Arama

Litvanya Turizmi

Güncelleme: 19 Ağustos 2008 Gösterim: 4.128 Cevap: 0
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
19 Ağustos 2008       Mesaj #1
Bia - avatarı
Ziyaretçi
Litvanya Turizmi

Sponsorlu Bağlantılar
Üç Baltık ülkesinin en büyüğü olan Litvanya, 3 milyon 500 bin nüfusuyla 2004 yılından bu yana AB üyesi. Parlamenter demokrasi ile yönetilen Litvanya’nın, Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını kazanması ancak 1990 yılında gerçeklesmis. Ülkede kisi basına düsen gelir miktarı yaklasık 15 bin 300 ABD Doları. Litvanya nüfusunun yüzde 84’ü etnik olarak Litvanyalı ve resmi dil Litvanyaca. Azınlıklar içinde en büyük paya yüzde 7 ile Polonyalılar ve yüzde 6 ile Ruslar sahip.

Litvanya Đstatistik Departmanı’ndan alınan bilgiye göre 2005 yılında Litvanya vatandasları, yurtdısına, is seyahatleri hariç 3 milyon 831 seyahat gerçeklestirmisler. Bu rakamın yüzde 57’sini günübirlik ziyaretler olusturuyor. Turistik amaçlı gerçeklestirilen seyahat sayısı ise 1 milyon 198 bin. Gene aynı kaynaktan alınan bilgiye göre turistik seyahatlerde, Rusya yüzde 16,8’lik payla ilk sırada yeralırken, onu yüzde 14,9 ile Belarus izliyor. 3. sırada bulunan Almanya’nın payı yüzde 13.6. Türkiye’nin aldığı pay ise yüzde 2.5 oranında. Bununla birlikte tur oparetörü ya da seyahat acentası aracılığıyla yurtdısına paket turlarla çıkan Litvanyalıların en fazla Türkiye’yi tercih ettikleri belirtiliyor.

Günübirlik ziyaretler için en fazla tercih edilen ülke Rusya olurken (yüzde 39.6), onu sırasıyla Belarus (yüzde 22.7), Polonya (yüzde 20) ve Letonya (yüzde 17.5) izliyor. Günübirlik ziyaretlerde Rusya ve Polonya’nın tercih edilme sebeplerinin basında alısveris geliyor, Letonya ve Belerus’a ise en fazla akraba ziyereti ve is için gidiliyor.

Turistik amaçlı yurtdısı seyahatlerde ise akraba ziyaretleri yüzde 30’luk payla ilk sırada yeralırken, onu is seyahatleri (yüzde 29), ve gezi & eğlence amaçlı seyahatler (yüzde 27) izliyor. Yurtdısı seyahatlerde ortalama kalıs süresi 9.6 gece. Günlük harcama miktarı ise ortalama 57 ABD Doları.

Litvanya Devlet Đstatistik Kurumu’ndan verilen bilgiye göre 2005 yılında en fazla harcama günlük ortalama 164 ABD Doları ile Hollanda’da gerçeklestirilmis. Finlandiya ve Çek Cumhuriyeti’nde ise ortalama 155 ABD Doları harcama yapılmıs

Yurtdısı Paket Turlarlarda En Fazla Türkiye Tercih Ediliyor

Litvanya Devlet istatistik Kurumu’ndan verilen bilgiye göre 1 milyon 198 bin yurtdısı seyahat gerçeklestirilen 2005 yılında, yaklasık 194 bin Litvanya vatandası, seyahatini bir tur öperatörü ya da seyahat acentası ile gerçeklestirdi (2004 yılına göre yüzde 235 oranında artıs var). Ortalama 7.75 geceleme yapılan paket turlarda, en büyük pay yüzde 18 ile Türkiye sahip. Türkiye’ye gelen sayısı 2004 yılına göre yüzde 15 oranında bir artıs göstermis.

Litvanyalıların aynı yıl paket turlar için yapmıs oldukları harcama tutarı ise yaklasık 237 milyon ABD Doları.

Litvanyalılar Đçin Fiyat Çok Önemli

Litvanya pazarında hizmet veren seyahat acentalarından Tez Tour Antalya Baltık Ülkeleri Operasyon Sorumlusu Evaldas Malakauskas, Litvanyalılar’ın özellikle verilen hizmete göre fiyatı makul buldukları için Türkiye’yi tercih ettiklerini belirtiyor ve Türkiye’ye olan ilginin son yıllarda arttığına dikkat çekiyor. Tez Tour’un 2006 yılında haftada 4 charter uçak indirirken, bu yıl 8 uçak indirdiğini belirten Malakauskas, Litvantyalıların en fazla Antalya’ya geldiğini, bunlardan yaklasık % 45’inin Alanya, % 45’inin Kemer, % 10’unun ise Kundu, Belek ve Side’yi tercih ettiklerini söylüyor. Çoğunlukla deniz turizmi için gelen Litvanyalılar’ın Pamukkale, Kekova, rafting, Alanya sehir turu, rafting, cip safari gibi günlük turlara da ilgi gösterdiklerini belirten Malakauskas, Litvanya’dan çocuklarıyla tatile gelen ailelerin sayısının çok olması ve küçük çocukların turlarda konusulan Rusça ve Đngilizceyi anlayamıyor olmaları sebebiyle, bu turlarda Litvanyaca konusulmasında büyük yarar olduğunu vurguluyor.

Litvanya’dan her türden konaklama ünitesine talep olduğunu söyleyen Malakauskas, bununla birlikte trafiğin 4 ve 5 yıldızlı konaklama merkezlerinde yoğunlastığını belirtiyor.
Litvanya’da son yıllarda gerek tur oparatörleri ve seyat acentaları, gerekse medya yoluyla Türkiye’ye yönelik ciddi tanıtımlar yapıldığına dikkat çeken Malakauskas, iyi bir tanıtım bütçesi ve iki ülke arasında karsılıklı kültürel etkilesimlerin gelistirilmesiyle, önümüzdeki yıllarda çok daha fazla Litvanyalı’nın Türkiye’ye gelebileceğini belirtiyor.

Litvanya Turizm Verileri

Litvanya Đstatistik Departmanı’ndan alınan bilgiye göre ülkede 212 otel, 78 misafir evi, 41 motel bulunuyor. Konaklama merkezlerinin yüzde 83’ü özel isletmelere aitken, yüzde 4 ise devlete ya da belediyelere ait. Yabancı sermayenin payı ise yüzde 13 civarında.

2006 yılında, Litvanya’nın otel ve benzeri turistik tesislerinde bir milyon 526 bin kisi konaklama gerçeklestirmis. Bunların yarısını Litvanyalılar olustururken, yabancı ziyaretçiler içinde ise Almanya asında ilk sırada yeralıyor. Almanya’yı Polonya, Rusya, Letonya, Đngiltere ve Belarus izliyor. Litvanya’yı ziyaret eden yabancılar toplamında AB üyesi ülkelerin payı yaklasık yüzde 75 civarında.

Litvanya Turizm Ofisi tarafından verilen bilgiye göre ülkeye giden turistlerin büyük bir çoğunluğu demiryolunu tercih ediyorken, onu havayolu ve karayolu izliyor. Litvanya’yı ziyaretlerde paket tur oranı yanlızca % 7. Büyük bir çoğunluk kendi olanaklarıyla gitmeyi tercih ediyor.


Litvanya’da yabancıların yapmıs oldukları harcama tutarı 2005 yılında ortalama 367 ABD doları olarak gerçeklesmis. Ruslar, ortalama kisi bası 485 dolar harcama yaparken, AB üyesi ülkelerden gelenlerin yapmıs oldukları ortalama harcama ise 400 dolar civarında. Đs seyahatlerinde ortalama harcama 630 dolara kadar çıkarken, tatil&dinlence amaçlı seyahatlerde bu oran yaklasık 319 dolar. Gene aynı kaynaktan verilen bilgiye göre yapılan harcamaların yüzde 14’ü yeme-içme aktivitelerinde yapılırken, onu yüzde 11 ile konaklama, yüzde 3 ile hediyelik esya, yüzde 2 ile ulastırma, yüzde 1 ile geziler izliyor. Harcamaların yüzde 33’ünün nereye yapıldığına iliskin veri yok.

Litvanya’da 226 tur operatörü ve 112 seyahat acentası bulunuyor. Bunlardan 200’ü yurtdısı seyahat hizmeti verirken, incoming hizmeti verenlerin sayısı ise 93.

Vilnius 2009 Avrupa Kültür Baskenti

Litvanya’nın baskenti Vilnius 2009 yılında Avusturya’nın Linz kentiyle birlikte Avrupa Kültür baskentliğine hazırlanıyor. Bu doğrultuda Avrupa Sanatları, Kültürü Kesfetmek, Yasayan Tarih ve Đnsanlık gibi temaların vurgulanacağı yüzlerce etkinlik planlanıyor. Etkinlikler 2007-2008 yıllarından baslatılıp 2009’a kadar uzanacak..


Alinti: TÜRSAB Ar-Ge Departmanı


Benzer Konular

13 Ağustos 2012 / Misafir Tarih
20 Ağustos 2008 / Bia Turizm
23 Kasım 2007 / HayLaZ61 Turizm
23 Kasım 2007 / HayLaZ61 Turizm