan Roma, Trakyalılar'ın serbest hayat tarzına son vermiş. Romalılar, hakimiyeti altına aldıkları yerlere idarî ve askeri düzen oturtmaya önem vermişler. Romalılar'ın hakimiyeti altına giren bu şehre Serdika adı verilir. Böylece Serdiler'in şehri anlamına gelen Serdika, önemli ticarî ve idarî merkez olmuştur.

Doğu Roma İmparatorluğu'nun kavşak şehri olması itibarıyla Serdika, hep akınlara uğramış. Bu akınlar esnasında şehre büyük ölçüde zarar verilmiş. Şehir bir daha eski büyüklüğünü elde edememiş, yalnız kale ve bugün başkentin de adı olan Aya Sofya Kilisesi tamir edilmiştir.

6. yüzyılda, Justinianus zamanında, Serdika tekrar Doğu Roma İmparatorluğu'nun önemli şehri haline gelir. Bundan hemen sonra şehir, Balkan yarımadasına hücum eden Slavların akınlarına maruz kalır ve tamamıyla Slavlaşır. 9. yüzyıllarda Han Krum zamanında Serdika Slav ismi olan Sredets ismini alır ve geniş alana yayılmış olan Orta Çağ Bulgar Devleti'nin önemli askerî, siyasî ve kültür merkezi haline gelir.

Bulgar Devleti'nin Osmanlı hakimiyeti altına girmesiyle Sredets şehri, 13. yüzyılın sonlarından 19. yüzyılın yetmişli yıllarına kadar Osmanlı Devleti'nin egemenliği altında kalmıştır. Bu arada 14. yüzyılın sonlarında şehir Sofya ismini alır.
Sofya, Osmanlı hakimiyeti altına 1382 yılında girmiştir. Bazı belgelere göre bu yıllarda şehir güzelliğiyle meşhur olup Osmanlı'nın büyük hayranlığını kazanmıştır.

Sofya 3 Nisan 1879 tarihinde Bulgaristan'ın başkenti olarak ilan edildi. O dönemde Sofya, savunma tesisatı kuvvetlendirilmiş, meslek ve ticarî bakımdan iyi gelişmiş, zengin bir şehirdir.

Osmanlı hakimiyetinin sona ermesinden sonra, coğrafi konumundan ve ekonomik gelişmeye elverişli olduğundan dolayı, Bulgaristan'ın başkenti ilan edilen şehrin altyapısının gelişmesine ulusal önem verilmiş. Şehirde çok sayıda bulunan arkeolojik anıtlar, sanat eserleri ve savunma tesisatları, eski Serdika'nın önemli ve gelişmiş bir merkez olduğunu ispatlıyor.

Kurtuluş Savaşı'ndan (1877–78 Osmanlı–Rus Harbi) sonraki yıllarda, Sofya'nın en meşhur yapılarından bazıları olan Meclis Binası, 'İvan Vazov' Halk Tiyatrosu, Merkez Kaplıcası, Bilimler Akademisi, Sofya Sv. Kliment Ohridski Üniversitesi, Millî Kütüphane, Anıt–Mabed Sv. Aleksander Nevski Kilisesi gibi yapılar inşa edilir.

Yönetim

Sofya şehrinin 24 belediyesi bulunmaktadır: Bunlar

Sofia Capital map Taushanov

  1. Bankya
  2. Vitosha
  3. Vrabnitsa
  4. Vazrazhdane
  5. Izgrev
  6. Ilinden
  7. Iskar
  8. Krasna polyana
  9. Krasno selo
  10. Kremikovtsi
  11. Lozenets
  12. Lyulin
  13. Mladost
  14. Nadezhda
  15. Novi Iskar
  16. Ovcha kupel
  17. Oborishte
  18. Pancharevo
  19. Poduyane
  20. Serdika
  21. Slatina
  22. Studentski grad
  23. Sredets
  24. Triaditsa
Sofya'nın şu andaki belediye başkanı Boyko Borisov'dur.


250px Banya bashi imagesfrombulgaria
Mimar Sinan tarafından yapılan Sofya Banyabaşı Camii (1576)

volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
21 Aralık 2009       Mesaj #2
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
Dünya Kentleri: Sofya
Dünya Kentleri: Sofya
Sponsorlu Bağlantılar

Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
3 Ocak 2013       Mesaj #3
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Dünya Kentleri: Sofya
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi &Vikipedi, Özgür ansiklopedi
Ad:  adsız.JPG
Gösterim: 390
Boyut:  28.0 KB
(Bulgarca: Sofiya), Bulgaristan'ın başkenti. Ülkenin batısında, Vitoşa Dağı'nın (2.290 m.) eteğindeki ovada, İsker Irmağı yakınında kurulmuştur. II. Dünya Savaşı'ndan sonra hemen hemen yeniden kurularak çok gelişmiş ve büyümüş olan kent Bulgaristan'ın en önemli kültür ve endüstri merkezidir. Endüstrinin en gelişmiş kolları: Metalurji (özellikle demir), elektrometalurji, makine imalatı, kimya (sentetik kauçuk, ilâç vb.), dokuma ve çeşitli besin maddeleri. Kara, demir ve havayollarıyla Balkanlar'ın her yanına bağlıdır. Birçok tarihî yapı bulunan kentin nüfusu 1.183.000'dir.

İklim
Ad:  sofya.JPG
Gösterim: 322
Boyut:  34.8 KB
Yönetim
Sofya şehrinin 24 belediyesi bulunmaktadır: Bunlar:

Ad:  sofya2.JPG
Gösterim: 284
Boyut:  33.0 KB
Ad:  sofya3.JPG
Gösterim: 301
Boyut:  16.1 KB

Sofya'nın şu andaki belediye başkanı Yordanka Fandakova'dır.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

1 Aralık 2012 / pelin199 Soru-Cevap
1 Ağustos 2009 / Ziyaretçi Soru-Cevap
24 Eylül 2011 / Misafir Soru-Cevap
4 Ocak 2016 / Misafir Soru-Cevap
15 Ekim 2015 / Gabriella Bilim ww